TAFL’de yarı final heyecanının yaşandığı bir dönemde yarı finale kalma başarısı gösteren takımlarımızın analizi ile yazıma başlamak istiyorum…

Şu ana kadar yazmamamın, köşeme ara vermemin sebebi benim de taraf olmam ve aldığımız takım kararları doğrultusunda mücadelede olduğumuz sürece rakip takımlarla ilgili yorum ve değerlendirme yazıları yazmanın doğru olmadığını düşünmemdendir.

Yazıma başlamadan önce wild card galibi Çınarspor ile Ankara Cats takımlarını tebrik ediyorum… Son derece keyifli ve zorlu müsabakalar sonucunda A grubu lideri Hacettepe Red Deers’in rakibi Ankara Cats, B grubu lideri Gazi Warriors’un rakibi de Çınarspor oldu. Wild card maçlarında A grubu 2.si İstanbul Tigers’ı deplasmanda devirme başarısı gösteren B grubu 3.su Ankara Cats ile rakibi Hacettepe’nin analizini yapacak olursak eğer; Ankara hücumda spread formation ve i-formation üzerinden koşu ağırlıklı oynamayı tercih ederken, Hacettepe senelerdir süregelen klasik hücum oyunları ile sonuca gitmeye çalışıyor.

Maçın kırılma noktası bence defanslar olacaktır, ki bu bağlamda Hacettepe defansının fiziksel kondisyonu önemli bir rol oynuyor. Ankara Cats frame’in içinde en az 7 oyuncu ile bol blitz’li bir defans kurgusu ile oynuyor. Ancak Hacettepe QB’si ve offensive back’leri Cats’in zayif noktası olan flat’leri ve middle screen’i vurma başarısı gösterebilirse Cats defansı bu alanları doldurabilmek için frame’den oyuncu boşaltmak durumunda kalacaktır, ki bu anlarda Hacettepe koşuları büyük tehdit oluşturabilecek güce sahip.

Hacettepe defansı ise özellikle Cats’in i-formation’a geçtiği anlarda frame’in içini kalabalık tutar ve gap’leri doldurmak yerine zone protection yapabilirse Cats’in ana hücum alanlarını kapatacak ve Cats offense’ini pas oyunları kurmaya zorlayacaktır… Cats line’i ve rb’leri genelde gap yerine zone block’larla off-tackle oyunlarını forse edeceklerdir. Bu durumda Hacettepe d-end’leri ve olb’lari dışında ilb’lerin ve safety’lerin pursuit’i çok önemli bir rol oynayacaktır.

Gazi Warriors ile Çınarspor’un kıyaslamasını yapacak olursak şayet, Gazi Warriors geçen sene uzatmalarda tartışmalı bir şekilde kaçırdığı ve bu sene üniversiteler ligi’nde yakaladığı şampiyonluk heyecanını pro lig’de de yaşayarak ilk kez iki ayrı lig düzenlenen bir oluşumun her iki liginde de şampiyon olarak tarihe geçmek istiyor.

Özellikle Gazi ismi ile özdeşlesen ve karakteristik hale gelen scramble koşular, yine gap’ler yerine rakibin zayıf olduğu zone’lari kendi güçlü oyuncuları ile vurarak, kendi lehlerine çevirecekleri mismatch’ler yaratmaya yönelik hücum anlayışı ile possession’u ellerinde tutarak, defans’ta da bend-but-don’t-break defans anlayışı sonuca gitmeye çalışacaklardır. Bu durumda Çınarspor’un defans kurgusu önem kazanmakta.

Zira Gazi hücumu big-play’lerle sonuca gitme yerine kısa fakat sürekli gain’lerle yavaş yavaş sonuca giderken hem posession’i elinde tutmak isteyecek hem de rakip takim topu göremeden sureyi bitirmek isteyecektir. Bu durumda da Çınarspor defansi çok kritik 3rd and short down’lari oynayacaktır. Bu down’lardan galip çıkan takım maçın da galibi olur diye düşünüyorum.

Benim gönlümden geçen takımlar Ankara Cats ve Çınarspor, zira her sene değişik takımların final oynadığı bir ligin çok daha heyecanlı olacağı kanaatini taşımaktayım. Ancak büyük ihtimal tarih tekerrür edecek ve Hacettepe Red Deers – Gazi Warriors finali izleyeceğiz gibime geliyor. Tabi Cats ve Çınarspor bunu engellemezlerse. Eğer tahminlerimi yanlış çıkartırlarsa, ilk kez bundan mutlu olacağımın bilinmesini isterim.

Herkese football dolu günler diliyorum.