Emniyet vs. Geri Dokunuş

“Ülkemizde Amerikan Futbolu Hakemliği Üzerine…” 
adlı yazımı beğenerek okuyan ancak 50. kez okuduktan sonra sıkılan herkese selamlar. Bu kez başlıktan da açıkça (!) anlaşıldığı gibi safety-touchback durumlarına ufak bir göz gezdirelim…

Bazı örnek olaylar ve sonuçları… (A takımı hücum, B takımı savunmayı temsil eder…)

1- A8 numara bir ileri pas atar, B26 numara kendi endzone’unda interception yapar, koşmaya çalışırken yan çizgiden dışarı çıkar.

Topa ilk hareketi (impetus) veren A takımı, oyunun bittiği yer B takımı endzone, oyun sonunda topa sahip olan B takımı olduğundan verilmesi gereken karar touchback. Bundan farklı bir şekilde kendi kale çizgisi ve kendi 5. yard çizgisi arasında yapılan interception da oyuncu topu aldığındaki momentum ile kendi endzone’una girer ve orada düşer/düşürülürse bir sonraki noktanın topun ilk kontrol edildiği yer olacaktır.

2- A4 numara bir ileri pas atar, B23 B-3 yard çizgisinde topu tutar, hemen sonrasında momentum ile sayı alanına gerilemekte olan B23, B-1 yard çizgisinde fumble yapar, B takımı endzone’unda B91 topun üzerine atlar, B91 topu aldığında yerdedir.

Yukarıda anlattığımız gibi B23 direk endzone’a girmiş olsaydı B-3 yard çizgisinden B takımı hücumu olacaktı. Ancak B23 fumble ile topa yeni bir impetus verdiğinden ve oyun B takımı kale çizgisi gerisinde bittiğinden; Safety.

3- 
A takımı alan golü denemesi B takımı tarafından tarafsız alanın bir yard ilerisinde bloklanır ve tarafsız alan gerisine düşer, A34 topu kazanmaya çalışırken top B takımı kale çizgisine doğru ilerler, B56 topu B-1 yard çizgisinde kazanır ve 2 yard koştuktan sonra fumble yapar. Fumble sonrası B takımı endzone’una gerileyen top burada B84 tarafından kazanılır, B84 topu aldığı anda düşürülür.

Öncelikle bir alan golü denemesi var ve top tarafsız alan gerisinde ya da ilk 3 yard ilerisinde bloklanıp tarafsız alan gerisinde kaldığından canlı top olarak kalır. Burada tüm oyuncular topu alma ve ilerletme hakkına sahiptir. A34 tarafından topu kazanma çabası sırasında yapılan müdahale impetus’u değiştirmez. Top B56 tarafından kazanıldığında iki kale çizgisi arasındadır, topu kontrol eden, koşmaya çalışan B56 fumble yaptığında topa impetus vermiştir ve oyun B takımı hakimiyetinde kendi kale çizgileri gerisinde sona erdiğinden karar: safety.

Sıkça kafa karıştırabilen bir ayrım için birkaç ufak örnek sunmaya çalıştım. Nedendir diye merak ettiğiniz başka kararları ya da şüpheye düştüğünüz kuralları aşağıdaki yorumlar bölümde belirtir ya da mail’e atarsanız daha sonraki yazılarda inceleyebilirim.

Burada bulunan yazılar kurallar ve uygulamaları üzerine kişisel yorumlarımdır. Federasyon ve MHK için bağlayıcı değildir…

[email protected]