Merhabalar sevgili okurlar, 2013 yılının yıldız adaylarını incelediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde çizgi savunmacılarını geçtikten sonra şimdiki durağımız çizgi arkası oyuncuları linebacker’lar. Öncelikle dış linebacker olan OLB’ler ile başlıyoruz. Bu pozisyonun kuşkusuz en önemli oyuncusu Jarvis Jones. (alt fotoğraftaki oyuncu) Bir lise yıldızı olan Jones Pete Carroll yönetimindeki USC ile NCAA kariyerine başlamıştı ancak yaşadığı boyun sakatlığı ve sonrasında Carroll’ın NFL’e gitmesiyle Jones ve USC’nin yolları ayrıldı.

Georgia ile kolej futboluna geri dönen Jones efsanevi sezonlar yaşadı. Geçtiğimiz sezon 14.5 sack ile okul rekoru kırıp ülkenin bir numarası oldu ve toplamda 85 tackle ile sezonu tamamladı. Çok yönlü bir oyuncu. Rakip QB’yi baskı altına almakta usta olduğu kadar koşuyu durdurmakta ve coveragelarda da çok yetenekli. Çok büyük bir yetenek olduğu kesin ancak 3-4 savunmalarda çok etkili ve bu 4-3 oynayan takımların ona soru işareti ile bakmasına neden oluyor. Üstelik bir de her ne kadar iyileştiğini kanıtlasa da geçmişteki boyun sakatlığı hala bir çok takımın çekincesi durumunda. Rutgers mezunuKhaseem Greene ise dikkat çeken başka bir isim. Greene tipik bir 4-3 oyuncusu. Atletik ve hızlı. Açık alanda oynamayı seven bir oyuncu. Trafik içinde sıkıntı yaşayabiliyor. Çabukluğu ve esnekliği sayesinde bir çok blitz paketinde etkili kullanılabilecek bir oyuncu. Büyük ihtimalle ikinci tur draftı olacaktır. Stanford’lı Chase Thomas, Penn State’ten Gerald Hodges ve Texas A&M’den Sean Porter dikkat edilesi diğer isimler.

Inside linebacker mevkisine ise öncesinde oynadığı futbol sonrasında ise adının karıştığı skandal ile sezona damga vuran Manti Te’o ile başlıyoruz. Notre Dame’in yıllar sonra eski günlerine dönmesinde en büyük paya sahip olan Te’o futbol anlamında olağan üstü bir sezon geçitdi. Notre Dame’i BCS Bowl’a taşıdı ve Heisman ödülü sıralamasında ikinci sırada yer aldı. Onun için her şey çok iyi gidiyordu ta ki sahte kız arkadaş şakasının kurbanı olduğunu öğrenene ve bunun basına yansımasına kadar. Sonrasında gelen çok kötü bir BCS Bowl performansı da tuzu biberi oldu. Te’o’nun sırası öyle bir düşüş yaşadı ki, ilk beş içinde gösterilen oyuncu şimdilerde ilk tur sonları ve ikinci turda dolaşmakta. Combine, imajını düzeltmek için çok iyi bir fırsattı ancak Te’o tabiri yerindeyse orada da sıvayınca hakkındaki soru işaretleri büyüdükçe büyüdü. Tüm olanlara rağmen ben hala Te’o’nun başarılı olabileceğini düşünüyorum çünkü bu yeteneğe sahip. Doğru koçun elinde geçmişi arkasında bırakıp kendisini kanıtlayacaktır. Oyununun özelliklerine bakacak olursak çok güçlü bir oyuncu. Oyunu okumakta başarılı ve tam bir lider. Fiziği ortalama bir ILB fiziği olsa da bazı iri tight end’ler karşısında zorlanabilir.

Te’o’nun yaşadığı düşüşü kendi avantajına çeviren ise Arthur Brown oldu. Kansas State çıkışlı Arthur Brown, geçen yıl Eagles tarafından draft edilen Bryce Brown’ın kardeşi. Arthur da ILB olarak undersize kalsa da bu açığını güçlü elleri ve fiziksel oyunu seven mücadelece yanıyla kapatıyor. Kusursuz bir tackle makinası. Iskaladığını nadir görürsünüz. Bu da onu ortada çok değerli bir oyuncu kılıyor, özellikle koşuya karşı. Kendinden size olarak büyük olan oyuncuları gücü sayesinde başarıyla savunmayı başarıyor. Eleştirilen yönleri ise olgunluktan uzak olması ve zayıf saha görüşü. En önemli ILB potansiyellerinden birisi de Georgia’lı Alec Ogletree. Kariyerine safety olarak başlayan oyuncu bir sonraki sezon inside linabacker olarak oynamaya başladı. Kendi pozisyonunun en iyi atletlerinden biri olan Ogletree oldukça hızlı ve çabuk. Hatta bu özelliklerinden dolayı dış linebacker olarak da oynayabilir. O da sahada iyi olduğu kadar saha dışında sorun yaşayan isimlerden. Geçen sezon takım kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ilk 4 maç ceza almıştı. İlk tur sonları ve ikinci tur başlarında seçilmesi beklense de saha dışı sorunları bazı takımların gözünü korkutuyor. LSU’dan Kevin Minter, North Carolina’dan Kevin Reddick gelecek vadeden diğer oyuncular.

Cornerback pozisyonu da draftın en derin pozisyonlarından biri ve bir adet çok önemli yıldız adayı barındırıyor. Alabama çıkışlı DeMarcus “Dee” Milliner bu pozisyonun tartışmasız en iyisi ve gelecekte shutdown cornerback olması çok muhtemel olan isim. Milliner geçtiğimiz iki sezon boyunca takım arkadaşı Dre Kirkpatrick’in gölgesinde kaldı ve Kirkpatrick geçtiğimiz sezon takımdan ayrılınca Milliner büyük bir patlayış yaşadı. Boyu pozisyonu için yeterli ve fiziksel WR’ler ile kapışabilmek için yeterli güce sahip. Öyle ki BCS Bowl’dan kendinden çok daha kuvvetli ve iri olan Notre Dame TE’si Tyler Eifert’ı sahadan silmişti. Üstün cover yeteneklerine sahip. Atletik ve hızlı. Recieverla temas kurduktan sonra downfield’a kadar peşine bırakmıyor. Dikey sıçrayışı muazzam ve güçlü ellere sahip. Hem saha çizgisinde hem de orta alanda rakibini marke etmekte çok başarılı. Bire bir de etkili. Yani komple bir cornerback. NFL’de CB’lerin ilk beşten seçilmesi pek alışılmış bir şey değildir ancak Milliner büyük ihtimal ilk beş içinde seçilecek.

Onu arkasından takip eden isim ise Florida State’li Xavier Rhodes. Pozisyonu için oldukça iyi bir size’a sahip. Fiziksel bir CB ve rakibiyle sürekli temas halinde olmayı seviyor. Tüm bu açılardan onu Brandon Browner’a oldukça benzetiyorum. Rakibini resmen döverek sindiriyor. 2011 yılında yaşadığı diz sakatlığı hala tartışma konusu. Tackle yeteneği de oldukça tartışılıyor. Sıradaki isim Johnathan Banks. CB pozisyonu için çok uzun bile sayılabilir. Ancak uzun olduğu kadar da ince. Rhodes gibi fiziğini sertlikle birleştirmiyor, yani fazlasıyla fiziksel bir oyuncu olduğunu söyleyemeyiz. Ancak Rhodes’un sahip olmadığı tekniğe ve hasas ellere sahip. Interception konusunda çok başarılı. Uzun boyu sayesinde her türlü reciever’ı savunmakta sıkıntı yaşamıyor. Desmond Trufant ise futbolcu bir aileden geliyor. Büyük kardeşleri Marcus Trufant Seattle Seahawks’ta, Isaiah Trufant ise New York Jets forması giyiyor. Desmond da aynı abileri gibi NFL cornerback’i olmaya çok yakın. Size ve atletizm olarak NFL standartlarında. Çok çabuk ayaklara sahip. Hem dış alanda hem de slot pozisyonunda oynayabiliyor. Eksileri fiziksel oyundan kaçması ve fazla güçlü olmaması. Mevcut yetenekleriyle önemli bir CB potansiyeli ve biraz daha güçlenirse bir sonraki seviyeye çıkabilir. Jamar Taylor, Leon McFaddenJordan Poyer, Robert Alford ve Blidi Wreh-Wilson öne çıkan diğer yetenekler.

Gelelim son pozisyonumuz olan Safety’ye. Yine başka bir favori oyuncum olan Texas üretimi strong safety Kenny Vaccaro. SS olarak sınıflandırılmış olabilir ama daha çok bir combo safety. Her iki safety pozisyonunun yanı sıra slot corner olarak da oynayabiliyor. Bir safety’den beklenenin çok üstünde cover yeteneğine sahip. Atletik ve patlayıcı. Koşuya karşı çok iyi. Fiziksel oynamayı seviyor ve çok güçlü. İzlemesi keyif veren bir hitter. İkinci veya üçüncü tur potansiyeli olarak görülüyordu ancak büyük bir çıkış yakaladı ve ilk tur seçimi olması bekleniyor. Ayrıca Vaccaro’nun Super Bowl kazanan eski Washington Redskins CB’si A.J. Johnson’ın yeğeni olduğunu da belirtelim. Çok sevdiğim diğer bir oyuncu ise free safety Matt Elam. Florida çıkışlı Elam tam anlamıyla bir big hitter. Bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiye sahip. Çok etkili bir koşu durdurucusu ve tackler. Çok agresif bir oyun stili var ve bazen sert bir hit vurmak için aceleci davranıyor. Bu da hata yapmasına neden olabiliyor. Yine bu pozisyonun en önemli oyuncuları olan John CyprienEric Reid ve D.J. Swearinger dikkatle izlenmesi gereken oyuncular.