Çok güzel havada, şahane bir sahada geçen yılların finalisti ve şampiyonu Gazi Warriors ile ilk kez üniversite liginde mücadele eden İTÜ Hornets oyuncuları arasında oynanan maç son derece çekişmeli geçti. NFLTR yazarı Yiğithan Erdoğan’ın lisansında çıkan soruna ambulansın geç kalması eklenince maç biraz gergin bir şekilde, beklenen zamandan geç başladı. Maçın gerginliği kick-off ile birlikte kayboldu ve maçı her iki takım taraftarları tribünde kol kola izledi. İlk çeyrek Gazi hücümunda çok ağır aksaklıklar oluştu. Aslında başarılı koşu oyunları ile yard alıyor olmalarına rağmen gelen güzel hit’lerle forced fumble’lar İTÜ defansı tarafından recover edilince Gazi hücumu scoreboard’a sayı ekleyemedi. İTÜ Hornets hücumu da tecrübe ve size eksikliği yüzünden tam ritmini tutturamadı. Zaman zaman başarılı oyunlar ortaya koyulurken, bazen de yard kayıpları ve punt’lar geldi. Neticede ilk çeyrek skor olmayan maçın ilk sayısı Hornets’tan geldi. TE Emirhan Çinçik’in end zone’un sol köşesinde yakaladığı uzun pas ile TD’u ve 6 sayıyı bulan Hornets 2 point conversion’a gitti, ancak başarısız oldu. Hornets böylelikle maçta ilk sayıyı bulan takım oluyor: 6 – 0. Bundan sonra toparlanan Gazi hücümü yine başarılı koşu oyunlarıyla ilerledi ve önce TD, sonrasında 2 point conversion ile maçta üstünlüğü ele aldı: 6 – 8. Sonrasında İTÜ hücumundan yine başarılı oyunlar gelse de, yard olarak sahaya koydukları üretkenlikleri Warriors defansının başarılı koşu savunması ile durdurulunca skora katkı sağlayamadılar. Gazi Warriors hücumu bir kez daha koşarak TD ve 2 point conversion ile skoru 6-16’ya taşıdı. İlk yarıdan başka sayı çıkmayınca soyunma odasına avantajlı bir skorla giden takım Gazi Warriors oluyor. İkinci yarı başarılı special team oyunları, reverse’ler ve pas oyunları ile ilerleyen Hornets maçtaki 2. TD’unun buluyor. Ancak 2 point conversion yine başarısız olunca Gazi Warriors drive’ına 12 – 16 önde başlıyor. Gazi hücumu bir kez daha başarılı koşu oyunları ile end zone’a giriyor ve skoru 12 – 22’ye taşıyor. 2 point conversion bu kez başarısız oluyor ve Hornets hücumu kalan sürede en az 2 kez skor üretmesi zorunluluğuyla sahaya çıkıyor. Neticesinde başarılı kick return oyunları ile Hornets’a çok güzel field possession’lar kazandıran Muzaffer Akay’ın TD’u geliyor. Ancak yerdeki bayrak bu oyunu geri alıyor. Karar clipping. Tigers hücumu rakibe teslim etmek zorunda kalıyor. Geride kalan sürede takımlar skora etki edemiyor ve maç Gazi Warriors’un galibiyeti ile sonuçlanıyor.
Maç sonu çıkan gerginlik ile ilgili bilgilendirme yapmak gerekirse. Başta maçı yan yana sohbet ederek izlediğim Yiğithan olmak üzere, Gazi’li arkadaşların da şahit olduğu üzere Gazi Warriors takımına yönelik hiç bir kasıt, önyargı, düşmanca bir tutum sergilenmemiştir. Maçın sitemizdeki canlı anlatımına “İTÜ nün böyle bir şey yapacağı (seramoniye çıkmaması) zaten Oktay ÇAVUŞ’un hafta içinde yazdığı yazıdan beliydi. Çok şaşırılması gereken bir olay olarak görmüyorum. GAZİ yi tebrik ediyorum standartları yine bozmadılar” yorumunu yapan Anonim (?) arkadaşın bildiğinin, duyduğunun ya da sandığının aksine Hornets takımı seramoniye çıktı, hatta Warriors tarafına doğru yürüyüşe geçtiği sırada Gazi oyuncularının hep bir ağızdan Hornets’a doğru yürürken, el-kol hareketleri eşliğinde ebelik mesleğini icra edenlerin cinsel organlarını görme/gösterme tezahüratını yapmaları üzerine Coach’ların talimatı üzerine seramoniye devam etmeden soyunma odalarına yönelmişlerdir. Açıkçası bugüne kadar Amerika, Avrupa ve Türkiye’de belki yüzlerce maç oynamış, binlerce maç seyretmiş biri olarak, seramoniye hep bir ağızdan küfür ederek giden bir takım görmedim. Görmediğim gibi, böyle bir eylemin hangi amaca hizmet ettiğini anlamakta da zorluk çekiyorum. Belki Anonim (?) arkadaş yorumunda bahsettiği gibi, böyle bir olaya neden şaşırmadığını ve GAZİ’nin standartlarını açıklarsa bu konuda bilgi sahibi olabilirim. Yazımın tamamını okumuş olsaydı bu tür olayların okul yönetimi ile aramızda sorunlar yaşanmasına sebep olabileceğini ve bu konudaki hassasiyetimizin nedenlerini de kavrama şansı yakalayabilirdi. Biz sahamızda misafir olan tüm takımlara ve seyircilere misafirperver yaklaşıyoruz. Tribünde biralarını yudumlayan ve sigaralarını içen Cavaliers ve Bilgi formalı arkadaşlara da “Tesislerde sigara ve alkol tüketimi yasak. Ancak, şu an okuldan yetkili kimse olmadığı için çok göstermeden içebilirsiniz” diyen de benim. Seramonideki gerginlik sonrası Gazi bench’ine gidip Coach’larla konuşan da. Ben hiç bir takımın sahasına ya da tribününe gidip küfür etmiyorsam, hiç bir takımın da sahamda ya da tribünümde küfür etmesini istemiyor olmamdan daha doğal hiç bir şey olamaz. Üniversite öğrencilerinin Üniversite kampüsleri içinde icra ettikleri bir spora da küfürü ayrıca yakıştıramıyorum.
Maçtan akılda kalanlara gelecek olursak. Gazi’nin her zamanki gibi koşu oyunları etkili. Hem skor üreten, hem de rakibe possession şansı vermeyen bir hücum planları var. Ancak special team ve defansta, özellikle secondary bölgesinde çalışılması gerekiyor. Zira Offense sahada kalmadığı zaman3-and-out yada turnover olunca Gazi’nin oyun sistemi zarar görüyor. Eğer Hornets’ın çiçeği burnunda birkaç aylık QB’si Mehmet arka alandaki boş WR’ları vurabilseydi maçın gidişatı çok farklı olabilirdi. Bir de Gazi yanlış hatırlamıyorsam return’lerde 3, offense’te 4 ve toplamda 7 kez fumble yaptı. Bu Fumble’ların 4 tanesi Hornets tarafından recover edildi. Buna rağmen yine yanlış hatırlamıyorsam sadece 1 interception ile turnover yaptı. Yani topu korumakta da, çalmakta da biraz zorlanıyor Warriors. Gelelim başarılı oldukları alanlara. Özellikle Wing T sistemini tüm incelikleri ile sahaya yansıtabilmeyi başarıyorlar. Özünde 3-5 yard hedeflenen bir sistem olmasına rağmen, rakiplerin contain ve pursuit zaaflarından faydalanarak uzun koşu oyunları bulmayı başarıyorlar. Yeni yeni play action pass’lara başlamışlar. Koşu oyunu sıkışınca pas oyunları deniyorlar. Eğer antrenmanlarda da pas çalışmaya başlanırsa DB’ler daha çok coverage çalışma şansı yakalayabilirler. Bu da özellikle arka alandaki zaafiyeti önemli ölçüde azaltır inancındayım. Yakalanan jenerasyon da birkaç yıl daha takımı sürükler. Bu zaman diliminde alt yapı faaliyetlerini daha da olgunlaştırabilirler.
Hornets’a gelecek olursak, 80%’i sezon başında football oynamaya başlayan, çoğu hazırlık, 1. Sınıf ve 2. Sınıf oğrencisi olan, Tigers’tan çok az oyuncuyu kadrosunda bulunduran bir takım olarak Hornets az zamanda çok iyi bir ilerleme sağlamıştır. Karşılarındaki takımın son 4 yılın finalisti ve 2 yılın şampiyonu olduğu düşünülürse, aradaki tecrübe farkına rağmen ortaya konan mücadele ümit vaad etmektedir. Henüz yolun çok başında olan bu arkadaşları tebrik ediyorum. İlerleyen yıllarda Pro Lig takımı olan Tigers’ı da destekleyeceklerini bilmek şahsım adına sevindirici.
Neticede hem Üniversite Ligi’nde hem de 1. Lig’de finale kalma başarısı gösteren Gazi Warriors’u tebrik eder, her iki maçlarında da başarılar dilerim. Bununla birlikte yarı final maçını izlemeye gelen Cavaliers ve Bilgi Üniversitesi oyuncuları ile de sohbet etme fırsatı yakaladık. Sanıyorum ki onlar da geçen sene ellerinden kaçırdıkları şampiyonluğu bu sene kazanmak için son derece azimli bir şekilde çalışmalarını sürdürmekteler. Umarım camiamız açısından son derece keyifli, başarılı ve heyecan verici bir müsabaka ve organizasyon olur. Ayrıca Bilgi karşısında çok net bir skor ile galip gelerek adını Üniversite Ligi finaline yazdıran Hacettepe Red Deers takımını da tebrik eder, final maçında başarılar dilerim.
Sezonun son 2 haftası olduğu ve sadece Cavaliers ve Sultans’ın Avrupa Ligleri mücadeleleri kaldığını düşünürsek, final maçları akabinde Kulüpler Birliği’nin toplanmasının ve konuşulması gereken konuların üzerinden geçilmesinin, gelecek planları yapılmasının öncelikli olarak ele alınması gereken bir konu olduğu görüşündeyim. Unutulmamalıdır ki, bu camia hepimizin. Oluşan olumsuzluklardan, gerginliklerden, planlama hatalarından tüm takımlar etkilenmektedir. O sebepe 1 yılı aşkın süredir bir araya gelmeyen kulüpler birliğinin rutin olarak yılda birkaç kez, olağanüstü durumlarda da acil bir şekilde toplanması ve takımların kendilerine çıkar sağlamala çabalarından ziyade sorunların çözümüne odaklanması gerekmektedir.