Her yıl draft muhabbetlerinde biri çıkar, “Bir draft’ı değerlendirmek için üç, dört yıl beklemek gerekir” der ve tartışmayı orada noktalar. “Ne yani 2017 NFL Draftı’nı konuşmak yerine 2014’ü mü konuşalım?” dersiniz, ancak o draft’ta neler olduğu çoktan unutulmuştur bile. 2017 NFL Draftı’nın üzerinden üç hafta geçmişken biz de off-season’da bir geri dönelim, üzerinden üç, dört yıl geçen draft’ları bir değerlendirelim dedik.

Bu kapsamda Görkem Şahinoğlu’nun her draft sonrası hazırladığı “Kazananlar ve Kaybedenler” yazılarını baz aldık ve ilk konumuz 2013 NFL Draft’ı. 2013 yılında ilk sıradan Kansas City Chiefs, offensive tackle Eric Fisher’ı seçmiş, ardından Jacksonville Jaguars seçim hakkını bir başka offensive tackle Luke Joeckel’dan yana kullanmıştı. Geriye dönüp baktığımızda iki oyuncunun da takımları için büyük hayal kırıklığı olduğunu söyleyebiliriz. İkisi de NFL’de kolejde oynadıkları left tackle pozisyonun altından kalkamadı. Fisher geçtiğimiz sezon takımını playoff’tan eden holding’e imza attı, Joeckel ise 2016 sezonu sonrası Jacksonville’den ayrıldı, önümüzdeki sezon Seattle Seahawks ile şansını deneyecek.

2013 sınıfı her ne kadar Ezekiel Ansah, Sheldon Richardson, DeAndre Hopkins, Le’Veon Bell ve Tyrann Mathieu gibi yıldızlara sahip olsa da özellikle quarterback sınıfının zayıflığıyla dikkat çekiyor. İlk turdan sadece bir oyun kurucunun seçildiği draft, üzerinden dört sezon geçmesine rağmen halen starter bir oyun kurucu çıkarabilmiş değil. Yüksek beklentilerle draft edilen çoğu oyuncu ise ya takım değiştirmiş ya da yok olup gitmiş durumda. Hatta Buffalo, Cleveland, Denver, Indianapolis, Jacksonville, Miami, Oakland ve Tennessee’de, yani sekiz takımda, şu anda 2013 yılında draft ettikleri oyuncuların hiçbiri kadroda bulunmuyor. Bir de NFL genelinde o dönemde bu draft için “son yılların en derin draft’ı” trendi oluşmuştu. Biz de zamanında site olarak bu furyaya uymuşuz ama işin aslı pek öyle değilmiş…

NFL Draft 2013: Kazananlar ve Kaybedenler

Son Yılların En Derin Draftı: Hücum Oyuncuları

Son Yılların En Derin Draftı: Savunma Oyuncuları (1. Bölüm)

Son Yılların En Derin Draftı: Savunma Oyuncuları (2. Bölüm)

2001 yılından bu yana ilk kez ilk turda sadece bir QB seçildi. 2001’de seçilen tek ismi hepimiz yakından tanıyoruz, Michael Vick. Bu yıl seçilen E.J. Manuel’in de benzer tarzda bir oyuncu olması akıllara “acaba?” sorusunu getiriyor.”

Kaan Özaydın: O akıllardaki soru Buffalo Bills’in dört sene sonra E.J. Manuel’den umudu kesmesiyle sona erdi. Manuel, sadece çaylak sezonunda starter olabildi ki o sezon da sadece 10 maç oynadı. Her siyahi quarterback’e Michael Vick dememek lazımmış. Ben Manuel’i sahada gördüğüm kadarıyla hiç Vick’e benzetemedim. Boşa giden bir ilk tur seçimi oldu. Şimdi Oakland Raiders’ta yedek olacak olması da bir ironi.

Görkem Şahinoğlu: Bu alıntıyı giriş bölümünden yaptın sanıyorum çünkü Bills’i kazanan veya kaybeden olarak yazdığımı hatırlamıyorum. Burada benzer tarzdan kastım aslında iki oyuncunun da siyahi olması ve koşan quarterback olmalarıydı. Manuel’in birinci turda seçilmesi herkes gibi bana da sürpriz olmuştu zaten ve hiçbir zaman yeni Vick olur da demediğim için bu konuda kendimi çok rahat hissediyorum.

Line oyuncuları demişken bu draft onların draft’ı oldu diyebiliriz. İlk 10 seçimin sekiz tanesi line oyuncusuydu ve bunlardan beş tanesi hücum line’ında oynayan isimler oldu. OT’ler bir derece olsa da genelde NFL Draftı’nda guard’lar ilk onda seçilmezken bu sefer ilk onda bir değil iki guard seçildi. İşte bu, bu draft’ın zayıflığını gösteriyor diyenler çıkacaktır içinizde ancak tam tersine kalitesini gösteriyor bana kalırsa. Hem Jonathan Cooper hem de Chance Warmack düzenli birer Pro Bowler olduğu zaman daha iyi anlayacaksınız.”

Kaan Özaydın: O ilk 10’dan seçilen sekiz line oyuncusunun neredeyse hepsi fos çıktı. Jonathan Cooper ve Chance Warmack’e düzenli birer Pro Bowler olacak dediğin için neler hissediyorsun? Dört yıl sonra bu isimleri Google’lamak zorunda okuyanlar…

Görkem Şahinoğlu: Tek bir NFL snap’i almamış oyuncuları değerlendirmenin sıkıntısı diyelim buna. Chance Warmack, belki de Alabama tarihinin en iyi offensive line’ının en iyi oyuncusuydu ve o zamanlar Mike Mayock bile onun için tüm draft’ın en iyi oyuncusu diyordu. İki oyuncu da gözden düşmüş durumda ama kariyerleri hala devam ediyor ve teknik olarak Pro Bowl şansları hala mevcut. Google’lamaya da ihtiyaç olmadan söyleyeyim, Warmack bu sezon Eagles’ta oynayacak Cooper ise Cowboys’un destansı offensive line’ında rekabete girecek ve gelen haberler Cooper’ın şuan boş olan left guard pozisyonu için ilk aday olduğu.

İkinci turda seçilen La’Veon Bell, bu sınıfın en komple running back’iydi. Fazla hızlı olmasa da yeterli patlayıcılığa ve güce sahip. Tüm durumlarda başarıyla sahada kalabilecek bir RB ve arka alanda pas oyunlarında Big Ben için ekstra koruma da sağlayabilir.”

Kaan Özaydın: Dört sezon sonra Le’Veon Bell, ligin en iyi running back’i oldu. Draft’ı en baştan yapsak çok yüksek ihtimalle ilk sıradan seçilir. Pozisyonunun en büyük yıldızlarından birinin adını draft sonrası yanlış yazmanı da buraya not düşelim.

Görkem Şahinoğlu: İki ıskadan sonra tutan bir seçime yer vermen güzel oldu ama onda da takacak bir yer bulmuşsun. Bell, NCAA seviyesinde bir yıldızdı ancak NFL’de de aynı denli hatta daha bile büyük bir yıldız olacağını ben de beklemiyordum.

Dördüncü turdan QB seçmeleri biraz şaşırtıcı olsa da Big Ben sonsuza kadar oynamayacak. Landry Jones şu anda görünenden çok daha yetenekli bir oyuncu. Geçen yılın draft’ına girmiş olsa ilk turda seçilmesi kesindi. Geçen yıl ilk turda giden Tannehill ve Weeden gibi QB’lerden çok daha iyi bir kere. Bu sezon geçirdiği kötü kolej sezonu ve draft’ın derinliği bu noktaya düşmesine neden oldu. Gelecekte Roethlisberger’ın yerini alabilecek bir QB.”

Kaan Özaydın: Geriye dönüp bakınca ne kadar isabetli bir analiz olduğunu görüyoruz! :) Zaten adı Blaine Gabbert olmayan her quarterback Brandon Weeden’dan daha iyidir de Landry Jones kalkıp Ryan Tannehill’den “çok daha iyi bir kere” demek olmamış. Jones hala kadroda, Roethlisberger’ın sakatlıkları sonrası da oldukça süreler aldı ancak gayet düz ve yetersiz bir quarterback olduğunu gösterdi. Big Ben’in yerini almayı geç yedeklik pozisyonu bile kaybedecek yakında.

Görkem Şahinoğlu: Geçen yıl ilk turda giden Tannehill ve Weeden gibi QB’lerden çok daha iyi bir kere.” Eğer cümleyi dikkatli okursak o anda daha iyi olduğunu düşündüğümü zaten anlarız. Gelecekte kesin daha iyi olur gibi bir algı katmışsın. Evet, sonuçta Landry Jones’un Roethlisberger’ın yerini dolduracak bir QB olmadığını gördük ama bana kalırsa ligin iyi yedeklerinden birisi.

Üçüncü turdaki wide receiver Keenan Allen seçimi ise sağlıklı kaldığı halde tüm draft’ın en büyük steal’ı olmaya aday. Kendi pozisyon board’umda Allen’ı, Patterson’ın ardından ikinci sıraya koymuştum.”

Kaan Özaydın: Keenan Allen gibi bir oyuncunun üçüncü turdan San Diego Chargers’ın kucağına düşmesi gerçekten büyük bir şansmış. Dediğin gibi büyük bir steal olmuş ancak sağlıklı da kalamıyor. Cordarrelle Patterson ise receiver olarak hiçbir zaman beklentileri karşılayamadı. O da artık E.J. Manuel gibi Oakland Raiders’ta. Şaka maka iki ilk tur seçimi kaptı Raiders bu off-season’da…

Görkem Şahinoğlu: Allen’ın o zamanki düşüşünün nedeni de sakatlığa yatkın bir oyunu oluşuydu ki sonuçta da sürekli sakatlanan bir oyuncuya dönüştü. Tabi bu, kendisinin 2013 draft’ının steal’i olduğu gerçeğini değiştirmiyor çünkü Allen, ligin en iyi wide reciever’larından birine dönüştü. O zamanlar Patterson’ı öne koyma nedenim tamamen potansiyeliydi bu arada.

San Diego’nun tersine Vikings, ilk tur kalibresindeki üç oyuncuyu da ilk turda seçti. İlk seçimleri olan Shariff Floyd belki de seçmeyi bekledikleri bir oyuncu değildi. Ancak ilk 10 seçilmesi beklenen ve sınıfın en iyi DT’ı olarak gösterilen bir oyuncu 23. sıraya kadar gerileyip avuçlarınıza gelmişse bu fırsatı kaçırmazsınız.”

Kaan Özaydın: Shariff Floyd averaj bir defensive tackle çıktı. Sınıfının en iyi defensive tackle’ı olarak onu gösterilmesini şimdi bakınca anlayamıyorum, Sheldon Richardson draft’a girerken defensive tackle değil miydi?

Görkem Şahinoğlu: Floyd belki yıldız bir oyuncuya dönüşmedi ama Vikings için çok değerli bir savunmacı oldu geriden kalan dört sezonda. Kariyerini tehdit eden sakatlığı nedeniyle geçen sezon hiç oynamadı ve Vikings’in onun yokluğunda üç-teknik noktasında zorlandığını gördük. Bu arada Richardson draft’a defensive end olarak girdi. Sonuç olarak bu sınıftan en iyi DT Kawan Shorts çıktı ki o da ikinci tur seçimiydi.

Herkes Percy Harvin’i kaybeden Vikings’in ilk turdaki haklarından birisiyle WR seçmesine kesin gözle bakıyordu. 25. sıradan CB Xavier Rhodes seçilince ben de şaşırdım. Fakat bu seçim akıl dolu bir seçim. Rhodes, draft öncesi yazımda da anlattığım gibi fiziksel bir CB. Press coverage oynayabilen ve top tekniği de yüksek bir oyuncu.”

Kaan Özaydın: Tam dört sene sonra Xavier Rhodes artık ligin en iyi 10 cornerback’inden biri oldu. Vikings’in ilk turda yaptığı tek doğru seçimmiş kendisi.

Görkem Şahinoğlu: Rhodes, geçen sezon 79 kez hedef alınıp yalnızca 39,9 QB rating’ine izin vererek bu alanda ligin en iyi cornerback’i olmuştu. Kendini ‘en iyi’ diye sınıflandıran bazı corner’ların aksine her hafta rakibin en iyi wide reciever’ını savunan gerçek bir shut down corner olduğunu da hatırlatalım. Ayrıca ilk turdaki tek doğru seçim yorumuna katılmıyorum, Floyd da gayet işlevsel bir oyuncu oldu Vikings için.

Tam Vikings’in ilk turu kapadığını düşünürken gelen takas haberiyle Vikings, 29. sıra olmak üzere bir draft hakkı daha kazandı ve bu sefer bizleri kırmayıp beklenen wide reciever’ı seçtiler. Cordarrelle Patterson yetenekleri ham olmasına ve çoğu rotayı tam bilmemesine rağmen benim bir numaralı wide reciever’ımdı. Çok iyi ellere sahip ve süratli, patlayıcı bir oyuncu.”

Kaan Özaydın: Patterson için hepimiz çok heyecanlanmıştık. Üstelik sezona da yaptığı touchdown koşusuyla çok iyi başlamıştı yanlış hatırlamıyorsam. Ancak o ellerin o kadar iyi olmadığını gördük. Hatta adam aynı yıl draft edilmemiş WR Adam Thielen’in gerisine düştü. Gerçi Thielen de draft edilmemiş bir oyuncuya göre fena oynamıyor. Bu draft’ta da çok fazla iyi wide receiver gelmemiş bir DeAndre Hopkins bir de Keenan Allen var. Neyse Vikings’i draft’ın kazananlar kısmından çıkarabilir artık diye düşünüyorum. İlk turdaki üç seçimin sadece biri isabetliydi.

Görkem Şahinoğlu: O zaman da bahsettiğim gibi Patterson tamamen potansiyelle alakalı bir seçimdi ve beklenen seviyeye gelemedi maalesef. Yine de sahip olduğu atletik yetenekler sayesinde ligin en tehlikeli return adamlarından birisi oldu. Ellerinin iyi olmadığı söylemine hiç katılmıyorum, geçen sezon pas tutma yüzdesi %74.3’tü. Patterson’la ilgili sorun ellerini savunmacıdan sıyrılma noktasında iyi kullanamaması ve hala çok sınırlı rota ağacına sahip olması.

Cowboys yaptığı seçimleri anlamak gerçekten çok güç… 31. sıraya gelindiğinde Dallas’ın safety için hala Matt Elam ve Johnathan Cyprien gibi seçenekleri mevcuttu. Ancak seçilen isim center Travis Frederick oldu.”

Kaan Özaydın: 2013 NFL Draftı, Dallas Cowboys’un şu andaki muhteşem O-Line’ının temelinin atıldığı yıl oldu. Travis Frederick şimdi hem takım kaptanı hem de pozisyonunun en iyilerinden. İyi ki bu seçimi sen yapmamışsın.

Görkem Şahinoğlu: En kötü patladığım değerlendirme bu oldu sanırım. Aslında burada eleştirdiğim nokta Cowboys’ın bu draft’ta 32. sıraya trade down yapması ve ciddi bir safety ihtiyacını göz ardı etmiş olmalarıydı. Jerry Jones’un bir bildiği varmış demek ki.

Yapılan bu seçimi bana kimse mantık çerçevesinde anlatamaz. İkinci turda seçilen Gavin Escobar da yine anlamlandıramadığım bir seçim. Jason Witten’ın olduğu bir pozisyona ikinci turdan backup seçmek nasıl bir mantıktır anlamış değilim.”

Kaan Özaydın: Gavin Escobar gerçekten çok mantıksız bir seçim değil miydi? Madden olmasa adamın adını duymayacağız. İkinci turdan seçilen tight end 62 maçın sadece yedisinde ilk 11’de oynadı, pas tutma yeteneklerinin kısıtlı olduğunu gördük şimdi de Jason Witten’ın yerine Travis Kelce’nin arkasında bekleyecek ki Kelce aynı draft’ta üçüncü turdan seçilmişti.

Görkem Şahinoğlu: O gün bugündür Cowboys hala Witten’dan bayrağı alacak bir tight end arayışında ama artık en azınan ikinci tur gibi değerli bir seçimi bu uğurda olmayacak adamlara heba etmiyorlar. NFL Draft’ında ilk üç tur seçimleriniz her zaman için ilk sezondan itibaren takıma katkı verecek oyuncular olmalı.

Cowboys’un yaptığı tek olumlu seçim ise beşinci turdan seçilen RB Joseph Randle oldu. DeMarco Murray’nin Dallas için ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu geçen yıl kaçırdığı maçlarda görmüştük. Randle da Murray ile çok benzer özelliklere sahip bir oyuncu. Murray’nin sakatlık geçmişini de düşününce başarılı bir seçim oldu.”

Kaan Özaydın: Draft’tan iki yıl sonra Murray takımdan ayrılınca Joseph Randle’ın onun yerini doldurmasını bekledik ve Murray ile running back olması dışında hiçbir benzerliği olmadığını gördük. İki yıldır işsiz…

Görkem Şahinoğlu: Burada da yanıldığımı düşünmüyorum. Randle, bulduğu şansları iyi kullanmaya başlamıştı ki karakter zayıflığı devreye girdi. Sanırım benim gördüğüm en çok tutuklanan oyuncu kendisiydi. Sonunda Jones ailesi dayanamayıp serbest bıraktı ve dolayısıyla iki yıldır işsiz olması çok normal.

Aaron Dobson tamamen Al Davis kokan bir seçim. Aklınıza hemen çok hızlı bir oyuncu geliyor ama gelmesin. Bunu Al Davis seçimine benzetme nedenim Dobson’ın size’ı ve pro day’inde gösterdiği ışıltılı performans. Dobson potansiyeli olan bir oyuncu ama board’da hala Keenan Allen ve Markus Wheaton gibi oyuncular dururken yapılacak seçim değildi bana göre.”

Kaan Özaydın: Bunu Bill Belichick okusa sana katılır, “Yanlış yapmışım Görkem kardeş der”. Dobson yerine Keenan Allen’ı alsalardı neler olurdu düşünebiliyor musun? Yine şampiyon olurlardı herhalde ama yani Dobson kim, ne yaptı, şimdi nerede?

Görkem Şahinoğlu: Bill Belichick’in draft’larda daha düşük profilli oyunculara yönelmesi alışıldık bir durum. Wheaton beklediğim gibi bir oyuncuya dönüşmemiş olsa da Allen’la birlikte hala daha iyi bir seçim olurdu Patriots için.

Üçten 12’ye gerileyen Oakland, buradan CB D.J. Hayden’ı seçti. Hayden geçen sezon antrenmanda yaşadığı sakatlık nedeniyle ölümden dönen bir oyuncu. Aldığı darbeyle ana toplar damarı yırtılan Hayden’ın yaşaması mucize olarak gösteriliyor… Sakatlığı göz ardı edersek ihtiyaç doğrultusunda yapılan şahane bir seçim ama yaşadığı sakatlık bu seçimi bir kumara dönüştürüyor.”

Kaan Özaydın: Kumarı fena kaybettiler. Hayden seçimine zaten herkes şaşırmıştı. Madem soru işaretli cornerback arıyorsun git Tyrann Mathieu seç. Mathieu’nun bu draft’ta göz göre göre üçüncü tura düşmesi de çok garipti. Adam üçüncü tura düştü ama draft günü sanki herkes bir yıldız olacağını biliyor gibiydi. Yine Hayden’ın arkasından ilk turda Desmond Trufant ve Xavier Rhodes gibi oldukça başarılı isimler gitti. Oakland’ın bu seçimi sonraki yıllardaki başarılı draft’larla unutuldu. Hayden, geçtiğimiz aylarda takımdan ayrıldı şimdi Detroit Lions’ta…

Görkem Şahinoğlu: Reggie McKenzie’nin ilk birinci tur seçimi ve belki de tek büyük ıskası. Şimdi geriye dönüp bakınca almak için çok fazla riskmiş. Hayden kötü bir oyuncu değil ancak draft sırasının altında ezilen bir oyuncu. Raiders ile geçirdiği son sezonda slot corner olarak kötü iş çıkarmamıştı ancak ondan beklendi boundry corner olmasıydı. Kimse 12. sırayı slot corner için harcamaz. O zamanlar bu sıradan istediğim oyuncu da Shariff Floyd veya Star Lotulelei’dı. Gelgelelim Raiders hala defensive tackle bulabilmiş değil.

Dördüncü turdan ise McKenzie’nin tercihi QB oldu. İhtiyaç ve rekabet doğrultusunda yapılması gereken bir seçimdi. Tyler Wilson çok yetenekli bir QB ve belki de Raiders’ın aradığı isim olabilir. Ha unutmadan bir de Flynn ve Wilson isimlerinin en son yan yana geldiğinde ne olduğunu hatırlarsınız.”

Kaan Özaydın: Oakaland Raiders, aradığı quarterback’i bir sonraki yılın draft’ında buldu ama Tyler Wilson seni biraz fazla heyecanlandırmış. Ne zaman takımdan kesildiğini hatırlıyorsundur diye sözü sana bırakıyorum…

Görkem Şahinoğlu: O zamanlar franchise QB açlığından dolayı bırak Wilson’ı beşe on bir kalas bile draft edilse heyecanlanacaktım. Wilson’a dönersek cidden büyük hayal kırıklığı oldu. Bu sınıfın zayıf bir QB sınıfı olduğu belliydi ama Arkansas’ta izlediğim Wilson’ın iyi bir oyuncu olabileceğini düşünmüştüm. Hem zaten ‘belki’ demişim…

Not: Tyler Wilson, Oakland Raiders formasıyla bir pas dahi atmadı ve draft edildiği senenin Aralık ayında takımdan kesildi.

Quarterback Sınıfı: E.J. Manuel (1. Tur – Bills), Geno Smith (2. Tur – Jets), Mike Glennon (3. Tur – Buccaneers), Matt Barkley (4. Tur – Eagles), Ryan Nassib (4. Tur – Giants), Tyler Wilson (4. Tur – Raiders), Landry Jones (4. Tur – Steelers), Brad Sorensen (7. Tur – Chargers), Zach Dysert (7. Tur – Broncos), B.J. Daniels (7. Tur – 49ers), Sean Renfree (7. Tur – Falcons)

Kaan Özaydın: Ben bu meşhur quarterback sınıfı hakkında diyecek bir şey bulamıyorum. Büyük ihtimalle tarihin en kötü sınıfıdır. Hiçbiri tüm sezon takımlarında starter olamadı, dört yıldır!

Görkem Şahinoğlu: Baktıkça gözleri kanatan bir sınıf gerçekten de. Benim tanık olduğum en kötüsü. Renfree, Dysert, Daniels, Sorensen ve Wilson artık ligde değil. Jones, Nassib, Geno ve Barkley yedek. Manuel, yedek olabilme mücadelesi verecek. Sanırım bu sınıfın en büyük kazananı (gerçek anlamda) Glennon oldu. O da ikinci sıradan seçilen bir çaylağa karşı mücadele verecek ama sezona starter başlama ihtimali yüksek. Diğerleri için ihtimalden bile bahsedemiyoruz…