Yazının geçikmesinden dolayı kusuru bakmayın en iyisi çok oyalanmadan direk bu film gibi kariyere geçmek…

John Elway, 28 Haziran 1960 da Port Angeles, Washington da dünyaya geldi. Bu çocuğun atletik yetenekleri daha liseye başlamadan keşfedilmişti. Okul günlerinde ne kadar iyi bir QB olacağının sinyallerini veren John lise hazır olduğunu her açıdan gösteriyordu. John liseye gideceği zaman ailesiyle Los Angeles ‘a taşınmak zorunda kaldı. Burada John Granada Hills High School Highlanders takımında QB olarak oynadı tabiî ki de. Lisede oynadığı 4 yılda John yüzde 60 isabetli pas yüzdesi, toplamda 5,711 yardlık pas ve 49 touchdown pasıyla dikkatleri çekmeyi başarıyordu.

1979 yılında John ülkedeki en iyi genç sporculardan biriydi. Uzun, güçlü,zeki… Kolejler John’un bu yetenekleri fark etmişlerdi bu adam aynı zamanda beysbolda oynuyor ve büyük bir yetenek olarak gösteriliyordu. John kolej seçimini Stanford University tarafından kullandı. Stanford hem akademik olarak çok iyi bir okuldu hem de John’un yeteneklerini geliştirebileceği bir amerikan futbolu takımına sahipti. John Elway kolej kariyerinde NCAA Division I’in pas girişimi ve isabetli pas rekorlarını kırıyor ayrıca dört yılda 9,349 lık pas atıyor 77 touchdown pası veriyor, ikinci yılında All-America oma onuruna erişiyordu. John, Stanford’dan 1983 yılından yüksek bir dereceyle mezun oluyordu.

Bu arada da John Elway’in son kolej maçına değinmeden geçmemek gerekir. John Elway son maçında ezeli rakipleri Bears of California karşısına çıkıyordu. Bu maç Amerikan futbolu tarihine geçiyor ve filmlere konu oluyordu. Bu maçı burada anlatmayarak belki bazılarınızdan küfür yiyebilirim ama bu maça başka bir yazıda değineceğimiz için burada bahsetmeyip sizi o yazıda heyecanlandırmak istiyorum…

John Elway sadece Denver Broncos’un değil NFL tarihinin en iyi oyun kurucularından biri…

Neyse hafif konuyu dağıttık ama olsun John Elway Stanford’da aynı zamanda beysbol da oynuyordu. Hem dersleri iyiydi hem bir Amerikan futbolu yıldızıydı hem de bir beysbol yıldızıydı. John, 1983 yılında hem Baltimore Colts hem de New York Yankees tarafından draft ediliyordu. Colts John Elway’i draft’ta ilk sıradan seçiyordu. John da beysbol yerine Amerikan futbolunu. Ama John Baltimore’da oynamayı reddederek bütün Amerikan futbolu dünyasını sarsıyordu. Bu yüzden Baltimore John’un haklarını takas karşılığı Denver Broncos’a veriyordu. John Broncos ile altı yıllığına 12.7 milyon dolarlık bir anlaşma imzalıyordu.

John Elway, 1983-84 sezonunda John 10 maçta depth chart’ın birinci sırasındaydı ve QB rate’iyle NFL’in 17 sırasındaydı. Sonraki sezon John bütün maçlarda depth chart’ta birinci sıradaydı ve 18 TD pası veriyordu. 1985-86 sezonunda John, Denver Broncos’un rekorlarını yeni baştan yazıyordu. 605 pas girişiminin 327 sinde başarılı olup toplamda 3,891’lık pas atıyordu. O sezon Broncos John’un sayesinde ligin toplam hücum ve paslı oyunlarında birinci sıradaydı.

1986-87 sezonun John takımı Denver Broncos’u American Football Conference şampiyonluğuna taşıyordu. 86-87 sezonundan bahsedince akla ilk gelen şey süphesiz ”The Drive” olacaktır. AFC şampiyonluğu için Browns’ın karşısına çıkan Elway ve Broncos maçın son çeyreğine 13-10 önde giriyor fakat bu üstünlüğünü son çeyreğe -en azından başlangıçta- yansıtamıyor ve 10-0’lık bir seri ile 20-13 geriye düşüyordu. Bir TD+ekstra sayı geride ve üstüne üstlük kendi iki yardlarından oyuna başlayan Broncos için bu pek umut verici bir durum değildi fakat bu andan itibaren NFL tarihinin en büyük mucizelerinden biri gerçekleşecek ve Broncos, Elway’in liderliğinde, 98 yard ilerleyip eşitliği sağlayacak ve uzatmada Browns’ı geçerek Super Bowl’un yolunu tutacaktı. Ne dramatiktir ki bir sezon sonrasında yine AFC finalinde Browns ile Broncos karşılaşacak, bu kez son bölüme yedi sayı geride giren ekip Browns olacak fakat Broncos bir önceki sezon iki yarddan başlayıp 98 yardı giderek skoru eşitlerken Browns 98 yarddan başlayacak, fakat o iki yardı gitmeye çalışırken fumble yaparak bir kez daha çok yaklaştığı Superbowl’a ulaşamayacaktı. Bu mucizevi 98 yardlık drive’da 9-5 pas ile 78 yard pas yapıp ve iki denemesinde 24 yard koşan Elway yaklaşık 80.00 kişiye bu sporun ölümsüz olaylarından birini canlı izleme şansı veriyor ve kendisi de bu büyük olayın en önemli parçası olarak NFL tarihine adını bir kez daha yazdırıyordu.

Fakat takımın üstündeki bu büyülü hava ancak Giants’a karşı oynanan Superbowl’un ikinci çeyreğine kadar sürüyordu. Bu maçın ikinci çeyreğinde 10-7 öndeyken rakip bir yardına gelen Broncos bu andan itibaren bocalıyor ve maçı 39-20 kaybederek sezonu başarılı bir seoznu buruk kapatıyordu.

1987-88 sezonunda Elway takımına 10 galibiyet kazandırırken kendisi de NFL’in en değerli oyuncusu seçiliyordu. Playoff’larda başarılı bir performans sergileyen Broncos tekrar Super Bowl’a çıkıp Redskins’in rakibi oluyordu. Super Bowl’da çok düşük bir yüzdeyle 257 yard pas veriyor, bu paslardan biri TD ile sonlanırken ÜÇ tanesi Redskins savunması tarafından kapılıyordu. Elway bu maçta HB Steve Sewell’dan 23 yard’lık bir pas alarak bir TD yapıyor ve böylelikle Super Bowl tarihinde receiving TD yapan ilk QB oluyordu.

1988-89’da Elway’in dört maç kaçırması Broncos’u kötü etkiliyor ve takım sezonu sekiz galibiyet ile playoff dışında kalarak tamamlıyordu.

John Elway, Super Bowl’da…

1989-90 sezonunda bir sezon aradan sonra tekrar Super Bowl’a dönen Elway ve Broncos 90’ların ilk Super Bowl’unun sonucunun onlar için farklı olmasını umuyordu fakat bu Super Bowl’da NFL tarihinin en büyük QB’lerinden ikisi olarak gösterilen Montana ve Elway arasında bir rekabet beklenirken Montana maçı tam anlamıyla domine ediyor ve Elway bir kez daha Superbowl’da kaybeden taraf oluyordu. Bu andan itibaren Elway, Super Bowl’dan uzunca bir süre ayrı kalacaktı.

1990-97 arası Broncos için vasat Elway için başarılı (92 hariç diyelim) sezonlarla geçildi. 1997 sezonunda ise (bu sefer Elway’in değil, Terrell Davis’in liderliğinde) uzun bir aradan sonra tekrar Super Bowl’a dönüyorlardı. Karşılarında ise son Super Bowl’larındakine benzer şekilde bir son şampiyon ve ligin son senelerini domine etmiş bir QB vardı. Bunlara rağmen Terrell Davis’in müthiş oyunuyla (toplam 165 yard, üç TD) hem Elway gibi bir efsane ilk şampiyonlukla tanışıyor hem de Denver şehrinin içinde bulunduğu Colorado profosyonel sporlardaki ilk şampiyonluğunu alıyordu.

Kariyerinin son sezonunda yine Terrell Davis liderliğinde Super Bowl’a ulaşıyorlardı, fakat Superbowl’a damgasını vuran Colorado eyaletinin gördüğü en büyük sporcu diyebileceğimiz Elway oluyordu. 336 yard pas yapıp bir TD pası veren Elway bir de rushing TD yapıyor ve kariyerinin son maçında Super Bowl MVP’si seçilerek filmelere yakışır bir bitiriş yapıyordu.

John’un Super Bowl MVP’si olarak bıraktığı kariyeri 8 Ağustos 2004 günü Hall of Fame onu sokuyordu. O inanılmaz 16 sezonluk NFL kariyerindeki 234 maçta 148 galibiyet (NFL rekoru), 47 maçlık unutulmaz galibiyet serisi, inanılmaz pas istatistikleri, rekabetçi ruhu, liderliği ile hatırlanacak ve hiç unutulmayacak bir efsane…

Not: Yazının tamamlanmasında yardımcı olan Burak Sayım’a çok teşekkürler…