Tüm NFLTR ailesine merhabalar… Mükemmel ama aslında beklendiği gibi biten bir sezonu daha geride bıraktık. Fakat fantezi açısından da bu durum böyleydi diyebiliriz. 2021 sezonu aksine daha az sürprizli daha az en tepeye sıçrayışların olduğu ve en önemlisi ortam yerine yeteneğin ön planda olduğu bir yıl oldu. İyi oyuncu aslında dediğiniz çoğu isim de fantezi için bir yerlere gelmeyi başardı.
Bunlarla beraber kendimce geçtiğimiz sezonun yıldızlarını, en çok ses getiren 10 ismini listeledim. Buradaki isimler için ortak görüşüm bu 10 isimden biri kadronuzda değilse büyük ihtimalle Super Bowl kazanamamışsınızdır bana göre. Ek olarak beklentileri aşsa da Jamaal Williams gibi inişli çıkışlı ama değerli bir sezon geçiren isimleri veya Davante Adam gibi ADP’sine çok yakın bitiren iyi isimleri almadım. Okudukça bana hak vereceğinizi de umuyorum. Gelin hep beraber yaza doğru fantezi dünyasına daha da ağırca çökmeden, geçtiğimiz sezonu yıldızlarla beraber hatırlayalım. İyi okumalar dilerim hepinize.
1- Josh Jacobs, RB, Las Vegas Raiders
İlk olarak tüm draft’ta belki de en yanlış tahminde bulunduğum isim ile başlamak istiyorum. İlk iki hafta tam da tahmin ettiğim gibi gidecek sanıyordum işler. Gerek preseason’daki gereksiz kullanımı, gerek kontratının beşinci yıl opsiyonunun Raiders tarafından kullanılmamış olması, gerekirse arkasına Zamir White gibi bir ismin draft edilmiş olması pek çoğumuzda kuşkuya yol açtı. Fakat gerçek şu ki hiçbirimizin Josh Jacobs için kötü bir RB dediğini sanmıyorum. Draft’larda dördüncü, beşinci turlara düşmesinin tek sebebi Raiders’ın ona gidici gözle baktığını düşünmemizdi sanırım. Yine de kimsenin Jacobs için ligin en iyi dört, beş RB’inden biri diyeceğini de sanmıyorum. Peki durum bu kadar karamsar görünürken ne oldu da bulunduğu fauna bir anda Jacobs için çok iyi bir hale geldi? Öncelikle koç ekibini belki de bu yıl tek tebrik edeceğim nokta şu ki, iki RB arasındaki farkı görüp hiç ikinci opsiyonda ısrarcı olmadılar ve Zamir White adeta kesiği yedi takımdan. Benim açımdan “Alvin Kamara” sendromu olarak bilinen workload paylaşımı tatavalarına hiç girmediler. Bunun bir diğer nedenini de kontratının son yılı olması olarak görüyorum. Aynı durumu Saquan’da da görüyoruz. Özellikle vasat sınırında gezen takımlar için son yılında olan iyi RB aslında çok da bir anlam ifade etmiyor. Çünkü takım bir yere gitmiyor, suyu çıkana kadar workload verebilirsiniz. Bozulursa da zaten kontratını bitmişti, RB her zaman bulunur şeklinde yaklaşıyor takımlar çoğu zaman.
Fantezi boyutuna girecek olursak, sezonun ilk yarısına göre daha dengesiz bir ikinci yarı geçirdiğini söylemek lazım Jacobs için. ROS yazımızda da konuştuğumuz gibi fantezi playofflarında da vasat bir performans sergiledi kendisi. Bunlar dışındaki herşey ise harikaydı. Tüm darfttaki en büyük değer olduğunu baştan söylemek gerekiyor Jacobs için. Aldığınız tur/performans olarak daha iyi bir isim yoktu 2022 sezonunda. Bunu destekler nitelikte bir bilgi daha verelim, bu sezon oransal olarak fantezi liglerini kazanan takımlarda en çok bulunan oyuncu yine Josh Jacobs. Ünlü bir tabirle takmınız zaten iyiyse “pastadaki çilek” oldu kendisi bu kadrolara…
Özellikle dördüncü ila yedinci haftalar arasındaki 30+ performans gösterdiği o süreç cidden korkutucuydu. Ekrana bakıp bunu nasıl göremedim sezon öncesi dediğimi çok iyi hatırlıyorum. Aslında ilk iki haftayı ve sekizinci haftayı çıkarırsak, fantezi playoff’larına kadar çok istikrarlı ve istim üstünde gitti Jacobs. Tüm sezonu da RB3 olarak tamamlamayı başardı kendisi. Gelecek sezon için ilk soru işareti Raiders’ta kalıp kalmayacağı tabi ki de. Raiders’ta kaldığı sürece bana kalırsa gelecek QB kim olursa olsun ilk yedi, sekiz RB’den dışarda draft edilmemesi gereken bir isim.
2- Austin Ekeler, RB, Los Angeles Chargers
Chargers’ın bu sezon beklentiyi verememesi açıkçası Ekeler’in işine geldi diyebiliriz. Mike Williams ve Keenan Allen’ın sakatlıklar sebebiyle maç kaçırması ve hatta neredeyse yanyana izlememiş olmamız pas oyununda Ekeler için büyük bir alan açtı. Devasa RB performansı için birinci tik…
Geçen sezondan buraya gelirken TD sayıları düşecek, düşmeli diye bakılıyordu fakat Ekeler yine yapacağını yaptı. Ligde Redzone’da topa en çok dokunan iki RB’ten biriydi yine kendisi. Şu maçta da beni batırdığı diyebileceğiniz tek bir performansı bile yoktu adamın. Isaiah Spiller denemesinin başarısız olması da bence bu durumu perçinledi. Ekeler’ı sahadan aldığınızda Chargers hücumu adeta işlevsiz bir hal alıyordu pek çok maç. Bu nedenle üst üste üçüncü yılda da bir RB draftı da bekliyorum kendilerinden. Ekeler’ın kendisinin de söylediği gibi, üst üste üç snap top taşıdıktan sonra o aradaki bir iki snap dinlenmeye vücudun ihtiyacı var. Çok dallandırıp budaklandırmaya gerek yok sanırım Ekeler’ı bu sezon için. RB3 olarak gösteriliyordu pek çok yerde, sezonu RB1 olarak tamamlamayı başardı. Gelecek sezon yine ilk beş sıradan gitmesine kesin gözüyle bakıyorum. Kendisi de fantezi futbolla çok içli dışlı olan Ekeler, bunun hakkını verdi cidden.
3- Christian McCaffrey, RB, San Francisco 49ers
Üç yıldır sakat gezen bir adam için ilk sıra seçimi harcanabiliyormuş sanki… :) Her şeyden önce 49ers macerası öncesine bakmak istiyorum. Bu süreçte tüm ligdeki RB4 olarak hayatına devam ediyordu. Evet sakatlanmamış olması ve diğer opsiyon Jonathan Taylor’a göre çok daha iyi verim vermiş olması beni mutlu etse de o eski beklediğim CMC’yi görememek aslında bu riske değmezdi gibi bir düşünceye kapılmama da neden oldu. Evet iyi gidiyor, adam RB4 fakat ligi kırmayacak bir performans için böyle bir sakatlık geçmişine ilk sıra seçimi harcanmamalıydı bana göre. Sonra 49ers front office’i yardımıma koştu adeta. Çok az snap aldığı Kansas maçını saymıyorum, buradan itibaren bye haftası olmasına rağmen total puanda tüm ligdeki en iyi RB kendisiydi. Maç başına 23.7 gibi absürt bir rakamla en yakın takipçisi Ekeler’a neredeyse üç puan fark koymuştu kendisi. Draft maceramın meyvelerini buradan sonra almaya başladığımı söylemeliyim.
Aslında işlerin daha iyiye gitmesini beklemiyordum 49ers hücumuyla. Pek çok silahı olan bu takımda TD sayıları artacak olsa da daha az yük taşıyacağını düşünmek gayet gerçekçiydi. Zaten Elijah Mitchell ile oynadığı maçlarda da bu biraz ortaya çıktı. Beraber oynadıkları vs. oynamadıkları maçlarda CMC’nin performansında neredeyse 10 puan fark var! Ancak burada da Mitchell denince akla gelen ilk şey olan sakatlık boy gösteriyor maalesef. Beraber sadece dörtmaça çıktıkları için bu durumdan çok da etkilenmedi CMC. Koç ekibi de başka vasat bir isimle koşu oyununu bölüştürmeyi değil, direk CMC’ye emanet etmeyi bildi.
Gelecek sezon için ne olur bilinmez ama playoff’larda gösterdikleriyle takım içindeki saygınlığının iyice arttığını düşünüyorum kendisinin. Bu tepe performansından bir düşüş beklemek mümkün, özellikle yanındaki RB sağlıklı kalıp sahayı görürse. Fakat tüm ligdeki RB grubuna baktığımız zaman gelecek sezon için de ilk seçilecek RB olması kaçınılmaz gibi duruyor. Kendi adıma da “üff ortalık çok karışık, ben yine CMC’yi seçiyorum.” bir alışkanlık haline geldi diyebilirim…
4- Tony Pollard, RB, Dallas Cowboys
Sonunda beklenen devir teslim oldu. Tüm off-season’da Zeke için görüşlerimi az çok görmüşsünüzdür, böyle bir şey bekliyordum ama Pollard’ın bu kadar ligi kıracağını düşünmemiştim. Aslında Zeke de gayet iyi bir sezon geçirdi ama o bu yazının konusu değil. :) Öncelikle çok basit bir patern var burada, kötü savunmaların adeta içinden geçti Pollard. Yıllarca koşu metriklerinde ligin en tepelerinde olmayı başarmıştı ve bunu katlanan workload’una rağmen korumayı başardı. Fantezi playoff’larında da tepe olmasa da gayet iyi bir iş çıkarmayı başardı Pollard. Sekizinci haftadan sonra tüm ligdeki en iyi ikinci RB kendisiydi maç başına 22 puan ile.
Pollard için ümit verici bir nokta daha ise 200 kez bile top taşımadan bunları yapmış olması. Zeke’in bir adım daha geriye gitmesini bekliyorum yani Pollard için 300 top taşıma hayal değil cidden. Buralara çıkınca tabi ki de verimliliği düşecektir ama yaz aylarına dikkat etmek lazım. Pollard yönünde herhangi bir gelişme onu kafadan bir ilk 15 sıra seçimi yapacaktır.
Sezonu 1000+ koşu yardı ve 12 TD ile bitirmeyi başaran Pollard, pas oyununda da gayet aktif bir isim. Çaktırmadan fantezi için elit tipte dediğimiz pas yakalayan iyi bir hücumun parçası olan RB’ler arasına sessiz sedası girebilir Pollard. Evet en iyi ihtimalle seneye 26 yaşında olacak olması bu seviyede belki de maksimum iki, üç sezonu kalmış demek olabilir ama tüm yaz boyunca gözümü ayırmayacağım kendisinden. Sakatlığı sebebiyle başka kulüplerin ona olan ilgisinin azalacağını ve yine Cowboys forması ile izleyeceğimizi de düşünüyorum kendisini. Umarım erken atlatır sakatlığını ve sezona kaldığı yerden devam eder. Fakat madalyonun diğer yüzüne bakacak olursak en ufak aksamada şuan yüzüne bakılmayan Zeke çoook kıymetli bir sleeper pick haline gelebilir dördüncü, beşinci turlardan.
5- Justin Jefferson, WR, Minnesota Vikings
Beklenen oldu diyebiliriz Jefferson için. İlk iki, üç WR arasında draft edilen Jefferson, Kupp’ın sakatlığından sonra WR1 olarak gözümüzün önünde beliriverdi. Jefferson aslında aşırı istikrarlı bir performans göstermiş sayılmaz. Geçen seneki Kupp veya Davante gibi bir istikrar yoktu fakat kötü olmadığı neredeyse her hafta, sizlere eşleşmenizi kazandıracak performanslar sergiledi. 10 puanın altında kalıp bust olduğu maçları çıkaracak olursak kalan 13 maçta ortalama 26.7 PPR puanı getirmeyi başardı. Bu taraftan bakacak olursak sahaya getirdiği upside cidden inanılmaz. Evet fantezi Super Bowl haftasında tamamen batırmış olsa da eğer oraya kadar gelmişseniz, büyük ihtimalle Jefferson sayesindedir.
Bu yükselişinde değişen hücum sisteminin ve Adam Thielen’ın artık düşmüş olmasının da payı büyük elbette. Thielen bu sezon 10 puanı sadece yedi kez geçmeyi başardı ve 20+ üzeri sadece bir performansı var. Fakat “Thielen’a giden TD’lar Jefferson’a gitse ne olurdu?” isimli hayalimizi sahada bu sezon da görememiş olduk açıkçası. Altı TD Thielen yaparken Jefferson sadece sekiz de kaldı ve bu seviye bir WR için bana kalırsa halen az. Sezonu WR 1 olarak bitirmiş olan oyuncudan minimum 12+ TD beklerim açıkçası. Buradaki korkutucu taraf ise Jefferson için halen üstüne koyabileceği böyle bir açığın olması. Şu performansın üstüne bir sekiz TD daha koyması kimseyi şaşırtmaz.
Artık Dalvin Cook ekseninden iyice çıkan ve yıllardır beklediğimiz gibi aslında iyi bir hücum çekirdeği olduğunu bu sezon gayet güzel gösteri Vikings. Önümüzdeki sezon da ilk seçilen WR olma ihtimali neredeyse yüzde 100 Jefferson için. Hatta ilk sıradan seçildiği pek çok draft da göreceğiz gibi. Elimi bu sezon hiç de korkak alıştırmayacağım isimlerden biri olacak tekrardan Jefferson.
6- Tyreek Hill, WR, Miami Dolphins
Tua için düşük olan beklentilerimi ve Tyreek Hill’ı Mahomes’suz izleyecek olmamız sebebiyle draft zamanında fazla öldürdüğümü kabul ediyorum. Fakat sezon içinde de Tua’nın kaçırdığı maçlarda Waddle’dan beklediğimizin aksine QB-proof performansları sergileyen isim Tyreek oldu. Ligdeki en iyi dört-beş WR’dan biri olduğunu sanırım hepimiz düşünüyorduk zaten, geçen sezonki son derece istikrarsız performansı sonrası ben kendisini draft etmekten bir hayli çekinmiştim. 2021 sezonunu yine Top-7 WR arasında bitirmiş olsa da o kadar dengesizliğe tahammülü olan bir insan değilim diye düşünüyordum. Tüm beklentilerimi boşa çıkardı diyebilirim Tyreek için. Ligin ikinci yarısında düşmüş olsa da özellikle ilk yarıda gösterdiği performans göz alıcıydı. Tabi sonradan Miami için de işlerin kötü yola girdiğini belirtmekte fayda var. Tyreek’i burada birazcık da kayırmak lazım açıkçası. Waddle da sakatlıklarla boğuşurken bu dönemi yine görece iyi atlattı ve ikinci yarıda tüm ligdeki WR8 olmayı başarmıştı.
Öte yandan ilk yarıya gelecek olursak hatırlayacağınız üzere maç fazlasıyla da WR1 konumundaydı. Maç başına puanda ise Kupp ve Diggs’in hemen ardından üçüncü isimdi. Sonuç olarak sezonu WR2 olarak bitirmeyi başaran Tyreek aslında bakarsanız tepe opsiyonlar içerisinde seçebileceğiniz en iyi WR’dı diyebilirim. Artık şunu iyi görmek lazım, geri sıralardan WR bulmak cidden zor. Ligin en tepesinde 12 isim içerisindeki tam sekiz oyuncu ADP’de de buralardan draft edildi. Her sezon Waddle’lar Chase’ler çıkmıyor maalesef. Bu nedenle bu panteona dahil olduğu halde draft sırasına göre fark yaratmayı başaran yegane isim yine Tyreek Hil oldu.
Önümüzdeki sezonda da iyi olacağına şüphem olmasa da buralarda sezonu bitirmesini beklemiyorum. Biraz kılı kırk yaracak olursak Waddle gayet iyi göründü tüm sezon ve Tyreek’in bir sezon daha yaşlanacak olması acaba bir bayrak teslime sebep olacak mı? Bu sezon ikisi birden Top-10 içerisinde bitirmeyi başardı ve bunu görece çok da iyi bir hücum değilken yaptılar bana kalırsa. RB eksiğini de gidereceğini umduğum Dolphins için daha stabil bir hücum hayal ediyorum açıkçası. WR1 vs. gibi upsidelara hiç girmeden, durum her ne olursa olsun Tyreek, bize en üst seviye performans vereceğini bir kez daha gösterdi.
7) CeeDee Lamb, WR, Dallas Cowboys
Şöyle bir giriş yapmak gerekirse gelecek sezonun ilk dört WR’ından birine bakıyorsunuz drafttaki. Lamb, Amari Cooper’ın gidişiyle o alfa WR rolüne biraz alışma süreci yaşasa da oturmayı başardı bana kalırsa. 1300+ recieving yard ve dokuz TD cidden lezzetli bir performans. 2022 NFL Draftı’na girmeden kendi adıma WR5 olarak gördüğüm Lamb’den WR6 performansı görmek beni mutlu etti açıkçası. Zaten keyif veren bir Cowboys izlemek bu lig için başlı başına bir lütuf bana kalırsa. “Siyahi Kirk” abimizin de Kirk Cousins’la aynı anda iyi bir sezon geçirmesi de Amari Cooper’ın bu tanımı cidden çok daha keyifli bir hale getirdi.
Dak’ın kaçırdığı maçlarda da gayet iyi bir iş çıkarmayı başardı aslında Lamb. Bu süreçte de ligdeki WR9 olmayı başardı Lamb. Fakat Lamb için asıl şov ligin ikinci yarısında geldi. Bu süreçte tüm ligdeki WR2 olmayı başaran Lamb için fantezi playofflarının da belki de en iyi WR demek yanlış olmaz ve hayır Mike Evans’ı unutmadım ama o zamana kadar rezalet oynuyor olması sebebiyle o maç kadroya bile almamış olma ihtimaliniz çok yüksekti ne yazık ki.
Cowboys için aslında pas ünitesi çok beklenti altındaydı. Dalton Schultz neredeyse tüm yılı kayıplara karışarak geçirdi. Gerçi hangi TE geçirmedi diyebilirsiniz… Sakatlık dönüşü Gallup da o yıllardır goygoyu yapılan “Aslında WR1 yeteneğinde adam” geyiğini bir müddet rafa kaldırmış gibi görünüyor. Bunu beklediğim için Jalen Tolbert en büyük sleeper adaylarımdan biriydi ama iki top tuttu. Bildiğiniz iki… Noah Brown da herhangi bir fantezi değerine sahip değildi açıkçası. Takımdaki en iyi ikinci reciever Pollard’tı bile diyebiliriz. İşte bu habitatta Lamb’in barınabilmesi hatta ve hatta ligin elit opsiyonlarından biri olduğunu göstermesi gelecek sezon için çok ümit verici. Tüm ligdeki WR1 olması hayal değil derken çok da uzak sallamamışım. :)
Off-season’da pek çok gelişmeye gebe olan bir Cowboys var bana kalırsa ama WR odası böyle kalsa bile daha iyi olmasını bekliyorum. Sezon içinde kaçırdığı maçlar Schultz’un temposunu bozdu, daha iyi olacaktır, Gallup bir yıl daha atlatmış olacak, daha iyi olacaktır, bir iki ekleme bile görebiliriz belki de. Lamb için daha da rahat bir ortam bizi bekliyor olabilir. Şu an kendisi kafamda JJ dışında herkesle aşık atabilecek kalitede ve bu draft’a da yansıyacaktır elbette. WR2-WR7 arası her yerde draft edilebilir kendisi.
8- Travis Kelce, TE, Kansas City Chiefs
Tüm ligdeki en büyük fark yaratan (yine ve yine) isme bakıyorsunuz. Kelce en yakın rakibine tam altı fantezi puanı fark attı. Çok sık kullandığım bir örneklemeye bakarsak takımınızda Davante Adams artı T.J. Hockenson olmasındansa, Kelce ve Tyler Lockett olması daha iyiydi sizler için. Açıkçası bekliyorduk da sanırım böyle bir performans, sadece bir iki yancı isim de bekliyorduk Kelce’nin yanında. Mark Andrews geçen sezon geçmeyi başarmışken onu yanına yakıştırdık, çaylak sezonundan çıkan Kyle Pitts’i oralara yakıştırdık, default olarak Kittle’ı oralara yakıştırdık fakat zirvedeki yalnızlık tekrar baki…
Kelce draft’ı için düşüncem halen değişmedi, ilk turdan TE almanın diğer pozisyonlarda yaratacağı boşluk beni oldukça korkutuyordu ve bu nedenle belki hatırlarsınız hep ilk turun sonlarında almayı öneriyordum başka bir ilk tur yakını yetenekle eşlemek için kendisini. Fakat bu şüpheleri yersiz bırakacak bir performans geldi kendisinden. Evet belki de onun için bir RB1 alamayıp RB2 bir isme kaldınız ama sayısal olarak bakarsak, ligin ilk 12’sindeki RB’lerin yani RB1 grubunun ortalama getirdiği puan 17,6 iken RB2 dediğimiz 13-24 arasındaki grubun ise 13,5. RB gibi erkenden kuruyan bir mevkide dahi bu grupsal farkı kapatacak hatta üstüne artı koyacak kadar TE’ler arasında sıyrılmış olması cidden inanılmaz.
Maç fazlasıyla beraber kariyerinin en yüksek TD sayısı olan 12’ye ulaşmayı başardı. Geçen sezon ileri metriklerde yavaşlamaya başladığı söylenen Kelce, bu formu korumayı başardı açıkçası. Kral Henry için geçerli olan düşüncemiz sanırım Kelce için de geçerli, bozulduğunu görene kadar önden yorum yapmamak gerekir. Fakat şunu da iyi anlamak lazım, Kelce puan fazlasıyla değil pozisyonel avantajıyla buralarda olan bir isim. Şu an ilk-10 sıra seçimi olması kesin olan Kelce için, ona yakın olan bir performans değerini ikinci tura düşürecektir, böyle üç isimle olursa ikinci turun sonlarına düşecektir. Marjinal fayda fenomeninin en büyük örneklerinden biri Kelce, alın üniversitelerde okutun…
Peki Kansas tarafına gelecek olursak bir adet alfa WR eklemesi Kelce için ikinci opsiyon olma anlamına geliir mi? Bana kalırsa bu durum Kelce’de bitiyor. Şu an cüsse/hız oranına bakacak olursak, tüm fundamental yeteneklerini bir kenara bırakarak, kendisi yürüyen bir ters eşleşme. İster linebacker ile ister cornerback ile savunmaya çalışın. Ağırlık sporlarıyla haşır neşir olan arkadaşlarımızın çok iyi bildiği üzere, bedenden mobilite esnekli vesaireye göre çiğ kuvvet çok daha geç köreliyor yaş olarak. Bu nedenle bana kalırsa Kelce hız olarak yavaşlamadan bu durum ve efsane performansı sürecektir.
Gelecek sezon için TE1 olduğunu hepimiz biliyoruz, asıl soru genel toplamdaki sırası bana kalırsa. RB konusunda geçen sezon bahsettiğimiz soru işaretlerinin de daha büyüğü var. Böyle bakacak olursak CMC ve Ekeler dışındaki her RB’ten önce seçilmesi gerektiğine dair argüman sunabiliriz. WR’lar için de gelecek olursak isimlerden ziyade artık fantezi futbol elit bir WR takımınızda olmadan oynamanıza imkan veren bir oyun değil. Bu nedenle geçen yıla biraz benzer olacak, ikinci turda elit bir WR alamayacağınız kadar erken olmamak şartıyla beraber, bu RB’lerden sonra istediğiniz yerden alabilirsiniz. Chase-Diggs-JJ-Davante-Hill-Kupp-Lamb-AJ Brown isimlerinden birini takımınıza alabilecek bir şekilde tasarlayın kendinizi yeter.
9- Justin Fields, QB, Chicago Bears
Sezonu QB5 olarak bitirmesine rağmen burada ne işi var diyebilirsiniz. Tüm off-season ilk altı-yedi opsiyonu alamayacaksan hiç alma QB diyen sen değil miydin? Her şeyden önce ilk 20 QB içerisinde zar-zor seçilmiş olması başlı başına draft değeri olarak gözler önüne çıkıyor. Draft edilmediği pek çok lig bile vardı Fields için. 6-15. Haftalar arasındaki QB1 olduğunu söylemekte fayda var kendisi için öncelikle. İlk dört haftayı çok kötü geçirmiş olsa da Fields, sonradan toparlanmayı bildi.
Biliyorum pas oyunu halen kocaman bir MEH… Ama QB’niz pas yardının yarısı kadar da koşuyorsa sadece kendi hatası olamaz bana kalırsa. Bears hücumu adeta çer çöpten oluşuyor diyebilirdik bu sezon özelinde. Koşu kısmı da öyle aslında, Jalen Hurts’ün koşularındaki o dizayn edilmişlik o düzen hissi yok Fields’ın koşularında. Cesur olan canı burnunda koşuyordu adeta, dizayn edilmiş koşu sayısı onun kalibresinde bir oyuncu için cidden azdı. Ama bu karmaşada bile bu performanslar bu koşu upside’ı çok ötesini hayal ettiriyor bize. Son yılların trend’i olan mobil ama isabet problemi olan QB’nize Diggs almak, AJ Brown almak bu çocukların ilacı gibi son yıllarda. Böyle bir hamle görebilirsek Bears cephesinden ilk-3 QB arasında bitirmesini bekliyorum Fields’ın 2023 sezonunu. Bears için gelişecek çok şey var cidden ve iyi bir draft pickleri var. Umarım Fields’ı harcamazlar. Geçen sezon başında da ümitliydim kendisinden pek parlak görülmese de.
Önümüzdeki sezon tepedeki QB üçlüsü “Mahomes-Allen-Hurts” sonrasından Burrow ile beraber QB4 için en büyük aday kendisi. Ve burada şuan da dikkat etmek gerekli, tepe performans QB’lerin diğerlerine açtığı makas. Bundan yedi, sekiz yıl önce yine koşan QB’ler vardı ama pas yetenekleri bu seviyede değildi. Şuan pas oyunundan çok puan kaybetmezken koşu ile adeta oyunun bugını bulup fantezi QB draftlarını domine ediyorlar. Bu 5’li için bu sezon elimi çabuk tutup belki de ilk dört tur içerisinde almamız gerekecek. Fields offseason’daki haberlere çok bağımlı olmakla beraber tepedeki QB Olimpos dağına girmeye en büyük aday olarak ortaya çıkıyor.
10- Jalen Hurts, QB, Philadelphia Eagles
Tüm sezon sonuna kadar izledik hepimiz Hurts’ü, nasıl bir lider olduğunu, takımını nerelere kadar çıkarabildiğini gördük hep beraber. Her şeyin fantezi açısından AJ Brown’ın gelişiyle başladığını söylemekte fayda var. Sezon öncesi WR yazısında da konuşmuştuk: eğer AJ Brown’ın benim gibi ilk altı içerisinde bitireceğini düşünüyorsanız hazır olun, Hurts’ün de ilk üç içerisinde bitirmesini düşünüyorsunuzdur diye. Buna ek olarak DeVonta Smith’in de gelişimiyle beraber bir anda ligdeki en iyi üç, beş WR ikilisinden birine sahip olmuş oldular. TE Goedert’ı da unutmamak gerek elbette. Ek olarak koşu oyununda her ne kadar Miles Sanders da top almış olursa olsun end zone koşuları ünlü ittir-kaktır oyunlarıyla beraber Hurts’e aitti. 760 koşu yardı ve tam 13 koşu TD cidden inanılmaz rakamlar. Buna 3700+ pas ve 22 TD da ekleyince ortaya fantezi için bir maden çıkıyor. Maç kaçırması nedeniyle sezonu en tepede bitirmese de ortalama olarak ligin en iyi QB’si kendisiydi. Hele ki QB7-8 gibi bir ADP’si varken bu daha da çarpıcı. Tabi NFLTR olarak biz QB4-5 olarak aldık kendilerini… :)
Bu noktadan itibaren şu haftalar arası şunu yaptı, burada şöyle uçtu demek anlamsız Hurts için, tüm sezon en göz önünde olan üç QB’den biriydi kendisi. Gelecek sezon için her ne kadar QB2-3 olarak gösterilmeye başlansa da expert ranking’lerinde benim şu an için kendisi bir numaram. Josh Allen’a kıyasla koşu upside’ı daha fazla ve bu ayrım ile ikisinden Jalen Hurts’ü öne koyuyorum. Sıralamak gerekirse Hurts – Allen – Mahomes – Burrow – Fields şeklinde tepe beşlinin neredeyse garanti olduğunu düşünüyorum draft için. Kişisel tahminlerinize göre sıralayabilirsiniz elbette.
Hurts için ve yazı için de sona gelirken artık şunu söylemekte fayda var, bu tarz QB’ler de tıpkı tepe WR’lar RB’ler gibi eşleşme kazandırıyor. Hurts’ün 12-15. Haftalar arasındaki performansına bir göz atın, İşte bizim aradığımız şey tam olarak bu ve bunu nereden bulduğumuzun bir önemi yok. Bir şekilde klasik alışkanlıklarımızdan kurtulup güncel fark yaratan oyuncuları bulmamız gerekiyor. 2023 çok erken olsa da sanırım bir adet en tepe WR, ilk altı QB opsiyonundan biri, geç sıralarda iyi ama kalabalık hücumlardaki veteranlar ve genel olarak çaylaklara atılan dartlar gibi bir rota izleyeceğiz gibi. Bakalım off-season bize neler getirecek hep beraber göreceğiz…