Milyon dolarlık kontratlar kapışıldı, tartışmalar yapıldı, restler çekildi, büyük hamleler gerçekleşti, kadrolar yenilendi… En nihayetinde NFL’de serbest oyuncu piyasasının büyük dalgası geride kaldı. Hala birkaç oyuncunun akıbeti belli olmasa da takımlar artık gözlerini draft’a çevirdiler.

Bizim güç sıralamamızı ise yapılan bu hamlelerden doğal olarak baya bir etkilendi. Örnek olarak Tom Brady’nin Tampa Bay Buccaaneers’a gitmesi üst sıralarda dengeleri epey bir değiştirirken, New England Patriots’u da hiç alışık olmadığı yerlere itti. Öteki taraftan Philip Rivers’ı kadrosuna katan Indianapolis Colts, Ryan Tannehill ve Derrick Henry’i takımda tutan Tennessee Titans ve Stefon Diggs ile hücumuna kalite katan Buffalo Bills zirvenin yakın takipçileri olarak göze çarpan takımlar oldular. Peki, son sıralarda ne mi oldu? Aslında her şey yerli yerinde ancak bir takımın, yaptığı hamleler neticesinde sonuncu olmayı diğerlerinden daha fazla hak ettiğini söyleyebiliriz.

1- Kansas City Chiefs

Aslında bu listede Chiefs’in en üst sırada olmasına Patrick Mahomes ismi yeter ve artar bile. Yine de takımın iç transferlerde yaptığı hamlelerde bunu destekler nitelikte oldu. Son şampiyonun sezon öncesi hazırlıklarında ilk önceliği, Super Bowl LIV’ın gizli MVP’si defensive tackle Chris Jones idi. Bu hususta Cheifs, Jones’u franchise tag ile takımda tutmayı başardı. Bununla birlikte Sammy Watkins, Demarcus Robinson, Bashaud Breeland, Damien Wilson ve Damien Williams gibi parçaların takımda kalması ve kadrosunu büyük ölçüde koruması da Chiefs açısından yapılacak en doğru hareketti. Running back DeAndre Washington ve tight end Ricky Seals-Jones derinlik açısından bu süreçte takıma katılan isimlerdi. Ayrılan iki isimden birisi cornerback Kendall Fuller ve guard Stefen Wisniewski oldu. Nihayetinde gelecek sezon Chiefs’in gözünün tekrardan yukarıda olması içten bile değil.

2- Baltimore Ravens

Savunmasına Calais Campbell gibi sağlam bir oyuncu katan Baltimore Ravens, geçen seneki hayal kırıklığının izlerini unutturmanın hesaplarını yapıyor. Ancak madalyonun diğer tarafında belki de NFL’in en iyi hücum hattı oyuncularından olan Marshall Yanda’nın emekliliği, Lamar Jackson’ın koşu etkinliğini bir nebze de olsa düşürecektir. Bu da Ravens’ı, Lamar Jackson’ın biraz zayıf olduğu nokta olan pas oyunlarına itebilir. Yine de Ravens’ın oturmuş kadrosu, Lamar Jackson ve draftan seçilecek oyuncuları hesaba kattığımızda bu takım bu sezonda Super Bowl adayı.

3- San Francisco 49ers

Maaş sınırlaması nedeniyle DeForest Buckner’ı Indianapolis Colts’a gönderen son finalist 49ers, bu takastan karlı çıkabilecek neticeler elde etti. İlk olarak birinci tur 13. sıra hakkının yanında Jamie Ward ve Arik Armstead’ın takımda kalması, sağlam savunmamanın bozulmaması adına önemliydi. Nitekim elde edilen birinci tur hakkı ise Super Bowl sonrası bir takım için çok değerli. Buradan GM John Lynch’i tebrik etmek gerek. 49ers o bildiğimiz katı savunmasına, drafttan hücuma seçilen oyuncularla birleştirince rakiplerinin yüreklerine korku salmaya devam edecektir.

4- New Orleans Saints

New Orleans Saints’e gönül verenler derin bir oh çekti Taysom Hill takımda kaldı. Drew Brees diyeceğim sandınız değil mi? Bu adam (Taysom Hill) geçtiğimiz sezon Minnesota Vikings karşısında tek başına maçı çeviriyordu yoksa unuttuk mu? İşin şakası bir tarafa o sene bu sene diye diye Drew Amca’nın Super Bowl zaferinin üzerinden de 10 yıl geçti. Bu süreçte Joe Flacco, Eli Manning,ve Nick Foles yüzük kazanırken, Peyton Manning bir yüzük daha kazanıp emekli oldu; Tom Brady ise beş final oynayıp üç yüzük aldı ve üstüne üstlük Patriots’tan ayrıldı. Buradan da sitemlerimizi Brees’e ilettikten sonra Saints’in Emmanuel Sanders’i ve Malcolm Jenkins’i takıma katarak çok iyi bir eklemeler yaptığını söyleyebiliriz. Draft’tan seçtikleri oyuncular iyi çıksın veya çıkmasın Saints yine bu sezonun en güçlü adayıdır.

5- Green Bay Packers

Son dört yılın üçünde ilk turdan savunma oyucusu seçen Packers’ın artık Aaron Rodgers’a bir opsiyon olabilecek sağlam bir receiver seçmenin zamanı geldi. Özellikle San Francisco 49ers karşısında konferans finalinde alınan ağır mağlubiyetin faturası savunmaya değil de hücuma kesilmesi sarı yeşilli ekipte bir şeyler değişmesi gerektiğinin bir göstergesi. İlk turdan bir receiver seçileceğini tahmin ederek, Packers’ın yine zirvede olacağını tahmin etmek hiçte zor değil.

6- Seattle Seahawks

Her ne kadar Bruce Irvin, Phillip Dorsett, Greg Olsen ve Quinton Dumbar gibi isimlerin takıma katılıp; Mike Iupati ve Jarran Reed gibi oyuncularda takımda kalsalar da Seattle Seahawks’ta Jadaveon Clowney bilmecesi sürüyor. Henüz herhangi bir takımla anlaşamayan Clowney’nin kapısını diğer kulüpler çalmasına rağmen 27 yaşındaki oyuncunun istediği yıllık 20 milyon dolar parayı pek kimse vermeye sıcak bakmıyor. Eğer ki Seahawks, bir şekilde Clowney’i ikna edebilirse, o zaman pass rusher konusundaki eksikliğini de kapatmış olacak. Ancak Clowney olmadan bile Seattle bu sezon zirvenin yakın takipçisi olacaktır.

7- Tampa Bay Buccaneers

Tampa Bay belki de NFL tarihinin en büyük serbest oyuncu transferini yaparak Tom Brady’i takıma kattı. Kattı ama bu takımın bazı bölgelerindeki eksikleri kapatmıyor. En başta hücum hattında ciddi sorunları olan Tampa Bay’in Tom Brady’i korumak dışında, aynı zamanda koşu oyunlarının da geçtiğimiz sezonlara göre geliştirmesi gerekecek. Koşu oyunları içinde Ronald Jones’un üzerine bu sorumluluğu yıkmak pek doğru bir tercih olmayabilir. Bu yüzden TOMpa Bay’in ilk tercihlerinin bu alanlarda olması birçok otorite tarafından beklenen bir durum. Bunu müteakiben Tom Brady’nin Tampa Bay’e bir kazanma kültürü getireceğinden de kimsenin şüphesi yok. Daha önce Peyton Manning ile çalışmış olan Bruce Arians’ın da Tom Brady ile mutlu mesut bir evliliğe sahip olaması ve bu evlilikten de bir başarı çıkması hiç de hayal değil.

8- Buffalo Bills

Tom Brady’nin gidişatından sonra bir rahatlama gelen AFC Doğu grubunda, Patriots’un bu sezon yeni bir yapılanma sürecinde olmasından dolayı onun yerini dolduracak en yakın aday olarak görülen Buffalo Bills, Mart ayında takıma çok ciddi takviyeler yaptı ve geçen seneki kadroyu resmen seviye arttırdı. Josh Norman, Mario Addison, Quinton Jefferson, Vernon Butler, Tyler Matakevich ve A.J. Klein gibi önemli eklemeler yapan Bills, guard Quinton Spain ve safery Jordan Poyer’ın kontratını uzatarak takımda tuttu. Lakin Bills asıl bombayı Stefon Diggs’i takıma katarak yaptı. Artık burada tüm ibre Josh Allen’a dönmüş durumda. İki sezondur pas isabet yüzdesinde yüzde 60’ları bile göremeyen 23 yaşındaki oyun kurucu, koşu özelliğinin yanında pas isabetini de arttırırsa Bills çok can yakan bir takım haline gelir.

9- Tennessee Titans

2019’un özellikle post-sezondaki kuşkusuz en sürpriz takımı Tennessee Titans idi. Marcus Mariota ile işlerin gitmeyeceğini anlayıp, yedeklik yapsın diye alınan Ryan Tannehill’den medet ummaları ve Tannehill’in de buna karşılık takımın çehresini değiştirmesi, onlar adına uzun yıllar unutulmayacak bir sezonu geride bırakmalarına neden oldu. Titans yönetimi de bununla birlikte Tannehill’i 118 milyon dolarlık dev bir sözleşmeyle; takımın bel kemiği Derrick Henry’nin de franchise tag ile takımda kalması yine onların üst sırada olmasını beklememizden daha doğal bir şey yok. Ancak takımdan ayrılan isimlerde bence kalan isimler kadar önemliydi. Bunların en başında hücum hattının (fikrimce) en değerli oyuncusu Jack Conklin ve Tom Brady’nin Patriots forması altındaki son pasının, pick six olmasını sağlayan Logan Ryan’ı (henüz bir takımla anlaşmadı) sayabiliriz. Gerçi biraz önce de söylediğimiz Henry ve Tannehill ikilisi ile bu takım gelecek sezonda iş yapar gibi gözüküyor. Kısacası sırf bu iki isim için bile Titans, ilk 10 sıra içinde kendine yer bulmayı başardı.

10- Philadelphia Eagles

Savunmada Malcolm Jenkins’i kaybetmelerine rağmen, Nickell Robey-Coleman, Darius Slay ve Javon Hargrave hamlelerini yapan Philadelphia Eagles için önümüzdeki draft’ın önemi bir hayli yüksek. Özellikle receiver kadrosunun yetersizliği ve linebacker rotasyonunun dar olması Eagles’i bu alandaki oyunculara yöneltmeye itiyor. Doğru seçimler ve sağlıklı bir Carson Wentz ile Eagles’ı geçtiğimiz sezon olduğu gibi yine NFC Doğu’da lider olarak görebiliriz.

11- Indianapolis Colts

Oyun kurucudaki açığını Philip Rivers’la, savunma hattını DeForest Buckner’la ve secondary eksiğini Xaiver Rhodes ile dolduran Indy, yaptığı doğru hamlelerle birlikte bir anda NFL takipçilerinin dikkatini çekmeyi başardı. Draft’tan gelecek genç yeteneklerle birlikte tamamlanacak olan Colts kadrosu, head koç Frank Reich’in de dokunuşlarıyla bir sezon aradan sonra tekrardan zirveye oynayacaktır.

12- Pittsburgh Steelers

Geçtiğimiz sezon bir değil, iki değil üçüncü oyun kurucusuyla oynarken bile hala playoff yarışından kopmayan, Pittsburgh Steelers, bu sezon Ben Roethlisberger’in dönüşüyle birlikte geçen yıl ki sağlam savunmasını birleştirip iki sezon aranın ardından tekrardan Ocak ayını görmenin hesaplarını yapıyor. Ancak buradaki en büyük sorun maaş bütçesinin Steelers’ın belirli bölgelere takviye yapmasını engellemesi. Bu yüzden Steelers için 2020 NFL Draftı ilaç gibi olacak. Her ne kadar birinci tur draft haklarını Minkah Fitzpatrick için Miami Dolphins’e vermiş olsalar da genç oyuncudan istedikleri verimi kat ve kat aldılar. Şimdiki hedef ise diğer turlardan isabetli seçimler yapmak. Eğer şansları da yaver giderse Steelers, yine çok tehlikeli bir takım haline gelecektir. Sarı siyahlılar için incelememize buradan ulaşabilirsiniz.

13- Dallas Cowboys

2019 sezonu tamamlanır tamamlanmaz akıllardaki tek soru Dak Prescott’un geleceği olan Dallas Cowboys’ta bu süre içerisinde ciddi kan kaybı yaratacak ayrılıklarda gerçekleşti. Byron Jones, Jeff Heath, Randall Cobb, Robert Quinn gibi isimler Cowboys’un maaş yükü yüzünden takımdan ayrılırken, değil takımın belki de ligin en iyi Centerlarından olan Travis Frederick’in de emekli olması Cowboys için gelecek sezonun o kadar da parlak geçmeyeceğini tahmin etmemize neden oldu. Her sezon beklentilerin çok yüksek olduğu “Amerika’nın Takımı” 2020 sezonunu biraz sıkıntılı geçirecek gibi gözüküyor. Dallas Cowboys ile ilgili daha detaylı analize Oktay Çavuş’un şu yazısından ulaşabilirsiniz.

14- Minnesota Vikings

Daha dün gibi Kirk Cousins’in üç yıl 84 milyon dolarlık ve hepsi garanti olan kontratıyla ilgili konuşurken üzerinden ne kadar zaman geçti de Kirk Cousins, tekrardan Vikings’ten iki yıl 66 milyon dolar daha kapmayı başardı anlamış değilim. Düşünülen o ki Mike Zimmer, Kirk Cousins ile kazanma konusunda bir “Challenge” yapıyor. Ancak mor sarılı ekipte haberler sadece bunlar değil. İlk önce sezon başından beri Vikings’te mutsuz olan Stefon Diggs takımdan ayrıldı ve giderken de güzel draft pick’leri bıraktı ardında. Yine de Diggs gibi bir receiver’ı Vikings çok arar gibi gözüküyor. Öteki taraftan Browns’a head koç olan Kevin Stefanski yerine Gary Kubiak hücum koordinatörlüğüne getirildi. Savunmada ise Everson Griffen, Linval Joseph, Trae Waynes, Mackensie Alexander, Xavier Rhodes, Andrew Sendejo, Javon Kearse gibi isimlerinde ayrılması hem derinliği azaltırken hem de takım bütünlüğü bozulmuş oldu. Bardağın dolu tarafına bakacak olursak, Vikings iki tanesi birinci tur olmak üzere 12 draft hakkına sahip.

15- Houston Texans

Bill Belichick olma yolunda takımı bir hiç uğruna felakete sürükleyen Bill O’Brien, ligin en iyi receiver’ından birini takımdan gönderdikten sonra Randall Cobb ve Brandin Cooks’u takıma kattı. Ancak bu saydığımız isimler kesinlikle bir Hopkins etmeyeceğini tahmin edebildiğimizi düşünüyorum. Buna rağmen Texans hala kendine bu sıralarda kendine yer bulabiliyorsa bu tabii ki Deshaun Watson sayesindedir. Yine de O’Brien önderliğinde bu böyle gitmeye de bilir.

16- New England Patriots

“Gerçekler acıdır” diye bir söz vardır. Maalesef ki bu sözün anlamı bugünlerde Patriots taraftarları tarafından anlamının iyice anlaşıldığını düşünüyorum. Dile kolay 20 yıldır lige damga vuran takımdaki bir ayrılık adeta çorap söküğü gibi bir diğerini tetikledi ve takımın önemli parçaları, kariyerlerine başka takımda devam etme kararı aldılar. Şimdi ise Patriots için Jarrett Stidham ile yeni bir dönem başlamış oldu. En azından şu an için öyle gözüküyor. Ancak bu yine de Patriots’un eski gücünde olmasını bir nebze engelleyecek fakat Patriots, koskoca 20 yılın hatırına bir şekilde beklentilerin yüksek olduğu bir takım olmaya devam edecektir.

17- Los Angeles Rams

Sürekli serbest oyuncuya yönelen ve bu uğurda birinci tur seçimlerinden bir bir vazgeçen Rams, yaptığı yanlıştan geç olsa da döndü. Todd Gurley, Clay Matthews, Dante Fowler Jr., Corey Littleton, Brandin  ve Nickell Robey Coleman gibi isimleri takımdan gönderdi ve maaş bütçesini tekrardan düzenlemeye çalışma yoluna gidererek doğru karar verdi. Ancak Los Angeles ekibinin 2022 yılına kadar birinci tur hakkının olmayacak olması, bu sürecin uzamasına neden olabilir. Bu da doğal olarak Rams’in gelecek yıllarda “Asansör” takım olmasına yahut iyi-kötü arasında bir yere sıkışıp kalmasına neden olması muhtemel. Hele ki NFC Batı grubundaki diğer takımların ekmelerini görünce dibi bile boylayabilir.

18- Atlanta Falcons

Atlanta Rams pardon Falcons, serbest oyuncu piyasasının hareketli takımlarından biriydi. Özellikle Todd Gurley hamlesi birçok kesimde heyecan uyandırdı. Ayrıca takıma yine Los Angeles Rams’ten katılan Dante Fowler, savunmada ciddi bir “upgrade” yani güncelleme oldu ama Austin Hooper gibi, takım kötüyken bile ayakta kalan bir isme kontrat verilmeyip gönderilmesi ve bunun üzerine Baltimore Ravens’in ikinci tight end’i Hayden Hurst’ın takas edilmesi, çok doğru bir hareket gibi gelmiyor. Fakat Dan Quinn ve Matt Ryan ikilisi belki de son şanslarını bu sezonla birlikte tüketmiş olacaklar. Geçtiğimiz sezonun ilk yarısındaki kötü performansı ikinci yarıda silen Falcons’ta Dann Quinn ipleri eline alması işine yaramıştı ve paçayı ucuz kurtarmıştı. Bu yıl olacak bir başarısızlık ise Dann Quinn’i işinden edebilir ki o yüzden kozlarını çok iyi oynamalı. Serbest oyuncu dönemi iyiydi ancak şimdi sırada draft var.

19- Arizona Cardinals

Arizona Cardinals, Kyler Murray’e bir receiver alalım diye kara kara düşünürken, Bill O’Brien’ın bir iyilik meleği gibi DeAndre Hopkins’i vermesi ve üstüne David Johnson’u alması sanırım beklentilerin çok üzerinde bir hamle oldu. O zaman Cardinals için artık tek seçenek, drafttan doğru oyuncuların seçilmesi, hem hücum hem de savunma hattının toparlanması birinci derecede önem arz eden konu olmuş oldu. Eğer oradan da seçimler güzel olursa, Cardinals’ı üst sıralarda görmemiz bile içten değil.

20- Cleveland Browns

Cleveland Browns 2019 yılı serbest oyuncu döneminde yaptığı hamlelerle ortalığı kasıp kavurmuş ve bir anda değil playoff, Super Bowl gibi gerçeklikten bir hayli uzak hedefler kurulmuştu. Ancak yapılan yanlış koç tercihiyle birlikte bu rüyadan uyanan Browns yönetimi ilk önce Freddie Kithcens’i kovdu ardından da takımın GM’i John Dorsey görevinden ayrıldı. 2020 sezonunda ise Austin Hooper ve Jack Conklin gibi iki önemli ismi takıma katmaları yapılabilecek en doğru hamlelerden biriydi. Kitchens yerine gelen Kevin Stefanski’nin de daha çok pasa dayalı bir hücum tercih etmesi Browns’ta tüm organizasyonun Baker Mayfield üzerinden şekilleneceğini de göstermiş oldu. Sırada ise drafttaki onuncu sıradan bir ofansif tackle seçip, bu planı pekiştirmeleri var. Tabii bir de Case Keenum’un üç yıl 18 milyon dolarlık kontratı var ama o başka bir konu…

21- Las Vegas Raiders

Raiders, Mart ayını savunma ağırlıklı hamleler yaparak tamamladı. Bunların başında geçen sene sahip olduğu kötü linebacker grubunu bu sezon Corry Littleton, Carl Nassib ve Nick Kawitowski gibi isimlerle güçlendirdi. Ayrıca secondary’deki Jeff Heath ve Eli Apple hamleleri ise arka tarafı destekledi. Lakin takımın receiver ihtiyacı boşta olan forvet gibi bas bas bağırıyor. Serbest oyuncu piyasasını doğru hamleler ile geçen ve iki tane birinci tur hakkı bulunan yönetici kadrosunun draftta bir hata yapmayarak takıma pas yakalayıcı birini katacaklarına inanıyorum. Ancak takımda başka bir sorun daha var: Marcus Mariota ne zaman starter olacak

22- Chicago Bears

Oyun kurucu sorunu olan takımlardan birisi olan Chicago Bears, bu hususta takıma Nick Foles’u katarak hem Mitch Trubisky’i yeniden kazanma hem de takımın hücumunun kalitesinin arttırma konusunda akılcı bir hamle yaptı. Ancak bu durum takımın receiver ve hücum hattı eksiğini kapatmıyor ki bu aslında onları iyi savunmaları olmasına rağmen alt sıralara düşüren temel sebeplerden.

23- Denver Broncos

Şu net ki, John Elway, off-sezonda oyun kurucu arayışına girmemesinin sebebi olan Drew Lock geçtiğimiz sezonun ikinci bölümünde gösterdiği performansla bu takımın oyun kurucusu olabileceğini kanıtladı. Broncos ise oyun kurucu aramamanın verdiği rahatlıkla Melvin Gordon, Jurrell Casey, Graham Glasgow ve Nick Vannett gibi önemli parçalar takıma kattı. Secondary’nin önemli ismi Justin Simmons’u da franchise tag ile takımda tuttu. Buna rağmen hala eksikleri olan Broncos’un önümüzdeki draftta en az bir receiver bir tane de hücum hattı oyuncusu seçmesi durumunda, hücum açısından başka bir seviyeye atlayabilirler.

24- New York Giants

Kimi yerlerde sezonun ligin “underrated” takımı olarak adlandırılan New York Giants’tan bu sezon başarı bekleyenlerin sayısı bir hayli yüksek. Bunun sebepleri arasında Daniel Jones ve Saquon Barkley ikilisini ve bununla beraber yapılan koç değişikliklerini sayabiliriz.  Fakat bunlardan bahsetmek ve Giants’ı tepeye çıkartmak çok erken olur. Hem çaylak ve çok genç bir koç hem de daha ikinci senesindeki bir oyun kurucu olması bunun sebeplerinden birkaçı. Nitekim draft’tan seçilecek oyuncular takımın kanayan yerlerine merhem olursa ve takımdaki kimya hiç ummadığımız bir seviyeye çıkarsa o zaman farklı şeyler konuşabiliriz. Yani dilimizdeki tabiriyle “Ölme eşeğim ölme yaz gelecek”. Kısacası New York’un mavilerini üst sıralara ancak ve ancak bu sezon elle tutulur bir şeyler yaparlarsa, 2021 sezonu göz önünde bulundururken çıkarabiliriz.  Konuyla alakalı New York Giants yazısına da şuradan erişmeniz mümkün.

25- Miami Dolphins

2020 off-season şampiyonu Miami Dolphins, maaş bütçesinin rahatlığının da verdiği esneklikle doğru isimler seçerek büyük dalgayı geride bıraktı. Ancak takımın hala belirli bir oyun kurucusu olmaması ve hücum hattındaki eksikler skor üretme konusunda ciddi soru işaretlerine sebep oluyor. Öte yandan drafttan yapılacak doğru hamleler, Miami Dolphins’i daha yukarılara çıkarabilir. Dolphins’e ilgili detaylı yazıya şuradan ulaşabilirsiniz.

26- New York Jets

New York Jets’in eksiklerine şöyle bir göz attığımızda wide receiver, offensive tackle, cornerback, outside linebacker, HEAD KOÇ ve general menajer pozisyonları için ciddi bir açık görebiliyoruz. Yani kısaca New York Jets’te komple bir TAKIM eksik. Evet, biliyorum koç ve GM zaten var. Ancak her ikisi de Jets’i bu durumundan kurtarabilecek kalifiyeye sahip değiller. Koç Gase’in oyuncularla hala anlaşamaması, takım içi huzursuzluğu bir hayli arttırmışken, yıldız oyuncu Jamal Adams’ın da takas dedikoduları takımı bir bilinmeze doğru sürüklemeye devam ediyor. Eğer Jets yönetimi Adam Gase konusunda bu kadar inatçı olmaya devam ederse olan Sam Darnold’a olacak. Üçüncü sezonuna girecek oyuncu hala kalitesini bir çizgiye oturtabilmiş değil ne yazık ki.

27- Los Angeles Chargers

Şunu başta söyleyeyim, bugün alt sırada olan Chargers’ı yarın yukarılarda görürsek kimse şaşırmasın çünkü kağıt üzerinde gerçekten iyi hamleler yaptılar. Bryan Bulaga, Trai Turner, Chris Harris Jr ve Linval Joseph’in takıma katılması, Austin Ekeler’in kontrat uzatması ve Hunter Henry’nin franchise tag ile takımda kalması, bunlar gerçekten güzel eklemeler. Ancak iki soru işareti var. Bunlardan birincisi savunmadaki sakatların durumu ikincisi ise Philip Rivers’tan boşalan şoför koltuğuna kimin geçeceği. İlk sorunun cevabı doktorlar tarafından verilecek olup, ikinci sorunun cevabını ise Chargers yönetimi verecek. Her ne kadar Tyrod Taylor isimleri konuşulsa da Chargers, yüksek ihtimalle bir oyun kurucuya yönelecek. Eğer yönelmezler ise Tyrod Taylor ile kolay gelsin. Her şey oyun kurucu seçilip seçilmeyeceğine bağlı dersek yeridir sanırım.

28- Detroit Lions

Detroit Lions’un Matthew Stafford bilmecesi, 31 yaşındaki oyuncunun sezon içinde sakatlanmasından sonra başlamıştı. Sezonun bitmesinin ardından ise Detroit Lions’un üçüncü sıradaki draft hakkından bir oyun kurucu seçmeyi planladığı da gelen haberler arasındaydı. Hala bu iddia sürse de Lions tarafından gelen net bir bilgi yok. Takımın yıldız cornerbacki Darius Slay’i Eagles’a kaptıran mavi beyazlı ekipte secondary’deki eksikler de bir hayli göze çarpıyor. Head koç Matt Patricia her ne kadar Patriots’taki eski öğrencilerini takıma katmaya devam etse de kendisinin iki sezondur bir düzen kuramaması asıl sorunların başında geliyor. Açıkçası Lions’un ilk önce kendisine “Biz ne yapıyoruz?” diye sorması gerekiyor. Çünkü biz izleyici olarak ne yaptıklarını anlamakta güçlük çekiyoruz.

29- Carolina Panthers

Luke Kuechly emekli oldu, yeni head koç Matt Rhule 60 milyon kontrat aldı ardından Cam Newton tartışmalı şekilde takımdan kesildi. Newton’un gidişinden oluşan oyun kurucu pozisyonu ise Teddy Bridgewater’a üç yıl 63 milyon dolar verilerek dolduruldu.  Ayrıca takımın değerli parçalarından Trai Turner, James Bradberry, Bruce Irvin ve Gerald McCoy gibi isimler gönderildi. Son olarak ise Christian McCaffrey, çok hak ederek, dört yıl 64 milyon doları cebine koydu. Tüm bu anlattığımız süreç son bir ayda gerçekleşti ve Panthers’ta “Bir şey deneme” yoluna girdiğini bizlere kanıtlamış oldu. Gerçekten şöyle bir bakınca bile “Neler olmuş bu Panthers’a” dedirtiyor tüm bu yaşananlar.

30- Cincinnati Bengals

Joe Burrow aşağı Joe Burrow yukarı derken, Cincinnati Bengals serbest oyuncu dönemini aslında kâğıt üzerinde güzel sayılabilecek hamlelerle tamamladı. Bunların başında savunmaya yapılan Von Bell, Trae Waynes, Mackensie Alexander ve D. J. Reader hamleleri dikkat çekiyor. Draft döneminde de Joe Burrow ile birlikte takımı güzelce beslerler ise geçtiğimiz sezon ki rezalet performansın bir yenisini bir daha bizlere izletmezler. Fakat takımın bu saydıklarıma istinaden çözmesi gereken Joe Mixon ve AJ Green problemi var. Ayriyeten genç head koç Zac Taylor bu durumundan takımı çıkarabilecek yeteneklere sahip mi? Kendimce hayır.

31- Washington Redskins

Jay Gruden ile bir yola giren Washington Redskins, sezon içerisinde yaşanan gelişmelerden sonra tecrübeli çalıştırıcı ile yollarını ayırdı ve tüm “rebuilding” süreci deyim yerindeyse çöpe gitti. Şimdilerde ise eski Carolina Panthers head koçu Ron Rivera ile baştan başlamaya hazırlanan Redskins’in, takım olma süreci birkaç sezon daha ertelenmiş oldu. Fakat takıma katılan isimler ne yazık ki Redskins’i beklenilen seviyeye çıkarabilecek isimler değil. Kevin Pierre Louis, Kendall Fuller, J. D. McKissic gibi isimler ancak oturmuş bir takımın parçası olabilecek oyuncular. Ayriyeten Redskins’in takımda olma yolunda attığı adımlardan birisi de veteran oyuncuları kadroya katarak takıma abilik etmelerini sağlamak. Bu açıdan Adrian Peterson’ın sözleşmesini bir sene uzatıp, 37 yaşındaki linebacker Thomas Davis’i takıma dâhil ettiler. Artık koç Rivera bu süreci nasıl yönetecektir bilinmez ama Redskins’in yolu pek yol değil şu an. Lakin takımın başına gelecek çok güzel bir şey var. O da, ikinci sıradan seçilecek olan Chase Young!

32- Jacksonville Jaguars

Son yıllardaki “Rebuilding” trenine bu sezon binecek olan takım Jacksonville’den Jaguarlar. Büyük umutla alınan Nick Foles’un neredeyse tüm sezonu evinden takip etmesi ve yıldız oyuncu Jalen Ramsey’in head koç Doug Marrone ile tartışması gibi olaylar takımın düzenini epey bir bozdu. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte günden güne formdan düşen Jaguars, sezonu kötü bitirdi. İlk icraat olarak yönetici Tom Coughlin takımdan kovuldu. Hemen akabinde ise Calais Campbell ve A. J. Bouye gibi isimlerin Jaguars ile ilişiklerini kesmesi takımın maaş bütçesinde bir temizlik yapıyor olduğunun da bir göstergesi olarak sayıldı ki Jaguars 2021 sezonunun başında ligin bütçe artırımına gitmesinin de bir etkisiyle yaklaşık 100 milyon dolarlık bir esnekliğe kavuşacak. Tabii tek soru işareti tüm bu süreci Doug Marrone ile götürüp götüremeyecekleri…