NFL’de sezon sona ermesine rağmen sezondan farksız yoğun bir offseason gündemi yaşıyoruz. Tabi bundaki en büyük pay kimilerine göre bu ligin gördüğü en iyi QB olan Peyton Manning’in Colts tarafından serbest bırakılmasıydı. Manning’in hangi takımı seçeceği uzun süre gündemin bir numaralı maddesi olurken Colts’un serbest kalan diğer yıldızları ve diğer önemli serbest oyuncuları da epey yoğun bir offseason geçirmemize neden oluyor. Yeni sezon öncesi Colts gibi geniş çaplı bir yeni yapılanmayan giden takımların yanı sıra henüz sessiz kalan Steelers gibi takımlar da var. Bu yazımda şimdiye kadar gerçekleşen transferlere değineceğim. İlk olarak en büyük hamleyi yapan Broncos’un ve benim takımım Raiders’ın yer aldığı AFC West ile başlıyoruz.
AFC WEST
Denver Broncos: Kuşkusuz Peyton Manning gibi yaşayan bir efsaneyi kadrolarına katarak offseason’ın en ses getiren takımı oldular. Manning’in Broncos’u tercih etmesi de oldukça sürpriz oldu diyebilirim. En azından benim açımdan öyle oldu. Tüm sezonu kasıp kavuran ligin en popüler QB’sine sahipken Manning’i alacaklarını hiç beklemiyordum. Bir de Redskins, Dolphins, Cardinals gibi Manning’e daha çok ihtiyacı olan takımlarda vardı tabi. Fakat Elway herkesi ters köşeye yatırarak Manning’i Denver’a getirdi ve Tebow’u takasla New York Jets’e gönderdi. Böylelikle geçtiğimiz sezona başladıkları üç QB’yi de takımdan göndermiş oldu Broncos. (Kyle Orton sezon arasında Chiefs’e, Tim Tebow Jets’e, Brady Quinn Chiefs’e.)
Manning hamlesi kuşkusuz tüm division’ın kaderini değiştirecek bir hamle ve şimdiden AFC West’in favorisi hatta Super Bowl’un favorilerinden oldular. Ancak Manning’in 36 yaşına geldiğini ve 2011 sezonunun tümünü sakatlığı nedeniyle kaçırdığını da unutmamak lazım. Olaya olumlu yönünden bakarsak ve en iyi Manning’lerden birisini izleyecek olursak çok farklı bir Broncos izlemeye hazır olun.
Geçen sezon Tebow liderliğinde bir koşu takımıydılar ve pas oyunlarını pek becerdikleri söylenemezdi. Ancak Manning’in oynayacağı bir takımda bu sistem tabi ki değişecek. Artık pas odaklı bir Denver izleyeceğiz ve bu onların ofans gücünü arttıracaktır. Manning’in varlığı Decker ve Thomas gibi genç recieverlar için büyük fırsat olabilir. Broncos’un ikinci büyük hamlesi kuşkusuz CB Tracy Porter’ı almalarıydı. Savunmanın en önemli isimlerinden DT Brodrick Bunkley’i kaybetmelerine rağmen Baily’li, Dawkins’li, Goodman’lı secondary’ye Porter’ı da eklemeleri defans güçlerini arttıracaktır. TE’ler Joel Dreessen ve Jacob Tamme ile WR Andre Caldwell Manning’in yeni silahlarından olacak. S Mike Adams da savunmaya derinlik katacak transferlerinden birisi. Denver’ın şuanda en büyük ihtiyacı Bunkley’nin ayrılmasıyla boşalan DT pozisyonu. Piyasada kalan serbest oyuncularla buraya takviye yapacaklarını pek sanmıyorum. Bu noktada da 25. Sırada kullanacakları draft hakkı devreye giriyor.
Oakland Raiders: Evet işte en sıkıntılı olduğum noktaya geldik. Raiders sezon sonunda alışık olduğumuz radikal değişikliklere giderek bir kez daha çok değiştİ ve takımın başına eski Broncos savunma koordinatörü Dennis Allen getirildi. GM pozisyonuna ise Green Bay Packers organizasyonundan Reggie McKenzie getirildi. Bunlar umutlanmama neden olan gelişmelerdi ancak geldiğimiz şu noktada oyuncu kaybetmekten başka yapılan pek bir şey göremiyorum. Aslında bu birazda geçmişte yapılan hataların doğurduğu bir sonuç. Şuanda sınırlı bir salary cap’e sahibiz ve draftta ilk seçme sıramız 95.sırada. Tüm bunları göz önüne alacak olursak kadroyu geliştirmek adına yapılacak pek bir hamle de kalmıyor.
Division rakiplerinin de yaptıkları hamleleri düşündüğümüzde playoff hasreti en az bir sezon daha uzayacak gibi. Kaybedilen oyunculara baktığımız zaman liste bir hayli kabarık. LB Kamerion Wimbley, RB Michael Bush, QB Jason Campbell, CB Stanford Routt ve TE Kevin Boss bu takımın en önemli oyuncularındandı. Gelen isimlere baktığımız zaman takasla gelen Mike Goodson, Michael Bush’un yerini doldurmaya çalışacak. McFadden bu ligin elit RB’lerinden fakat bildiğiniz gibi sağlıklı kalmakta zorlanıyor. Bush’un da gidişiyle beraber bu bölgede Goodson transferine rağmen sorun yaşayabiliriz.
Texans’dan gelen G Mike Brisiel gelenler arasında en umutlu olduğum isim. Bu takımda rahatlıkla ilk 11 başlayabilecek bir oyuncu. Henüz resmi imza atılmayan ama anlaşılan LB Philip Wheeler da ihtiyacımız olan bir oyuncuydu. Fakat onunda ciddi devamlılık problemleri var. Yapılan diğer takviyelerde takımın en zayıf bölgelerinden Cornerback pozisyonunaydı. Shawntae Spencer, Ron Bartell ve Pat Lee’nin aranan kan olduğunu düşünmüyorum. Bunlar arasında Lee’den biraz daha umutluyum. İyi bir kolej oyuncusuydu ama Packers’da bir türlü beklenen çıkışı yapamayıp Woodson ve Williams’ın arkasında kaldı. Özetle takımın şuan ki hamlelerle bir adım geriye gittiğini söyleyebilirim. Drafttan belki bir mucize çıkarabiliriz. Yapılacak hamleleri ben de merakla bekliyorum.
Kansas City Chiefs: Maalesef ki offseason’da en iyi hamleleri yapan takımların başında geliyorlar. Özellikle geçtiğimiz sezon zayıf kaldıkları hücum hattına yaptıkları takviyeler dikkat çekici. Browns’tan gelen iki sezon öncesinin yıldızı RB Peyton Hillis, Jamal Charles ile birlikte ligin en tehlikeli arka alan ikilisini oluşturmaya aday. QB Matt Cassell’e daha opsiyonlu bir hücum takımı vermek adına Raiders’tan gelen TE Kevin Boss da önemli bir hamle. Diğer TE Tony Moeaki ile birlikte çift TE’li oyunlarda tehlikeli olabilirler. Cassell’i korumak içinde önemli bir oyuncuyu kadroya kattılar. Ligin en iyi Guard’larından Eric Winston da yeni szonda Chiefs forması giyecek. Broncos’tan gelen müzmin yedek Brady Quinn ise Cassell için iyi bir yedek olacaktır. Savunmada ise CB Brandon Carr’ın ayrılmasıyla güç kaybetmelerine rağmen tecrübeli Stanford Routt ile anlaştılar. Kendisini Raiders’tan tanıyoruz ve benim pek beğendiğim bir oyuncu değildi ki Carr ile kıyaslanacağını bile düşünmüyorum. Ancak tecrübesi ile takıma faydalı olacaktır. Dahası takımı geliştirebilmek için çok iyi sıralardan da draft haklarına sahipler. 11. Sıradan iyi bir D-Line elemanı alabilirlerse sezonun sürpriz yapacak takımlarının başında görüyorum Chiefs’i.
AFC EAST
Buffalo Bills: Offseason’ın en ses getiren takımlarından birisi de kuşkusuz Buffalo Bills’ti. En zayıf bölgeleri olan pas savunmasına iki tane çok önemli oyuncuyu çok önemli paralar ödeyerek aldılar. Pas savunması için toplamda ödedikleri miktar iki oyuncuya 127.5 milyon dolar. Fakat Mario Williams ve Mark Anderson ikilisini yan yana düşünmek bile insanı heyecanlandırmaya yetiyor. Bills’in yeni pas rush ikilisi division’ın en korkutucu pass rush ikilisi olma yolunda. Sadece bu kadar da değil Williams ve Anderson’ı DT’ler Kyle Williams ve Marcell Dareus ile birleştirince belki de ligin kağıt üzerindeki en iyi D-Line’ını elde ediyoruz. Bills’in görünen en büyük eksiği ise QB Fritzpatrick’in kör noktasını koruyan Left Tackle bölgesi. Geçtiğimiz sezon bu bölgede üç farklı oyuncuyu denediler ama hiç birinden beklenen verim alınamadı. İşte tam da bu noktada devreye Bills’in ilk 10 sıra içindeki draft hakkı giriyor. Buradan iyi bir LT çıkarabilirlerse AFC East’te iddialı konuma gelebilirler. Geçen sezonun başında yaptıkları çıkışı hala hatırlıyoruz.
New York Jets: Jets’in en büyük hamlesi geçtiğimiz sezonun en çok konuşulan oyuncu Tim Tebow’u takasla kadrolarına katmaları oldu. Fakat ben dahil bu takası neden yaptıklarını anlayan pek olmadı gibi. Aklıma gelen en makul sebep Tebow gibi bir şöhret ile New York gibi bir şehri kombine etmek. As QB’leri Mark Sanchez’in sözleşmesini daha yeni uzatarak ona güvendiklerini söylemişlerdi ama birkaç hafta sonra Tebow takıma katıldı. Şimdi burada hangi tarafa yazık olacak?
Takastan sonra yapılan ilk açıklama Sanchez’in bu takımın as QB’si olduğuydu. Ancak Sanchez gibi istim üzerindeki bir QB’nin Tebow’un şöhretiyle yarışması pek mümkün olamayacak gibi. New York’ta oynanan bir maçta atılacak ilk interception ile birlikte tıpkı Denver’da gördüğümüz sahneleri yaşamamız muhtemel. Jets’in diğer büyük hamlesi de Redskins’ten gelen S LaRon Landry. Landry oldukça yüksek profilli bir Safety ve Jets’e katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ancak Jets’in en büyük sorunu şuanda Burress’in ayrılmasıyla boşalan WR pozisyonu. Jets’in drafttan ilk 11 WR’si çıkarabilme ihtimali çok az. Sınırlı bir cap’e sahip oldukları içinde ellerinde pek hamle imkanı yok.
AFC NORTH
Cincinnati Bengals: Bengals geçen sezon oynadığı oyunla division’ın güçlü takımları Steelers ve Ravens ile arasındaki farkı her geçen gün daha da kapadığını göstermişti. Offseason hamleleri ile de bu iki takımı yakalama adına önemli işler yaptılar. Offseason’a büyük bir cap avantajı ile girmeleri de bunda etkili olan bir faktördü. Bengals’ın salary cap’i diğer üç AFC North takımının toplamından fazla. Ancak onlar büyük isimleri kadroya katmak yerine daha akıllıca ve nokta transferler yaptılar. Yaptıkları ilk önemli hareket serbest kalan en önemli Safety’lerden olan Reggie Nelson’ı takımda tutmak oldu. Bir diğer hamle sıkıntı yaşadıkları RB pozisyonuna Patriots’tan BenJarvus Green Ellis’i almak oldu. Green Ellis kısa mesafe koşularında en etkili RB’lerden birisi. Bu da onu Red Zone’da aranan RB’lerden birisi yapıyor. Kariyerinde hiç fumble yapmamış olması da ona güvenmek için bir başka neden. Bir diğer önemli hamle de G Travelle Wharton’dı. İlk 11 başlayan Nate Livings’i kaybettikten sonra Wharton onların işine yarayacak bir Guard oldu. CB’e alınan Jason Allen ise Texans ile iyi bir sezon geçirmişti.
AFC SOUTH
Indianapolis Colts: Kadrolarını baştan aşağı yeniliyorlar desek yanılmayız. En azından yıldızlar için geçerli bu. Peyton Manning, Jeff Saturday, Pierre Garcon, Dallas Clark, Gary Brackett, Jacob Tamme gibi yıldız isimlerle yollarını ayırdılar. Geriye elde bir tek Dwight Feeney ve Reggie Wayne kaldı. Drafttan büyük ihtimal Andrew Luck’ı seçecekler. Bu seçecekleri QB’ye çok güveniyorlar. Eğer bekledikleri olmazsa büyük bir çıkmaza girecekleri kesin. Bu noktada Reggie Wayne’i takımda tutmaları çok yerinde bir hareket oldu. Aksi taktirde Luck’ın elinde no.1 WR bile kalmayacaktı. Gelen isimlerden ise en dikkat çekeni DE Cory Redding. Ravens defansının en önemli oyuncularından birisiydi. Özellikle Feeney’i takımda tutmaları üzerine Redding’i de almaları pass rush için önemli bir ikili oluşturmalarını sağladı…
Bu yazımda offseasonda dikkat çeken AFC takımları hakkında (Raiders hariç) görüşlerimi paylaştım. Sıradaki yazımda NFC takımları hakkında konuşacağım. Herkese güzel offseason’lı günler diliyorum…