Geçtiğimiz sezon Türkiye Üniversiteler 1.Ligi’nde güzel mücadeleler yaşandı. 10 takımın yer aldığı ligde iki grupta yapılan maçlar gerçekten beklediğim düzeyin üstünde geçti. Gözden kaçan bir sürü genç oyuncunun ve takımın burada mücadele ettiği ligdeki takımların geçen seneki artıları ve eksilerini, öne çıkan oyuncularını takip edebildiğim kadarıyla sizlere aktarmaya çalışacağım.

A GRUBU

Açıkçası benim takımım B grubunda olduğundan A grubundaki çok az maçı takip edebildim fakat videolardan izlediğim kadarı ve bazı takımların koçları ile birebir olan ilişkilerim üzerinden yorum yapıyorum. Grupta favori olarak Ankara Cats, Yeditepe Eagles ve Yalar Admirals gibi ekipler vardı. Bunlardan Ankara Cats ve Yaşar Admirals bir üst lige yükselirken Yeditepe Eagles bir üst lige çıkma başarısı göstermedi. Ligin yeni ekipleri Gediz Hawks ve İstanbul Conquerors ise son iki sırayı paylaştılar.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ (Cats):
6-0 Şampiyon

A grubunu birinci tamamlayarak playoff’lara yükseldiler. Playyoff’lar Işık Chargers’ı yendikten sonra finalde Kocaeli Sharks’ı yenerek kupaya ulaştılar. Kadro tecrübesi ve oyuncu kalibresi olarak ligin hali hazırda zaten en iddialı takımı idiler ve beklenen sonuca ulaşmakta bir iki maç dışında çok zorlanmadan da olsa ulaştılar. Grup maçlarında Yeditepe Eagles’ı 20-30 yenerken finalde de Sharks’ı 12-0 ile geçen Cats bu iki maç dışında fazla zorlanmadı diyebiliriz. Süper Lig de kesinlikle kalıcı olacak bir takım gözüyle bakıyorum.

Artı:
Defansları kesinlikle lige göre çok başarılı, koşu savunmaları bu ligin en iyisiydi diyebiliriz. Tecrübe olarak veteran oyuncularını yeni gelenler ile başarılı şekilde birleştirip güzel bir sezonu geride bıraktılar. Koşu oyunları da bir o kadar başarılı olunca kupaya ulaşmak bir iki maç dışında kolay oldu.

Eksi: QB’leri sezon ortasında sakatlandı ve pas oyununda büyük bir darbe aldılar. Koçlarıyla konuştuğum kadarıyla rotasyonda sıkıntı çektiler. Bunun dışında bir eksikleri yoktu.

Öne Çıkan İsimler:
Yarı final ve final maçlarını izleme fırsatım oldu sadece ama orada da özellikle izlenmesi gereken isimler #29LB/TE, #31LB/FB, #41 DE, #39 CB/S/LB takımlarına en çok katkı yapan isimler oldu.

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ (Admirals):
3-2

A grubu ikincisi olarak playoff’lara çıkan ve orada Kocaeli Sharks’a elenen Admirals bir önceki sezon düştüğü Süper Lige çıkma mücadelesinde gene bir üst lige çıkmayı başardı. Grupta Cats dışında herhangi bir maçını kaybetmeyen Admirals güzel ofans formasyonları ile gerçekten göze güzel bir futbol sergiliyor. Bir maçlarını sakatlığım sonrası kenardan izleme, bir tanesin de video olarak izlemeye şansı bulduğum takım, önümüzdeki sezon Süper Lig’de savunmasına takviye yaptığı takdirde kalıcı olacaktır diye düşünüyorum.

Artı: O-Line üniteleri çok güzel işliyor. QB’leri mobil ve oyunları iyi bir line ile birleşince gerçekten tehdit oluşturuyorlar.

Eksi:
Defansta bazen çok fazla baskı kurmak için box’ta çok kalabalıklaştıklarında hem izlediğim video’da hemde bizle oynadıkları maçta big play’lere izin verdiler. Koşu savunmalarında ve contain’lerinde sıkıntıları var.

Öne Çıkan Oyuncular:
#81 QB.

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ (Hawks):
0-4

Çok üzülerek söylüyorum ki hiç bir maçlarını izleyemedim bu sene. Lige yeni katılmış olan Hawks bu sezon hiç maç kazanamadan sezonu kapattı. Tek sayılarını Cats maçında kazanan ekibin önünde daha uzun yollar var ve böylesine bir sezon sonrasında çok çalışarak bir sonraki sezona hazırlanacakları kesin.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (Eagles): 2-2

A Grubu’ndaki bir diğerbir takım olan Yeditepe Eagles da oldukça tecrübeli bir ekip olmasına rağmen Cats ve Admirals maçlarını kaybedince gruptan çıkmayı başaramadı. Bildiğim kadarı ile sezon başındaki Hawks maçında çıkan olaylar nedeni ile bir çok oyuncusu cezalı duruma düşen Eagles bu nedenle diğer maçlara eksik kadro ile çıkarak mücadele etti ve bu sezon tam kadro olarak mücadele şansını yakalayamadı. Önümüzdeki sezon tekrar 1.Lig’de mücadele edecek olan Eagles büyük bir ihtimalle tekrardan üst sıraları zorlayacaktır.

Artı:
Milli Takım head koçu Oktay Çavuş’un takımın başında olması oyuncular üzerinde hem bilgi aktarımı hemde psikolojik olarak olumlu bir etki bırakıyor. 1. ligde izlediğim kadarıyla savunmalarında düzgün bir şekilde cover yapan tek takımlar.

Eksi:
Disiplin, grubun iddialı ekiplerinden biri olmalarına rağmen bir maçtaki atılmalar sonucu belki de playoff’lardan olmuş olan Eagles önümüzdeki sezon kesinlikle aynı olayı tekrarlamamalı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ (Conquerors): 1-3

Conquerors, bir sürü kulüp takımında oynayan oyuncusu bulunan İstanbul Üniversitesi’nin takımı en sonunda bu sezon lige dahil oldu. Grubunda sadece Hawks’ı yenen Conquerors sezonu 1-3 ile kapamış olsa da oyuncu havuzu en geniş okullardan bir tanesi. Bu sezon malzemelerinin gelmesi ile birlikte başlayan ekip, kesinlikle yeterli süreyi bulduğunda iyi işler çıkaracaktır. Hazırlık maçı oynadığımız ve orada izleme şansı bulduğum ekibin “size” olarak ligdeki diğer ekiplere göre bir adım öne çıktığı ilk dikkate çarpan faktör. Bu büyük potansiyeli kinetiğe önümüzdeki sezon kesinlikle dökeceklerdir. Önümüzdeki sezonun 1.lig sleeper’ı Conquerors diyorum ben.

Artı: Takımın size ortalaması çok iyi ve atletik olarak da geri kalmıyorlar. Oyuncu havuzları çok geniş ve kulüp takımlarında oynayan bir sürü aktif oyuncuları var.

Eksi: Bu sezon kesinlikle yeterince hazırlanma şansı bulamamışlar. Oyun planlarından tutunda oyuncuların sahadaki tutumları davranışları bu yönde. Yeterli zamanlarının olmayışı bildiğim kadarıyla malzemelerin geç gelmesinden kaynaklanıyor.

Öne Çıkan Oyuncular:
#70 G/DT Hakan, Numara olarak yanlış olabilir fakat kesinlikle çok güçlü ve kütle olarak çok büyük bir oyuncu biraz daha atletik özellik kazandığı taktirde kesinlikle durdurulması çok güç bir isim.

B GRUBU

A Grubuna göre kağıt üstünde daha kolay bir grup gibi gözüken B grubunda Kocaeli Sharks birinci olurken İzmir Ekonomi Halcyons, Işık Chargers, Afyon Kocatepe Victory Walkers 2-2 ile üçü averaja kaldılar burada Chargers averaj farkı ile playoff’lara çıkarken. TOBB ETÜ Raiders ise grubu son sırada tamamladı. Raiders dışında bütün takımların birbiriyle oynadığı maçlar hep başa baş geçti.

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ (Sharks):
5-1

Sharks ilk defa katıldığı ligde finale kadar yükselerek büyük bir başarı gösterdi. Bir diğer finalist Cats gibi bütün maçlarını rahatlıkla kazanamayan Sharks genelde ucu ucuna skorlar ile grubunu birinci, ligi de ikinci olarak bitirdi. İlk sezonunda bu başarıyı gösteren Sharks bir sonraki sezon ne yapacağı ise soru işareti. Kendi takımım olduğu için çok fazla şey yazmadan geçiyorum.

Artı: Defansları gerektiğinde rakiplerini durdurmayı başardı. Kondisyon ve rotasyon imkanları ise üç maçta geriden gelip maç kazanmalarını sağladı

Eksi: Ofansları çok dengesiz bazen rahat bir drive yaparken bazen çok zorlanıyorlar. Pas oyunları yok denecek kadar az.

Öne Çıkan Oyuncular: #33 FB/LB, #41 LB

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ (Halcyons): 2-2

Halcyons izlerken ve oynarken en zevk aldığım ekip oldu bu sezon için. Sharks’a ve Chargers’a yenilerek playoff yarışının dışında kaldılar fakat bireysel olarak izlediğim ligin en yetenekli oyuncuları kesinlikle bu takımdaydı. DW sistemini hiç sevmem normalde fakat izlerken gerek wing’leri gerek RB mevkilerindeki oyuncular bireysel olarak çok güzel iş çıkarttıklarından çok eğlendim. Önümüzdeki sezon içimden bir ses Halcyons’uda bir üst ligde izleyeceğimizi söylüyor. Ufak tefek mevkilerdeki eksikleri de giderdiklerin de kesinlikle çıkacaklardır.

Artı: Bloklarında süreklilik söz konusu lineman’leri gerçekten iyi iş yapıyor. Bireysel anlamda çok yetenekli oyuncuları var.

Eksi: Baskı yapmak için çok fazla blitz yapıp big play’lere açık kapı bırakıyorlar. İyi olan oyuncuları hem ofans hem defans oynadıklarından bir süre sonra ister istemez oyundan düşüyor.

Öne Çıkan Oyuncular:
#48 WB/LB, #14 WB/LB, 23 HB, #63 DE. #63 numara özellikle eğer bir veya iki senelik bir oyuncu ise (çok özür diliyorum gerekli araştırmayı yapmadığım için kendisinden) bugüne kadar görmüş olduğum en iyi oyunculardan bir tanesi.

IŞIK ÜNİVERSİTESİ (Chargers): 2-3

Chargers sezona Halcyons galibiyeti ile başladı ve playoff yarışında bir adım öne geçti derken Victory Walkers’a yenilerek normal sezonu 2-2 bitirerek üçlü averaja kalarak bir üst lige yükselen ekip oldu. Göze güzel gözüken ofansı ile gerçekten koşu ağırlıklı bir lig de pas oyunları ile öne çıkan ekip yarı finalde ise dar kadrosu ile Cats engelini aşamadı.

En büyük sorunları ise çoğu düşük öğrenci nüfuslu okulun yaşadığı gibi takımdaki oyuncu sayısı ve maç içerisindeki rotasyon oldu. Eğer önümüzdeki sezon bir üst ligde kalmak istiyorlar ise savunmalarını hem koşu oyunu hemde pas oyunu için güçlendirmeliler.

Artı: QB’leri hiç bırakmıyor ve sonuna kadar savaşıyor. WR – QB uyumları çok yerinde.

Eksi: Çok kötü koşu savunmaları var. O-Line’ları istikrarsız ve koşu oyununda ciddi sorun yaşıyorlar.

Öne Çıkan Oyuncular:
#7 QB, #81 WR

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ (Victory Walkers): 2-2

Victory Walkers ikinci senesinde Sharks ve Halcyons’a yenilirken Raiders ve Chargers’ı yenerek 2-2 konumuna geldi ve üçlü averaj ile playoff şansını yitirdi. Geniş bir kadrosu ve potansiyele sahip olan Chargers oyun çeşitliliği konusunda da gayet iyi bir futbol seyri yaşattı. Teknik olarak geride bir takım olsa da bunu kesinlikle güçleriyle ve hızları ile kapatıyorlar. Kesinlikle vurmayı seven bir takım ve gerçekten sert vuruyorlar.

Artı: Sert Futbol. Geniş bir kadroları var ve bazı mevkilerde gerçekten oyuncu olarak çok sayıda farklı özellikte yetenekli oyuncuları var. Lineman’leri genel olarak iyi.

Eksi:
Pas savunmalarında ciddi boşluklar oluyor. Secondary hiç güven verici değil.

Öne Çıkan Oyuncular:
#35 WR (numara yanlış olabilir Ali İhsan sanırsam adı), #27 LB.

TOBB ETÜ (Raiders): 0-4

Hiç maçını izleyemediğim bir diğer takım. Bizle oynuayacakları maça çıkmadıklarından dolayı bizim maçımız da olmadı fakat koçlarından edindiğimden bilgilere dayanarak söylüyorum tamamen yeni bir takım oldukları geçen seneki kadronun tamamen bozulduğu ve ciddi anlamda oyuncu sıkıntısı çektiklerini belirttiler. Bizim ile olan maçlarına 25 kişiyi tamamlayamadıklarından çıkmadılar. Umarım Raiders bu sıkıntıları aşar ve bir sezon sonra daha sorunsuz ve başarılı bir ekip olarak mücadele eder.

Kısacası 2012 sezonu böyle geçti. İsimlerde numaralarda yanlışlık var ise çok özür dilerim. Geçtiğimiz sezonu kısaca özetlemek en az takip edilen ligi size aktarmak istedim. Önümüzdeki sezon Üniversiteler Ligi’nde yer alacak bütün ekiplere şimdiden başarılar.