Global American Football Clinic 2000 yılında ilki düzenlenen, bir grup profesyonel Amerikalı Coach’un bir araya gelerek, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerindeki takımlara, Coach’lara ve hakemlere eğitim vermeyi amaçlayan bir organizasyondur. Ülkemizde 1987 yılı sonunda Boğaziçi, 1992 yılında İ.T.Ü. ve 1993 yılında Hacettepe üniversitelerinde takımlar kurulmasıyla amerikan futbolu sporunun temeli atılmış, 1995 yılında Marmara Üniversitesi ve 1996 yılında O.D.T.Ü.’nün de takım kurmasıyla daha geniş bir kitleye hitap etmeye başlamıştır. 1997 yılı sonrasında İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Konya, K.K.T.C., Sakarya, Bursa ve Mersin illerinde de üniversite merkezli takımların kurulmasıyla amerikan futbolu çok daha geniş kitlelere hitap etmeye başlamıştır. Geride kalan yıllarda anaokulu, ilköğretim okulları, lise gibi U18 programlarının yanı sıra bayanlar ve veteranlar için çarpışmasız ve malzemesiz oynanan flag football versiyonunu geliştirmek adına çalışmalar yapılmaktadır.
Amerikan Ulusal Amerikan Futbolu Ligi (NFL)’in desteklediği Canada Football League (CFL), Meksika Amerikan Futbolu Ligi gibi ulusal liglerin kuruluşuna ilk olarak Kuzey Amerika Kıtası’nda başlanmıştır. Bununla birlikte 1991 yılında başlanan Dünya Amerikan Futbolu Ligi (World League of American Football) 1997 yılında yeniden yapılandırılarak NFL Europe adını aldı ve 2007 yılına kadar varlığını sürdürdü. Zira 1998 yılında Uluslararası Amerikan Futbolu Federasyonu (IFAF)’ın ve bunu takiben Avrupa Amerikan Futbolu Federasyonu (EFAF) ‘ın kurulmasıyla fonksiyonelliğini yitirdi ve 2007 yılında faaliyetlerini durdurdu. Bu tarihten itibaren IFAF ve EFAF daha aktif bir çalışma sürdürmekte ve Amerika kıtası dışındaki amerikan futbolu faaliyetlerini başarıyla yürütmekteler.
Tabi ki belli bir olgunlaşma seviyesine ulaşılması için bir çok pilot bölgede yapılan çalışmalar bu tarihlerden çok daha önce başlatılmıştır. Örneğin, dünya sıralamasında seri başı olan Japonya başta olmak üzere Asya ülkelerinde 1930’lardan bu yana yapılan bir spor olan amerikan futbolu 1970’lerde Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, Fransa ve orta Avrupa ülkelerinde hızla yayılmıştır.
Ülkemizde de 1980’lerin 2. yarısından itibaren yapılanmaya başlayan amerikan futbolu 2000 yılına kadar gerekli ekipmanlar, teknik donanım ve kural-teknik bilgiden oldukça yoksun bir şekilde oynanmaktaydı. İlk yıllarda ancak hazırlık müsabakaları, 3 yada 4 takımlı turnuvalar düzenlenebiliyorken, 2000 yılında düzenlenen ilk Global American Football Clinic çerçevesinde ülkemize gelen Amerikalı profesyonel Coach’ların gerekli olan ekipmanları, teknik donanım ve program oluşturmak için gerekli olan know-how’u getirmeleri ile ülkemizde ilk ekipmanlı amerikan futbolu maçı 2001 yılında Ankara’da Bilkent Judges ile Boğaziçi Sultans arasında oynanmıştır. Ev sahibi takımın mükemmel organiasyonu ve misafir takımın galibiyeti ile sonuçlanan bu karşılaşmadan sonra bir çok takım da gerekli koruyucu ekipmanları temin etmiş ve federasyonsuz dahi olsa ilk organize amerikan futbolu ligi (UAFL) hayata geçirilmiştir. 2005 yılında amerikan futbolu branşı Sayın Tuncay Bender yönetimindeki Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu’na eklenmiş ve resmi bir yapıya kavuşmuştur. İlerleyen dönemde Sayın Soner Yılmaz yöentiminde faaliyetler tavan yapmış ve sportif anlamda pek çok ilke imza atılmıştır. Mevcut dönemde Global American Football Clinic için ülkemize gelen Amerikalı Coach’lar sadece oyuncuların eğitimini yüklenmekle kalmamış, aynı zamanda ülkemizde ilk kez sertifakalandırılan Antrenörlerimizin ve hakemlerimizin de eğitim programını başarıyla yürütmüşlerdir.
İlerleyen yıllarda Avrupa’daki amerikan futbolu programının hızlı bir şekilde gelişmesi ve İsrail’de sadece flag football oynanması, dolayısıyla amerikan futbolu programı bulunmaması sebebiyle bu ülkelerdeki faaliyetler durdurulmuş ve Clinic organizsyonunun sadece ülkemizde düzenlenmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede düzenlenen organizasyonun adı Turkish American Football Clinic olarak değiştirilmiştir.
Daha önce 2000-2008 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü’nde gerçekleştirilen Turkish American Football Clinic organizasyonları, girişimlerimiz sayesinde bu yıl ilk kez İ.T.Ü. Maslak Kampüsü’nde gerçekleştirilecektir. Amerika’dan 6 Coach’un geleceği organizasyona ülkemizdeki yerli ve yabancı onlarca Coach destek verecek ve yaklaşık 20 takımdan yüzlerce sporcu profesyonel Coach’lar nezdinde çalışma fırsatı bulacaktır. Ayrıca yine Türkiye Korumalı Futbol, Beyzbol, Softbol ve Ragbi Federasyonu ile yaptığımız temaslar neticesinde, gelecek olan Amerikalı Coach’lar yeni başlamak isteyen antrenörlerimiz için 1. Kademe, mevcut antrenörlerimiz için de kademe atlama eğitimi vereceklerdir. 26 Haziran 2010 tarihinde ülkemize gelecek olan Coach’lar 28 Haziran 2010 – 1 Temmuz 2010 tarihleri arasında Clinic eğitimlerini gerçekleştirecek ve 5 Temmuz 2010 günü de ülkemizden ayrılacaklardır.
Bu yıl EFAF Challange Cup’a ülkemizden 4 kulüp takımı katılım göstermiştir. 2011 yılında Avusturya’da gerçekleştirilecek olan Dünya Şampiyonası’na (World Bowl) da ülkemiz Milli Takım düzeyinde, C Grubundan katılacaktır. Temmuz ayında Sırbistan Milli Takımı ile Sırbistan’da, Hırvatistan, İtalyan ve Romen Milli Takımları ile de İtalya’da hazırlık maçları oynaması planlanan Milli Takım’ımız antrenör ve oyuncu kadrosu için gerçekleştirilecek olan Clinic organizasyonu mükemmel bir hazırlık fırsatı sağlamaktadır. Bununla birlikte tüm takımların katılımına açık olan Clinic organizasyonu özellikle Balkan ülkeleri başta olmak üzere Avrupa’daki takımlardan da rağbet görmektedir.
Elbette ki Clinic’e gelecek olan misafir Coach’ların masraflarını üstlenmek durumundayız. Ancak bu durumu da makul bir seviyeye çekmek adına, erken kayıt durumunda avantaj sağlanabilecek bir ödeme şekli geliştirdik. Böylelikle, 2010 yılının Mayıs ayı süresince kayıt yaptıracak katılımcılardan 30 TL, 1 – 21 Haziran 2010 tarihleri arasında kayıt yaptıracak arkadaşlardan 50 TL ve bu tarihten sonra kayıt yaptıracak arkadaşlardan 70 TL katılım ücreti alınacaktır. Her katılımcıya kampın başında şapka ve t-shirt verileceği gibi, kamp sonu seramonisinde de ödül alan sporculara ve tüm katılımcılara ödüller ve hediyeler dağıtılacaktır.
Kalacak yer sorunu olan sporculara, erkenden iletişim kurmaları halinde İ.T.Ü. yurtlarında minimum düzeyde bir ücret karşılığında kalacak yer ayarlanabilmektedir. Aynı şekilde ekipmanı olmayan, yanında getirmek istemeyen katılımcılar için de yine ufak bir ekipman kullanım bedeli karşılığında ekipman tahsis edilebilmektedir. Saha içinde oyuncuların ve Coach’ların su ve benzeri ihtiyaçları tarafımızdan karşılanacaktır.
Katılımcı arkadaşlardan Disiplin Yönetmeliği doldurmaları istenilecektir. Buna göre, idmanlara geç gelen, kamp disiplinine uymayan, spor ahlakına aykırı davranışlarda bulunan, okul yönetimi, yetkili kolluk kuvvetleri ile ihtilaflı duruma düşen, T.C. ceza kanununda suç olarak tespit edilen davranışlarda bulunan arkadaşların kampüs girişleri ve kampa katılmaları mümkün olmayacaktır. Bu düzenleme konusunda açıklama yapmam gerekirse, bugüne kadar camiamızdan hiç kimsenin belirtilen tarzda herhangi bir davranışını tespit etmemekle birlikte, bugünden sonra da herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılacağını düşünmemekteyim. Söz konusu kontrat sadece katılımcı Coach’lara, oyunculara ve idarecilere yükümlülük şeklinde algılanmamalı ve ev sahibi olarak üzerimize düşen yükümlülükleri gerçekleştiremememiz durumunda tarafımızı de bağlamaktadır. Yapılacak organizasyona ciddiyet katmaktan öte bir uygulama olmamakla birlikte tarafların motivasyonunu arttıracağı düşünülmektedir.
Katılım için başvuru, soru ve öneriler turkishfootballclinic@gmail.com adresine yönlendirilebilir, katılım ücretleri de Ad-Soyad belirtilerek, “Clinic 2010 katılım ücretidir” ibaresiyle Sn. DOĞAN AHMET İZER’in detayları aşağıda yer alan banka hesabına yatırılabilmektedir.
Müşteri no : 7569921
Hesap Bilgileri
Şube: 439-STADYUM/MECİDİYEKÖY
Hesap no: 6677647
Hesap Döviz kodu : TL
IBAN : TR22 0006 2000 4390 0006 6776 47
Camiamız için güzel bir etkinlik olacağını düşündüğüm bu organizasyona değişik seviyelerde ve deneyime sahip tüm takımlarımızdan oyuncuların katılacağını umarım. Önümüzdeki yıllarda daha da geniş tabanlı ve katılımlı bir Clinic organizasyonu gerçekleştirmek için değerli katılımınızı ve desteğinizi esirgemeyeceğinizi temenni eder, iyi çalışmalar dilerim.
En içten saygılarımla…
Yazan: Oktay Çavuş