2008 Sezonunun ardından Türkiye football’u olarak bir sezon daha ileri gitmenin verdiği mutlulukla ve gelecek sezonların nasıl daha iyiye gidebileceği düşünceleri arasında, 2008 sezonunu değerlendiren kısa bir yazıyı sizlere paylaşmak istedim…
Sezon yeni federasyonun görev alması ile başladı. Federasyonun aldığı arzulu kararlar ile ligimiz Üniversite öğrencilerinden oluşan Üni Lig ve Lisanslı oyunculardan oluşan Pro Lig olarak iki kısımda ele alınmaya başlandı. Üni ligi mercek altına alacak olursak
Üniversite öğrencilerinin katılabildiği bu ligin organize edilmesi, ilerleme potansiyeli olan bir karardı. Üzerinde sezon öncesi çok tartışmalar yapılsa da türk footballunun gelişmesinde, belki de, en büyük problem olan yeni oyuncuların önün açılması engelini aşmak için gerekliydi. Böylece oyunla yeni tanışan Üniversite öğrencilerine, abilerinin gölgesinde kalmadan, mücadeleci bir ortamda bu sporu öğrenme şansı verilmiş oldu…
Sonbaharda başlayıp bitmesi planlanan Üni ligde ilk sezonun acemiliği ile sonbaharda sadece grup maçları yapılabildi ve play-off maçları ilkbahara kaldı. Buna ek olarak Üni Ligin, Üniversite Sporları Federasyonu ile ortak düzenlenmesinden dolayı sadece lisans oyuncularının katılabilmesi gerekirken, geçiş dönemi olması dolayısı ile özel izinle yüksek lisans öğrencilerinin de oynamasına izin verildi.
Bu sezonki Üni lig maçlarını sadece play-off aşamasında izleyebildim. Ama bu kadarı bile kararın ne kadar haklı olduğunu görmeme yetti. Özellikle yeni kurulan Sakarya takımının play-offlara çıkması… Ve Pro lig kadrosunun da büyük çoğunluğu yine gençlerden oluşan Gazi’nin play-off maçlarını farklı kazanıp şampiyonluğa uzanması… Üni Ligin mutlak devamının gelmesi gerektiğinin göstergesidir…
Üni ligin gelişmesinde bir sonraki adımlar neler olmalıdır?
Tabi ki en önemli koşul istikrardır… Bir ligin düzenli organize edilmesi… Başlangıç ve bitiş tarihlerinin takip eden senelerde aynı olması ve kurallarda aşırı değişimler olmamasını gerektirir… Biz emekleme sürecinde olduğumuzdan değişlikleri bir an önce denememiz gerekir… Buna oyuncularında daha derli toplu bir lig oluşması için karşı çıkmayacağını düşünüyorum…
Bence önemli kararlardan biri Üniversite liginde oynayacak oyuncuların belirlenmesidir. Kişisel görüşüm Üni Ligdeki oyucuların aynı zamanda öğrenci olduklarını ve olacaklarını unutmamaktır… Bu da ister istemez akademik zorunluluklar getirmektedir… Her okulun farklı kuralları olması ve bu anlamda eşitliği bozmamak gerekir… Ama defalarca sınıfta kalan öğrencileri de Üni Ligde tutmak doğru olmaz ve ilerleyen yıllarda idareciler ile problemlere sebep olabilir… Amaç football ile yeni tanışan gençleri oyuna kazandırmak olduğundan benim önerim Amerika’da da benzeri uygulanan 4 + 2 sezon sistemidir… Bu da kısaca bir Üniversite öğrencisinin 6 yıllık öğrenciliği boyunca 4 sezon oynama prensibine dayanır… Bu kural ile ligin gençler arasıda kalması sağlanırken sporla geç tanışanlara da oynama şansı verilmiş olacağı inancındayım…. Zaten 4 senelik maç tecrübesi olan bir oyuncuda Pro lige hazır duruma gelmiş olur…
Bir diğer nokta ise… Üni Ligin hangi tarihler arasında oynanması gerektiğidir… Takımların yeni oyuncuları ile Ekim- Kasım aylarında tanıştıkları göz önüne alınırsa… Buna birde ülkemiz iklim şartlarında aralık ve ocak aylarında maç oynamanın zorluğu eklediğinde… Üni Ligin mart ayında başlamasının daha doğru bir karar olduğunun düşünmekteyim… Böylece takımlara yeni oyucularını hazırlama fırsatı verilirken, Üniversitelerin en hareketli zamanı olan bahar şenliklerine denk gelecek play-off maçlarına ilgi ve desteği artırmak daha kolay olacaktır… Ama yine bu kalabalık aydaki organizasyonun başarılı olarak yapılabilmesi için lig maçlarının yer ve tarihin mümkün olduğunca erken belirlenmesi gerekir… Bu da Üni Lig eşleşmelerinin Aralık ayında hazır olmasını gerektirir…
Bu iki karar Üni Lig organizasyonun devamlı olması için, bence atılması gereken önemli adımlardır…
Sizinde bu konudaki düşünceleriniz forumumuzda bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz…