Adı: Saygın Karabay

Doğum Tarihi: 12 Eylül 1980

Pozisyon: HB/RB/FB

Boy/Kilo: 1,83 / 97

Tecrübe: 8

Oynadığı Takımlar: Anadolu Rangers – ISTEK Eagles – İstanbul Tigers

Lakabı: Jedi

NFLTR: Amerikan futboluyla nasıl tanıştınız kısaca anlatır mısınız?

Saygın Karabay: Üniversiteyi kazandığım sene fiziksel olarak tanıştım. Anadolu Üniversitesi’ni kazanmış olan iki eski Cats oyuncusu Volkan ve Özgür takımın filizlerini atmışlardı. Özgür antrenmana davet etti ve o davetten şimdilik  buraya kadar geldim.

Daha öncesinde ise HBB sayesinde tanışıklığım vardı. Geri kalan bilgim çocukluğumdan kalan, futbol oynarken sinirlenip, topu elime alıp bütün sahayı koşarak elle gol atma çabalarımdı. Top taşımaya çocukken karar vermişim yani…

NFLTR: Tigers’ın geçen yıllardaki performansı hakkında düşünceleriniz neler?

Saygın Karabay: Geçen sene gruptan çıkmayı başaran tek İstanbul takımı olmamıza rağmen performans olarak potansiyelimizin çok altında kaldığımızı söylemeliyim. Takım kadrosunu saydığınız zaman camianın hemen hepsinin tanıdığı, bu spora yıllarını vermiş oyuncular mevcut. Kesinlikle daha iyi sonuçlar alınmalıydı.

NFLTR: Bu sezonki hedefleriniz ve beklentileriniz neler?

Saygın Karabay: Geçen sene yaptığım hataları tekrarlamamak, antrenman-iş-sosyal hayatı mümkün olduğunca yolunda götürmek en büyük hedefim aslında, ama mecburen taviz verdiğim alanlar oluyor. Bu sezon için takımımla beraber güzel maçlar çıkartmak istiyorum.

NFLTR: Yaşadığınız sakatlıklardan bahseder misiniz?

Saygın Karabay: Amerikan futbolu ile ilgili yaşadığım iki sakatlık var. İkisi de Eagles forması altındayken gerçekleşti.

İlki, ayak bileğimdeki bağları sonuna kadar esnettiğim bir Ankara maçı ve o maçtan İstanbul’a dönüş. Zemin yüzünden takım olarak ciddi sakatlar verdiğimizi hatırlıyorum.

İkinci sakatlığım ise manidar bir şekilde eski takımım Rangers’a karşı oynarken gerçekleşti. Komple oynamadığım 2 çeyrek sonrası oyuna ısınmadan girdim ve ağır saha baldır (harmstring) liflerimin beni taşımasına izin vermedi. En uzun sakatlığım buydu, neyse ki sezonun son maçıydı ve ben iyileşmek için bolca zaman sahiptim. O acıya rağmen hatırladığım şey ise alkış sesleriydi.

NFLTR: Unutamadığınız maçlardan bahseder misiniz?

Saygın Karabay: Takım olarak ayırarak sıralamam doğru olur sanırsam;

Rangers ile ilk maçım, Ankara Cats ile yaptığımız özel karşılaşmadır. O ana kadar antremanı kendi takım arkadaşınla yapmanın neden pek faydası olacağını anlamamıştım. O maç sahada hem RB hem de SS olarak oynadım. SS olarak çıktığım ilk down Cats TE Kürşat bana bir kafa atarak yere sermişti hiç unutmuyorum. Maçın son 2 dakikasında ise Rangers adına ilk TD sayısını yine SS oynarken bir interception ile gerçekleştirdim, oynayanlar bilir o tribün sahaya indi.

Rangers ile iki Hacettepe maçını unutamıyorum. İlki deplasmanda oynadığımız 80 üzeri sayı yediğimiz bir maç, kick return’de handoff yapılabildiğini takımca öğrendiğimiz maç. Şimdi komik gelebilir tabii ama o zaman bilgiler gerçekten kısıtlıydı. Aynı maçta seyircinin üzerimize attığı ilginç yabancı cisimler de hafızamda yer etmiş. Diğer maç ise Eskişehir’de gerçekleşti, 2 sayı farkla biten maçı gereksiz bir yere diğer 2 starter oyuncuyla beraber kadro dışı bir şekilde seyretmiştik. O maç içimde kaldı, açıkça belirteyim…

ISTEK ile bir ITU maçı, 8-6 önde girdiğimiz son 20-25 sn ve diskalifiye olmuş Aybars’ın oyuna girip TD yapması. Bir Selçuk deplasmanı, takımın başında çalıştırıcı olarak çıktığım ve rakip takımın çalıştırıcısının benim bu spordaki ilk çalıştırıcım olan Volkan’ın olması.

Tigers ile ISTEK’e karşı oynadığım maç anlamlıydı. Sonuçta zamanında beraber çarpıştığınız, oyunu öğrettiğiniz, başında maçlara çıktığınız bir takıma karşı oynamak her zaman farklı düşünceler itiyor sizi.

NFLTR: Oynarken en çok zevk aldığınız rakip kim?

Bu soruya tekil cevap veremeyeceğim. Cats, Redders ve Boğaziçi gerçekten oynarken zevk aldığım takımlar. İlla ki bir sıralama istenirse, yazılış sıralaması  olacaktır.

NFLTR: Beraber oynamaktan en çok zevk aldığınız oyuncu?

Saygın Karabay: Bu soru da çoklu cevap hakkediyor. Rahmetli Batu, hakkında fazla bir şey söylemeye gerek yok sanırsam, Allah gani gani rahmet eylesin. OL olarak şu an keşke oynayabilseler dediğim Batuhan Kaman ve Gökhan Kenç ikilisi, RB ve FB olarak değişerek oynadığımız Tunca “Sith” Türerer, malzemesiz zamanda kaldılar maalesef. Kendilerini geliştirmekteki azimlerine bire bir şahit olduğum QB Ahmet Kıtırcı, TE Uras Aslan, WR Berk Çağatay. Yetenekleriyle benim bu spora daha da bağlanmamı sağlayan WR Gökhan Kıranartlıoğlu, WR İlker Çelenk, TE Emirhan Çinçik. Defans olarak kimseyi yazmadım zira yüksek oranda ofans oynadım ama çok kaliteli oyuncularla oynadığım için genel anlamda mutluyum.

NFLTR: Rakip takımlarda en çok beğendiğiniz oyuncu?

Saygın Karabay: İz bırakanlardan, Cats Kürşat. Falcons Taylan. Reddeers Junior-Eddie. Dolphins Gocu –Erkan – Eren – Temel.

NFLTR: Uğurunuz var mı? Varsa nedir?

Saygın Karabay: Yok.

NFLTR: NFL’de Tuttuğunuz Takım? Neden?

Saygın Karabay: Jacksonville Jaguars. Jacksonville gibi bir yerde olması ve Jaguars olması.

NFLTR: Bir işadamı olarak aktif olarak Amerikan futbolu oynamaya devam etmek nasıl bir şey? Yaşadığınız bir zorluğu veya ilginç bir anıyı okuyucularımızla paylaşır mısınız?

Saygın Karabay: Bu biraz daha fedakârlık demek açıkçası. Zevk aldığım için oynuyorum ve vücudum izin verdiği sürece oynamak istiyorum. Bazen sert bir antrenman sonrası veya maç sonrası iş günü ağrılarla beraber kendi yoğunluğuyla geçiyor. Zaman zaman kırıcı tepkiler bile veriyorum. Zorluklarını her gün yaşadığımı inkar etmeyeceğim ama severek katlandığım için sıkıntı yok.

Eski çalıştığım şirkette bir müşteri ziyareti için Niğde’ye gidilmesi gerekiyordu ancak benim o hafta sonu şans eseri Konya ile maçım vardı. Görüşmeye gitsem maça çıkamayacaktım ve ben bir mazeret üreterek şehir dışına çıkamayacağımı belirttim şirkete. Konya maçı sonrası hava alanında benim yerime görüşmeye yolladıkları iş arkadaşımdan saklanmak için gerçekten uğraşmıştım.

NFLTR: Bu sezon alışıldık mevkiiniz dışında savunmada da oyun süresi gördünüz. Bu koçlar tarafından düşünülen planlı bir değişiklik miydi yoksa maçta gerektiği için mi oynadınız?

Saygın Karabay: Evet, sonuçta bazen takımda nerede ihtiyaç olursa orada yer almanız gerekiyor. Bu kadar yıldan sonra her pozisyonda oyuna maksimum katkı sağlanabileceğini ve eğlenileceğini biliyorum. Takım gerçekten çok düzenli işliyor, tabii ki de bu rotasyon çalıştırıcıların bilgisi dahilinde gerçekleştirildi.

NFLTR: Takımınız bünyesinde geçen sezonlarda birçok yabancı uyruklu oyuncu vardı. Bu oyuncularla uyum sorunu çekiliyor mu? Daha önce geldikleri ülkelerde futbol oynamış olan takım arkadaşlarınızdan ne gibi tecrübeler edindiniz?

Saygın Karabay: Çekilmiyor dersem pek gerçekçi olmaz. Spora zaten fundamental olarak farklı yaklaşıyoruz. Buradan başlayıp özelleştikçe daha da farklılaşan bir anlayış oluyor. Bunun dışında iletişimsel bir sorun gerçekleşmediğini söyleyebilirim. Bu arkadaşlardan özellikle antrenman teknikleri, ağırlık çalışmalarının nasıl yapılması gerektiği konusunda çok yardım görüyoruz.

NFLTR: Bu sene kulüpler ligi takviminde 11 maç gözüküyor ve özellikle ligin ikinci yarısında kısa süre içinde üst üste maçlar yapılacak. Sizce bir sezonda bu kadar maç yapmak takımları nasıl etkiler?

Saygın Karabay: 11 maç muhteşem bir sezon gibi gözüküyor, her zaman istediğimiz aslında böyle bir ligdi. Bence bütün oyuncular bu durumun farkında değiller, özellikle üst üste yapılacak bu maçlar için hazır değil, fazladan hazır olmak gerekiyor. Benim tahminim bütün takımların bu maç trafiğinde zorlanacağı  yönünde, çünkü hiçbir takım işi sadece spor olan oyunculardan oluşmuyor.

NFLTR: Takımınızın İTÜ’yle olan yakınlığına rağmen Maslak Spor Kulübü altında faaliyet gösteriyordunuz ama sezonun henüz başında İTÜ Spor Kulübü altına geçtiniz. Bu takımınızın geleceği adına neler gösteriyor?

Saygın Karabay: Bunlar açıkçası yönetimsel detaylar, benim için takımın isminin veya yerinin pek bir önemi yok. Önemli olan benim çalıştırıcıların istediklerini yapabilmem ve başarılı olmamız.

NFLTR: Bize zaman ayırıp sorularımız cevaplandırdığınız için teşekkür ederiz. Sezonun geri kalanında size ve takımınıza NFLTR olarak başarılar dileriz.

Saygın Karabay: Ben teşekkür ederim. Bende NFLTR’ye başarılar diliyorum.