Birincisini düzenlemekten gurur duyduğumuz Türkiye Football Kongresi 30 Ocak 2011 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer kampüsünde başarı ile gerçekleştirilmiştir. Organizasyonda emeği geçen Emre Görgülü ve Afyon Zafere Yürüyenler (Victory Walkers) takımına bu organizasyona ev sahipliği yaptıkları için kendim ve organizasyon adına teşekkür etmek istiyorum. Fiziksel ve duygusal olarak kötü hava şartlarına rağmen katılım gösteren ve bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaşan konuşmacılara da ayrıca tek tek tebrik etmek istiyorum.
Temel amacı Türkiye Football ailesini bir araya getirip her konuda bilgilendirmek olan bir grup oluşturmak amacıyla toplanan kongrede çeşitli konularda konuşmalar yapıldı. Ülkemizde Amerikan Futbolunun içinde bulunduğu duruma nasıl geldiğinin değerlendirmesinin yapılması ile kongre başladı. İkinci aşamada sporcu sağlığına yönelik konuşmalar önce düzgün tackle ve blok tekniği, sonra Amerikan futbolu yaralanmaları ve son olarak ta sezon dışı hazırlıkla devam etti. Üçüncü bölümde Antrenörlerin zorlandığı bir konu olan Özel takım çalıştırma teknikleri incelenip. Son olarakta Hakemlerin sorunları ile ilgili görüş alış verişi ile kongre tamamlandı.
Kendi adıma yönetmekten son derece keyif aldığım bir toplantı oldu. Belkide kışın en sert gününe denk gelen bu organizasyonun bu kötü havaya rağmen iyi bir katılım sağlanması özellikle davetli konuşmacıların tamamının özveri gösterip katılım göstermesi organizasyonları devamı için ümit vericiydi.
Bu aşamada Tüm Türkiye Football ailesine 2. Kongrenin Sezon sonunda planlandığını ve ev sahibi olma isteklerine kapımızın açık olduğunu bildirmek isterim.
1. Bölüm: Türkiyede Amerikan Futbolu (Konuşmacı: Fazıl Hızal)
Türkiye Amerikan futbolunda ilk maç, 2001 yılında Ankara’da Bilkent Judges ile Boğaziçi Sultabları arasında oynandı. Bu dönemin temelleri 1990 lı yılların başında atılmış ve 1997 Yılında Amerikan Futbolu Kurulunun (AFK) kurulmasıyla perçinlenmiştir. Yapılan çalışmalar ile 2005 yılında TBSF bünyesine dahil olunarak Korumalı Futbol adıyla Federe bir spor haline gelmiştir. Bu sebeple Korumalı Futbolun yakın tarihini AFK dönemi ve Federasyon dönemi olarak ayırabiliriz.
AFK Dönemi: Sporu idame ettirmeye ve geliştirmeye çalışan üniversite klüplerinin oluşturduğu bir birlik olan AFK; Kendi içinde kurullar oluşturup takımlar üstü bir denetim mekanizması kurmayı amaçlamıştır. Bu organizasyon 2001-2003 yılları arasında kurularıyla çalışmalarını yürütmüş. Ama takımların isteklerindeki farklılıklar ve üst idarenin eksikliğinden doğan sıkıntılar sonucu 2003-2004 yılında İki farklı lige ayrılarak varlığını tehlikeye atmıştır. Yönetimin federasyona devredilmesi sonucuda kurullari ile AFK görevine devam etmemiştir. Federasyonun oluşması ile önce ligler planlanmış daha sonra üniversiteler arası ligler başlamıştır. Fakat bu aşamada takımları oluşturduğu kurullar olmadığından Federasyonlarda sıklıkla değiştiğinden Üst idarenin varlığında alt kurullar çalışamaz hale gelip işleyişte sıkıntılar oluşmuştur.
2011 yılnda Türkiyede Football dört ayrı ligde, 40 takımın katılımı ve 1800 lisanslı oyuncuya sahip bir yapı oluşturmuştur. Bu yapı ile Avrupa’nın 6. sırasında yer almaktadır. Federe olunan 6 yıl içerisinde toplam 4000 oyuncu lisanslanmıştır. Bu aşamada avrupa liglerinden en büyük eksiğimiz Flag football organizasyonunun olmayışıdır.
Özetlemek gerekirse, Takımların birliği döneminde üst idare (kural koyucu ve uygulayıcı otorite) eksikliğinden, Federe dönemde ise takım birliği ve kurullarının eksikliğinden dolayı sorunlar yaşanmış. Bu sorunlar nedeniyle yüksek potansiyele sahip Amerikan futbolu maç oynamak dışında organizasyon eksiklikleri ile boğuşmaktadır.
İlk aşamada aşılması gereken problemler:
– Organizasyonsal eksikliklerin çözülmesi. Ligler ve kurulların devam ve tutarlılığının sağlanması…
– Eski oyuncuların spor hayatı sonrası katılımının sağlanması…
– Kurulum aşamasındaki takımların önüne bir yol hartasının sunulamamasından dolayı her takımın sıfırdan başlaması. Kolektif tecrübenin biriktirilememesi.
– Motivasyon ve teşvik sıkıntıları.
2. Bölüm: Sporcu Sağlığı
2.A – Tackle tekniği (Konuşmacı: Hayden Flowers)
Amerikan futbolu yaratıcılığın sınırlarının zorlanabileceği bir spor dalıdır. Football’un en önemli noktası olan Tackle ise tamamen katı kuralları olan ve kati bir disiplinle bu kurallara uyulması gereken, yaratıcılığa tahmmülü olmayan bir parçasıdır. Footbal her temas sporunda olduğu gibi talihsiz sakatlıkların olabileceği bir branştır. Ama yanlış Tackle tekniğinden doğabilecek ciddi bir boyun travması Football’un gelişmeside büyük sıkıntılar yaratabilir. Bu nedenle düzgün tackle tekniğinin, oyuncuların seviyesine bakılmaksızın, her antremanda üzerinde durulması gerekir.
Düzgün tackle tekniğinin çalışılmasıda ilk basamaklar yavaş çekim tekrarlanmalı oyuncu tekniği doğru bir şekilde uygulayabildikçe hızlanmalıdır. Düzgün tackle belirlenmiş basamaklardan oluşur. Tackle yapacak oyuncu:
-Öncelikle kalçasını dizlerini kırarak alçaltmalıdır. Sırtı düz ve kafası yukarıda olmalıdır. Belden eğilmek yapılabilecek en önemli hatadır. Sırtın bükülmesi başın ve boynun öne gitmesi sonucu boyun sakatlanma riskini arttırır.
– Düzgü şekilde dizlerini kıran oyuncu tüm vücudunu alçaltarak çarpışmaya hazırlanır.
– ilk temas daima shoulder pad ile omuz veya göğüs kullanılarak yapılmalı. Baş rakip oyuncunun sağ veya solunda olmalıdır. Baş daima rakip oyuncunu göğsünde ve gözler açık olmalıdır.
– İlk temastan sonra kollar rakibi arkasından sarmalı ve bacaklar çalışmaya devam etmelidir.
İnsanın doğal refleksi başını korumak için çarpışmadan kaçırmak ve bu sırada gözlerini kapatmak yönündedir. Tackle sırasında ise başı dik ve gözleri açık tutmka gereklidir. Tackle football un en önemli tekniğidir. Bu nedenle her antreman mutlaka çalışılması gerekir. Bu antremanlar sıkıcı gibi görünsede devamlılığı sağlamak adına tekrarlanması zorunludur.
2.B – Amerikan Futbolunda Yaralanmalar (Konuşmacı: Dr. Çağlar Yılgör)
“Amerikan futbolu tabiatı gereği sert bir spordur ve bundan dolayı sakatlanmalar sık olur” düşüncesi oynayan oynamayan herkesin aklının kenarın da yer alır. Bunu bir de işin uzmanından dinlemek gerekiyor tabi. Kesinlikle dinlenmesi gereken konuşma sunan Dr. Çağlar Yılgör’ün konuşması kendi başına tekrarlanabilecek bir sunumdu. Bu bilgileri kısaca yansıtmam gerekirse.
Önce yanlış bildiğimiz doğrulara bakmak gerekiyor.
Yanlış 1 – En çok görülen yaralanmalar kırık ve çıkıklardır. Amerikan futbolu yaralanmalarının
% 2.7 sini kırıklar, %1.8 ini çıkıklar oluşturur.
Yanlış 2 – Sakatlanma olursa sezon biter. Yaralanmaları %73’ünde sporcu hemen yada bir haftadan kısa sürede oynamaya başlar.
Yanlış 3 – Sezon boyunca sakatlanma ihtimalin gittikçe artar. Sakatlıkların %38 i sezon öncesi veya ilk haftası oluşur, bununda sebebi oyuncuları sezon öncesi yetersiz hazırlanmasıdır. Sezon ilerledikçe sakatlanma sayısında azalma gözlemlenmiştir.
En sık görülen yaralanmalar sırasıyla diz, ayak bileği, bacak ve omuzu içermektedir. Bu noktada önceki konuşmalarla bağlantılı olarak düzgün tekniklerde sakatlanma riskinin ne kadar düştüğünü de görmüş olduk. Son derece verimli ve etkili bir konuşmaydı. İlk fırsatta tekrarlanması ve kişisel görüşüm Football oynayan her oyuncunun ve çalıştırıcının dinlemesi gereken bir konuşmaydı.
2.C Sezon Öncesi Hazırlık (Konuşmacı: Bora Tamer Yılmaz ve Burak Korkmaz)
Önceki iki konuşmacının bir birini tamalarcasına anlattıkları bilgilerden sonra gelen konu, adeta bir arada çalışılmış bir uyum göstermekteydi. Doğru teknik hem etkili uygulama, hemde sağlık için gerekliydi. Doğru tekniğin başlangıcı da sezon öncesi hazırlıkla oyuncuların kendini hazırlaması ile mümkün oluyordu.
Sezon öncesi çalışmanın sporcular ile hobi olarak spor yapanları birbirinden ayıran en önemli farktır. Kondisyon, yapacağınız spor ile alakalı vücut yeterliliği olarak tanımlanmaktadır. Amerikan futbolu için kondüsyon çalışması vücut geliştirme hareketlerinden çok, haltercilerin ve basketbolcuların çalışmalarına benzemektedir. Tüm vücudu çalıştıran hareketlere yönelmek hem sezon için gerekli olan kas kuvvetini hazırlamakta, hemde nöromuskuler sistemimizin hazırlığı için önemlidir. Bu nedenle seri ve patlayıcı hareketler önem kazanmaktadır.
Sporcuların kendilerini sezona hazırlamasında en önemli etkenin sezonun düzenli bir şekilde uygulanması gerekliliğidir. Sezonlar düzgün bir şekilde organize edilmesiyle sezon öncesi hazırlıklarınında düzene girmesi ve daha iyi sporcular yetiştirilmesiyel snuçlanacaktır.
Son olarak ta egzersizin vücudun hazırlanmasında önemli bir rolü olduğu aşikaradır. Fakat düzenli beslenme ve uygun dinlenme periodları olmadan yapılan çalışmaların faydasının maksimize edilemiyeceğide bilinmelidir.
3. Bölüm: Özel Takımlar (Konuşmacı: Hayden Flowers)
Amerikan futbolunda en önemli birimlerden biri olan özel takımlara ülkemizde hak ettiği önem malesef verilememektedir. Özel takımlar maçın % 10- 20 sinde oyunda bulunurlar.Bu sebeple özel takımlar her antremanda üzerinde durulması gereken birimlerdir.
Koç Flowers kendi takımdan uyguladığı sistemi şu şekilde anlattı. Her antremanın başında ısınmadan hemen sonra özel takım çalışması yaptıklarını, bunu en önemli sebebininde oyuncular daha yorulmadan önemli olan bu kısmın üzerinde durulması gerekliliği olarak açıkladı.
Haftalık 3 antreman yapan bir takımın 6 farklı özel takım çalışmasını 2 hafta içinde her antreman birini çalışarak tamamlayabilir. Ör: Salı = Punt, Cuma = Punt Return, Pazar = Kick Off, Salı = Kick Return, Cuma= Field goal, Pazar = Field Goal Block… Her antremanda 15 dakika ısınmadan sonra 10 dak kişisel özel takımlar, 15 dakikada takım halinde özel takım çalışarak, takımınızın özel takımlarını hazır hale getirebilirsiniz.
4. Bölüm: Hakemler (Konuşmacı: Ozan Emre Yazıcı)
Hakemler ile ilgili sıkıntılar türkiye football’u için başında beri sıkıntı yaratan bir konu olmuştur. İlk yıllarda maçları izlemeye gelen diğer takım oyuncuları kimi zamansa takımların oynamayan oyuncularını kullanarak maçları idare etmişlerdir. Daha sonra sırasıyla AFK ve Federasyon yapılanması ile hakem eğitimlerine önem verilmiş. Sınavlar ile seçilen hakemler maçlara ulaşım ücretleri ödenerek ulaştırılmaya başlamıştı. Bu döneme kadar sporcu ve hakeliği bir arada yürüten bireyler çoğunluktaydı.
Federasyonun kurulması ile birlikte 2005 yılında sporcu hakemlik devri kapandı. Hedef ilk 1-2 yıl dışarıdan gelen hakemler yetişirken eski oyuncular ve koçlarla hakemliği idame etmekti. Fakat sürekli değişen federasyon yöenetimleri ve buna bağlı sabit kalmayan MHK ile hakem kayıpları başladı. Saha içinde ise oyuncu ve koçlardan gelen sürekli eleştiriler ve hakemler üzerinde baskı kurma çabası hakem kayılarına neden olmuştur.
Kalteli hakem sayısını artırmak ancak takımların spora olan aidiyet duygusunu artırması ile mümkün olur. Maç sırası ve sonrasında hakemlere yöneltilen şikayetlerin dozu ve seviyesi hakemliğe yönelmeyi düşünen kişileri etkilemektedir. Merkez Hakem Kurulunun sabit ve bağımsız bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Disiplin cezalarının bağımsız olarak düzenli bir şekilde uygulanması ve hakemlerle takımların iletişimi arttırmak, oyunculara antremanlarda ve maçlarda kural paylaşım seansları düzenlemek çözümün parçası olabilir.
Bu platformda karşılıklı konuşmalar hakemler ve oyuncular arasında ilk başta sürtüşmeler ile başlasa da iletişim sonucu ortak paydalarda buluşulmuştur. Bu tür iletişim platformlarının çeşitlenmesi ve tekrarlanmasının sorunların çözümünde büyük bir rol oynacaktır.
5. Bölüm: SONUÇ
Kapanış paneli havanın bozuk olmasından dolayı katılımcılar vakitlice evlerine ulaşabilsin diye iptal edilmiştir. Buna rağmen kısa bir kapanış bölümü yapılmış. Bu bölümde katılımcıların ortak görüşü kongre tarzında düzenlenen bu organizasyonun verimli geçtiği ve kısa sürede daha yoğun katılım ile tekrarlanmasının önemli olduğu yönündedir.
Bir sonraki hedefimiz yaz başında Mayıs sonu – Haziran başı gibi katılımın yoğun olduğu, hakem, takım ve oyuncu bölümleri olan daha geniş bir kongre düzenlemek. Bu kongrenin oluşturulmasında tüm Türk Football ailesinin katkılarını bekliyoruz.
Bu bildirge ile 1. Türkiye Football Kongresini de sonuçlandırmış bulunuyoruz.
Tüm konuşmacılar ve organizasyon komitesi adına,
Evre Baltalı