Öncelikle son yılların en heyecanlı Super Bowl’u olduğunu ve bizim olmasa da pek çok futbol otoritesinin tahminlerinin tersine sonuçlanan bir müsabaka olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Son yazımda da oyuncu bazında 49ers’ın çok güçlü silahları olduğunu ve kağıt üzerinde ağır basan taraf olduğu görüşüne katıldığımı belirtmek isterim. Gelelim down to earth, play-by-play, kritik kararların ve oyunların analizine.
1) Defans kazandı. Baltimore Ravens, oyuncuların da belirttiği gibi Baltimore Ravens gibi oynayarak kazandı. Baltimore Ravens defansının bel kemiği LB Terrell Suggs’ın da dediği gibi, bir işi yapmanın zor yolu vardır, kolay yolu vardır ve bir de Baltimore Ravens yolu vardır. Baltimore defansı kilit down’larda üzerine düşeni yaptı. En göze çarpan defans başarıları turnover’lar (Super Bowl tarihinde sanırım ilk kez bir yarıda 2 turnover oldu), 3rd down conversion’lardaki başarı oranı ve maçın en kritik drive’ı olan bitime 2 dakika kala San Fransisco 49ers hücumunun 4 down’da 5 yard’dan end giremediği efsanevi defans serisi olarak gösterilebilir. Baltimore Ravens defansında her iki S Ed Reed (MCL) ve Pollard (6 kırık kaburga) ile maçı oynadığını belirtmekte fayda var.
2) Koşan takım kazandı. Kritik zamanlarda başarılı koşu oyunları ile Baltimore Ravens hem zinciri hareket ettirdi, hem de zamanı eritti. Maçın ikinci yarısında Baltimore Ravens’ın koşamaması normal. Aklı başında olan her takipçi, Coach ya da oyuncu olmasına gerek yok, 22 sayı önde olan takımın ikinci yarı koşacağını ve zamanı eriteceğini bilir. Bu sebeple 49ers LOS üzerinde daha baskılı oynayacağı ve koşuyu durdurmak için extra personel kullanacağı barizdi. Ancak oyunun bu alanında Joe Flacco devleşti ve son maçlarda olduğu gibi hatasız bir oyunla kritik paslar atmayı başardı.
3) Hatasız oynayan QB kazandı. Colin Kaepernick NFL’in son yıllardaki en büyük yeteneği. Ancak kritik zamanda Vernon Davis’i hedef alan, fakat çok yüksekten atılan pas Ed Reed tarafından intercept edilince maçın ilk yarıdaki farka taşınmasına sebep oldu. Aslında ilk yarıda oluşan fark oyunun gidişatına ters bir farktı. 49ers’ın 2 turnover’ı neticesinde bu noktaya gelindi. Durum elektrik kesintisi sonrası başlayan süreçte Ravens RB’i Ray Rice’ın turnover’ı ile gerçek seyrini yakaladı. Neticede daha az turnover yapan takım kazanmış oldu. Zira final maçları hata kaldırmaz.
4) Motivasyonu iyi olan takım kazandı. Henüz para atışında hangi tarafın daha motive olduğu Ravens LB’ları Ray Lewşs ve Terrell Suggs’ın bakışlarından belliydi. Kaepernick ve Frank Gore endişeli bir şekilde yere bakarken, bu iki oyuncu hedefe kilitlenmiş güdümlü füze gibiydiler. Zaten sadece oyun planı olarak değil, yapılan basit hatalar ve cezalar da 49ers aleyhineydi. Hemen her possession kaybı ve turnover’larda 49ers’ın kavga çıkarması ya da Ravens oyuncularına yönelmeleri de bunun göstergesiydi diyebiliriz.
5) Coaching’i iyi olan takım kazandı. 49ers Coach’u Jim Harbaugh’un molaları kullanmadaki hataları, çok erken bir anda 2 point conversion’a gitmesi ve en kritik drive’da 5 yard’da üst üste 3 pas denemesinde bulunması maçın sonucunu direkt etkiledi diyebiliriz.
6) Liderleri olan takım kazandı. 49ers çok büyük yetenekleri olan bir takım. Ancak sahada lideri olan bir takım, henüz, değil. Ne flaş QB Colin Kaepernick, ne de ligin en iyi LB’larından biri olan Patrick Willis sahada takıma liderlik yapan oyuncular değil. İkisi de yıldız, big play potansiyeli yüksek fakat bireysek oynayan oyuncular. Diğer tarafta NFL’in belki gelmiş geçmiş en büyük liderlerin yer aldığı Ravens vardı ve bu saha içi liderliğin, özellikle kırılma anlarında, ne kadar önemli olduğunu her oyuncu ve Coach çok iyi bilir.
Gelelim maç sonrası çok konuşulan pozisyonların ve kararların analizine. San Fransisco Head Coach’u Jim Harbaugh’un “Hakemler çok hatalı kararlar verdi. Maçı hakem hataları yüzünden kaybettik.” Açıklamasına kendi oyuncuları dahil hemen hiçbir spor adamından destek gelmedi. 49ers’ın sahadaki en çok hata yapan oyuncusu CB Chris Culliver bile “Maçı hakem hataları yüzünden kaybettiğimiz söylemek yanlış olur.” diye açıklamada bulundu. Diğer taraftan, aslında hakem hataları daha çok 49ers lehine işledi diyebiliriz. San Fransisco K’ı David Akers’ın dışarı vurduğu, ancak Running into the kicker kararı nedeniyle tekrarlanan pozisyonda Ravens defans oyuncusunun kicker’ın önüne atladığı, Akers’ın topun gidişatına göre Ravens oyuncusunun üzerine basıp kendini yere attığı açık bir şekilde gözükmekte.
Pozisyonun tekrarında 5 yard öne alınarak vurulan field goal başarılı oldu ve 49ers 3 puan alarak farkı azalttı. Bir diğer pozisyon ise, maçın 4. Çeyreğinde Ravens QB’i Joe Flacco’nun 3. Down’da sağa scramble ettiği ve incomplete attığı pozisyon. Flacco topu elinden çıkardıktan sonra saha dışına çıkmışken 49ers oyuncusunun Flacco’ya yaptığı hit tam da spor medyasında “Brady Rule” olarak anılan hareketti. Maçın sunucuları da bu darbenin Tom Brady ya da Payton Manning’e yapılması halinde 15 yard’lık roughing the passer olacağını, ama Flacco’ya yapıldığı için hakemlerin oyunu devam ettirdiği görüşünde hemfikir. Bu pozisyon neticesinde Ravens son hakkında filed goal ile farkı 5 sayıya taşıyarak topu ve maçın kaderini 49ers hücumuna bırakmak zorunda kaldı.
San Fransisco’nun ise en çok vurguladığı ve maçı kaybetmelerine neden olduğunu iddia ettikleri iki pozisyondan ilki 49ers WR’ı Michael Crabtree’ya Ravens CB’i Jimmy Smith’in yaptığı iddia edilen defensive holding kararıydı. Final maçlarında oyuna direkt etki etmediği sürece hakemler ceza çalmıyorlar. Tüm dünyanın gözü bu sporcuların üzerindeyken, hakemlerin, normal sezona kıyasla biraz daha geri planda kalmalarının ana kriteri “Let them play”. Dolayısıyla kötü atılan bir pasta, kötü koşulan bir route olmasından dolayı bu pastaki temasın, maçta her iki takımın yaptığı pek çok temas gibi, ceza almaması son derece normal.
Belki pas daha iyi atılmış olsaydı ve sadece o temas sebebi ile tutulamamış olsaydı bayrak atılabilirdi. Ancak o oyuna bayrak atılması asıl hakem hatasıyla kazanılan/kaybedilen Super Bowl olmasına neden olurdu. Bu konuda isteyenler nfl.com sitesindeki yorumları da okuyabilirler. Hemen tüm yorumcular aynı fikirde. Diğer itiraz ise maçın bitimine 12 saniye kala, maçın – Jackoby Jones’un 108 yard’lık kick return TD’undan sonraki – en büyük ikinci special team oyunu sırasında geldi. Baltimore Ravens Punter’ı Sam Koch kendi end zone’unda topu elinde 8 saniye tutarak 49ers hücumunun sahaya girmesine izin vermeyecek şekilde süreyi eritti. İnsanların bir kısmı o pozisyon esnasında holding yapıldığını ve sürenin yeniden ayarlanması gerektiğini savundular. Halbuki kural kitabı son derece açık. Hiçbir holding oyununda oyun durdurulmaz. Oyun bitiminde hakem holding saptanmışsa, cezasını uygular. Bu durumda da punter topla birlikte saha dışına çıkınca kural uygulandı ve hakemler Safety kararı verdiler. Neticesinde de safety punt ile top rakip takıma teslim edildi.
Maçı oyun planı ve Coaching açısından ele alacak olursak, her iki takım da bekleneni yaptı diyebiliriz. Ravens yine kısa koşular ve uzun paslarla fazla yard kazanmama pahasıa da olsa etkili hücumlarla kolay TD’lar buldu. Alışılageldiği gibi red zone’da TE Pitta, açık alanda WR Anquan Boldin ve çok uzun mesafede de “speed specialist” WR ve KR Jacoby Jones ile pas TD’ları yakaladı. Erken açılan farkın neticesinde de koşarak süreyi eritti. Burada oyun planını bozan hatalar RB Ray Rice’ın kendi 20 yardında kaybettiği fumble ile TE Pitta ve WR Anquan Boldin’in kritik 3. Down’larda düşürdükleri paslar oldu.
John Harbaugh çok güzel bir Coaching ile takımı yönetti. Tartışılabilecek tek pozisyon field goal fake koşu oyunuydu. Orada maçı erken koparmanın planlarını yaparken az daha o field goal’ü mumla arayacak duruma gelecekti, ki defans yönü ağır basan bir Coach olmasının meyvalarını yedi ve kritik bir drive sonunda 49ers’ı 5 yard’da durdurmayı başardı. Maçın sonunda sahaya koyduğu Safety kararı son derece yerindeydi. Herkes punt’tan sonraki down’da 49ers’a 2 uzun pas atacak süre kalır mı diye düşünürken, John Harbaugh fair catch sonrası gelecek 2 down’luk bu süreyi vermek yerine rakibine 2 sayı ve 4 saniyelik bir punt return hakkı verdi. Timeout’ları çok yerinde kullandı. Kardeşi için bile timeout kullandı diyebiliriz. Zira maçın bitimine 10 dakika kala nedeni anlaşılmayan bir mola alan 49ers Coach’u kalan 2 molasından birini de incomplete pas sonrası – sürenin zaten durduğu – bir anda almıştı. Turnover sonrası John Harbaugh bir mola alarak takımın son saniyelerin o stresli havasından çıkardı, rahat bir nefes alarak son saniyeleri en akıllı şekilde kullanmalarını sağladı.
Gelelim 49ers cephesine. San Fransisco 49ers’ın oyun planında da sürpriz kararlar yoktu. Yine Frank Gore koştu, TE Vernon Davis ve WR Michael Crabtree üzerine kurulan paslarla ilerlendi. Colin Kaepernick fark açılana kadar riske edilmedi. Fark açıldıktan sonra koşturulmaya başlandı. 49ers hücumu, yerden ataklarda topu Ravens defansının şeytan üçgeninden ( NT Haloti Ngata, LB Ray Lewis ve LB Terrell Suggs) uzak tuttu. Hava saldırılarını da iki S Ed Reed ve Bernard Pollard’ın aralarında kalan açık bölgelere doğru yönlendirerek alan savunmasının zayıf karnını vurdular. Bu oyun planı, basit cezalar almadıkları ve turnover yapmadıkları 2. Yarı meyvalarını vermeye başladı. Topu son derece etkili bir şekilde ilerletmeyi başardılar. Ancak Coaching konusunda ne yazık ki Jim Harbaugh ağabeyi kadar başarılı olamadı. Molaları çok erken ve gereksiz harcadı. Ravens end zonu’na 5 yard kala pas oyunlarında ısrar etti. Kritik anlarda oyuna etkili müdahale edemedi ve takım zaten son derece gerginken gereksiz çıkışlarla oyuncuların tansiyonun daha da yükseltti.
Special Teams ise, istatistiksel olarak Ravens’ın rakibine üstünlük kurduğu tek alandı. Nedenlerini de fazlasıyla gördük. Gerek field goal durumlarında hata yapmamaları, gerek kick ve punt’lardaki başarıları ile rakibe iyi saha possession’ı vermemeleri, gerekse maçı kurtaran iki big-play (maçın ikinci yarısındaki kick off return TD ve maçın son saniyelerinde gelen iki punt oyunu) ile maçın gizli kahramanı oldular diyebilirim.
Her iki takım da müthiş bir sezon ve harika galibiyetlerle buraya geldiler. Soluk soluğa geçen bir Super Bowl izlettiler. Her iki takıma da yaşattıkları heyecan ve mükemmel performansları için tekrar teşekkürler. Ravens artık yeniden yapılanma sürecine girecek diye düşünürken, 49ers’ın bu genç kadro ile daha uzun yıllar başarılı olacağını düşünüyorum. Yazımı sonlandırırken NFL’in gelmiş geçmiş en iyi WR’ı (?) Randy Moss’a değinmeden de geçemeyeceğim. Amerikan futbolunda, diğer tüm sporlarda olduğu gibi, ustalara saygı esastır. Sanırım bu maç da büyük bir ders olmuştur. Bundan sonra ayakları biraz daha yere basar diye düşünüyorum.
Herkese football dolu günler dilerim…