NFL’de 8.haftayı geride bırakırken bu hafta gündem analizimizde genel olarak kötü giden ve bu kötü gidişlerine dur diyemeyen takımlara odaklandık. New York Jets, özel takımlarda yaptıkları hatalarında büyük etkisiyle Miami Dolphins’e 30 – 9 gibi farklı bir skorla yenildi. Her mağlubiyet sonrası olduğu gibi New York’da Tebow sesleri yükselirken head koç Rex Ryan, halen quarterback Mark Sanchez’in arkasında olduğunu söylemeye devam etti. Bir başka QB sıkıntısı da Philadelphia Eagles’da boy gösterdi. Eagles’da savunma yerlerde sürünmeye devam ediyor ama Michael Vick adeta “kötü gidişten savunmayı değil beni de sorumlu tutun” dercesine bir performans sergiliyor. Gerçi bizim yazarlarımız suçu pek Vick’e yüklememişler…

Bunların dışında Dallas Cowboys’un azalan playoff şansı ve form tutmaya başlayan Peyton Manning ile Denver Broncos’un şampiyonluk şansları diğer konularımız oldu. Bir pek hareketli geçmeyen takas döneminin en önemli hamlelerinden biri olan Mike Thomas takasını konuştuk. Her ne kadar yazarlarımız bu soruya hafif kızmış olsalar da, bu takas Lions’ın ligde henüz pes etmediğinin bir göstergesi aslında. Tanımayanlar için (bkz. Hilmi Çeltikçioğlu) Mike Thomas’dan biraz bahsetmek gerekirse, kendisi 2010 sezonunda (Hem de David Garrard ile) Jaguars’da oldukça güzel bir performans sergilemişti. Ardından QB koltuğuna Blaine Gabbert’ın (Bazılarını David Garrard’ı arar hale getirmişti) geçmesiyle Thomas doğal olarak düşüşe geçti. Hatta 2010 sezonunda Mike Thomas’ın maç kazandıran hail mary pas tutmuşluğu bile vardı. Zaten son yıllarda oyun kurucu sorunlarıyla boğuşan ve bu yüzden birkaç sezon boyunca en iyi wide receiver’ı Mike Sims-Walker olarak gözükmüş bir takımdan bahsediyoruz. Matthew Stafford’ın performansına bağlı olarak Mike Thomas’ın Lions’a neler getirebileceğini kalan sekiz haftada göreceğiz…

New York Jets, Dolphins’e 30 – 9 yenilerek playoff umutlarını iyice tüketti. Jets’e ne oldu böyle, Tebow mu uğursuz geldi?

Berkan Uzun: Oyun kurucular böyle oynadığı sürece bir düzelme olmaz. Revis de gitti, hem ayrıca Ryan’ın suyu da kaynadı gibi. Bir sürü negatif etkileyecek olay üst üste binince böyle kötü sonuçlarda kaçınılmaz oldu. O değilde bi ihtimal belki Tebow’un ilahi güçleri bir şeyler yaptırır ama çok zor. Bu sezon sonunda Ryan’ı iş arayan koçların arasında bulabiliriz gibime geliyor. (Tebow’un ne günahı var çocuk Special Team’lerde oynuyor WR çıkıyor daha ne yapsın…) Bir de New England’ın olduğu division’dan playoff zorlamak çok zor.

Evre Baltalı: Ben Tebow’u neden aldıklarını anlamış değilim. Biraz sansasyon yapıp adamın isminden faydalanmaya çalıştıklarını düşünüyorum… Bakalım boş Rex Ryan nasıl bir takla atacak… Bu hafta bay olmaları takımın toparlanması için bir fırsat sunabilir. Sonra sırayla Seahawks ve Rams ile oynayacaklar o iki maçı da kazanıp .500’e gelirlerse wild-card’i kovalamak için umutlanacaklardır.

Hilmi Çeltikçioğlu: Takımın bin türlü sorunu var. Savunma zayıf. Revis gitmiş. Holmes gitmiş. Line ne delik açabiliyor, ne delik tıkayabiliyor. Oyun kurucu Mark Sanchez büyük şehir baskısı ve koçunun cinslikleriyle başa çıkamıyor, her an taraftarların Tebow istekleriyle burun buruna. Tebow elbette çözüm değil. Bak üşenmedim baktım, taa 2 Eylül’de Jets’in fişini çektiğini yazmışım, hala Jets diye geliyorsunuz karşıma. O konu kapansın, Rex Ryan da bir yerlere defans koçu olsun.

Görkem Şahinoğlu: Tebow uğursuz geldi demeyi çok isterdim ama adam oynamıyor ki uğursuz gelsin. Jets’in sıkıntıları büyük. En iyi savunma oyuncusunu ve en iyi hücum oyuncusunu (Revis ve Holmes) kaybetmiş ve QB bıçak sırtında. Tüm bu durumları birleştirince normal bir görüntü şuandaki görüntüleri. Kaldı ki benim bu sezon da onlardan beklentim yoktu zaten.

Ligin namaglup takımı Atlanta Falcons, Philadelphia Eagles’ı güle oynaya yendi. Eagles da savunma düzelecek gibi değil peki Vick’in yedeğe çekilmesi işleri düzeltir mi?


Berkan Uzun:
Dün Vick halen daha bizim ilk 11 QB’miz açıklaması geldi. Reid’in Vick’e olan güveni tam gözüküyor. Vick’i kenara çekseler bile alttan gelecek QB Nick Foles, Philadelphia gibi beklentileri yüksek olan bir takıma ne verebilir bilemiyorum. Bu sezon sonuna kadar Vick ile devam ederler de şöyle bir durum söz konusu Vick’i her maç yerden yere vuruyorlar. Sağdan sola, soldan sağa kaçarken hep bu şekilde turnoverlar yapması çok normal…

Evre Baltalı: Vick’in yedeğe çekilmesi ile savunmanın düzelmesi arasında nasıl bir bağlantı kurabileceğimi bilmiyorum ama denemek lazım. Eagles bu hafta Saints ile oynuyor yani sayı konusunda bir sıkıntısı olmayacaktır. Vick’te bol bol sayı atacaktır. O nedenle bu hafta zaten yedeğe çekmenin pek bir anlamı olmaz. Olay yine savunmada bitecektir. Savunmayı da bu saatten sonra toparlamaları çokta kolay değil. NFC’de 8 takım .500 ve üzerinde bu nedenle Eagles’ın Wild Card şansıda biraz şapkadan tavşan çıkarmalarına bağlı. İzleyip görmek lazım

Hilmi Çeltikçioğlu:
Takım bozulunca hemen QB değişikliği geliyor akla zaten. Tamam, Vick’i yedeğe çekelim. Hatta kızağa çekelim sen tatmin olacaksan. Peşinde Nick Foley ve Trent Edwards var; ne başarmayı umuyorsun bu adamlarla? İstersen transfer günü geçmeden Tebow’u alsın Eagles. McNabb geri döner mi? Favre? Randall Cunningham daha 50’sine girmedi, o gelsin eski takımına? Eğer Vick’i QB’likten alıp savunmaya koymayacaksan bir faydan olmaz.

Görkem Şahinoğlu: Kesinlikle düzeltmez! (Fantasy Football’da Vick owner’ı yorumu) Şaka bir yana işlerin Vick’siz de daha iyiye gideceği konusunda çekincelerim var. Vick bu takımda şuanda bir sorun ancak tek sorun değil. Vick’i kızağa çekip bayrağı çaylak bir QB’ye teslim edip üstüne bir de playoff beklemek çok hayalci bir yaklaşım olur.

Dallas Cowboys, New York Giants karşındaki ikinci yarıdaki muhteşem geri dönüşüne rağmen sahadan yenik ayrıldı. Cowboys’un playoff’u geçelim wild card şansı kaldı mı?


Berkan Uzun:
NFC East. Division maçlarının bir çoğunu oynamadılar. Şansları matematiksel olarak var ama gel gör ki kalan division maçları bu ihtimalleri sadece kağıt üstünde bırakıyor. Defans iyi iş çıkartıyor, ofans ve Romo çok dengesiz eğer oldu ki iyi iş yapsalar bile bence ucu ucuna Wild Card’ı kaçırırlar. Bu sene zor…

Evre Baltalı:
Dallas, Giants karşısında galibiyete ulaşabilseydi, play-off Şanslarını artırmış olacaklardı. Ama NFC de bu sene takımlar iyi gidiyor. Bu maçı kaybederek. Division lideri NY ile aralarındaki fark üç maça çıktı ve Giants’ın da aynı Eagles gibi şapkasına bir bakması lazım tavşan var mı, yok mu diye?

Hilmi Çeltikçioğlu:
Matematiksel soruyorsan %30 gibi bir şansları var. Division’ı şu saatten sonra alamazlar. 3-4 durumunda olmaları sorun değil, ama bu sene maalesef NFC çok kuvvetli. Bir şekilde playoff’a çıksa bile Falcons, Bears, 49’ers, Packers gibi takımların 4’ünü birden nasıl yenecek? Yetenek var takımda, ama olduramadı Jason Garrett bir türlü…

Görkem Şahinoğlu:
Romo’nun alıştığımız şahane oyunu(!) yine sahnelenince o güzelim savunmaya yazık olup ilk yarıda beklenmedik bir farkla geri düştü Cowboys. İkinci yarı hem Romo hem de savunma aynı anda iyi olunca neler olabileceğini gördük. Bu saatten sonra Giants’ı yakalayabilmeleri çok zor Wild Card içinse rakipler zor. Ancak biz yine de asla asla deme diyoruz.

Bu sezon pas hücumunda sıkıntılar yaşayan Detroit Lions, Nate Burleson’ın boşluğunu doldurması için Jacksonville Jaguars’dan WR Mike Thomas’ı aldı. Bu transfer Lions’ı tekrardan playoff yarışına sokabilir mi?


Berkan Uzun:
Bu hafta aslında Matthew Stanford coştu fakat. Calvin’in sakatlık sorunları Burleson’ın sezonu kapaması derken bu hafta süpriz bir şekilde çıkış yapan T.Young bir nebzede olsa haraketlilik getirdi ama Mike Thomas kim Lions hucümunu sürüklemek kim? Bu arada ligin en iyi hücum ortalamasına sahip ikinci takımı Lions YPG 407.6 ama bir türlü skora yansıtamıyorlar. Thomas’ı boş verin sağlıklı bir Megatron lazım Lions’a acil olarak.

Evre Baltalı: Kaan, seni bu hafta NFC nin 3 galibiyetli takımlarına takmış gördüm. Bunlardan biri de Detroit.  Lions’ın uçan kaçan sayılar saçan hücumuna ne olduğu bu sezonun en büyük soru işaretlerinden bir tanesi. Koşu oyununda denge bulamadıkları sürece hücumdan çok çok ekstra işler beklemek mümkün değil. Üstüne üstlük NFC North’ta Bears, Packers ve Vikings, beş ve daha fazla galibiyete sahip. Lionsın division’ı kazanması mümkün gözükmüyor. Wild Card için ise NFC de üç galibiyeti olan altı tane takım var. Kalan 10 takımdan sekizinin ise dört ve daha fazla galibiyeti var. Kısaca takip eden takımların işi zor. Sezon sonuna doğru kimin tavşanı daha büyük göreceğiz.

Hilmi Çeltikçioğlu: Mike Thomas da zaten bu şansı bekliyordu. Stafford’un güçlü kolu, rakip savunmanın Calvin Johnson’a odaklanmaları, ve bunlar sayesinde Mike Thomas’ın coşması. Lions, Wild Card’dan gelip Super Bowl’u alır, Mike Thomas da Super Bowl MVP’si olur. Sonra Hall of Fame… Kaan ne içtiysen bir kadeh de bana doldur. Lions başarıdan bir WR uzakta olan bir takım değil ki. Mike Thomas kimmiş; sırf bu soruyu cevaplamak için adamı araştırmak zorunda kaldım.

Görkem Şahinoğlu: Mike Thomas’ın öyle inanılmaz bir etki yapmasını beklemiyorum. Kaldı ki Burleson da çok öenmli bir WR sayılmazdı. Pas hücumunda önemli olan Stafford’ın Megatron’u topla buluşturup buluşturamadığı. Onun ardından bu takımın no2 WR’si zaten Titus Young. Sorun koşu hücumunda. Onun düzelmesi lazım.

New Orleans Saints’i yenen Denver Broncos, şuan AFC West’in zirvesinde rahat gözüküyor. Peyton Manning hafiften eski haline dönmüşken, şampiyonluk Denver’a yakın olur mu?

Berkan Uzun: Çok zor bir ihtimal şampiyon olmaları, kolay division kolay rakiplerle eşleşerek 4-3 yaptılar ama gel görki ne zaman ki bir şampiyonluk adayıyla eşleşseler kaybeden taraf Broncos oldu. Texans, Falcons, Patriots bu üç ekibe de kaybettiler. İşler böyle olunca da şampiyonluk için konuşmakta çok zor oluyor. Playoff’a ise kesin gözüyle bakabilirler.

Evre Baltalı:
Denver AFC’de oynamanın rahatlığını yaşıyor. 4-3 ise zirvede oturmak için rahat bir skor değil. Şampiyonluk konuşmak için erken görünse de eğer bugün play-off’lar başlasa Denver’ın muhtemel New England veya Houston eşleşmesinden galip ayrılma ihtimali %20 o da Manning gününde olursa…

Hilmi Çeltikçioğlu: Aslında Denver altı üstü 4-3, ve fazla heyecanlanmamak lazım. Gerçi Peyton Manning’in de AFC’de yenemeyeceği takım yok. Pats’den ve Texans’dan sıyrılabilir; kimse buna şaşırmasın. Ancak Peyton Manning’in sağlam bir kafa yiyip sakatlığının nüksetmesi de olası. Boyun sakatlıkları gizemlidir ve özellikle NFL’in kafa ve boyun sakatlıklarına ne kadar hassasiyetle yaklaştığını biliyoruz. Biliyoruz değil mi? Bilin.

Görkem Şahinoğlu: AFC maalesef bu sezon çok zayıf. Denver bunu çok iyi kullandı ve şimdiden favori oldu. Bunda Manning kadar savunmalarının da payı büyük. Ancak şampiyonluk için şanslarını pek olası görmüyorum açıkçası. Patriots, Texans, Ravens… Yok, cık, hayır.