Sezonun ilk 3 maçından sonra sadece New York Jets’in taraftarları ve New York’lu basın mensupları değil, NFL’in her köşesinde ortak kanı Sanchez’in bir çaylak gibi oynamadığı 4-5 yıllık oyuncuların gösterdiği soğuk kanlılık ve karar verme kabiliyetiyle takımının maçları kazanmasında önemli rol oynadığıydı.

Mark, bunlar New Orleans Saints defansı.

Maçtan önce herkes gibi ben de ikisi de 3-0 olan takımların karşılaşmasını belirleyenin Jets’in savunmasının NFL’in en verimli hücum takımını ne kadar durdurabileceği olacağını düşünüyordum. Jets savunması mükemmele yakın olarak görevlerini yerine getirdi. Saints hücum takımını sadece 10 sayıda tutmayı başarmadı, Brees’in TD pası yapmasına izin vermedi ve Saints’i 4 ve 1’de tam 2 defa durdurdu. Darelle Revis’i seyredenin onun ligin en iyi cornerback’i olduğu konusundaki şüpheleri hemen kayboluyor. Savunmadan bir oyuncunun, özellikle de cornerback gibi pek de iyi istatistiklere sahip olmaya elverişli olmayan bir pozisyonda oynayan bir oyunucunun MVP tartışmalarında adı geçmesi çok alışıldık bir şey değil ancak Amerika’da ulusal medyada dahi Revis’i adaylar arasında gösteren yazarlar çoğalmaya başladı. Yaklaşık 20 senedir futbol seyrediyorum Revis’in bu seneki performansı gibi bir performans sadece 90’ların başında Washington Redskins’den daha sonra Hall of Fame’e giren Darelle Green’de bir de Denver’a transfer olduğu ilk sene QB’lerin kabusu olan Champ Bailey’de seyrettim. Jets maçlarını seyreden varsa tavsiyem 24 numaraya dikkat etmeleri. Kariyeri sona ermeden bu genç cornerback tüm zamanların en iyileri arasında kendisine yer bulacak.

Ancak bu sefer Jets savunmasının tüm çabası maçı kazanmaya yetmedi. Çünkü bu sefer Sanchez tam bir çaylak gibi oynadı. Maçın ilk çeyreğinde henüz New Orleans sadece 3-0 öndeyken Sanchez ilk 3 maçtaki gibi topu New Orleans kalesine kadar getirdi. Ancak burada bir 2. down pasında WR’ına kilitlenince 12. defa interceptiondan TD yaparak bu konuda sadece Rod Woodson’ın gerisinde olan Darren Sharper kendi 1 yarda çizgisinde topu yakaladı ve ters kalede TD yaptı. 7-3 öne geçmeye hazırlanan Jets takımı bir anda kendisini 10-0 geride buluyordu.

Ardından Jets hucüm takımı top süremeyince topu New Orleans’a geri yolladı ve Saints Jets’in 1 yarda çizgisine kadar geldi. Ancak burada Jets savunmasının müthiş direnişiyle karşılaştı ve Jets New Orleans’ı eli boş olarak 1 yarda çizgisinden döndürdü. Ancak Sanchez’in günü daha da beter hale gelmek üzereydi. Kendi kalesinde sack’e maruz kalan Sanchez bir de üzerine fumble yaptı ve topu New Orleans’lılar Jets kale sahasında ele geçirerek bir savunma TD’si daha yaptılar. O ana kadar Sanchez hariç gayet iyi oynayan takım kendisini 17-0 yenik dürümda buluyordu. Devre arasına girmeden bir FG bulan Jets skoru 17-32e getirdi. İkinci yarıya yine iyi başlayan Jets savunması Reggie Bush’a fumble yaptırarak New Orleans 34 yarda çizgisinde topu kaptı ve 4 oyun sonra Thomas Jones 15 yardalık bir koşu ile skoru 17-10’a getirerek Jets’e tekrar hayat verdi.

Maçın bundan sonrası savunmalar arasında saha pozisyonu savaşı olarak geçti. Çok korkulan New Orleans hücumu Jets defansını geçemiyordu ama Jets hücumu da maçı beraberliğe taşıyamıyordu. Maçın bitimine 9:06 kala Jets savunması New Orleans’ı bir kere daha 3. down da durdurmuştu ama Saints koçu Sean Payton bir defa daha 4. hakkını kullanmaya karar verdi. Bu oyunda Drew Brees’in sert başlama sayışına kanan Kris Jenkins ofsayt’a düşerek New Orleans’a bir 1. hak kazandırdı. Hemen akabindeki oyunda David “the Hitman” Harris, Pierre Thomas’ın elindeki topu düşürmesini sağladı ancak fumble olan topun üzerine Drew Brees kapandı. New Orleans savunması daha sonra tekrar hata yapmadı ve skoru 24-0’a taşıyan touchdown’u yaptı.

Her ne kadar Jets bu maçı kaybetmiş olsa da bu maç fikstürdeki en kaybedilebilir maçlardan biri belki de birincisiydi Jets açısından. Saints sezona iyi başlamış bir takım ve evlerinde her zaman iyiler. Maçın bir NFC takımına kaybedilmiş olması olası play-off hesaplarında da Jets’in canını çok yakmayacak. Bu maçtan benim çıkardığım sonuç hem New Orleans hem New York bu seneyi gerçekten iyi geçirecekler. Saints beklediğimden daha dengeli bir takım, soğuk havalarda Brees her maç 400 yarda 4 TD ile oynayamayacak ama savunma ve koşucular o olmadan da maç kazanabildiklerini 2 haftadır ispat ettiler. Şimdi 2 hafta sonra New Orleans’a diğer New York takımı gelecek ve bu iki takım kimin NFC’nin en iyisi olduğunu göstermek için mücadele edecekler.

Jets ise özellikle savunmasının NFL’in en iyi hücum takımlarını bile gerektiğinde durdurabildiğini, hatta şampiyonluk seviyesinde top oynadığını ispat etti. Sezonun ilk çeyreği bittiğinde Sanchez ‘in çaylaklık sürecini ne kadar erken atlatabildiğine bağlı olarak Jets bu sene AFC East’in favorisi konumuna geldi. Haftaya Pazartesi gecesi Miami’de Dolphins’e konuk olacak Jets. Bu maçta Dolphins hücumunun 7 sayıyı geçebileceğini düşünmüyorum. Bir özel takım veya savunma TD’si yapamazsa Dolphins bu maçı sayı yapmadan tamamlama ihtimalleri oldukça fazla.