Atlanta Falcons (3-1) @ Cleveland Browns (1-3)

Falcons geçen hafta sürpriz sayılabilecek bir maç çıkardı. 49’ers karşısında farklı kazanmasını beklediğim Falcons, ilk çeyrekte 14-0 geriye düştükten sonra 49’ers savunmasına karşı oldukça zorlandı. Maçın bitmesine 2 saniye kala M.Bryant’ın FG’u maçı kazanmayı başaran Falcons’a maçı getiren güçlü savunması oldu. Biri özel takım oyununda yenilen 2 TD sonrasında 3 çeyrek boyunca rakibine göze açtırmayan Falcons savunması tam 49’ers maçı kazandı derken ortaya çıktı ve maçı çevirdi. Bu sezon 49’ers ilk maçını kazanmak için varını yoğunu ortaya koydu. M.Ryan’ın da kötü performansına rağmen Falcons oyunun kontrolünü hiçbir zaman kaybetmedi.

Browns’da geçtiğimiz hafta Bengals karşısında sürpriz bir galibiyet aldı. C.Palmer ve T.Owens ikilisini durdurmayı başaramasalar da, koşu hücumuna sadık kalarak oyunu kontrol etmeyi başardılar. Browns için iyi haber; bu hafta J.Delhomme’un da ilk 11’de sahaya çıkması bekleniyor. Delhomme veya Wallace hangisi oynarsa oynasın, ligin en çok interception yapan defansın  karşısında işler hiç kolay olmayacak.

M.Turner ve J.Snelling ile ligin en iyi koşan takılarından biri Falcons. Bu özellikleri sayesinde M.Ryan pas hücumunda çok daha rahat hareket ediyor. Browns’un da ilk 4 hafta sonunda ligin kötü pas savunmalarından birine sahip olduğunu düşünürsek, M.Ryan’ın en sevdiği hedefler R.White ve T.Gonzalez bu maçta iyi istatistikler elde edeceklerdir. Falcons, Browns’un koşu hücumunu durdurup geçtiğimiz senelerde ligin en çok interception atan QB’si Delhomme’un hata yapmasını bekleyecektir. İki hafta üst üste Falcons’u tercih ediyorum.

Atlanta Falcons -3

St. Louis Rams (2-2) @ Detroit Lions (0-4)

Rams son iki maçını kazanarak tahminlerimi yerle bir etti. Özellikle geçen hafta Seahawks hücumunu adeta sahadan silmeyi başardılar. Sakat denilen S.Jackson’ın ortaya koyduğu performans hücum anlamında galibiyetin temel taşını oluşturdu. Zayıf WR kadrosuna rağmen çaylak S.Bradford’un performansı da yavaştan NFL’e alıştığının göstergesiydi. Rams maçı baştan sona öne götürdü ve kontrollü bir şekilde farklı kazanmayı bildi. Bu sayede bir hafta önce Redskins karşısında alınan galibiyetin tesadüf olmadığını kanıtladı.

Lions ise ilk 4 hafta sonunda henüz galibiyet alabilmiş değil. Maçı sonuna kadar bırakmamaları Lions için konuşulabilecek en önemli özellik. 4 hafta sonunda toplamda 13 sack ile QB üzerinde kurulan baskı konusunda ligin en iyi takımlarından biri olduklarını de belirtmek gerekir. Diğer taraftan koşu hücumunu durdurmak konusunda ise ciddi problemleri var.

Geçtiğimiz yıl ligin en kötü iki takımı yine Detroit’te karşı karşıya gelmişlerdi. O maçı S.Jackson’ın performansı ile Rams kazanmayı başarmıştı. Hatta Rams geçen sezon tek galibiyetini Lions karşısında aldı. Bu sezon son iki maçta aldıkları galibiyetler ile NFC West’te yarışa ortak oldular. Diğer tarafta ise Lions henüz galibiyet alabilmiş değil. Ayrıca NFC North’ta da yarışa ortak olmaları pek mümkün değil. Fakat yine de maçı sonuna kadar bırakmayacaklardır. Lions bu sezon belki de ilk ve son kez favori olarak gösterileceği bir maça çıkacak. Oldukça denk görülen bu mücadele için underdog tercihi çok yanlış olmaz. Topu daha iyi koruyan takım maçı kazanacaktır.

St. Louis Rams +3

New Orleans Saints (3-1) at Arizona Cardinals (2-2) 

Son şampiyon Saints geçen sezon sergilediği performansı pek gösteremese de biri hariç maçlarını kazanmayı bildi. Saints iki hafta önce evinde Falcons’a kaybettikten sonra, geçtiğimiz hafta bir diğer division rakibi Panthers karşısında da oldukça zorlandı. Maçın bitimine 4 dakika kala FG ile kazanılan sayı sayesinde maçı 16-14 kazanmayı başaran Saints hücum anlamında büyük oyun sıkıntısı çekse de 38 dakika topu kontrol etmeyi başararak tecrübesini kullanmayı bildi. Kurt QB D.Brees’in farklı WR’ları oldukça etkin kullanması sayesinde R.Bush ve P.Thomas’ın yokluğu çok hissedilmedi. Bu hafta ligin en kötü koşu savunmalarından birine karşı C.Ivory ve L.Betts’ten iyi performans beklemek yanlış olmaz.

İki sezon öncenin Superbowl finalisti Cardinals ise bu sezona köklü değişiklikler ile başladı. K.Warner’ın futbolu bırakması, 2006 yılında büyük umutlarla draft edilen M.Leinart’ın Texans’a verilmesi, iki sezondur huzursuz olan A.Boldin’in Ravens’a transferi ile ofansif anlamda büyük güç kaybeden Cardinals’ın ilk 4 hafta sonunda 2 galibiyet alması başarı olarak nitelendirilebilir. Sezon başında transfer edilen D.Anderson’ın özellikle geçen hafta sergilediği kötü performans bu hafta çaylak oyun kurucu M.Hall’a fırsat doğmasına sebebiyet verdi. Geçtiğimiz hafta Chargers karşısında ofansif olarak adeta sahadan silinen Cardinals’ın tek TD’ı savunması sayesinde skorboarda yansıdı.

Bu iki takım geçen sezon playoff’ta karşı karşıya gelmiş, Saints K.Warner’lı, A.Boldin’li rakibini adeta sahadan silmeyi başarmıştı. Bu sezon Cardinals’ın durumu çok daha kötü. Çaylak bir QB ve ligin dibinde bir savunma ile son şampiyon karşısına çıkacak Cardinals’ın sürpriz yapma şansını çok düşük buluyorum.

New Orleans Saints -6,5

Minnesota Vikings (1-2) at N.Y. Jets (3-1)

Vikings ilk iki hafta kaybettikten sonra 3. Hafta Lions’ı rahat yenerek ligdeki ilk galibiyetini aldı. Geçen haftayı dinlenerek geçiren Vikings hafta içinde de sürpriz bir transfere imza atarak eski yıldızı R.Moss’u tekrar renklerine bağladı. Bu haber en çok, eski rakibi, yeni takım arkadaşı B.Favre’ı sevindirdi zira Vikings bu sezon pas hücumunda averajın altında bir görüntü sergiliyordu. R.Moss’un gelişi ile birlikte A.Peterson üzerindeki ilgi de azalacaktır.

Sezona ilk hafta Ravens karşısında yenilerek başlayan Jets son üç haftada division rakipleri karşısındaaldığı galibiyetler ile bir anda AFC East’in zirvesine tırmanmayı başardı.Bu seride M.Sanchez’in hatasız oyununun yanında L.Tomlinson ve S.Greene gösterdiği perfonmanslar Jets’in farkını ortaya koydu. Jets kanadında da yeni transfer S.Holmes bu maç ile birlikte cezasını tamamlayarak sahadaki yerini alacak.

Yine birbirine oldukça denk iki takımın mücadelesi olacak. İki takımda pas hücumlarını bir kademe güçlendirmiş şekilde bu maça çıkacak. Bir tarafta ligin en iyi koşan takımlarından Jets diğer tarafta ligin en tehlikeli koşucusu A.Peterson olacak. İki takımın savunması için de denk güçler demek yanlış olmaz. Vikings zaten yıllardır iyi koşu savunması ile tanınıyor. Bu sezon pas savunması konusunda da kendilerini geliştirmeyi başardılar. Efsanevi Ravens savunmasının yaratıcısı R.Ryan kontrolündeki Jets ise savunma konusunda ligin elit takımlarından biri. Bu maçta aynı Rams maçı gibi az hata yapanın kazanacağı bir mücadele olacak. Bu durumda yine underdog tercihi uygun gözüküyor. Bir başka MNF (Monday Night Favre) performansı izlemek üzere Salı sabahı bilgisayar başına oturacağımızı ümit ediyor ve 4 sayıyı da cebime koyarak Vikings diyorum.

Minnesota Vikings +4