Bu yazımızda Chicago Bears takımının 2010 sezonunun hemen öncesindeki durumunu anlatacağız. Ama, önce 2009 sezonunu hatırlayalım.

2009 sezonuna Bears çok tepki gören QB Kyle Orton’dan kurtularak başladı. Takasla yerine genç yıldız Jay Cutler geldi. Herkes umutluydu sezondan, ama daha ilk maçta LB Brian Urlacher’in sakatlanarak sezonu kapatması Bears’ın başına neler geleceğinin adeta habercisi gibiydi. Gerçi sezona 3-1 ile başlandı ama yenilgiler ardarda geldi ve takım, hesaplamalara göre en kolay takvime sahip olmasına rağmen sezonu 7-9 ile %50’nin altında bitirdi. Cutler 26 INT ile lig lideri(!) oldu. Kyle Orton ise inadına sezonu 86.8 QB rating ile bitirdi. Öte yandan çaylak sezonu olan 2008’de çok iyi performans gösteren RB Matt Forte, biraz da sakatlığın etkisiyle kötü bir sezon geçirdi.

2010 sezonuna girerken herkes Head Coach Lovie Smith’in kellesini istiyordu. Bears yönetimi ise ya kendisine güvendiğinden, veyahut yüklü tazminat ödememek için kendisini elde tuttu. Ancak kellesi kopan ofansif koordinatör Ron Turner oldu. Yerine sansasyonel bir transferle Mike Martz getirildi. Martz’ın kendisi gayet şöhretliydi, o bile yeterince konuşma sebebi olabilecekken, iki husus daha öne çıktı. Birincisi Martz’ın daha önce Jay Cutler ile pek sevişmemesiydi. Bu, Martz’ın Cutler’ın sezon arasında -tabiri caizse- ayağına gitmesi ve yemek yiyerek konuşmalarıyla sonuçlandı.

İkincisi (ve halen devam eden) husus ise, yıllar yılı koşu oyununa dayalı “keep the bus running” felsefesinde oynayan Bears ofansının birdenbire Martz ile nasıl değişeceği idi. Daha önce bol bol pas tutan TE’lerin (özellikle Cutler’ın kankası TE Greg Olson) Martz’ın oyun biçimindeki bloklama görevine nasıl adapte olacağı soru işaretiydi. Ayrıca daha çok havadan oynayacak Bears’da doğal olarak daha az görev düşecek Matt Forte’nin nasıl tepki göstereceği merak konusuydu, ki Bears bir de RB Chester Taylor ile anlaşınca ve zaten azalacak koşu oyunlarını bu ikilinin paylaşacağı ortaya çıkınca soru işaretleri iyice arttı.

Defansif koordinatör arayışı uzun sürdü ve sonuç vermedi. Defansif koordinatör olmak istemediğini, esas işi olan defensive line koordinatörü olmak istediğini daha önce açıklayan Marinelli bir şekilde ikna edildi ve defansif koordinatör oldu. Defansa yapılan en önemli ekleme ise yıldız DE Julius Peppers oldu.

Şu ana kadar Bears 3 sezon öncesi maçından da yenilgiyle ayrıldı. Takımın en endişe veren yeri offensive line. Sack’ler, INT’ler yine had safhada. Koç Lovie Smith bile Cutler’ın çok baskı altında kaldığını söylemek zorunda kaldı. Defansta ise ilk 11’de olması beklenen 3 LB de (Urlacher, Roach ve Briggs) sakat.

Bears’ın sezonunun başlamasına iki hafta varken durum böyle…