Ülkemiz footballun önde gelen tartışma konuları tanıtım çalışmaları ve altyapı uygulamalarıdır. IFAF’ında (uluslar arası amerikan futbolu federasyonu) altyapı çalışmalarında ve sporun daha yaygınlaşması için önerdiği yöntem bayrak football’udur (flag football).

Bayrak football basitçe footballun fiziksel teması en aza indirilmiş halidir. Amaç bir top olan her yerde bu sporu oynayabilmektir. Buna en güzel örnek çoğumuzun antrenmanlardan önce ya da sonra yaptığımız, hadi koş bakalım topu sana atıyorum la başlayan ve bir kaç kişinin daha olaya katılması ile gelişen basit bir topu tutmaca oyunudur.

Flag footballu geliştirmek bu oyunu liselere ve daha gençlere yaymak için TBSF’nin de hedefleri ve IFAF’a verdiği sözler arasındadır. Ben fikir olarak bu görüşe tam destek veriyorum. Hatta eklemek istiyorum Flag football büyükler arasında da desteklenmelidir. Artık bu spor ile ilgilenen kesim sadece gençler ve üniversite öğrencileri değildir. Ciddi bir kesimde bu spordan emekli olmuş ve orta yaşa doğru ilerlemektedir. Bu kesimde büyükler arası bir flag football ligi ile tekrar spora kazandırılmış olur.

Ama bu sporun tanıtımı ve altyapısı için flag football tek başına yeterli değildir. Üniversitelerin ve üniversite takımlarının ligin en önemli oyuncu kaynağını oluşturduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Geçen sene bu konuda önemli bir adım atılmış ve Üni Lig kurulmuştur. Bu sayede spora yeni başlayan takımların eski ve tecrübeli takımlar ve oyuncular karşısında ezilmesi engellenmiştir. Daha önceki bir yazımda da uni ligin gelişmesi için önerilerde bulunmuştum.

Bu yeni ligin meyveleri de çok çabuk alınmış ve Anadolu’nun çeşitli illerinde yeni üniversite takımları kurulmuş ve birçok yeni takımından çalışmaları başlanmıştır. Fakat bu yeni uygulamanın da eksiklikleri vardır. Geçen sene üni ligde sadece 3 grup maçı oynanmıştır bu da katılan takımların yarısının üç maç yaparak sezonu son baharda tamamlamasına neden olmuştur. Bu son derece hatalı bir uygulamadır.

Üniversite takımları Türkiyede footbalun tek yaşam kaynağıdır. Bu sporu yaygınlaştırmada ne kulüpler ligi ne de flag football altyapısı tek başlarına yeterli olamaz. Üni ligde maç sayısı mutlaka artırılmalıdır. Hedef maç yapmak olmalı şampiyonluk olmamalıdır. Üni ligde oynayan takımlara en az altı maç oynatmak hedeflenmeli bu hedef dört sene içinde on maça çıkarılmalıdır. Aksi takdirde hem kulüpler ligi hem de Avrupa’da maç yapabilecek takımlar hayalden ileri gidemez.

Şu anda Türkiye’de üniversite destekli olamaya üç kulüp vardır. Bu kulüplerin oyucularının lise öğrencileri dışındakilerin tamamı üniversite kökenlidir. Üniversitede liginde maç sayısının azaltılması yönünde talepler sunulmaktadır. Böyle bir uygulamanın Türkiye footballunun kalbine saplanmış bir bıçak olacaktır. Eğer ki bu spor gelişecek ve Türkiye’de ve Uluslararası alanda ses getirecek bir spor dalı olacaksa bunun tek yolu Üniversitelerden geçmektedir.
Bu konuda hem takımlara hem de federasyona düşen görevler var:

TBSF:
– Hakem ve Saha komiseri eğitimlerine önem vermeli. Bir günde oynatabileceği maç sayısını mümkün mertebe hızlı artırmalıdır.
– Antrenörlük seminerleri yaygınlaştırılmalı ve Anadolu’daki üniversitelerin katılabileceği şekilde organize edilmelidir.
– Üniversiteler arası spor federasyonu, takımı bulunan üniversite rektörleri ve idarecileri ziyaret edilip saha ve zaman desteği talep edilmelidir.

Takımlarsa alınan destekleri en iyi şekilde kullanmalıdır. Organizasyonlarını ve çalışmalarını ciddileştirmeli. Üniversiteler içinde örnek davranışlar göstermeli spora ve sporcuya yakışır davranışlar sergilemelidir.

Belki de en büyük görev bu sporun abilerine düşmektedir. Oynamayı bıraktıktan sonra bulunduğunuz şehirlerdeki takımlara destek olunuz. Antrenörlük, hakemlik ya da organizatörlük yapınız. Mutlaka işin bir ucundan tutunuz.

Bunlar zaman ve organizasyon gerektiren konulardır. Şüphesiz mali destek önemlidir ama ikinci plandadır. Organize bir ligde ve grupta maddi kaynak bulmak her zaman daha kolaydır.a