2017 NFL sezonunun son haftasına giriyoruz. Playoff tablosu tam olarak kesinleşmedi ve playoff’a girerken geçen senenin aksine iki konferans’tan da şampiyonluk için ciddi şansı olan çok sayıda takım var. Neredeyse playoff’a giren bütün takımlar şampiyonluk için çok büyük aday ve hatta playoff’a kalamayan birkaç takımın bile şampiyonluk seviyesinde olduğunu tartışmak mümkün. Takımların bu kadar iyi olmasından konuşuyoruz ama çok ilginçtir ki bu sene playoff’ta mücadele edecek 12 takımın sekizi geçen sene playoff’a kalamamıştı. Bu hafta Cowboys ve Lions, maçlarında mağlubiyet alarak playoff şanslarını kaybetti ve geçen sene genel olarak başarılı bir tablo çizen bu iki takım, sezonlarını kötü bitirdi. 17.hafta maçları yeni yıl akşamı oynanıyor, ve maçlar 2017’de başlayıp 2018’de bitecek. Bu vesile ile herkesin yeni yılını kutlarım. Amerikan futbolunun özellikle de ülkemizde çok geliştiği, çok güzel sonuçlar doğurduğu bir yıl dilerim…

1) New England Patriots (AFC Doğu, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Patriots maçı farklı kazanmış olsa da durumları o kadar da rahat sayılmaz. Savunma yavaş yavaş sene başındaki durumuna yaklaşıyor ve Tom Brady son beş maçın hepsini interception attı. Bazı gerilemiş yanları olsa da bu hafta koşu oyunları çok iyiydi ve galibiyeti büyük ölçüde koşarak aldılar. Pats hala ligin en iyi takımı gibi gözüküyor ama böyle giderse Jaguars veya Steelers onları üzebilir. Sene içinde toparlanmayı başardılar bakalım post-season’da bunu başarabilecekler mi…

2) Los Angeles Rams (NFC Batı, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Los Angeles Rams’in bu sene yaptığı şey gerçekten inanılmaz. Geçen sene 4-12 bitiren takım, durumunu tamamen tersine çevirdi ve NFC Batı şampiyonu olarak playoff’lara şampiyonluk adayı olarak giriyor. Sean McVay bence tartışmasız yılın koçu seçilmeli, Todd Gurley benim MVP adayım ve Aaron Donald da yılın savunmacısı ödülü için çok güçlü bir aday. NFC’de bu sene çok güçlü takımlar var, Super Bowl’a hatta NFC Championship Game’e bile kalamayabilirler ama yine de bence bu sene takım için her şekilde başarılı sayılmalı.

3) Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Vikings, Packers’a karşı en iyi oyununu oynamasa da 16-0’lık bir galibiyet almayı başardı. Bu sezon ligde yaşanan bütün sakatlıklara, olaylara rağmen Vikings’in senenin sonunda evinde super bowl kazanması çok güzel bir hikaye olur ve bence tarihin en şansız sezonu olarak adlandırılabilecek yılı güzel bitirmemizi sağlar. Case Keenum’ın çok iyi bir quarterback olduğunu düşünmeyen yoktur diye düşünüyorum, hala kaldıysa da onları Vikings maçlarını tekrar izlemeye veya daha iyisi onları playoff’ta izlemeye davet ediyorum.

4) Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Steelers neredeyse her sene olduğu gibi AFC’nin en büyük şampiyonluk adaylarından biri. Joe Haden’ın dönüşü ile tekrar yolunu bulan savunma da rakipleri zorlayacağa benziyor. Antonio Brown’un sakatlığı üzücü oldu ama playoff için hazır olacağı söyleniyor. Brown olmasa bile Big Ben’in takımının playoff’ta belli bir yere gidebileceğini düşünüyorum.

5) New Orleans Saints (NFC Güney, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Mark Ingram ve Alvin Kamara’nın koşu oyunu bu seviyede oynadığı sürece Saints’i durdurmanın kolay bir yolu yok. Uzun yıllar Drew Brees’in pas oyununa bağlı bir hücumu olan takım, güçlü koşu oyunuyla çok tehlikeli bir hale geldi. Savunmanın da üst düzeyde oynaması onları gerçekten Super Bowl seviyesine çıkartıyor. Julio Jones’u bütün maç birebir savunabilecek Marshon Lattimore gibi bir cornerback’iniz olması takıma playoff’ta çok yardımcı olacaktır.

6) Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Jags bu hafta San Francisco’da galibiyet alamamış olsa da bence ligin en iyi takımlarından bir tanesi, en iyisi değilse tabii. 49ers çok iyi bir ivme yakaladı, bence bu hafta kimle oynasalar büyük ihtimal onları yeneceklerdi, onun için bu maçın sonucununun çok da üstünde durmayacağım. Jacksonville savunması ligdeki Vikings ile beraber en iyi savunma, hücum da Bortles’ın dönüşümüyle yeni bir boyutta. Bu hafta hücumda sıkıntılar oldu ama bunun uzun soluklu bir şey olacağını tahmin etmiyorum. Bu hafta Titans’ı da yenip playoff’a güçlü bir şekilde gireceklerdir, Jags bu sene bizleri çok şaşırttı, bu devam edecektir.

7) Carolina Panthers (NFC Güney, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Panthers bu hafta zorlansa da galibiyeti aldı ve geçen seneki felaket sezondan sonra tekrardan playoff’a girdi. Cam Newton tekrar 2015 formunda oynuyor ve geçen sene onunla ilgili ortaya çıkan bütün soru işaretlerini kaldırdı. Panthers playoff’a giren neredeyse bütün NFC takımlarıyla bu sezon oynadı ve her bir tanesini yenebilecek seviyede olduğunu bizlere gösterdi. Wild card maçında Superdome’da Saints’e yenileceklerini tahmin ediyorum ama sonuna kadar gidecek güçleri de olduğunu belirtmek isterim.

8) Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 13-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Wentz olmadan da kazanmaya devam eden Eagles’ın yine de sonunda iyi bir yere ulaşabileceğini düşünmüyorum. Nick Foles ile Giants ve Raiders’a karşı galibiyet alan takım için bunların çok şey ifade ettiğine inanmıyorum. Bu hafta Cowboys’a karşı ilk kez yeni takım gerçek bir mücadeleye girecek. Eagles birinci sırayı garantilemiş olsa Doug Peterson’ın ilk 11 oyuncularını oynatması çok iyi bir karar bence, geçen sene Cowboys’un son haftalarda dinlendiğinde ne sonuç aldığını gördükten sonra bu karara varmış olabilir.

9) Kansas City Chiefs (AFC Batı, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Sene ortasında çok kötü oynadıkları süreci atlatan Chiefs tekrardan Pats, Steelers gibi takımlar arasındaki yerini aldı. Ne kadar playoff’ta başarılı olabileceklerine inanmasam da takımın hakkını vermem gerekiyor, şu an iyi oynuyorlar. Kareem Hunt tekrardan formunu yakaladı ve Offensive Rookie of the Year için önemli bir aday, takım sonunda başarılı olamasa da Hunt seneyi ödülle bitirebilir.

10) Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Ravens sevdiğim bir takım, onları playoff’ta görmeyi isterim. Çok büyük ihtimal de girecekler, geçen hafta Lions’a karşı çok iyi oynayan Bengals’la oynayacaklar. Bu maçı yeneceklerini düşünüyorum, ama yenilirlerse de şansları hala çok yüksek. Buffalo’nun ve Titans’ın aynı anda yenmesi gerekiyor, Titans da Jags ile oynadığı için rahat olmalılar. İyi bir savunmaları olduğu için playoff’ta rakiplerine sıkıntı yaşatabilirler, hücum da onlara yardım ettiği takdirde Ravens büyük sürprizler yapabilir.

11) Atlanta Falcons (NFC Güney, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Atlanta’yı sadece bu haftaki performans’a göre bir yere koysaydım, Texans, Giants gibi takımların yanında olurdu. Ancak yapabileceklerini bildiğim için daha çok düşürmüyorum, ayrıca altındaki takımlar da çok parlak performanslar sergileyemiyor (49ers hariç, onları da daha fazla yukarı koymak doğru gelmedi). Bu hafta zor bir Panthers maçı oynayacaklar ve kaybederlerse büyük ihtimal playoff’a kalamayacaklar. Saints maçındaki gibi oynarlarsa hiç şansları yok, acilen kendilerine gelip işleri yerine koymaları gerek.

12) Seattle Seahawks (NFC Batı, 9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Cowboys’u yenip playoff’a bir adım daha yaklaşmış olsalar da Seattle hem savunma hem de hücum olarak iki, üç sene önceki durumda değil. Çok iyi durumda olmasalar da Russell Wilson ve Pete Carroll onları konuşmanın içinde tutmayı başarıyor. Dallas’taki maçta da Cowboys maçta büyük ölçüde üstünlük kursa da Russell Wilson yine sihirinden yaptı ve kapasitesiz hücumunu ve eksik savunmasını galibiyete taşıdı. Playoff’a girerlerse illa ki rakiplerine zorluk çıkartacaklar ama sonuna kadar gidebilecek durumda değiller.

13) San Francisco 49ers (NFC Batı, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

5-10 ile division’ının sonunda olan bir takımın bu kadar yüksekte olması çok saçma görülebilir. Ama bunu düşünenlere 49ers’ın Jimmy Garropolo’nun başladığı dört maçı da kazandığını, bu hafta da benim AFC’deki şampiyonluk adayım Jaguars’ı yendiğini hatırlatmak isterim. Kyle Shanahan, Falcons’la geçirdiği süreden de bildiğimiz üzere, çok önemli bir akıl ve yakın gelecekte Atlanta’da yakaladığı başarıyı San Francisco’da da yakalayacağını düşünüyorum.

14) Dallas Cowboys (NFC Doğu, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

İnişli çıkışlı bir sezonda Cowboys elinden geleni yaptı ama yeterli olmadı ve Seattle yenilgisiyle Cowboys’un 2017 sezonu sona erdi. Cowboys 5-6’yken neredeyse herkes onları yarışın içinden çıkarmıştı. Ancak onlar bırakmadı ve üç maç üst üste kazanarak şanslarını 16.hafta’ya kadar sürdürdüler. Bu haftaki maçta da üstünlük Cowboys’daydı demek bence yanlış olmaz. Seattle’ın kazanmasını sağlayan en önemli ve belki de tek etken Russell Wilson’dı. Cowboys’da Ezekiel Elliott’ın cezası ile ilgili karmaşa sona erdiğine göre, seneye daha rahat ve eksiksiz oynayabilirler. Dak Prescott bu seneki oyunuyla herkesin gözündeki değerini biraz kaybetse de hala ligin önemli yeteneklerinden birisi olduğunu unutmamak gerekiyor.

15) Los Angeles Chargers (AFC Batı, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Chargers zorlansa da New York’ta 14-7 ile galibiyet almayı başardı. Son haftalarda biraz performasları düşüşte olsa da playoff’a girerlerse zor bir takım olacaklarına eminim. Savunma hala iyi gözüküyor, iyi bir koşu oyunları var ve en önemlisi tecrübeli quarterback Philip Rivers’a sahipler. Playoff başarısının olmaması için bir neden göremiyorum.

16) Buffalo Bills (AFC Doğu, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Bills’i beğeniyorum, playoff’a kalmalarını da çok istiyorum. Son haftaki maçların çoğunun nasıl gideceği belli: Bills Dolphins’i yenecek, Titans da Jaguars’a yenilecek. Bills’in playoff’a girebilmesi için geriye Chargers’ın Raiders’a yenilmesi kalıyor. Ama Ravens, Bengals’a yenildiği takdirde Bills yenince diğer maçlara kalmadan playoff’a giriyor. Yani Bills’in playoff’a girmesini istiyorsak bu hafta en büyük rakibimiz Ravens.

17) Washington Redskins (NFC Doğu, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Bu haftaki galibiyet hiçbir şey ifade etmese de Redskins güzel oynayıp bir galibiyet daha aldı ve .500 bir rekora yaklaştı. Kirk Cousins off-season’da ne yapacak bilemiyoruz ama bir sezon daha Redskins’de oynayacağını sanmıyorum. Yaşanan sakatlıklar ve kaybedilen yakın maçlar sezonu başarısız gösterse de incelendiğinde Redskins düşündüğümüzden daha iyi bir takım. Ellerindekileri tutmaları onları belki seneye istedikleri seviyeye çıkarabilir.

18) Detroit Lions (NFC Kuzey, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Cowboys’lu olarak Lions’ın yenilmesi benim için önemliydi, sonunda bizim işimiz görülmedi, playoff’a kalamadık ama yine de Seattle’ı yenebilseydik Bengals-Lions maçının önemi büyük olacaktı. Cowbosyluluğumun yanında ayrıca ben bir NFL izleyicisi olarak Lions’ın yenilmesine daha çok sevindim desem fazla yanılmam. Bu maç sonucu ile playoff’ta Lions’dan çok daha üstün Falcons, Seahawks veya Cowboys’u izleyebileceğiz. Son haftaya girerken bu liste Seahawks ve Falcons’a inmiş olsa da, yine de ikisi de playoff için Lions’dan daha uygun. Vikings, Packers hatta Bears bile gelecek için iyi görünürken Lions’ın önümüzdeki yıllarda playoff’a yakın oynayacağını sanmıyorum.

19) Arizona Cardinals (NFC Batı, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Cardinals’ı cidden anlayamıyorum. Bir hafta sahada yoklar, yenebilecekleri takımlara yeniliyorlar; bir hafta da çok iyi takımlarla kapışıyorlar, veya Giants gibi takımlarla oynayınca onları sahadan siliyorlar. 23-0’lık galibiyetin herhangi bir önemi olmasa da 2015 sezonunun benzerini bekleyen Cardinals’lılara bir moral desteği olmuştur. Larry Fitzgerald’ı ne kadar sevsem de Cardinals’la olan kariyerinde bundan sonra hiçbir yere gidebileceğini düşünmüyorum.

20) Tennessee Titans (AFC Güney, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Titans, Rams’e karşı çok güzel oynadı ama ne kadar galibiyete yaklaşsa da sonunda bir mağlubiyet daha aldı. Belki de bu onların son şansıydı, son hafta Jaguars başlangıç oyuncularını dinlendirmeyeceğini açıkladı. Bu da Titans’ın çok büyük ihtimal yenileceği ve playoff dışında kalacağı anlamına geliyor. Sene başında Jags’i yenmiş olsalar da onun üzerinden aylar geçti ve iki takım da çok farklı noktalara geldi. Sezon öncesi Titans’ın playoff’a kalmasını istiyordum ama sene içerisinde öne çıkan bir yönlerini bulamadım ve playoff’ta başarılı olabileceklerini düşünmüyorum.

21) Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Bu hafta yenerek sürpriz bir şekilde Detroit Lions’ın playoff umutlarını bitiren Bengals için çok geç olduğunu söylemeliyiz. Başta as oyuncular AJ Green ve Andy Dalton olmak üzere bütün takım Marvin Lewis’in son maçlarından birinde çok güzel oynadı ve onlardan en az bir gömlek üstün bir takımı yendi. İkinci sene üst üste AFC Kuzey’de üçüncü oldular, seneye de durumun değişeceğine dair herhangi bir işareti de henüz görmedik.

22) Oakland Raiders (AFC Batı, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Marshawn Lynch ve o-line çok iyi bir performans sergiledi ama Derek Carr’ın pas oyunu bütün sene olduğu gibi beklentinin altında kaldı. Bütün sene boyunca neredeyse her alanda beklentinin altında kalan takımın bir önceki seneye dönmesi için bir koçluk değişimi yerinde olabilir. Carr ve takımının tekrar şampiyonluk adayı olabileceğine inanıyorum.

23) Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Tampa’nın Panthers’ı yenmesi Cowboys’un playoff şansını sadece Cowboys’un maçlarını yenmesine bırakıyordu. Bu nedenle bu maçı çok yakından ve Bucs taraftarı gibi izledim. Son saniyelerdeki touchdown ile maçı Panthers kazandı ve Bucs bir maçı daha bıraktı. Aslında Bucs’ın o kadar da kötü olmadığı bir kez daha görüldü, onlar da çoğu takımın yaşadığı maçları yakın götürüp sonunda yeniliyorlar.

24) Green Bay Packers (NFC Kuzey, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Her hafta aynı şeyi söylüyorum ama bu durum Packers’ın durumu ile ilgili en önemli şey. Aaron Rodgers olmadan bu takım hiçbir yere gidemez. Normalde yenebilecekleri, en azından yakın götürebilecekleri bir Vikings maçını 16-0 kaybettiler. Brett Hundley’nin gelecekte bir takıma quarterbacklik yapabileceğini düşünüyorum ama bu Packers olamaz. Green Bay’in izlenebilire yakın bir durumda olması için Aaron Rodgers seviyesinde birinin bulunması gerek. Bunu sene boyunca tekrar tekrar gördük. Bir kez daha söylüyorum; bu takım Rodgers olmadan hiçbir şey.

25) Miami Dolphins (AFC Doğu, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Dolphins’in Patriots’a karşı nasıl iyi oynadığını hala kimse çözemedi. Bilinen tek bir şey varsa o da Dolphins’in sonrasında tekrar eski haline döndüğü. Jay Cutler iyi bir quarterback değil ve Dolphins bu maç neredeyse hiç koşmadı. Kenyan Drake beğendiğim genç bir running back, onu daha çok kullanmaları gerektiğini düşünüyorum.

26) Chicago Bears (NFC Kuzey, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Bears bu hafta Browns’a karşı çok iyi gözüküyordu ama ligin yüksek seviyeli takımları arasında olduklarını söyleyemeyiz. Ellerinde gelecekte başarılı olabilecek bir kadronun temel organları var: Quarterback, Running backler, offensive line ve defensive line. Offseason’da receiver ve cornerback sıkıntılarını halledebilirlerse bence playoff’a girme mücadelesinin içinde olabilirler.

27) New York Jets (AFC Doğu, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Bryce Petty’nin Jets takımı yine iyi bir takıma karşı bence güzel bir oyun oynadı. Ama 2017 sezonunun özeti olarak sayılabilecek şekilde sonuca ulaşamadılar. Head coach Todd Bowles ve genç takımının bu sene yaptıkları bence herkesin takdirini kazandı ve Bowles’ın da sözleşmesinin yenilenmesiyle önümüzdeki yıllarda daha iyiye gideceklerini düşünüyorum.

28) Denver Broncos (AFC Batı, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Birkaç hafta önce ne kadar iyi olduklarından ve sene başındaki gibi oynadıklarından bahsetmiştim ama şu an görüyorum ki o kısa süreli bir durummuş. Broncos, 2015’ten de bildiğimiz gibi şampiyon olabilecek bir takımın ana parçalarına sahip. Savunma hala elit durumda sayılır ama bu durum sonsuza kadar gitmeyecek. Acilen bir quarterback bulmaları gerekiyor. Bu yaz serbest kalacak Kirk Cousins’i takip etmeleri ya da draft’te bir genç yıldız adayına güvenmeleri gerekiyor. Texans geçen sene draft yöntemini tercih etti ve Deshaun Watson’ı seçerek şu an ligdeki en iyi quarterback’lerinden birini kadrosuna kattı, Broncos da şansını deneyebilir.

29) Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Colts ile ilgili söylenecek pek bir şey yok. Jacoby Brissett kötü bir quarterback değil, sadece tecrübesiz ve takımın geri kalanında ona TY Hilton dışında yardım edebilecek duruma olan oyuncuları yok. Hücumun sıkıntılarının yanına bir de çok kötü bir savunmayı ekleyince karşımıza üç galibiyetli bir takım çıkıyor. Takımın geleceğe bakarken bir umudu var mı, Andrew Luck kalacak mı, oynayacak mı, hepsi belirsiz ama tahminim hepsinin olumsuz yönde olduğu.

30) Houston Texans (AFC Güney, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Noel gecesi NBA maçlarını izlediğim gibi NFL’deki iki maçı kaçırdım. Normal şartlar altında Steelers-Texans maçını yanda bilgisayardan açardım ama Texans bu durumdayken buna gerek duymadım, Steelers’ın çok büyük farkla yeneceği belliydi. Sonuç olarak doğru kararı vermişim, şu anki Texans izlenecek bir takım değil, Watson, Watt ve diğer eksikler geri gelince onları izlemeye hazırım.

31) New York Giants (NFC Doğu, 2-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Son haftalardayız ve alt sıralarda çok değişiklik yapmak mantıklı gelmiyor, zaten buradaki sıralama değişikliklerinin bir önemi de yok, bir hafta sonra sezonları hayal kırıklığı içinde bitecek. Ama bir takım playoff’a kalmayan bir takıma 23-0 yeniliyorsa onları geriletmekten doğal bir şey yok. Giants şu an boşlukta, Eli Manning’in durumu belli değil, savunma eskisi gibi değil ve Odell Beckham da her sezon sağlık sıkıntılarıyla uğraşıyor. Bob McAdoo’yu kovarak çözüm sürecini başlattılar, gerisini tamamlamaları ne kadar sürer bilemiyorum ama 2018 sezonu için hazır olacaklarını düşünmüyorum.

32) Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-15), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Browns bu hafta da galibiyet alamazsa 2008 yılındaki Detroit Lions’dan sonra bir sezonu 0-16 bitiren ikinci takım olarak tarihe geçecek. Bunu önlemeleri için Pittburgh Steelers’ı yenmeleri gerekiyor ama Steelers’ın hala AFC birincisi olma ihtimali devam ettiği için maça asılmamaları ve Browns’un kazanma şansının olması durumu ortadan kalkıyor. Deshone Kizer beklentiyi tamamen karşılamamış olsa da bütün sezon boyunca galibiyet almaması bence onun bütün durumunu açıklamıyor. Seneye draft’te kadrolarının kalitesini arttıracaklar; bunu yönetimdeki değişiklikler ve kadronun tecrübe kazanması ile birleştirince Browns’un geleceğinin o kadar da kötüye gitmediğini düşünüyorum. Ancak şu an için “Tarihin en kötü takımı” ünvanını almak üzereler.