Electronic Arts, 1985 yılında Raiders’ın efsanevi koçlarından John Madden’dan geliştirmekte oldukları bilgisayar oyununa danışman olmasını istediğinde, Madden’ın bu teklifi kabul etmesinin en önemli sebeplerinden biri aslında oyun değil bir futbol öğrenme/öğretme simulatörü yapmaktı. Belki de dönemin diğer Amerikan futbolu oyunlarının aksine yedi kişilik takımlarla değil, gerçek maçlarda olduğu gibi 11 oyuncunun sahada olmasında ısrar nedeni buydu. Oyun uzun bir geliştirme döneminin ardından 1988’de piyasaya çıkacak ve spor oyunları tarihinde bir devrim yaratacaktı.
Peki Madden oyun zinciri 1988 yılındaki bu devrim gibi oyundan, bugün filmler, diziler ve diğer her türden oyunun dahil olduğu tarihin en kötü kullanıcı Metacritic puanına nasıl ulaştı? Bu sorunun tabii ki tek bir cevabı yok. İlk olarak şunu belirtmeliyim, en son Madden oyununu yani Madden NFL 21’in Playstation 4 ve PC versiyonlarını oynadım. Madden 21 daha evvel de belirttiğim gibi çok kötü kulllanıcı notları almasına rağmen bana göre Madden 20’den ve özellikle herhalde serinin en kötü oyunu olan Madden 19’dan daha iyi bir oyun.
Madden 21’de gameplay dediğimiz oyunun akıcılığı konusunda gelişme olduğunu düşünüyorum. İlk çıktığı hafta aşırı güçlü olan koşu oyunu ve running back’lerin durdurulmasının çok zor olmasını da daha sonra çıkarttıkları patchler ile düzelttiler. Aynı zamanda running back ve wide reciever koşularında manuel yapılabilen juke ve spin hareketleri daha gerçekçi ve savunma oyuncularının tackle’ları da çok daha akıcı önceki oyunlara göre. Savunmada D-Line’ı manuel kontrol edip rakip quarterback’leri blitz yapmadan baskı altına almak iki yıldır seride bulunan bir özellik olsa da bu sene ilk kez biraz çalışma ile gerçekten O-Line oyuncularını avlamak mümkün.
Yine özellikle zone savunmasında bilgisayarın kontrolünde olan linebacker’ların duracakları yerleri daha iyi seçtiğini söyleyebiliriz. Defensive back’ler ile linebacker’ların daha evvelki yıllarda interception yaparken aralarında çok büyük bir fark olmadığını ve herhangi bir linebacker oyununcusunun da Odell Backham vari toplar kaptığını görüyorduk. Bu konuyu biraz düzeltmişler ama bana göre hala linebacker’ların elleri gerektiğinden fazla iyi. Zone savunmasında linebackler’ların durdurkları yerleri överken defensive back’ler için aynısını söylemem biraz zor. Kendiniz kontrol etmediğiniz zaman flat savunan bir savunma oyuncusu o alanda bir hücum oyuncusu bulunmasa bile bölgesinden kesinlikle ayrılmıyor.Öte yandan EA Sports bir büyük sorunu hala giderememiş: O da O-Line oyuncularının blok konusu. Özellikle counter ya da draw koşularında kafası kesik tavuk gibi ortada dolaşan Guard’lar blok koymak bir yana koşan running back’inizi de engelleyebiliyor.Evet, şu ana kadar sadece saha içinden bahsettim. Bütün eksiklerine rağmen benim gibi sadece simulasyon seven biri için Madden 21 özellikle son iki-üç sene çıkarttıkları serinin diğer oyunlarından daha başarılı bana göre.
Peki nasıl olyor da bu oyun satış rekorları kırmasına rağmen bu kadar kötü puanlar alıyor? Satış rakamlarının yüksek olmasının birinci ve en büyük sebebi Electronic Arts şirketinin NFL ile özel anlaşması gereği başka oyun şirketlerinin NFL lisansı ile oyun üretememesi. En son 2005 yılında çıkan ESPN NFL 2K5 oyunundaki bazı oyuncu mekanikleri hala Madden’a nazaran daha gerçekçi duruyor…
Madden 21’deki en büyük değişiklik kuşkusuz ki yeni gelen The Yard modu. Altıya altı oynanan bir sokak mücadelesi gibi tasarlanmış The Yard’ın asıl amacı tabii 2K Sports’un basketbol oyunlarındaki benzer modlarla yakaladığı başarıyı yakalamak. The Yard modunda kendi oyuncunuzu yaratıp günümüz oyuncuları ya da eskinin efsaneleri ile birlikte oynayabiliyorsunuz. Temel mekanikleri ile oynaması eğlenceli olsa da bir süre sonra EA satın almanız için kaskları, ayakkabıları hatta ağızlıkları gözünüze sokmaya başlıyor. Hepimizin daha evvelki senelerden bildiği MUT modu gibi bir para basma makinası olduğu çok kısa bir süre oynadıktan sonra fark ediliyor. Zaten Madden ve EA’in sorunu da burada başlıyor. Oyuna sürekli gelen bir takım gereksiz görsel güncellemeler sadece oyuncuların sürekli para verebildiği MUT ve The Yard modlarına geliyor. Benim gibi daha çok simulasyon oynayan veya franchise modunda kendi takımını geliştirmek isteyenler için güncellemelerin bir tek sözü veriliyor ama her sene kopyala yapıştır yapılıp aynı oyun piyasaya sürülüyor. Kopyala yapıştır demişken bu arada kelimenin tam anlamıyla… Oyun ilk çıktığında franchise modunda takımınızla antrenman yaptığınız sahadaki içecek kutularının üzerinde hala Madden 20 amblemi yazıyordu. Geçen seneden kalan oyunun öğelerin gerçekten alıp kopyalıp yapıştırmışlar ve kontrol etmeye bile tenezzül edilmemiş. Üç senedir menüsü dahil hiç değişmeyen bir franchise modunu sadece güncel oyuncular var diye alanlar çok ki buna maalesef ben de dahilim.
Ve evet biz oynamayı sevenler bu yarım yamalak piyasaya çıkmış oyunu hala alıyoruz, her sene almaya devam edeceğiz ve oynayacağız. Ben de sizlere bundan sonra Madden oynarken kendilerini geliştirmek isteyenler için oyunun püf noktalarını elimden geldiğince anlatacağım. Burada sizlerle Lamar Jackson’ı nasıl savunmamız gerektiğinden, screenpass oyunlarında topu ne zaman elimizden çıkarmamıza kadar her türlü ayrıntıyı göreceğiz. Siz şimdiden no huddle hücumunu kısıp wide reciever’ınızı outside hotroute’a yollamaya başlayın…