NFL’in üçüncü haftasında bir sürü beklenmedik sonuç ve performans ile karşılaştık. Doğal olarak da güç sıralaması tepe taklak olmuş durumda. Zirvede hala New England Patriots dururken Arizona Cardinals, Carolina Panthers gibi takımlar düşmeye devam ediyor… Bu sefer, haftanın özeti niteliğinde bir güç sıralaması oldu, bakalım önümüzdeki hafta Patriots’ı zirveden indirebilen bir ekip olacak mı?

Not: Bu yazı yazılırken Miami Dolphins – Cincinnati Bengals maçı henüz sonuçlanmamıştı. Dolayısıyla maçı değerlendirmeye dahil etmedim. Zaten Bengals’ın Dolphins’i yenmesi beklenen bir durumdu ve güç sıralamasını sarsacak cinsten bir sonuç da ortaya çıkmadı…

1) New England Patriots (3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Her hafta söylüyoruz, Tom Brady yok, Rob Gronkowski yok, Rob Ninkovich yok diye ancak New England Patriots, neredeyse B takımıyla kazanmaya devam ediyor. Jimmy Garoppolo’nun yokluğunda Jacoby Brisett ile Houston Texans’ı 27-0 geçmeyi başardılar. Tom Brady’nin de dönmesine sadece bir hafta kaldı. Bu hafta Buffalo Bills’i yenerlerse Brady’nin yokluğunda dörtte dört yapmış olacaklar ki bu kimsenin hesabında yoktu.

2) Denver Broncos (3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Başta ben olmak üzere ilk iki haftanın sonunda Trevor Siemian’ı beğenmeyen çok fazla kişi vardı. Siemian, playoff gediklisi Cincinnati Bengals karşısında dört touchdown pası atarak kendinden şüphe edenleri utandırdı, potansiyelini herkese gösterdi. Denver geçen sezon şampiyon olurken ne Peyton Manning’den ne de Brock Osweiler’dan dört touchdown paslık bir performans görmemişti.

3) Minnesota Vikings (3-0), Geçen Haftanın Sıralaması: 6

İlk haftanın sonunda 11. sırada olan Minnesota Vikings’in yükselişi tüm hızıyla sürüyor. Adrian Peterson’ın sakatlığı sonrası yavaşlar diye düşünülen takım geçtiğimiz sezon Super Bowl oynayan Carolina Panthers’ı yendi. Bir hafta önce de Green Bay Packers’ı devirmişlerdi. Üstelik quarterback’leri Sam Bradford’ın sadece üç haftadır bu takımla birlikte olduğunu unutmayın. Savunmaları ligin en formda savunmalarından…

4) Kansas City Chiefs (2-1), Geçen Haftanın Sıralaması: 9

Geçtiğimiz hafta Houston Texans karşısında aldıkları mağlubiyetin sadece bir yol kazası olduğunu gösterdiler. New York Jets karşısında yaptıkları savunma ile de adeta tüm NFL’e korku sardılar. Bir NFL quarterback’ine altı interception attırmak kolay değil…

5) Green Bay Packers (2-1), Geçen Haftanın Sıralaması: 7

Aaron Rodgers, kariyerinin en kötü maçlarından birini oynadığı Minnesota Vikings karşılaşmasından sonra adeta Detroit Lions’a karşı patladı ve attığı dört touchdown pasıyla daha ilk yarıdan maçı bitirdi. Packers’ın grubundaki önemli rakiplerinden birine karşı aldığı galibiyette savunmanın en önemli ismi Clay Matthews’ın sahada olmadığını hatırlatmakta fayda var. Rodgers, bir hafta aradan sonra formda olduğunda kendisini kimsenin durduramayacağını tekrar bizlere hatırlattı.

6) Seattle Seahawks (2-1), Geçen Haftanın Sıralaması: 10

Seahawks, sonunda hücum yapmayı hatırladı. İlk iki hafta ligin en kısır hücumu görüntüsü veren takım San Francisco 49ers’ı adeta bombardımana tuttu ve 37 sayı attı. Jimmy Graham ise New Orleans Saints günlerindeki gibi oynadı. Bu formunu devam ederse Seahawks’ı tekrardan NFL’in zirvesine çıkabilir.

7) Carolina Panthers (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 5

Carolina Panthers, geçtiğimiz sezon Super Bowl maçı dahil sadece iki maç kaybetmişti. Bu sezon ise daha üçüncü haftadan bu sayıya ulaştılar. Cam Newton’ı daha iyi korumalılar ve koşu oyununda Jonathan Stewart’ın yokluğunda bir alternatif yaratmalılar. Aksi halde bu listede giderek aşağıya inmeleri muhtemel…

8) Pittsburgh Steelers (2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Şampiyonluk adayı bir takım, Philadelphia Eagles gibi yeniden yapılanan, çaylak bir oyun kurucuyla oynayan bir takıma karşı 34 – 3 yenilemez. Bu yenilginin de bir mazereti olamaz. Geride bıraktığımız Pazar gecesi Steelers, tanınmaz haldeydi ancak bu hafta Le’Veon Bell’in geri dönüşüyle toparlayacaklardır…

9) Philadelphia Eagles (3-0), Geçen Haftanın Sıralaması: 15

Phildelphia Eagles’ın sezona üç maçta üç galibiyet ile başlayacağına, sanırım takımın oyuncuları, yönetimi, malzemecileri… Özetle kimse inanmazdı. Aynı şekilde Steelers’a 31 sayı fark atabilecekleri de kimsenin aklına gelmezdi. İlk iki hafta zayıf takımları yenen Eagles, Steelers karşısında aldığı galibiyetle bu sezon ciddi olduğunu gösterdi.

10) Arizona Cardinals (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 4

Cardinals’ta bir şeyler çok fena ters gidiyor. İlk hafta New England Patriots’a karşı son saniyede kaçan alan golüyle maçı kaybeden takım, Tampa Bay Buccaneers’ı rahat geçtikten sonra bu hafta gitti hücum koçunu kovmuş, sezona sancılı başlamış Buffalo Bills’e yenildi. Carson Palmer, Arizona Cardinals forması altındaki en kötü performanslarından birini ortaya koydu. Sonuç olarak sezon öncesi NFC’nin en iyi takımı olması beklenen takım, sezona 1-2 başlayarak herkesi şaşırttı.

11) Baltimore Ravens (3-0), Geçen Haftanın Sıralaması: 13

Ravens sezonu 3-0 başlayarak Philadelphia Eagles gibi çoğu kişiyi şaşırttı. Hücum takımları son yıllara göre oldukça iyi ancak Jacksonville Jaguars karşısında tutuktular. 3-0 olan takım neden 11.sırada diyorsanız, yendikleri takımlar sırasıyla Buffalo Bills, Cleveland Browns ve Jacksonville Jaguars. Bu hafta karşılaşacakları Oakland Raiders şuana kadar oynadıkları en iyi takım olacak.

12) Cincinnati Bengals (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 10

Denver Broncos’u dize getirebilecek bir takım varsa o da savunması, pas hücumu, koşu hücumu her şeyi oldukça dengeli bir takım olan Cincinnati Bengals idi. Ancak gittiler Trevor Siemian’a dört touchdown pası atmasına izin verdiler. Bengals için telaşa hiç gerek yok, yenildikleri takım ligin en iyilerinden.

13) Houston Texans (2-1), Geçen Haftanın Sıralaması: 8

İşte burada biraz telaş yapabilirsiniz. Kolu, kanadı, her bir tarafı kırık, yaralı New England Patriots’a Perşembe Gecesi Futbolu’nda sayı dahi atamadılar. Üstüne takımın en önemli oyuncusu J.J. Watt sezonu kapattı. Şu dakikadan sonra sezona tutunmaları için her oyuncunun vites arttırması gerekecek.

14) Oakland Raiders (2-1), Geçen Haftanın Sıralaması: 16

Derek Carr ve arkadaşları Tennessee Titans karşısında sürprize izin vermedi ve haftayı galibiyet ile kapattı. Oakland Raiders’tan beklenen de bu, o sene bu sene ise böyle maçları kayıpsız atlamaları gerekiyor. Sürpriz bir şekilde hücumları beklenenden iyi savunmaları ise çok kötü. Savunma yapmaya başladıkça daha üstlere çıkacaklardır.

15) Dallas Cowboys (2-1), Geçen Haftanın Sıralaması: 14

Dak Prescott, üçüncü hafta ilk touchdown pasını atmayı başardı ve Cowboys, Chicago Bears’ı güle oynaya geçti. Genç oyun kurucu Tony Romo’nun yokluğunda oldukça güven veriyor. Cole Beasley yakaladığı uyum takdire şayan. Şimdi tek sıkıntıları Dez Bryant’ın da sakatlanması oldu. Bryant’ın ne kadar süre sahalardan uzak kalacağı meçhul. AFC’de Steelers’ın sakatlık konusundaki şanssızlığı NFC’de Dallas Cowboys’a geçmiş gibi…

16) New York Giants (2-1), Geçen Haftanın Sıralaması: 12

Yine bir hafta geride kaldı ve biz de yakın geçen bir New York Giants maçını geride bıraktık. Ezeli rakiplerinden Washington Redskins karşısında Eli Manning’in son saniyelerde attığı interception ile maçı kaybettiler. Artık şu takım ya bir maçı farklı kazansın ya da farklı kaybetsin de bitsin şu Giants taraftarının diken üstünde maç izleme çilesi…

17) Atlanta Falcons (2-1), Geçen Haftanın Sıralaması: 17

Matt Ryan ve arkadaşları bol skorlu geçen karşılaşmada Drew Brees’in New Orleans Saints’ini geçmeyi başardı. Matt Ryan kariyerinin en iyi topunu oynuyor, running back’ler Devonta Freeman ve Tevin Coleman’ın performansı parmak ısırtıyor. Ancak fikstüre bakınca arka arkaya Carolina Panthers, Denver Broncos, Seattle Seahawks maçları görüyoruz. Gerçek Falcons’ı bu maçlarda göreceğiz.

18) Los Angeles Rams (2-1), Geçen Haftanın Sıralaması: 25

Los Angeles Rams, ligin dibinden çabuk kurtuldu. Geçtiğimiz hafta iki maçta attıkları sayı ortalamasının DÖRT BUÇUK olduğundan dem vurmuştum. Tampa Bay Buccaneers karşısında tam 37 sayı atıp, herkesi şaşırttılar. Todd Gurley de sonunda oynamaya başladı. Her ne kadar yendikleri takım Bucs olsa da Rams sonunda ışık vermeye başladı.

19) New York Jets (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 18

“Oynuyorsunuz ve her şeyin iyi gittiğini düşünüyorsunuz. Sonra bir şey ters gidiyor. Daha sonra bir başka şey. Sonra bir başka şey daha. Buna karşı savaşmaya çalışıyorsunuz ancak ne kadar daha çok savaşsanız o kadar batıyorsunuz. Hareket edemeyene… nefes alamayana kadar… çünkü iş boyunuzu geçti. Tıpkı bir bataklık gibi.” The Replacements filmindeki gönüllerin kahramanı quarterback Shane Falco’nun yukarıdaki konuşması Ryan Fitzpatrick’in altı interception’lık performansını çok güzel açıklıyor.

20) Detroit Lions (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 19

Matthew Stafford yeni Calvin Johnson’ını bulmuş gibi. Yeni transfer Marvin Jones sezona muhteşem başlamıştı ve şimdi de Green Bay Packers’a karşı 205 yard ve iki touchdown ile oynadı. Ancak Lions savunmasının gücü Aaron Rodgers ve arkadaşlarını durdurmaya yetmedi.

21) Buffalo Bills (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 28

Hücum koçu Greg Roman’ın kovulması Buffalo Bills’in bir kan değişikliğine ihtiyacı olduğunu hepimize gösterdi ve takım sonunda galibiyet ile tanıştı. Üstelik yendikleri takım da Arizona Cardinals gibi şampiyonluğun iddialı ekiplerinden. Savunma ise Ryan biladerlerin şanına yakışır bir şekilde oynadı. Wide receiver Sammy Watkins’in sakatlığı söz konusu ancak zaten kendisinden bir buçuk senedir pek bir performans alamıyorlar…

22) Indianapolis Colts (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 26

Nereden nereye? İki sezon önce konferans finali oynayan takım şimdi her hafta bir yıldızını sakatlığına kurban veren San Diego Chargers’ı zar zor yeniyor. Yine de galibiyet galibiyettir. Andrew Luck ve T.Y. Hilton’ın iki sezon önceki uyumlarını tekrar yakalamaları olumlu bir işaret ancak Colts, zirveye oynadığı günlerden halen çok uzak.

23) Washington Redskins (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 29

Redskins, grubundaki rakibi New York Giants’ı son anlarda Su’a Cravens’ın yaptığı interception ile yenerek adeta lige tuttundu. Yenilmeleri halinde büyük ihtimalle playoff hayalleri suya düşecekti. Üç maçta üç mağlubiyet ve grup rakiplerine karşı alınan yenilgiler telafi edilmez olurdu. Maçı kazandıran ismin Cravens gibi USC Trojans çıkışlı bir çaylak olması da beni ayrıca mutlu etti.

24) San Diego Chargers (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 20

Bu takım tartışmasız 2016 sezonun en talihsiz takımı. Off-season’da yaşanan sakatlıklar, Joey Bosa’nın kontrat sorunu, hücumda arka arkaya Keenan Allen ve Danny Woodhead’in sezonu kapatması derken bu hafta da savunmanın en önemli ismi Manti Te’o sezonu kapattı. Colts karşısında kaybedilen maç çok önemli değil, taraftarlar oyuncuların sağlığından endişe etmekten dolayı maçlardan zevk alamıyor.

25) Tampa Bay Buccaneers (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 22

Tampa Bay savunması yerlerde sürünmeye devam ediyor. İstinasız her sezonu birkaç takımdan bol sayı yiyerek açmaya devam ediyorlar. Ancak Los Angeles Rams karşısında maçı kazanmaya yaklaştılar, Amerikan futbolu tanrıları izin vermedi desek yeridir. Maç son iki dakika kala tatil edilme tehlikesine girdi, uzunca bir süre durdu. O ortamdan çıkıp da maçı çeviremediler.

26) Tennessee Titans (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 23

Titans, Oakland Raiders’a karşı yenildi. Burası normal, sonuçta bu takım halen 2014 sezonunu sonundan ikinci, 2015 sezonunu sonuncu bitirmiş bir takım. Titans maçlarını izliyorsanız, Marcus Mariota’nın gelişimini takip etmek için izleyin, bir de bu aralar DeMarco Murray de Dallas Cowboys’taki günlerini anımsatırcasına oynuyor, onun için de maçlarına bakılabilir…

27) New Orleans Saints (0-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 21

Aslında New Orleans Saints’i daha aşağılara koymak istedim ancak elim gitmedi. Bu takıma her Amerikan futbolu sever ben de çok kızgınım. Drew Brees bu yaşında elinden geleni yapıyor, çok iyi istatistikler ortaya koyuyor ancak o savunmanın hali nedir öyle? Sanki adamlar oynamak istemiyor. Yazıktır, Drew Brees’e yazıktır! Burada olmalarının tek sebebi, Brees’in takımının alttaki diğer takımlardan daha kötü olamayacağı gerçeği.

28) San Francisco 49ers (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 27

İlk iki hafta fena oynamayan San Francisco 49ers, bu hafta Seattle Seahawks’ın gazabına uğradı. 49ers beklediğimiz kadar kötü değil ancak Chip Kelly, Blaine Gabbert’a ne kadar sabredecek bilemiyorum. Hayır, rakipleri Seahawks’ın defensive end’i Michael Bennett bile dedi, bu takım Gabbert ile bizi korkutmuyor Kaepernick daha bir seçenek diye. Düşünün yani rakip takımlar bile Gabbert’ı izlemek istemiyor.

29) Jacksonville Jaguars (0-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 24

Hepimizi kandırmışsın Jacksonville Jaguars! Geçen sezonun ardından hücum takımına ligin en heyecan veren gençlerinden oluşan tehlikeli bir ekip dedik. Savunma takımına Jalen Ramsey, Malik Jackson, Dante Fowler, Myles Jack gibi isimleri ekledin, doğru yoldalar dedik. Sen hala ligin dibindesin! Jaguars’ın sezona 0-3 başlamışına şaşırdığımıza utanıyorum…

30) Miami Dolphins (1-2), Geçen Haftanın Sıralaması: 30

Miami Dolphins, ilk galibiyetini aldı almasına ama son galibiyeti olursa şaşırmayın. Cleveland Browns resmen Miami’ye maçı hediye etti. Ryan Tannehill gerçekten çok kötü, çok umursamaz oynuyor. Adam Gase’e ligin en iyi genç hücumcu koçlarından deniyor ama Peyton Manning’in olduğu hücumu zirveye taşımak kolay. Miami için oldukça kayıp bir sezon olacak gibi gözüküyor.

31) Chicago Bears (0-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 31

Bears, Pazartesi Gecesi Futbolu’nda Dallas Cowboys karşısında elinden geleni yaptı. Brian Hoyer da çabaladı ancak artık herkes onun ilk 11 seviyesinde bir oyun kurucu olmadığını biliyor. Gerçi Jay Cutler oynasaydı da bir şey değişmezdi ama olsun. Benim bu sezon çok şeyler beklediğim Jeremy Langford sakatlandı o kötü oldu. Neyse onu da benden Langford’ı sezon başlamadan fantasy’de takasla alan Hilmi Çeltikçioğlu düşünsün.

32) Cleveland Browns (0-3), Geçen Haftanın Sıralaması: 32

Evet, geldik yine Cleveland Browns’a. Artık takım bana iyice sempatik gelmeye başladı. Hatta Pazar günü onca maç arasında kalktım Cleveland Browns – Miami Dolphins maçını canlı izledim. USC Trojans’ın eski QB’si Cody Kessler, ilk drive’ında audible yaptı, sonu delay of game oldu. Sonra Cody, fumble yaptı ancak topu korumayı başardı. İkinci hakta Cody topu running back’e verebildi. Üçüncü hakta sack’lenip fumble yaptı ve topu kaybetti. Yani bu ilk drive Browns’ın quarterback pozisyonu geçmişini özetler gibiydi. Maçın tek olumlu noktası Terrelle Pryor’ın hem quarterback hem running back hem wide receiver hem de safety oynaması oldu. Hepsinde de oldukça iyi performans gösterdi, tarihe geçti falan. Bu arada takımda bir Cody daha var, o da kicker Cody, Cody Parker. Üç alan golü kaçırdı, üstelik sonuncusu maçı kazandırması gereken alan golüydü. Browns aldığı maçı verdi Dolphins karşısında. Yine de çabalarından ötürü kendilerini tebrik ediyoruz…