NFL’in altıncı haftası NFC West division derbisi ile başladı. San Francisco 49ers, Cardinals karşısında aldığı şok mağlubiyeti Seahawks karşısında kazanıp taraftalarına unutturdu. Seahawks ise 3-0 başladığı sezona 11 günde aldığı 3 mağlubiyetle 3-3’e getirdi. Geçtiğimiz haftanın odak oyuncusu Jayden Daniels, bahsettiğimiz pas başarı yüzdesinin çok altında kalsa da bu sefer defanslarının da yardımıyla Browns karşısında galibiyeti aldı. Haftanın sürprizi tahminimizde ise Carolina Panthers, ilk sayıyı atıp öne geçtiği maçı 36-10 kaybederek hem tahminim hem de desteklediğim takım olması nedeniyle beni derinden üzdü. 1-4 olduğum haftanın sürprizi tahminine de bu hafta ara verirken bu hafta başlamadan konuşulması gereken büyük olayları da sizlere aktardım…

Robert Saleh Tekmeyi Yedi

Ligin ilk koç değişikliği takım ve genel medya için sürpriz şekilde New York Jets’in Saleh’i kovmasıyla geldi. Benim için çok sürpriz olmayan değişiklik özellikle yıldızlarla dolu ofansın performansı nedeniyle oldu. Yönetimin aldığı hızlı karar takımı etkilemiş olsa da yapılan değişiklik takımı hakettiği yere taşıyacaktır. Bunun nedeni ise bence sadece verilen kararlar listesinde sadece Saleh’in kovulması olmamasından geçiyor. Hücum koçu ve hücum oyunlarını seçen isim olarak şu ana kadar görev alan Nathaniel Hackett’ın rolü de takımda kısıtlandı. Hala daha ofansif koordinatör olarak göreve devam edecek Hackett, artık oyun seçimlerini yapmayacak. Defansif koordinatörlükten takımın geçici koçluk görevine getirilen Jeff Ulbreich, göreve geldiğindeki yaptığı ilk değişiklikle özellikle beni çok etkiledi. Sorunun bence ana kaynağı olan Hackett, durumu anladığını ve bundan rahatsız olmadığını da koç Ulbreich’a belirterek takımdaki ana konumunu da korudu.

QB Aaron Rodgers için anladığımız kadarıyla kendisine danışılmayan iki değişiklik onu etkilemiş değil. Geçtiğimiz hafta Londra’daki Vikings maçında ofansın oynadığı oyunları ve maçın ilk yarısındaki Jets performansı da değişikliğin ihtiyaç olduğunu gösteriyordu. Bir diğer bahsetmek istediğim konu ise NFL’deki defansif geçmişli koçların yavaş yavaş tarihe karışması. Ofansın daha fazla önem verildiği dönemimizin NFL’inde iyi bir ofansif koordinatör, kendisine birkaç sene içerisinde kesinlikle bir koçluk teklifi gelecektir. Defansif geçmişli koçların ise son zamanlarda daha da karmaşık hale gelen ofansif oyun kitabının altında kaldıklarını, ofansif koordinatörlerine olmaması gereken kadar güvenmeleri onları stabil bir temel altında korumuyor. Ofansif geçmişli koçların ise daha derin takım analizlerinde bulunmaları ve rakip takım bazlı oyun stilleri, onları defanstan da anlar duruma getirdi. Bunun gerçek örneklerini de defansif geçmişli koçların ofansif koordinatör değişikliğinin hiç hoş karşılanmadığı ve altından da çok kalkamadığı, ofansif geçmişli koçların ise defansif koordinatörünü kovduğunda ise normal bir günmüş gibi davranılması ve bu değişikliğin de takıma hemen monte olmasından anlayabiliriz. Asıl konumuz Jets’e geri dönecek olursak da önlerinde Bills maçı ve Pittsburgh deplasmanı bulunuyor. Yeni ekibin önündeki iki sınav kendilerinin de ligde ne kadar kalıcı olacaklarını belirleyecektir. Benim New York Jets’ten beklentim, galibiyetler gelmese de eski ofansif performans geride kalmış olacaktır.

Haftanın Odak Oyuncusu: Drake Maye ve Spencer Rattler

Bu hafta küçük bir değişiklik yapıp iki odak oyuncusu seçtim. NFL’de ilk maçına çıkacak iki çaylak QB Drake Maye ve Spencer Rattler, kendilerini ilk haftadan kanıtlayıp kendilerini göstermek isteyecektir. New England Patriots QB’si Drake Maye, takıma eklendiği ilk günden beri ilk maçına çıkmak için sabırsızlanırken Patriots yönetimi hem çaylak QB’nin NFL’e alışması için kendisine süre verirken veteran QB Jacoby Brisett’e de şans verdiler. Sınıfındaki diğer ilk tur seçimi QB’lerin ilk haftadan itibaren oynamaya başlaması ve büyük işler yaratması, Drake Maye’i de etkilemiş olması gerekiyor. Bu baskı da üzerindeyken ilk maçının defansif yard olarak ligin en iyi dördüncü takımına karşı olmasını da anlamış değilim. Texans karşısında ilk maçına çıkacak olan Maye için belki de geçtiğimiz hafta takım olarak dağılmış durumda olan Miami Dolphins karşısında ilk maçını oynaması daha iyi olabilirdi. Bununla beraber takımın ilk Running Back’i Rhamondre Stevenson’ın da maçta süre alamayacağını düşünürsek QB Maye için işler iyice zor olacak. QB Maye’den güzel bir performans beklentisine giremesem de Patriots’ın ilerleyen haftalardaki fikstürü beni Drake Maye için heyecanlandırıyor. Oyun stili olarak Josh Allen’ı andıran Maye, Texans karşısında yedek RB Antonio Gibson’un pas oyunundaki becerisini ve tight end’ler Hunter Henry ve Austin Hooper ile Texans’a zor zamanlar yaşatabilir.

Gelelim diğer çaylak QB’miz, Spencer Rattler’a. Çaylak denince akla gelen yaştan üç, dört yaş daha fazla yaşı olan Rattler, geçtiğimiz ay 24 yaşına girdi. Kolej futbolunda beş sezon geçiren Rattler, sezon öncesi maçlarında takım yönetimini etkileyememiş ve takımın üçüncü QB’si olup maç kadrosuna dahil yazılmamıştı. QB Derek Carr’ın sakatlığından sonra takım ikinci QB Jake Haener yerine Rattler’a QB1 görevini verirken ne düşündü hiç bilmiyorum. Takımın joker QB’si Taysom Hill’in de sakatlığından dolayı oynayamayacak olması bütün yükün Rattler’a kaldığını gösteriyor. Karşılaşacağı Tampa bay Bucaneers’ın da zor zamanlar geçiren Tampa Bay taraftarlarına güzel bir galibiyet verme isteğiyle daha moralli çıkacağı maçta Rattler’ın işi epey bir zor olacak. Buccaneers, Milton kasırgası yüzünden salı günü Tampa Bay’den New Orleans’a geçmiş ve hazırlıklarına New Orleans’ta devam etmişti.

DeVante Adams ve Peşinden Koşan Takımlar

Yaklaşık 10 gün önce Las Vegas Raiders’tan takasını isteyen Adams için hala daha bir gelişme yok. Raiders, yıldız WR için teklifler dinlerken aranan teklif seviyesinin ikinci tur draft hakkı olduğu öğrenildi. Takas isteyen oyuncuların ikinci tur hakkı ile takaslandığını görmek zorken Adams için durum farklı olabilir. Sezon ortasında takımın gidişatını değiştirebilecek kaliteye sahip olan Adams’ın durumunu takip eden çok takım var. Baltimore Ravens, Buffalo Bills gibi yıldız WR eksikliğini hisseden takımlar yarışın içerisindeyken Pittsburgh Steelers’ta WR George Pickens ile yaşadığı sıkıntılar sonrası takasın en ciddi takımlarından oldu. Takasın Raiders tarafından onaylandıktan sonra Adams’ın hiçbir şey yapamayacağı senaryoda Adams, eski QB’si Aaron Rodgers’ın bulunduğu Jets’te oynamak isteğini belirtmiş durumda. Bununla beraber diğer eski QB’si Derek Carr ve Saints’i de unutmazken, Saints’in WR odasındaki oyuncular diğer takımlarla kıyaslandığında çok iyi kalıyor. Takasın geçtiğimiz günlerde Chiefs tarafına kaydığını duysak da bu söylentiler tamamıyla bitmiş durumda. Raiders’ın division rakibi Chiefs’ten diğer takımlara kıyasla daha fazla karşılık istediği öğrenilince Chiefs yönetimi, sakatlanan ve sezonu kapatan WR Rashee Rice’ın yerine takas ile doldurmak için farklı kapların yolunu tuttu. Takasın bu hafta da çözülmeyeceğini Raiders koçu Antonio Pierce’ın yaptığı ‘O hala daha Raiders oyuncusu’ ve ‘Sakatlığı gerçek ve dönmeye hazır’ açıklamalarından anlıyoruz. Haftaya tamamlanmasını beklediğim takasın benim görüşümce gerçekleşeceği takım ilk başlıkta bahsettiğim New York Jets olacaktır. Yeni koça hoşgeldin hediyesi olacak Adams, yakın arkadaşı Rodgers ile de buluşup peri masalı hikayesini noktalayacaklardır. Happily ever after!

Bengals’ın Sezonu Buradan Döner mi?

Geçtiğimiz iki hafta Cincinnati Bengals işleri toparlamış gibi. İki hafta önce Carolina Panthers karşısında sezonlarının ilk galibiyetini alan Bengals, geçtiğimiz hafta ise Baltimore Ravens karşısında uzatmaya giden maçta öne geçme field goal denemesini kaçırıp galibiyetin ucundan döndü. Şu anda 1-4 gibi bir rekora sahip olan Bengals, ofansif olarak toparlanmış gibi duruyor. Geçtiğimiz haftaları unutup önündeki maçları düşünmesi gereken Bengals için iki hafta üst üste “mutlak galibiyet” maçları bulunuyor. New York deplasmanında Giants’a konuk olacak Bengals, ondan sonraki hafta da Cleveland deplasmanına gidecek. Bu maçlardan çıkaracağı galibiyetle form ve moral olarak geçtiğimiz senelere dönebilecek olan Bengals için sonrası açık olur. Sonrasında evinde Eagles ve Raiders’ı üst üste konuk edecek olan Bengals, bu maçlar sonrası da rövanşı almak için Baltimore’a gidecek.

Sezonu döndürebilmek için Bengals defansının da toparlanması gerekirken sayı verme konusunda Bengals defansı bonkör davranıyor. Ligde Panthers’ın arkasında en fazla sayı yiyen takım olan Bengals, özellikle koşu defansında kanayan yarayı durdurması lazım. Maç başına hanesinde 150 koşu yardından daha fazla gören Bengals defansı, koşu oyunlarından 49 first down vererek bu iki istatistikte de ligde son üçte yer aldı. Bu hafta karşılaşacağı Giants’ın yıldız WR’i Malik Nabers’tan uzak olacağı düşünüldüğünde koşu oyunları Giants ofansı tarafından daha fazla tercih edilecektir. Bu maçta kendilerini göstermek için iyi bir şansa sahip olan Bengals defansı, QB Daniel Jones’tan kötü bir performans almak için çok zorlanmasına da gerek yok. Sezonun genel resminde Bengals için kesin kazanılması gerekilen altı maç varken geri kalan diğer altı maçta da şansı gözüküyor. Dallas, Baltimore ve Pittsburgh deplasmanları dışında her maçı kazanabilecek olan Bengals, 10-7 veya 9-6 rekorla playoff biletini rahat alabilirler…