Khalil Mack, Derek Carr ve Amari Cooper… Oakland Raiders, bu çekirdeği oluşturduğunda ve 2016 sezonunda yaptıkları etkiyi gördükten sonra, bu çekirdekle en az bir Super Bowl göreceğini düşünüyordum takımın. Ancak geldiğimiz noktada her şey o kadar ters gitti ki ne Mack kaldı ne Cooper. Üstelik Carr hakkında da çeşitli dedikodular çıkıyor ve sırada onun olduğu konuşuluyor. Kulağa hayat gibi geliyor değil mi? Hayatta da bizim için çok önemli olan insanlarla çok büyük planlar yapar, hayaller kurarız ancak günün sonunda bir bakmışsınız bu insanlar hayatınızın bir parçası değiller artık. Hemen hemen hepiniz yaşamısınızdır bunu, yaşamadıysanız da yaşamanız muhtemeldir. Peki bu durumda ne yaparsınız? Üzüntü elbet olacaktır ancak pes edip hayata küsemezsiniz. Hedeflerinize ulaşmak için çalışmanız, devam etmeniz gerekir. Raiders da biraz hayat gibi bu sıralar. Sevdiğimiz insanları bizden kopardı ve hayallerimizi yıktı ancak taraftarı olarak küsüp, bırakamayız. Yeni insanlarla yeni hayaller kurmanın vakti gelmiştir artık. Ne demiştik? Hayat eşittir Raiders. Ders için teşekkürler Jon Gruden.

Kimse sormamış ilk soru benden gelsin. Benim sorum Houston Texans ile ilgili. İyi güzel J.J. Watt’ın eski günlerine dönüşüyle sezonu toparladık ama DeShaun Watson’ın sophomore slump’ı sıkıntı yaratıyor. Amma velakin tüm sorun Watson mı? Sıkıntılar var diye geçen sezon Duane Brown gibi ortalama üstü bir left tackle gönderilip yerine adam alınmaması Watson’ın bu sene her maç altı, yedi sack yemesine sebep oluyor. Keza koşu hücumunun yerlerde olmasından dolayı da Watson’ın performansının düştüğüne inanmaktayım. Texans hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Ben bu halde bile Jacksonville’deki Leonard Fournette sakatlığı ile winning sezon yapacağımıza inanıyorum

– Gürkan

Houston Texans, kağıt üzerinde kadro kalitesi olarak bu ligin en iyi takımlarından ancak bunu gerçekliğe dökmek konusunda bir takım sıkıntılar yaşıyorlar ve bu sıkıntılar sadece tek bir kaynaktan sağlanmıyor. Texans’ın beklenen oyunu oynayamamasında benim gözlemlediğim üç faktör var ve bunlar; offensive line, DeShaun Watson ve play-calling. Bu faktörlere kısaca değinmek gerekirse öncelikle Texans offensive line’ı ligin en kötüsü. Watson, 26 kez sack olarak bu alanda ligin zirvesinde ve bu pek bulunmak isteyeceğiniz bir zirve değil. Bir offensive line’ın pas korumasında zayıf olmasını anlarım ancak Texans offensive line’ı koşu bloğu etkinliğinde de neredeyse pas korumasında olduğu kadar kötü. Peki Watson’ın bu yüksek sack sayısında tek sorumlu offensive line mı? Bu soru da bizi ikinci faktörümüz olan Watson’a getiriyor. Sorumluluğun büyük kısmı offensive line’da olsa da Watson’ın da bu işte payı var. Esasen mobil bir QB olsa da cep içi mobilite ile cep dışı mobilite birbirinden çok farklı mevzuular. Çaylak sezonu yaşadığı sakatlık nedeniyle kısa sürdü anlıyorum fakat Watson’ın artık çaylak gibi oynama lüksü yok. Hücumun istediği gibi olgunlaşmadığı pozisyonlarda daha fazlasını yapmaya çalışmak yerine pozisyondan vazgeçmeyi öğrenmesi gerekiyor. Bu sezon yaptığı top kayıpları ve aldığı sack’lerin çoğunun altında bu yatıyor. Son olarak play-calling’e gelirsek Bill O’Brien’ın bu sezon çok formsuz olduğundan bahsedebiliriz. Kendisi QB ve hücum gurusu olarak nam yapmış bir koç olsa da Texans’a bu iki alanda da yıllardır bir stabilite getirememiş olması artık tüm bahanelerinin bitmesine yol açtı. Özellikle red zone’da inanılmaz kötü kararlar veriyor. Elinde bu kadar çok hücum silahı bulunan bir takımın %37 red zone verimliliği ile sondan ikinci sırada yer alması kabul edilemez. Texans’ın şuana kadar gösterdiği performansla elde ettiği 4-3 derecesini hak ettiğinden bahsetmek zor. Ancak o kadar kötü bir grupta oynuyorlar ki sezon sonu AFC South şampiyonu olmaları çok büyük sürpriz olmaz.

Merhaba, bir Los Angeles Rams taraftarı olarak takımımla alakalı sormak istiyorum. Bu sezonu beklentileri dahilinde müthiş başladık. An itibariyle 7-0 durumundayız. Takımın çekirdeğini oluşturan Goff, Gurley, Cooks, Kupp, Donald, Woods ve Peters çok genç ve ligin kalburüstü oyuncuları. Patriots gibi kendi konferansımızda hanedanlık kurabilir miyiz? AFC’nin kendi konferansımıza göre daha kolay olduğunu düşünüyorum. Bu konuyla ve takımımla alakalı görüşlerinizi yazarsanız sevinirim. GO RAMS!!!!

– Murat

Öncelikle AFC’nin NFC’ye kıyasla çok daha kolay bir konferans olduğu düşüncende son derece haklısın ancak hanedanlık konusundan bahsetmek için yolun daha çok başında Rams. Açıkçası olası bir hanedanlığı da çok mümkün gördüğümü söyleyemem, iki nedenle; birincisi NFC konferansı, hanedanlık kurabilmek için çok fazla mücadeleci takım içeriyor ve ikincisi ben, hanedanlıkların takım çekirdeğinden ziyade quarterback ve sistem kaynaklı olduğunu düşünüyorum (bkz. Patriots). Rams, bunun için çok iyi bir koça sahip doğru ancak Jared Goff, hanedanlık kuracak seviyede bir quarterback değil veya henüz bunu göstermedi. Kabul ediyorum bu sezon oldukça iyi oynuyor ama şimdiye kadar Rams, bir maçı kazanmak için sadece Goff’a ihtiyaç duymadı. Öte yandan Goff’un çok iyi oynamasına ihtiyaç duymadan maçlar kazandılar (Broncos ve Seahawks maçları). Üstelik kulağına fısıldayan bir McVay olmadan ne halde olduğunu hala hatırlıyoruz. Bunlar bana hanedanlık kuracak materyaller gibi gelmiyor. Rams hakkındaki görüşlerime gelecek olursak şu anda ligin en iyi takımı oldukları doğru ve bunu dereceleriyle de ispat ediyorlar. Gurley merkezli hücumlarını durdurmak imkânsıza yakın ancak işin savunma kısmı playoff zamanı onları zorlayabilir. Talib’in de sakatlığıyla birlikte Rams savunması defensive line ve hiç şeklinde bir görüntü aldı. Eğer savunma çizgileri rakibi scrimmage çizgisinde durdurabilirse sorun yok ancak durduramadığı zaman hemen hemen herkesten sayı yiyebilirler. Şu anda rakipten çok skor üretmek geçerli bir yol olsa da Saints gibi hücum gücünde kendilerine kafa tutabilecek rakiplerin olduğu bir konferansta şampiyonluk için savunma sıkıntılarına çözüm bulmaları gerekiyor.

New England Patriots’ın son haftalardaki yükselişi yeni bir Super Bowl umudu getirir mi? New Orleans Saints’in ulaşabileceği bir şampiyonluktan söz edebilir miyiz? Los Angeles Rams geçen sene de iyiydi, playoff da patlamıştı, bu sene farklı mı durum?

– muse78 (@sunburn78)

Bu konuya geçen hafta biraz değinmiştim, AFC konferansı yıllardır öyle kötü durumdaki New England Patriots’ın forması her sene Super Bowl’a oynar. Üstüne senin de dediğin gibi içinde bulundukları yükseliş trendini de hesaba katarsak Patriots, bu sezon da Super Bowl’un AFC ayağı için en büyük aday konumunda. Yalnız Michel’in sakatlığının derecesi biraz canlarını sıkabilir.

Şu anda en olası Super Bowl eşleşmesini Patriots-Rams olarak düşünürsek Saints’i hemen bu ikilinin ardında görüyorum. Hatta genel bir sıralama yaparsak Saints’ten Rams ile birlikte en iyi iki takım olarak bile bahsedebiliriz. Evet, savunmada önemli sıkıntıları var ancak baktığımız zaman şampiyonluk adayı olarak gözüken takımların hepsi savunma zafiyeti yaşıyor ve Patriots’ı bir kenara koyarsak bu takımların hiçbirinde Drew Brees yok. Aslında Saints, olduğundan çok daha iyi bir savunma takımı olabilir, ellerinde o malzeme mevcut ve bunu geçen sene zaten gösterdiler. Şampiyonluk yarışının ciddi bir adayı olduklarından bahsedebiliriz ancak yukarıda da dediğim gibi, NFC çok sıkışık bir konferans ve tek maç üzerinden oynanan playoff karşılaşmalarında takımları birbirinden ayırmak çok zor olacak.

Geçen sezon Rams için bir başlangıç yılıydı. Yeni koç, yeni sistem ve henüz çaylak yılının ardından tartışılmaya başlanan quarterback ile çok kısa sürede çok uzun yol aldılar. Geçen sezon için patladılar yorumu yapmak biraz haksızlık olur çünkü beklentileri fazlasıyla aşmışlardı. Artık daha tecrübeliler, zaten iyi oldukları alanlarda çok daha iyiler ve favoriler. Dolayısıyla bu sezon durumun daha farklı olduğunu düşünüyorum. En azından konferans finali göreceklerdir.

Washington Redskins defansının başarısı, Bruce Allen’ın takımla ilgilenmek yerine golf oynamasıyla açıklanabilir mi?

– Berk Orkun (@orkunous)

Hem açıklanabilir hem de açıklanamayabilir. Redskins’in mevcut defansının çekirdeğini oluşturan oyuncuların çoğunu Scot McCloughan’ın seçtiğini görüyoruz. Ancak yine de Bruce Allen’ın düzenlediği golf turnuvalarının camiadaki birlik ve beraberliği arttırdığı gelen duyumlar arasında. Bu arada Redskins, çok parlak bir defensive line kalitesine sahip. Jonathan Allen ve Da’Ron Payne, iyi çocuklarmış öyle duydum.

Caner Erkin için Jerry Jones’tan iki 1st-Rounder istemek az mıdır? Bir de pick-swap istesek hayır der mi?

– Çağrı T. (@cagriturhan)

İş Jerry Jones’u kandırmaya gelince ortalama bir pazarlama yeteneği yeterli oluyor. McKenzie’nin ya da daha muhtemel Jon Gruden’ın Amari Cooper’ı; “Abi bak sizin division çok ortada, defansınız gayet iyi bir tane reciever’ınız olsa kesin kazanırsınız o division’ı.” Diyerek pazarladığını düşünürsek Caner Erkin’i de doğru maç kasetleriyle Khalil Mack tarzı bir anlaşmayla pazarlayabiliriz. Burada kilit nokta Jerry Jones’a istediği hayalleri satmak.

Bir arkadaşımın sorusu: Athena Gökhan neden prime time’da patlıyor her seferinde?

– Anonim İdman Yurdu (@huylu_ihtiyar)

Öncelikle Athena Gökhan = Andy Dalton, bunu espriyi bilmeyenler için belirtelim. Dalton, en iyi haliyle zaten ortalama bir quarterback ve kendi takımından daha iyi rakiplere karşı ya da şöyle diyelim, direkt iyi takımlara karşı kazanmakta zorlanıyor. Prime Time’da da genelde iyi takımlar oynadığı için verilen görev bizim Gökhan’ın boyunu aşıyor. Ancak tüm suçu kendisine yıkmak ta haksızlık olur çünkü Marvin Lewis, Dalton’dan çok daha önce parlak ışıklar altında yenilmeyi sanat haline getirmişti. Lewis’in Prime Time’da deplasman derecesi 1-17. Saat 7 P.M.’den sonra oynanan maçlarda 6-15. Bu ikisini birleştirince ortaya çıkan tablo çok enteresan değil aslında.

Bu sezona yeni takımlarında başlayan koçların performansını nasıl buldunuz, kimler öne çıktı kimler sınıfta kaldı?

– emirhan (@emirhandulan)

Yeni takımlarında olumlu anlamda büyük etki yaratan bir koçtan bahsetmek zor. Fakat birini ön plana çıkarmak gerekirse bu isim Matt Nagy olur. Zaten iyi bir savunmaya sahip olan Bears’ta hücuma ve Trubisky’ye aldıracağı yol Nagy’nin başarısı için turnusol görevi görecek. Şimdiye dek gelişmeler görmek mümkün ancak eldeki malzemeyle çok daha iyisi olabilir. Nagy dışında yeni koçlar içinde öne çıkan biri bence yok. Frank Reich ve Matt Patricia şimdiye kadar iyi idare ettiler ama takımlarını bir önceki seneye kıyasla daha iyi bir noktaya getirdiklerini söyleyemeyiz. Mike Vrabel, sezon başında takıma liderlik etmek konusunda başarılı olsa da son haftalardaki tartışmalı kararları sanki bu göreve getirilmek için daha zamana ihtiyacı olduğunu gösterdi. Jon Gruden hakkında yorum yapmaya dahi gerek yok, her şey ortada. Pat Shurmur, sezon başında mücadele içinde olması beklenen Giants’a hiçbir şey katamadı ve başarısız. Steve Wilks ise çok zayıf bir kadronun başına geçmenin talihsizliğini yaşıyor.

Eğer Tampa Bay Buccaneers ya da Tennessee Titans menajeri olsaydınız Jameis Winston ve Marcus Mariota’nın kontratlarını uzatır mısınız yoksa yeni QB draft eder misiniz?

– emirhan (@emirhandulan)

Bir francshise olarak bulunmak isteyeceğiniz en son durumlardan biri bu olabilir. Winston ve Mariota draft edilirken Andrew Luck’tan sonra gelen en iyi QB potansiyelleri olarak görülüyorlardı ve kariyerlerinin başında bu yorumları doğrular performanslar gösterdiler. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı o beklenen eşiği bir türlü aşabilmiş değiller ve şu an araftalar desek yeri. Potansiyelleri hala var ancak franchise QB’ye bağlanacak paraları hak edecek herhangi bir şey başarmadılar henüz. Bucs ve Titans’ın önümüzdeki yıl için beşinci yıl opsiyonlarını kullanma hakları bulunuyor, yani kontrat verip vermemek konusunda biraz daha zamanları olacak. Burada izlenecek diğer bir yol da Jaguars’ın Blake Bortles konusunda izlediği yol olabilir. Bortles geçtiğimiz off-season üç yıllık 45 milyon dolar civarı bir sözleşme imzaladı. Eğer daha iyi para veren çıkmazsa kendilerini ispat etmeleri için kısa süreli sözleşmeler imzalanabilir Mariota ve Winston’la da.

Los Angeles Rams’i kim durdurabilir?

– emirhan (@emirhandulan)

Şu anda bunu başarabilecek ışığı veren bir takım göremedik ancak Rams, her ne kadar iyi oynasa da durdurulamayacak bir takım değil. Özellikle Broncos’un bu konuda güzel bir ipucu verdiğini düşünüyorum. Jared Goff üzerinde yeterli baskıyı kurabilirseniz Rams’i yenme şansınız olur çünkü Gurley muazzam bir yetenek olsa bile playoff zamanı sadece koşarak maç kazanmak zor olacak. NFC’ye baktığım zaman özellikle Saints olmak üzere potansiyellerine ulaştıklarını düşünürsek Vikings ve Eagles gibi takımlar Rams için tehdit oluşturabilir. Sürpriz bir takım olarak da Carolina Panthers’ın Rams’e ters gelebilecek bir takım olduğunu düşünüyorum.

Hangi takımlar Patrick Peterson için takasa girmeli? Kansas City Chiefs öne çıkıyor bence.

– emirhan (@emirhandulan) 

Patrick Peterson’ın takas spekülasyonları çabuk sona erdi. Cardinals böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını söyleyince Peterson da şimdilik geri adım atmış gibi görünüyor. Ancak böyle bir takas mümkün olsaydı benim görmek istediğim senaryo Saints’in Peterson için takasa girmesi olurdu. Peterson gibi bire bir adam savunabilecek bir cornerback’in Saints defansına seviye atlatabileceğini düşünüyorum ve bu, Super Bowl yolunda büyük bir takviye olurdu. Ancak bu senaryo artık söz konusu değil ve Saints de Eli Apple’ı aldı zaten. Onun dışında New England Patriots ta böyle bir hamleyi yapabilecek durumdaydı bana kalırsa.

Posta Kutusu’nda yer almasını istediğiniz soruları yazının altındaki yorumlar bölümünden ve Twitter’da @GorkemSahinoglu adresinden bize iletebilirsiniz.