Playoff’lar sonunda geldi, en kaliteli futbolu izleme hakkını 17 hafta boyunca ligi takip ederek kazandık. Cowboys kalamadığı için içimde bir üzüntü var ama ligin en iyi takımlarının en büyük ödül için mücadele etmesini izleyeceğim için olan heyecanım bu üzüntüyü bastırıyor. Normal sezonun son haftasında playoff biletini cebine atmış takımlar çoğunlukla yedeklerini oynatmayı tercih etti, bu nedenle üst sıralarda çok değişiklik olmadı. Hatta ilk altı sıra tamamen aynı kaldı. Altıncı sıranınn sonrasındaki değişiklikler playoff’a kalma mücadelesi verenlerin son haftada, en çok gerektiği zaman oynadıkları oyunun etkisiyle şekillendi ama her durumda playoff’a kalan kalmayanın üstünde yer almadı. Örneğin playoff’a giremeyen Chargers, Seahawks, Ravens gibi takımlar Titans’ın önünde yer aldılar. Daha çok uzatmadan girişi bitireyim; normal sezon sonrasında NFL güç sıralamaları…

1) New England Patriots (AFC Doğu, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Patriots’ı yine bir numaraya koyuyorum ama Pats’in son haftalarda en iyi futbolu oynamadığını da belirtmek isterim. Tom Brady biraz yavaşladı, hala takımı galibiyetlere taşıyor ama bu playoff’a girerken takımın üstünde durması gereken bir konu. AFC’yi birinci bitirdiler ve çoğu kişinin favorisi onlar. Büyük ihtimal yine AFC playoff’unun içinden geçip Super Bowl’a gidecekler ama bu sene Steelers da Chiefs de Jaguars da onlara sıkıntı çıkarabilir. Tahmin olarak, Pats’i ne kadar sevsem de Jags’in onları yenip Super Bowl’a çıkacağını düşünüyorum.

2) Los Angeles Rams (NFC Batı, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Rams’in 17. haftadaki yenilgisinin hiçbir anlamı yok. Takım, oyuncularını dinlendirmek ve olası sakatlıkları önlemek amacıyla ilk 11 oyuncularını oynatmadı ve 49ers’a yenildi. Sadece, Rams olsam 49ers’ın seneye zorluk çıkartacağını aklımın bir köşesine yazardım, ama bunun şu an için bir önemi yok. Rams, uzun bir playoff’a girmeme serisini sonlandırdı ve NFC Batı’yı kazanarak herkesi şok etti. Sean McVay’in bu takımla yaptıkları gerçekten inanılmaz ve eğer bu sezonu bir şampiyonluk ile bitirebilirlerse tarihin en büyük bir senelik yeniden yapılanması olacaktır. Tam bir yeniden yapılanma sayılmaz aslında, oyuncular buradaydı ama McVay organizasyondaki kültürü değiştirdi. Onun sayesinde Rams şu an ligdeki en iyi hücuma sahip. Rams’in NFC’yi kazanacağını tahmin ediyorum. Tabii ki oraya gelene kadar bir ay boyunca çok savaşmaları gerekecek.

3) Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Case Keenum normal sezonda son defa bizlere Vikings’i ileri taşıyabilecek quarterback olduğunu Bears’a karşı ortaya koyduğu 21/29, 189 yard, bir touchdown’luk verimli, az ama yeterli performansı ile gösterdi. Vikings’in savunmasından, koşu oyunundan vs. bahsetmem gerektiğini sanmıyorum. Takım oyunun her yönünde çok üstün ve playoff’taki diğer bütün takımları yenebilecek seviyede. Hedefleri diğer takımlarla aynı olsa da hepsine kıyasla Vikings’in hedefi daha çekici; Vikings, NFC’yi kazanırsa Super Bowl 52’yi kendi sahasında, Minnesota’da oynayacak. Hepimizin bildiği üzere NFL playoff’larında ev sahipliği çok önemli bir avantaj, daha önce böyle bir şey olmadı ama tahmin edebiliyoruz ki Super Bowl’da ev sahipliğinin avantajı en az diğer maçlarda olduğu kadar etkilidir.

4) Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Steelers için önceki haftalardan farklı olarak söyleyeceğim pek bir şey yok. Son haftaya playoff’taki yerlerini garantilemiş olarak girdiler ve ilk 11’lerinin çoğunu bu nedenle dinlendirdiler. Ama yine de Cleveland Browns’u yenmeyi başardılar. Bence wild card haftasını da bay geçen bir takımın 17. haftada oyuncularını dinlendirmesi her zaman iyi gelmeyebilir, özellikle bu takım önceki haftalarda da Texans gibi takımlarla oynadıysa. Geçen sezon Dallas Cowboys, playoff sırasını önceden garantilemiş ve son haftalarda önemli rakiplerle oynamayıp sınanmamıştı. Wild card turundaki bay’dan önce 17. haftada da oyuncularını dinlendiren takım Green Bay’e karşı oynadığı playoff maçının başında maçın içinde kalmakta zorlanmıştı ve ilk yarıda neredeyse hiçbir şey üretememişti. İkinci yarıda açılsalar da sonunda yetmemişti. Pittburgh Steelers daha tecrübeli bir takım, o kadar kolay kopmayacaklardır ama bu ihtimali düşünmüş olmaları gerekir, umarım bu durum onları divisional turunda oynayacakları maçta etkilemez.

5) New Orleans Saints (NFC Güney, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Tampa maçı Saints’in hemen unutması gereken bir maç, iyi değillerdi ve böyle oynarlarsa Panthers onları affetmeyecektir. Bu sezon Carolina ile oynadıkları iki maçı da yendiler, kendileri gibi oynarlarsa Panthers onlar için uygun bir takım ve farklı bile yenebilirler. Carolina hücumu Newton dışında çok büyük bir tehdit oluşturmuyor ve Saints savunması da bu seneki performansıyla bende böyle bir tehtidi durdurabilecekleri izlenimini yarattı. Sene başından beri söylediğim gibi, Drew Brees ve Sean Payton beraber olduğu sürece bu takımın her koşulda şampiyon olma şansı var. Koşu oyunları da Alvin Kamara ve Marvin Ingram ile ligin tepesinde, savunma da böyleyken onları birinin durdurması zor görünüyor.

6) Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Jaguars çoğu takımın aksine üç oyuncusu dışında bütün as oyuncularını Titans’a karşı olan sezon’un son maçında oynattı. Titans’ın playoff isteği, Jaguars’ın form koruma isteğini bastırmış olmalı ki Titans bu sene ikinci defa Jags’i mağlup etti ve adını playoff’a yazdırdı. Jaguars son iki maçını kaybetmiş olsa da hala playoff’un AFC tarafında en beğendiğim takım ve hala beklenmeyeni başarıp bu konferansı kazanabileceklerine inanıyorum.

7) Kansas City Chiefs (AFC Batı, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Son haftaya AFC Batı şampiyonluğunu ve konferanstaki dördüncü sırayı garantilemiş olarak giren Chiefs, Alex Smith ve Travis Kelce dahil çoğu ilk 11 oyuncusunu oynatmadı. Herhalde son hafta Patrick Mahomes’un yıldızının parlamasına önceki haftadan önlem alan Alex Smith, 16.hafta’da 300 yard’lık performansıyla takımını galibiyete taşırken oldukça iyi bir performansa imza atmıştı. Chiefs playoff’ta Titans’la, geçerse de büyük ihtimal Patriots’la oynayacak. Titans maçının playoff’ta olmasına rağmen beklendiği kadar çekişmeli olacağını sanmıyorum. Ama New England’daki maç yılın en güzel maçlarından biri olabilir. Sene başında Patriots’ı Foxborough’da yenmeyi başaran Chiefs bakalım bu sefer ne yapacak. Titans’ı geçerlerse tabii.

8) Atlanta Falcons (NFC Güney, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Cowboys – Seahawks maçından önceki en az iki hafta boyunca zamanımı Cowboys’un playoff’a nasıl girebileceğini hesaplamakla geçirdim. Cowboys, 16. haftada Seattle’ı yenemeyince şansı bitti ve çok üzüldüm ama sezon sonunda bakınca görüyorum ki Cowboys o maçı yense de Atlanta 10 galibiyet aldığı için playoff’a kalamıyormuş. 16. haftadaki Saints mağlubiyetinden sonra Atlanta’nın Panthers’a yenileceğinden emindim. Ancak Falcons oyununu bu maçta tamamen toparladı ve bu kritik maçı yenerek adını playoff’a yazdırdı. Yine sonradan baktığımız zaman bu maçın da bir önemi yoktu çünkü Seattle Arizona’yı yenmeyi başaramadı, yani Falcons yenilip 9-7 bitirse de playoff’a kalıyordu. Playoff’ta da Rams ile oynuyorlar. Tabii ki favori Rams ve Rams’in kesinlikle yeneceğini düşünüyorum ama Falcons’ın da oldukça iyi bir şansı var. Son NFC şampiyonunu ciddiye almamak zaten ahmaklık olurdu.

9) Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Maçları yılbaşı gecesinde olunca onları izleyemedim. Tam takım olmuş Cowboys’umun NFC birincisi Eagles’la oynamasını izlemek isterdim ama takvimin şanssızlığı yüzünden olamadı. Maçlar bittikten sonra sonuçlara bakınca Eagles’ın 6-0 yenildiğini gördüğümde aklıma, -playoff’ta nasıl ilk turda eleneceklerinden sonra- sıralamada onları ne kadar düşüreceğim geldi. Ancak sonra içine daha detaylı bakınca ilk 11 oyuncularının büyük ölçüde oynamadığını ve Cowboys’un, Eagles’ın yedeklerini ucundan, çok zor şekilde yendiğini öğrendim. Bunu gördükten sonra, demin aklıma gelen düşünceler silindi ve Eagles’ın hala şampiyonluk adaylarından biri olduğu gerçeği sürdürüldü. Eagles ne kadar son yıllardaki en kaybetmeye müsait birinci sıra takımı olsa da hala NFC’yi kazanıp Super Bowl’a gitme şansları var.

10) Carolina Panthers (NFC Güney, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Unutulası bir 2016 sezonundan sonra Panthers çok iyi bir şekilde geri döndü ve tekrar güçlü bir şampiyonluk adayı olarak playoff’a girdi. Panthers için New Orleans’a playoff maçı yapmaya gitmek çok güzel bir durum değil. Bu sene oynadıkları iki maçta da Saints onları galibiyete yaklaştırmadı, bu hafta Newton ve ekibinin çok daha iyi olması lazım. Eğer yenebilirlerse bir numaradaki Eagles ile oynayacaklar. Bence bu Vikes veya Rams ile oynamaktan çok daha iyi, dürüst olmak da gerekirse ben Saints – Panthers maçını kim yenerse yensin, kazananın Eagles’i geçip NFC şampiyonluk maçında oynayacağını düşünüyorum.

11) Buffalo Bills (AFC Doğu, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Bu haftaki maçları izlemedim, ama izleseydim maçlardan istediğim tek şey Bills’in playoff’a girmesini sağlayacak sonuçlar alınması olurdu. Ne kadar zor olduysa da son hafta’da maçlar Bills’in istediği gibi sonuçlandı ve Buffalo 17 yıldan sonra, Music City Miracle’dan sonra ilk defa playoff’a kaldı. Bu senenin genel olarak Bills için çok önemli bir basamak olacağını düşünüyorum. Playoff’ta çok ilerlemeyecekler, büyük ihtimal wild card turunda elenecekler ama bundan sonra Bills 17 yıldır playoff oynamayan lanetli takım kimliğinden çıkmış şekilde, bir playoff takımı olarak oynayacak. Sean McDermott’ın ilk senesinden takımdaki kültürü değiştirmiş olması takdir edilesi. Sean McVay, Rams’de inanılması güç şeyler yapmış olmasa yılın koçu ödülünün McDermott’a gitmesini isterdim.

12) San Francisco 49ers (NFC Batı, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Sıralamaya başladığım ilk zamanlar her hafta 49ers’ı hep 30-31’inci sıralara koysam da aslında bundan iyi olduklarını, zaten maçların içeriğine baktığımızda hep yakın kaybettiklerini yazıyordum. Yakın zamanda da Jimmy Garropolo’nun katılmasıyla artık yakın kaybetmekten kazanmaya terfi eden 49ers, seneyi ligin iyi takımları arasında yer alarak bitiriyor. Aslında içimden onları daha da yukarı koymak geliyor, üstlerindeki bazı takımlarla şu an oynasalar yenebileceklerini düşündüklerim var. Ancak 6-10 bir takıma playoff’a kalmış şampiyonluk mücadelesi verecek takımların üstüne koymak istemedim. Sonraki yıla girerken 49ers için her şey muhteşem görünüyor. Koçları mükemmel, quarterback’lerini buldular, genel olarak da ona yardım edecek kaliteli oyunculara sahipler ve yine de draft’te ilk turda yüksek bir sıradan seçecekler. NFC Batı’da bu sene Rams bizi şaşırttı, seneye 49ers neden olmasın?

13) Los Angeles Chargers (AFC Batı, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Bu seneki Chargers herkese yapılan işin en başından beri sağlam yapılması gerektiğini gösterdi. Beşinci haftadan itibaren 9-3 olan Chargers bu süreçte ligin en iyi takımlarından biri olsa da seneye 0-4 başladıkları için playoff’a kalamadı. Çok yetenekli genç oyuncuları ve müthiş bir quarterback’leri var. Şahsen koçlarının değişmesi gerektiğini de inanmıyorum. Seneye de aynı formla devam edeceklerini ve bu sefer playoff’a kalacaklarını düşünüyorum.

14) Seattle Seahawks (NFC Batı, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Bunu söylemek çok saçma geliyor, ne kadar haklıyım emin de değilim ama bunu belirtmek zorundayım; Seahawks hafif bir yeniden yapılanma içine giriyor, en azından girmesi gerekiyor. Russell Wilson bu sene ligin en iyi quarterback’lerinden biri olduğunu neredeyse hiç yardım almadan Seahawks’ı 9-7 ve NFC’nin yedinciliğini paylaşmaya taşıyarak tekrardan gösterdi. Onu koruyamayan offensive line’ı, ondan daha az koşan running back’leri ve iki defa maçı kazandıracak field goal’leri kaçıran kicker’ı Blair Walsh onu yüzüstü bıraktı ve Seahawks uzun bir süreden sonra ilk kez playoff dışında kaldı. Kam Chancellor, Richard Sherman gibi yıldızlar geri dönünce daha iyi olacaklar illa ki ama Seahawks için zaman azalıyor, demin saydığım bölümleri toparlamazlarsa Rams ve 49ers NFC Batı’yı ellerine alırlar ve Seattle işin içinden çıkamaz.

15) Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Ravens playoff’tan bir pozisyon uzaktaydı. Son dakika içinde Bengals’ı 4th&12’de durdurabilselerdi şu an playoff’taydılar. Ama bunu başaramadılar, Bengals’ı yenemediler ve AFC’deki son playoff sırasını 17 yıldır playoff oynayamayan Buffalo Bills’e kaptırdılar. Ravens bu sene bence playoff’a kalmayı haketmişti, kalsaydı ilerleyecek durumu da vardı. Ravens’dan seneye de buna benzer bir performansı bekliyorum, çoğu takım bu seneki düşüşlerinden rebound edecek ve iyiler yine iyi olmaya devam edecek ama Baltimore bir şekilde kendini playoff’a sokmayı başarabilir.

16) Tennessee Titans (AFC Güney, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Titans son haftalardaki gibi yine Jaguars’a karşı mükemmel değildi ama oynadıkları oyun amaçsız bir Jags takımını yenmeye yetti. Titans’ın bunu başaramayacağını sanıyordum ama beni yanlış çıkardılar ve bunun için aslında mutluyum. Titans geleceği parlak bir takım, Mariota genç bir yıldız adayı ve bu hafta özellikle bize yapabildiklerini gösterdi. Ama yine de bu sene sonuç alamayacaklarını düşünmüştüm, bunu başardılar ve uzun bir aradan sonra tekrar playoff’a döndüler. Bundan sonra ne kadar gidebilirler hep beraber göreceğiz, çok ileriye olacağını sanmıyorum.

17) Dallas Cowboys (NFC Doğu, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Pazar günkü maçı kaçırdığım için sevindim. Üç buçuk saat içinde iki takımın toplam sadece bir skor üretmiş olması üzücü. Hele Eagles’ın yedekleriyle oynadığını düşününce durum Cowboys için daha da acıklı hale geliyor. Bu sene genel olarak Cowboys için çok fazla dikkat dağıtıcı etken barındırıyordu ve sakatlıklar ve cezalar takımın tamamlanmasına izin vermedi. Herkes Jason Garrett’ın yerine yeni bir koç getirtilmesi gerektiğini söylüyor ama ben katılmıyorum, Garrett bence Dallas’ta başarılı olmaya uygun. Seneye hem eksikler hem de fikstür bakımından Cowboys’un başarılı olması için daha uygun olacak, geriye sadece sahaya çıkıp oynamak kalıyor; ancak maalesef ona daha çok var.

18) Detroit Lions (NFC Kuzey, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Detroit bu seneyi de playoff konuşmasının içinde kalarak iyi bir noktada güçlü bir takım olarak bitirdi. Ama diğer seneler gibi, aynı sorun yüzünden çoğu kişi onları ciddi şampiyonluk adayları arasında sayamıyor; Matthew Stafford’a bağımlılar ve bütün yük onun sırtında. Bu sene Darius Slay gibi oyuncular biraz öne çıksa da hala katkının büyük kısmı quarterback Matthew Stafford’dan geliyor ve gerektiği zaman da sadece quarterback’ten oluşan bir hücum yeterli olmayabiliyor. NFC Kuzey takımı Lions seneyi tam beklediğim gibi bitirdi, seneye de yine aynı seviyede bir performans bekliyorum, daha yukarı çıkmazlar, belki performansta bir düşüş yaşanabilir ama.

19) Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Geçen hafta Detroit’i yenerek onları playoff dışına atan Bengals, bu hafta da Baltimore Ravens’ı yenerek onların playoff şansını bitirdi. Bengals maçın başlarında önde olsa da 4th&12’de yapılan o touchdown’u görene kadar soyunma odasında maçı izleyen Bills oyuncuları dışında kimse Bengals’ın yenip Ravens’ı playoff’tan atacağına inanmıyordu. Bengals’ın, son maçlarda gördüğümüz üzere, topun iki tarafında da yeteneği ve kazanma potansiyeli var. Seneye tekrar playoff’a girerlerse şaşırmam.

20) Arizona Cardinals (NFC Batı, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Son haftalarda Cardinals iyi oynamaya başlasa ve seneye için bizleri biraz umutlandırsa da quarterback Carson Palmer ve head koç Bruce Ariens’in emekli olduklarını açıklaması ile Arizona tekrar birkaç adım geriledi. Cardinals’da çok yetenekli oyuncular var, off-season’da geliştirilebilecek yönlerine eklemeler yapabilirlerse NFC Batı ne kadar iki tane şampiyonluk adayı, bir tane de aday adayıyla dolu da olsa Cardinals aralarından sıyrılıp Fitzgerald’a son bir kez daha şampiyonluk şansı verebilirler.

21) Washington Redskins (NFC Doğu, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Reskins 7-9 ile bitirdi ama onları izleyenlerin bildiği üzere aslında bundan çok daha iyiler. Yaşanan sakatlıklar, şanssız şekillerde yakın giden maçları kaybetmeler onları playoff’tan hatta .500 bir rekordan uzak tuttu. Ancak Bill Parcells’in de dediği gibi, rekorunuz neyse siz de osunuz. Onun için mazeretlerin ardına sığınmaya gerek yok, Redskins başarısız bir sene geçirdi ve önemli bir off-season onları bekliyor. Son günlerde okuduklarımdan koçların takımda tutulacağını anladım. Öyleyse takımın yaz için en büyük görevi Kirk Cousins’i tutmak olacaktır. Cousins’in aklında kalmak ile ilgili en küçük soru işareti varsa Jags ve Broncos gibi takımlara gitmek kesinlikle Washington’da kalmaktan daha cazip gelecektir.

22) Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Jameis Winston ve takımı seneyi galibiyetle tamamladı ve beklentilerin çok altında bitirdiği yılı biraz olsun sevinçle kapattı. Ne kadar maçın Bucs için herhangi bir önemi olmasa da Winston’ın hala düşündüğümüz quarterback olduğunu görmek adına faydalı bir mücadele oldu. Tampa da diğer bazı takımlar gibi çoğu yakın götürdüğü maçı kaybetti ve bu nedenle çok sayıda yenebileceği maçı kaçırdı, mağlubiyet biriktirdi. 2016 Chargers da bunun yüzünden seneyi 5-11 tamamlamıştı, ama bu sene yakın giden maçları yine kaybetseler de bunların sayısını azalttılar ve seneyi 9-7 bitirdiler ve playoff’u ucundan kaçırdılar. Seneye Tampa’da da aynısının olacağını düşünüyorum.

23) Oakland Raiders (AFC Batı, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Raiders’a bu sene ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Sene öncesinde AFC’yi yenip Super Bowl oynayacaklarını tahmin etmiştim ama tahminimden dört ay sonra bakıyorum ki seneyi 0-9 başlayan 49ers ile aynı rekorla bitirmişler. Derek Carr ve ekibi önümüzdeki sene illa ki daha iyi olacaktır, bu kadroyla bu senekinden daha kötü oynayamazlar çünkü. Jack Del Rio yerine kimin geldiği yapabilecekleri açısından çok önemli, Jon Gruden ihtimali beni heyecanlandırıyor. Gruden’ın bu takımın başına geçmesi onları tekrar önceki seneki hallerine sokabilir.

24) Miami Dolphins (AFC Doğu, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Ryan Tannehil’in yokluğunda Jay Cutler ile yılı geçiren Dolphins tahmin ettiğim gibi, hatta daha iyi şekilde yılı altı galibiyetle tamamladı ve AFC Doğu’yu üçüncü bitirdi. 2016’dan da bildiğimiz gibi Miami playoff oynamaya müsait bir takım. Ryan Tannehil Cutler’a göre büyük bir gelişme olacaktır. Yıl içinde Jay Ajayi’yi kaybeden takım yerini Kenyan Drake ile doldurdu. Savunmada da iyi oyuncuları olan takım, yazın O-Line’da da biraz yardım alırsa seneye tekrar onları playoff’ta görebiliriz.

25) Green Bay Packers (NFC Kuzey, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Rodgers sakatlandığından beri söylüyorum ve Packers ile ilgili her türlü konuda bunu söyleme ihtiyacı duyuyorum; Green Bay, Aaron Rodgers olmadan hiçbir şey. Rodgers’ın sakatlığı devam ederken oynadıkları maçları hepimiz gördük. Takım, Rodgers varken oynadığından çok farklı. Döndüğünde hala playoff şansları olduğu için herkes Rodgers’ın durumu düzeltebileceğine inandı ve bütün yük tekrar onun omuzlarına atıldı ve o hafta playoff şansları bitince Rodgers tekrar sakatlar listesine alındı ve olmadığı ikinci dönemde de nasıl oynadıklarını konuşmamıza gerek olduğunu sanmıyorum. Yıldız quarterback’lerine yardımcı olmaları lazım. Davante Adams’ın sözleşmesini uzatmak yeterli değil, takım şampiyonluğa kadar gitmek istiyorsa koşu oyunu başta olmak üzere birçok yerde gelişmek zorunda.

26) Chicago Bears (NFC Kuzey, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Bears, bir sezonu daha NFC Kuzey’in dibinde başarısızlıkla tamamladı. Ama diğer yıllardan farklı olarak bu sene sonunda takımın biraz olsun umudu olduğunu düşünüyorum. Mitch Trubisky takımın quarterback’i olacak. İyi bir offensive ve defensive line’a sahipler, Jordan Howard da ligin en iyi running back’lerinden biri. Secondary ve reciever’lardaki eksiklikleri de doldurabilirlerse playoff’a kalmaya oynayabilirler. Bears’in durumu bence düşünüldüğü kadar kötü değil.

27) New York Jets (AFC Doğu, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Bu sene Jets beklediğimizden çok daha üstün bir takımdı. Seneyi 5-11 ile bitirdiler ve yine ligin en kötü derecelerinden birini elde ettiler ama yine de onları izleyenler bundan daha iyi olduklarını, her maç mücadele ettiklerini biliyor. İyi koçları, genç bir takımları var; serbest oyuncularla takımı güçlendirebilirlerse seneye bu sezonun üstüne biraz daha koyarak ilerlerler. Josh McCown’un 2018’de quarterback olarak kalabileceğini düşünüyorum, bu seneki performansı ile bunu hak etti. Ancak sonraki senelerde 38 yaşındaki quarterback’in yerine daha genç birini koymak isteyebilirler.

28) Denver Broncos (AFC Batı, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Denver, çok kritik bir off-season’a giriyor. Öncelikle head koç Vance Joseph’in durumuna karar vermeleri gerekiyor. Bence müthiş olmasa da genel olarak iyi bir iş çıkardı, seneye tekrar Denver’ı yönetmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha önemli olarak da takıma bir quarterback bulmaları gerekiyor. Ne Trevor Siemian, ne Paxton Lynch ne de Brock Osweiller bu takımı başarıya taşıyacak oyuncular değil. Bu yaz serbest kalan Kirk Cousins veya draft’teki iyi quarterback’lerden birini kadroya katmaları onları anında şampiyonluk adayları arasına sokacaktır. Savunma hala ligin iyileri arasında, çok zaman geçmeden bundan daha çok faydalanmaları gerekiyor.

29) Indianapolis Colts (AFC Güney, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Colts için geçen sezon olduğu gibi bu sezon da hayal kırıklığıyla dolu bir sezon sona erdi. Jacoby Brissett, genel olarak beğeni toplasa ve elinden geleni yapmış olsa da yanında fazla yardımcısı olmadan Colts’u başarılı bir sezona taşıyamadı. Andrew Luck, Brissett’ten çok daha yetenekli ve tecrübeli bir quarterback ve sağlıklı kalmayı başarabilirse bu takımı taşımayı başarabilir. Ama Luck’ın sağlığı onları başarıdan uzak tutan tek etken değil. Takımın savunma tarafında çok büyük eksikleri var, Luck ne kadar çok sayı üretse de savunma rakibi belli bir sayıda tutmadığı sürece sonuç alamazlar. Ayrıca, AFC Güney grubu ne kadar kötü görünse de bu sene playoff’a iki takım soktu ve seneye Houston da sakatları geri dönünce en az playoff’a kalan Titans ve Jags kadar güçlü bir takım olacak. Colts, seneye daha güçlü olacak diyebiliriz ama bir sonuca ulaşmaları için önlerinde büyük engeller var.

30) New York Giants (NFC Doğu, 3-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Giants yılı galibiyetle bitirdi ve bu unutulası seneyi geride bıraktı. Sene başında çoğu kişi tarafından NFC Doğu’yu kazanmaları tahmin edilmişti, hatta bazılarının şampiyonluk adayları arasındalardı. Bundan sonrası için ise bir yeniden yapılanmaya gidileceğe benziyor. Yeni yönetimin Eli Manning ile ne yapacağı merak konusu, bence yolları ayırıp yüzleri geleceğe dönmeleri gerekiyor.

31) Houston Texans (AFC Güney, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Texans, sakatlıklar sebebiyle seneyi çok kötü bir sonuçla bitirdi ve draft’ta da seçim hakları Cleveland Browns’da bulunuyor. Yine de, bir sonraki sene için kişisel olarak en çok şey beklediğim takımlardan bir tanesi Texans. Head koç Bill O’Brien’ın seneye takımda kalıp kalmayacağı önemli bir soru işareti, ben şahsen Texans’da devam edeceğini düşünüyorum. O’Brien, elinde bir quarterback olmadan üç sene boyunca Texans’ı 9-7’lik sezonlara taşıdı ve iki defa playoff oynadı. Artık elinde Deshaun Watson varken yapabileceklerinin sınırı yok.

32) Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-16), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Hue Jackson’ın takımı seneyi 0-16 ile bitirdi ve 2008 yılının Detroit Lions’ıyla beraber futbolun en kötü takımı olarak tarihe geçti. Browns takımı şu an ligin dibinde olsa da yeni genel menajer John Dorsey bu organizasyonu küllerinden doğurmayı başarabilecek biri. Genç yıldızları var, draft’ta da yenilerini katacaklar, takım da Hue Jackson’a güveniyor. Önümüzdeki yılların Browns için o kadar da kötü olmayacağını düşünüyorum…