Uzun aylar boyunca eski maçları seyrederek, gereksiz hazırlık kampı haberleri okuyarak ve arasıcak bir draft ile RB köşe kapmacasıyla geçen bir off-season’dan sonra yeni bir NFL sezonu daha başladı bu hafta. Ben de ilk maç yazımda Fox’un bana kişisel bir hediye olarak yayınladığı Philadelphia Eagles @ Green Bay Packers maçını inceleyeceğim.

Maç daha en başından iki etkili defansın karşılaşması olacağını gösterdi. Önce Eagles, sonra Packers first down alamayarak punt yapmak zorunda kaldı. Yalnız Packers’ın punt’ında gelen fumble sonucu topu endzone’da alan Green Bay oyuncuları takımlarını 7-0 önce geçirdi.

Ardından gelen hücumda bir first down alan Eagles, Nick Barnett’in interception’ıyla kendilerini savunma yaparken buldular. Brett Favre ve çaylak saz arkadaşları Philadelphia’nın 34. yardından başlayan hücumda 3 denemede -1 yard giderek topu çaylak kicker Mason Crosby’nin ayağına teslime ettiler, Crosby’nin NFL kariyeri başarıyla başladı: 10-0.

Takımlar sonraki hücumlarında birer punt yaptıktan sonra Philadelphia maçın ilk adam gibi drive’ını gerçekleştirdi, ama Green Bay’in etkili kısa mesafe savunması yüzünden skoru 10-3 yapan field goal’la yetinmek zorunda kaldı.

Green Bay bir kez daha 3-ve-dışarı (first down alamadan punt yapmak) başarısına ulaştıktan sonra Philadelphia ikinci bir başarılı drive ortaya koydu. Kısa paslarla 9. yarda gelinince McNabb maçın tek hücum touchdown’unu pasla yaptı:10-10.

İkinci yarı Green Bay’in sadece 20 yard gidebilen drive’ından sonra, önce Eagles sonra Packers field goal’le biten birer hücum yaptılar ve skor 13-13’e geldi.

Buradan sonra iki takımın punter’ları epey antrenman yaptı, ve Green Bay’in son punt’ı ilki gibi sonuçlanıp top Green Bay’e endzone’a 31 yard kala geçti. Packers topu aldıktan sonra 3 oyunda 6 yard kazanıp zamanı bitirince, maça son noktayı yine Crosby koydu: 16-13.

Seyretmeyenler için maçın hayat hikayesini anlattıktan sonra gelelim gözlemlerime ve maçtan diğer notlara:

• Philadelphia kesinlikle daha üstün takımdı. Ancak galibiyet, daha az hata yapan takıma gitti.
• Green Bay bir türlü koşu oyununu oturtamadı. Birçok kişi çıkıp bu başarısızlığı takımdaki iki çaylak HB ve bir çaylak (ve LB’den bozma) FB’e bağlayacak. Bence “birçok kişi” hatalı ve olay tamamen Green Bay hücum çizgi oyuncularından kaynaklandı. Bu ekip Eagles savunma çizgisi karşısında pas oyunlarında da başarısız oldu. Brett Favre’ın başını ağrıtan baskının çoğu blitz bile yapılmayan down’larda geldi.
• Brett Favre yine Youtube kullanıcılarını sevindirecek bir maç çıkardı. Yağmur damlalarından kaçar gibi rakiplerden sıyrılıp olmayacak paslar attı. Bir tanesi yere düşerken sadece kolunu kullanarak Donald Lee’ye attığı pastı, ama daha da ilginci gelmişti önceden. Elek gibi oynayan çizgi oyuncuları sayesinde 3 rakibin kollarında dans ederken, hemen önünde kendisi için blok taklidi yapan koşucu Deshawn Wynn’e neredeyse handoff gibi attığı pas bu haftanın ilginç oyunları arasında başa oynar.
• Hazırlık kampında eski kicker’ı yerinden zorla eden Mason Crosby bugün 3’te 3 FG ve 1’de 1 PAT ile oynadı ve ilk maçında Philadelphia gibi zorlu bir takıma karşı maçı kazandıran vuruşu yaptı. Üniversitesi Colorado’da çok başarılı bir kariyer yapan, çeşitli okul ve NCAA rekorları kıran Crosby 3. roundda draft edilmişti. Gerçi burada bir parantez açıp Colorado ve civarı yerlerde yapılan süper uzun FG’lere aldanmamanızı öneriyorum. Yüksek rakım dolayısıyla oluşan düşük hava basıncı sayesinde vuruşların menzili artıyor. NFL FG rekorunun da Denver kicker’ı Jason Elam’in elinde olması da bu yüzdendir.
• Geçen sene belki ligin en kötüsü olan Green Bay special teams, bir maçta iki kere düşeş atarak takımın yıllardır ilk defa kendi evinde sezona galibiyetle başlamasını sağladı.

Sonuç olarak Green Bay belki tarihinin en belki en kötü koşu oyunu ve pas korumalarına sahip olduğunu gösterdiği bir maçtan şans eseri galibiyetle ayrıldı. Ama ne demiş atasözü: “I’d rather be lucky than good” (İyi olacağıma şanslı olmayı tercih ederim). Zone blocking sistemi için çok önemli olan line oyunu’nu düzeltmezse ise çekirgenin sıçrama sayısıyla ilgili başka bir atasözü’ne başvuracağız. O zamana kadar hoşçakalın.