Aylarca bekledikten sonra bu hafta tekrardan NFL normal sezon heyecanını yaşadık. Perşembe gecesi Philadelphia Eagles – Atlanta Falcons maçını izleyemediğim için benim kick-off’um da Pazar akşamı oldu ve bu duyguyu gerçekten çok özlemişim. Bu hafta bazı maçlar beklendiği sonuçları verirken Ryan Fitzpatrick ve Bucs’ın Saints’i devirmesi gibi beklenmeyen olaylar da oldu. Sam Darnold ve Saquon Barkley gibi çaylaklar gelecek ile ilgili umut verirken, benim Cowboys’um da bu sene umutlanacak pek bir şey olmadığını söylüyordu. İşte NFL 2018 kick-off sonrası güç sıralaması…

1) Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 1-0)

Geçen sezonun şampiyonu, çok iyi bir yaz geçirip ilk haftada çok güçlü bir rakibini yenince benim birinci sıraya kimi koyacağım ile ilgili hiçbir ikilemim olmuyor. Wentz hala dönemedi ve ikinci hafta da oynayamayacağa benziyor ama kimsenin durum ile ilgili endişelendiğini sanmıyorum, Foles ile Super Bowl kazandılar ve yeni sezona girmemize rağmen kazanmaya devam ediyorlar.

2) Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 1-0)

Geçen seneki takımda geliştirilebilecek tek nokta quarterback’ti ve ilk haftadan Kirk Cousins ona garanti edilen 84 milyon doların her bir cent’ine değecek bir performans sergiledi. Dalvin Cook da sahaya döndü ve Cousins ona da çok şans tanıdı, yedi target ile oyunun içine dahil etti. Savunma Harrison Smith önderliğinde gerçekten çok korkutucu. Bu hafta Mack’e karşı zorlanan Rodgers ilerde Vikes’ı tekrar görünce bakalım neler yapabilecek.

3) New England Patriots (AFC Doğu, 1-0)

Yetmedi mi artık? Bu takım ne zaman iyi olmayı bırakacak? Bu sene değil gibi gözüküyor. Sezona bomba gibi başlamasını beklediğim ve ilk haftadan dünyayı şok etmesini beklediğim Texans’ı -özellikle de ilk yarıda- darma duman ettiler. Sonlara doğru maç ortada duruma gelse de Pats sıkıntı yaşamadan galibiyeti aldı. Sam Darnold ve Jets, Detroit’teki şaşırtıcı performansı düzenli hale getirmezse bu sezon da rahatça AFC Doğu şampiyonu olacaklar gibi gözüküyor.

4) Los Angeles Rams (NFC Batı, 1-0)

NFC Batı’nın kralı Rams domine etmeye devam ediyor. İlk yarıdaki performans yoksa bir sezonluk bir macera mıydı dedirtti ama ikinci yarıda herkes her şeyin kontrol altında olduğu konusunda hemfikirdi. Yılın hücum oyuncusu, yılın savunmacısı, yılın koçu aynı takımdayken başka bir sonuç beklemek yanlış olurdu bence.

5) Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-0)

Barkley, Odell gibi yıldız oyunculara sahip Giants hücumu dokuz sayı atıyorsa rakip savunmanın ne kadar iyi oynadığını anlatmak için daha çok konuşmaya ihtiyaç yok diye düşünüyorum. Fournette sakatlandıktan sonra hücum çok üretken olamadı ama yine de kazandılar. Jags geçen sene Super Bowl’dan bir çeyrek uzaktaydı, bu sezon tekrar o durumda olabilecek durumdalar.

6) Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 1-0)

Off-season’da 2018 sezonu ile ilgili yazı yazmadım ama benimle konuşanlar çok iyi bilir ki bu sezonki Dark Horse Super Bowl adayım çok uzun zamandır Ravens. Nathan Peterman’ın Bills hücumunun zaten çok etkili olması beklenmiyordu, ama Ravens savunması böyle bir şeyin olmayacağını garanti etti ve Bills’i üç sayıda tuttu. Steelers, Bell ile sıkıntılar yaşarken Ravens’ın durumdan faydalanıp playoff’a sızacağını ve Super Bowl için de ciddi şansları olduğunu düşünüyorum.

7) Green Bay Packers (NFC Kuzey, 1-0)

Khalil Mack ile artık Bears NFC Kuzey’de ses getirecek ve buna ilk haftada Lambeau Field’da kazanarak başlayacaklar derken Rodgers yine yaptı yapacağını. İkinci yarıdaki performansı tarih kitaplarındaki yerini aldı ve Packers’a hızlı bir başlangıç yaptırdı. Geçen sezon talihsiz bir duraklama döneminde olan Green Bay bu sezon yine Super Bowl savaşında olacak gibi.

8) Kansas City Chiefs (AFC Batı, 1-0)

Bu yazın dönen konuşma Alex Smith’in Washington’a gitmesiyle AFC Batı’nın bu sezonki favorisinin Los Angeles Chargers olmasıydı ama Chiefs ilk haftadan LA’de galibiyet alarak hala grupta üst sırayı zorlayacak bir takım olduğunu hatırlattı. Mahomes’u kolejden çıktığından beri çok beğeniyorum, Chiefs de iyi bir takım. Ama Chargers maçını izlemeden önce bu seviyede oynayabileceklerini düşünmüyordum.

9) Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 1-0)

Jameis Winston cezalıyken, geçen sezon NFC Güney’i sonuncu sırada bitirmiş bir Bucs takımının NFC şampiyonluk maçı’nı bir tackle ile kaçıran New Orleans Saints’i yenebileceğini eminim kimse beklemiyordu. Bizim yazarlarımızın yaptığı tahminlerde bile kimse Bucs’a şans vermezken nasıl oldu da kazanmayı başardılar. Cevap çok basit: Ryan Fitzpatrick. 417 pas yardı, toplam beş touchdown. Böyle bir hücum performansı 40 sayı yemelerine rağmen onlara galibiyeti getirdli. Herşey güzel ama savunmada ilerleme olmazsa önümüzdeki haftalarda böyle sürprizler yapamazlar, her hafta bu hücumun 48 sayı atmasını bekleyemeyiz.

10) Carolina Panthers (NFC Güney, 1-0)

Skor hep yakın gözükse de Panthers bütün maç Cowboys’u domine etti. Savunma ligdeki en underrated savunma ekibi olabilir. Cowboys’u 8 sayıda tutmaları ne kadar iyi olduklarını gösteriyordur zaten. Bu sene Bucs’ın da NFC Güney karmaşasında zorluk çıkaracağını düşünürsek Panthers’ı zor bir yıl bekliyor.

11) Atlanta Falcons (NFC Güney, 0-1)

Falcons ilk hafta kaybetmesine rağmen onları çok da kötü durumdaymış gibi anlatmam lazım. Nasıl olsa geçen senenin şampiyonuyla deplasmanda oynadılar ve kötü oynamadılar. Çaylak receiver Calvin Ridley iki defa hedef alındı ve sıfır catch ile maçı bitirdi. Onu daha sık kullanmaya başlarlarsa daha başarılı olabilirler.

12) New Orleans Saints (NFC Güney, 0-1)

Sezon öncesinde net Super Bowl adayı olarak görünen Saints’in böyle düşük bir yerde sıralanması çok şaşırtıcı. Eminim işleri yerini koyacaklar ve onları çok yüksek sıralarda da göreceğiz ama şimdilik burası onlar için uygun. Geçen sene Brees’e çok yardım ettiğini söylediğimiz savunma ve koşu oyunu Tampa’ya karşı ortada yoktu. Ingram dönene kadar zorlanmalarını bekliyorduk ama Bucs yenilgisi gerçekten beklenmeyen bir şeydi.

13) Washington Redskins (NFC Doğu, 1-0)

Alex Smith eklentisinin Redskins’i bu kadar etkileyeceğini düşünmemiştim. Cardinals karşısında takım korkulması gereken bir ekip gibi görünüyordu. Smith çok etkiliydi, Peterson beklenmedik işler yaptı ve 166 yard ile maça damga vurdu. Şu an çok konuşmasak da Redskins playoff yarışı içinde sessizce kendine bir wild-card bileti kapabilir.

14) New York Giants (NFC Doğu, 0-1)

Giants’ı çok beğeniyorum ve bir Cowboys taraftarı olarak açıkçası çok korkuyorum. İlk hafta dokuz sayı atmış olsa da, Giants, Saquon Barkley beklendiği gibi çıktığı ve iyi bir performans koyduğu için sevinmeli. Fournette oyundan çıktıktan sonra maçı kazanmak için iyi bir şansları vardı ama bunu değerlendiremediler. 0-2 başlayan takımlarının %90’ının playoff’a kalamadığı düşünülürse ikinci haftadaki Cowboys maçı Giants için önemli bir halde.

15) New York Jets (AFC Doğu, 1-0)

Sam Darnold ve Jets hiç kimsenin beklemediği şekilde ilk hafta muazzam bir oyun oynadı ve bu sene yapabilecekleri ile ilgili gözdağı verdi. Tabi ki bir maçlık performans onları Saints gibi kendini kanıtlamış takımların önüne koymamı sağlamayacak ama daha yukarılara çıkmaları hiç de zor değil. Dolphins’e karşı kesinlikle kazanılabilir bir maçları var. Sonrasında da fikstür çok zorlaşmıyor, uzun bir süre AFC Doğu şampiyonluğu konuşması içinde olabilirler, dikkat!

16) Chicago Bears (NFC Kuzey, 0-1)

Khalil Mack transferi NFC playoff resmini direk etkileyen bir olay olmuş olabilir. Packers maçı’nın ilk yarısını izleyen herkesin aklından bu geçti, eminim. Off-season’ın başında bu sezon Bears’in, Eagles’ın geçen sene yaptığını yapabilecek durumda olduğu gibi konuşmalar duyduğumda çok ciddiye almamıştım ama şu an ben de onlara katılmaya başlıyorum. Vikings ve Packers çok güçlü, ama Bears de kesinlikle NFC Kuzey yarışında olacak.

17) Los Angeles Chargers (AFC Batı, 0-1)

Chargers için bu birinci hafta mağlubiyeti ne kadar favori olarak düşünülseler de AFC Batı’yı kazanmak için zor uzun bir yıl geçirmeleri gerektiğinin bir hatırlatması oldu. Joey Bosa yoktu ve savunma da bunun etkisiyle çok kötü durumdaydı. İkinci hafta Bills ile oynuyorlar, orda iyi bir galibiyet alıp sezonun geri kalanı için güzel bir moda girmeleri lazım.

18) Denver Broncos (AFC Batı, 1-0)

Keenum üç touchdown üç interception ile karışık bir izlenim verdi. Son çeyrekteki müthiş performansı ve sonunda galip gelmeleri onun için büyük bir artı oldu. Genel olarak John Elway doğru bir seçim yapmışa benziyor. Ama çok heyecanlanmamak lazım, Broncos her sene yıla çok iyi başlar ve son iki sezon gördüğümüz gibi sonradan dağılmaya eğilimliler. Üçüncü haftada Ravens’ı, dörtte Chiefs’i yenip sonra yedinci haftada Cardinals’a yenilirlerse hiç şaşırmam.

19) Houston Texans (AFC Güney, 0-1)

Honeybadger sahaya çıktığı andan itibaren neden takıma katıldığını hatırlattı. Bir interception ve bir fumble-recovery ile savunmayı sırtladı. Hücumda ise Deshaun Watson beklenenin altında kaldı ve takımına ilk haftada galibiyet getiremedi. Pats karşısında galip gelmeleri beklenmiyordu ama ben Texans’ın daha iyi seviyede çıkıp herkesi şaşırtmasını bekliyordum. Şaşırtmak için geç değil, daha 16 hafta ve playoff’ları var.

20) San Francisco 49ers (NFC Batı, 0-1)

Şampiyonluğun en büyük adaylarından Vikings’e kaybederek Jimmy G ilk 11 olarak ilk profesyonel yenilgisini aldı. Paniğe gerek yok, Vikings savunması Garropolo’nun şimdiye kadar karşılaştığı ve yakın zamanda da karşılaşacağı en iyi savunma. Savunma iyi durumda, hücum da haftaya Detroit’e karşı kendine gelecektir.

21) Cleveland Browns (AFC Kuzey, 0-0-1)

Nasıl olur da geçen yıl bütün sıralamalarda 32. sırada olan takım bu sezon ilk sıralamada kendini bu denli yukarıda bulabiliyor? Aslında Steelers maçını izleyenler için bu çok zor bir soru değil. Maçı izleyenler bu takımın geçen senekinden farklı olduğunu görmekte zorlanmadı. Savunma Steelers’ı 6 top kaybına zorladı ve Tyrod Taylor’ın hücumu ne kadar kötü olsa da Browns geçen sezon divisional round oynayan bir takım ile uzatma oynadı. Kazanmaya da bir field goal uzaktalardı ama tabi ki Browns oldukları için kaçırdılar ve yenilmemek ile yetindiler.

22) Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 0-0-1)

Evet biliyorum. 22. sıra Steelers için çok düşük görünebilir, ama ilk hafta Browns ile berabere kalmadan önce de onları çok uzak bir sıraya koymazdım. Bu sene zaten kötüye gideceklerini ve AFC Kuzey tahtını Ravens ya da Browns’a kaptıracaklarını düşünüyordum. Önce Bell oynamayacağını açıkladı -ikinci hafta da sahada olmayacak- ve ardından bu takımı izleme fırsatı buldum. Tüm ciddiyetimle, üstteki herhangi bir takımdan daha iyi olduklarını düşünmüyorum.

23) Seattle Seahawks (NFC Batı, 0-1)

Seahawks’u beğenmiyorum ama Broncos’a karşı gerçekten iyi savaştılar ve yapabileceklerinin sınırında bir oyun oynadılar. İlk maçta 14 kez koşan hücum yine Russell Wilson’ın sırtında olacağa benziyor. Bu seneki Seahawks için fakir adamın Packers’ı demek yanlış olmaz bence: Yıldız quarterback’in hiçbir şekilde yardım almadan oynamaya çalışması.

24) Miami Dolphins (AFC Doğu, 1-0)

Fırtına yüzünden çok uzun saatler süren Miami Dolphins – Tennessee Titans maçında gülen taraf Miami oldu. Bu sene daha ne kadar gülerler bilmiyorum. Tannehil ile geçen seneye göre daha iyi bir takımlar ama AFC’de güçlü takımlar var, çok ileri gideceklerini sanmıyorum.

25) Dallas Cowboys (NFC Doğu, 0-1)

Gönül isterdi ki Cowboys’u yüksek sıralara koymak ama mantıklı bir insan olarak bu takımı daha yüksek bir yere koymam cidden çok zor. Savunma geçen senekinin devamı olarak averaj altında, maç kazandıracak seviyede değil. Hücum da Jason Witten ve Dez Bryant’ın eksikliğini çekecek gibi görünüyor. Jason Garrett’in acilen çok büyük değişimler yapması lazım yoksa bu takım hiçbir yere gitmiyor.

26) Oakland Raiders (AFC Batı, 0-1)

Rams maçının belli bölümlerinde, özellikle ilk yarıda, Raiders’ın bu sene nasıl güçlü bir takım olabileceğinin izlerini gördük. Derek Carr top kayıplarını azaltabilirse ve flag’lerden kaybettikleri yardları azaltabilirlerse üst sıraları zorlayan bir Raiders görebiliriz.

27) Tennessee Titans (AFC Güney, 0-1)

Yazılarımı okuyanlar bilir, Titans’a bayılmıyorum. Bu sene ortalama bir takım olacaklarını düşünüyorum, playoff konuşmasına girerlerse de çok şaşırırım. Bu hafta, savunma ne kadar iyi durumda olsa da hücumdan hiçbir yardım alamadılar. Mariota’sız hücum en açık ifadeyle kötüydü. Delanie Walker da büyük ihtimal sezonu kapattı. Onlar gibi çok iyi bir açılış haftası geçirmeyen Texans’a karşı kendilerini kanıtlama şansları olacak, bakalım değerlendirebilecekler mi…

28) Cincinnati Bengals (AFC Kuzey 1-0)

İlk haftaki galibiyet Bengals için playoff’a girecekleri anlamına gelmiyor belki ama kesinlikle umutlu olmak için sebepler var. Joe Mixon’ın içinde olduğu oyunlar ciddi yard kazançları sağladılar ve Andy Dalton’ın pas oyunu yürümeye başlayınca çok büyük olmasa da mevcut farkı kapayıp sezona deplasman galibiyeti ile başladılar. Kim bilir, Steelers sıkıntılar yaşarken bu durumdan faydalanan ve grubu birinci bitiren takım belki Bengals olur.

29) Detroit Lions (NFC Kuzey, 0-1)

Maça pick six ile başlayıp sonra 48-17 kaybetmek gerçekten çok ilginç bir durum. Bunu yapan takımın önceki yıllarda istikrarlı biçimde playoff seviyesinde olduğunu ve rakibin de geçen sezon 5-11 olan ve şimdi de çaylak qb ile oynayan bir takım olduğunu düşününce durum daha da ilginçleşiyor. Lions ile ilgili söyleyecek çok bir şey yok. Patricia da önceki koçlar gibi Stafford’ın takım adına bir şeyler yapmasını bekleyecek.

30) Indianapolis Colts (AFC Güney, 0-1)

Evlerinde önde oldukları ve kazanabilecekleri bir maçı kaybetmek eminim Colts taraftarları için üzücü olmuştur ama çok uzun süreden sonra yıldız quarterback’leri Andrew Luck’ı sahada görmenin sevinci onlara bir süre yetecektir. Colts iyi bir takım değil ve büyük ihtimal büyük takımlara kafa tutmayacak ama ben Luck’ın takımını izlerken keyif aldım, potansiyel sürprizleri için de hazırım.

31) Arizona Cardinals (NFC Batı, 0-1)

Pazar günü Bills o kadar kötüydü ki insanlar Cardinals’ın rezaletini gözden kaçırdı. Maça 21-0 geri başlayan takım Redskins’in vitesi küçültüp yavaşlamasıyla rahatladı. Seahawks’ı nasıl beğenmediğimi division’ı sonuncu bitirecekler diyerek açıklamak istiyorum ama Cardinals buna izin vermeyeceğe benziyor.

32) Buffalo Bills (AFC Doğu, 0-1)

Bütün yaz herkes Bills’in bu sene nasıl çökeceğini, ligin en kötü takımı olarak değerlendirilebileceğini konuşuyordu. Dürüst olmak gerekirse ben bu gruba pek katılmamıştım ama ilk hafta Ravens maçını izledikten sonra çok rahat bir şekilde Bills’in ligdeki en kötü takım olduğunu söyleyebilirim. Üçüncü çeyrekte Josh Allen oyuna girince heyecanlananlar olmuştur illa ki ama o offensive line’ın arkasında çok birşey yapmasını beklememek lazım. Bu hafta Chargers karşısındalar, skorun geçen seneki Chargers maçına benzer olacağını tahmin ediyorum- hatırlamayanlar için: Chargers 54-24 kazanmıştı…