Nihayet 4. haftayı artıda tamamlamayı başardım. Bundan sonra ligde yaşanacak sürpriz sonuç sayısı azalacaktır, zira tüm takımlar içerde ve dışarda analiz edilebilecek sayıda maç yapmış oldular. Tahmin yüzdemin de aynı doğrultuda artmasını umuyorum. Geçen hafta ne olmuş bir bakalım…

4. Hafta Tahminlerim: Doğru (D) / Yanlış (Y) / İade (I)

NE Patriots @ BUF Bills – NE Patriots -4 (D)
CAR Panthers @ ATL Falcons – ATL Falcons -7 (Y)
SD Chargers @ KC Chiefs – SD Chargers +1 (D)
NY Giants @ PHI Eagles – NY Giants +2 (I)

NE Patriots @ BUF Bills maçı hiç umduğum gibi başlamadı. Hatta 3. çeyreğin ortalarına kadar Bills 14 sayı öndeydi. Ne olduysa bir anda Patriots “tecavüz” moduna geçti ve bambaşka bir maç oynanmaya başladı. Özellikle RB B. Bolden ve S.Ridley Bills savunmasını yerlebir etti. Koşu hücumundan bu kadar verim alan Brady’ye sadece “Knock Out” vuruşunu yapmak kaldı. Bills ofansif anlamda da F. Jackson ve C. Spiller’dan istediği verimi alamayınca skor anlamında Patriots’a kafa tutamadı ve maç farklı bir şekilde sonuçlandı. İlk 40 dk korkulu anlar geçiren handikapçınız da son çeyrekte rahat bir nefes almış oldu.

CAR Panthers @ ATL Falcons maçı ise korktuğum gibi başladı. Panthers Falcons savunmasını ciddi anlamda zorladı. Geçen hafta Falcons’un koşu savunması konusundaki sıkıntılarından bahsetmiştim. Bu maçta Panthers bu zayıflığı 200 yarda koşarak değerlendirmiş oldu. Skoru koparamadığınız bir maçta bu kadar kötü koşu savunması yaparsanız maçı farklı kazanma şansınız maalesef azalır. M.Ryan gitti denilen maçı R.White ile çevirmeyi başarsa da Falcons belirlenen handikapı kapayamadı ve bu maçta savunma anlamında ciddi sinyaller verdi.

KC Chiefs’in toplamda 6 top kaybı yaptığı maçı takip etme gereksinimi bile duymadımı belirtmem gerekiyor. Chargers’ın farkı erken açması Chiefs’teki hata oranını gittikçe çoğalttı. J. Charles istatistiksel olarak iyi iş çıkarmış gibi gözükse de yaptığı iki top kaybı ile farklı yenilgide pay sahibi oldu. Yenilginin Chiefs adına bir diğer başrol oyunucusu da 3 “interception” atan M. Cassel oldu. Açıkçası Chiefs şu anda Jaguars ile birlikte ligin en kötü takımı konumunda. Browns ve Saints 0-4 olmalarına karşın çok daha iyi görüntü çiziyorlar.

Pazar gecesinin son maçında ise harika bir savunma ziyafeti izledik. İlk yarının son iki dakikasına kadar karşılıklı “punt”lar yaşanan maçta ilk skor ilk yarının bitimine 2 dk’dan az bir zaman kala Eagles tarafından geldi. Eagles’ın şaşırtacak şekilde hiç “turnover” yapmadığı maçta L.McCoy’da kendi adına sezonun en iyi maçını çıkardı. Koşularda yaptığı “cut-back”ler sebebiyle ben bile arada gözlerimle bakkala gidip, geldim. İlk üç haftanın turnover makinesi M. Vick’te ekstra bir oyun çıkarınca Eagles maçı kazanmış oldu. Tabi özellikle savunmada sakatlıklar sebebiyle ciddi sıkıntı yaşayan Giants’ın ikinci alanda da kötü bir gün geçirmesi yenilginin sebebi oldu. Açıkçası Eagles’ın bu kadar iyi bir oyun çıkardığı günde yanlış taraf tercihinde handikap dahilinde kaldığım için kendimi şanslı hissediyorum.

NFL 2012 Sezonu Toplamı
Doğru: 7
Yanlış: 9
İade: 2


NFL 2012 – 5. Hafta Tahminleri

GB Packers @ IND Colts

Colts ligin en zayıf takımlarımdan Jaguars karşısında kendi evinde yenildikten sonra geçen haftayı dinlenerek geçirdi. Bu sezon birinci sırada A. Luck’ı tercih eden Colts hücumda ciddi anlamda kabuk değiştirdi. Henüz umduğu senkronizasyonu yakalayamayan Luck’ın en güvenilir silahı R. Wayne.

Savunmada ise ilk hafta sakatlanan DE D. Freeney’in bu maçta takıma dönmesi bekleniyor. Açıkçası A.Rodgers karşısında Colts’un skorda kalmak adına %100 güçte bir Freeney’e ihtiyacı olacak. Tabi Colts’un yine en büyük sıkıntısı koşu savunması olacak. Jaguars hücumunu bile durdurmakta zorlanan Colts’u bu hafta ligin en tehlikeli hücumu zorlayacak.

Packers ise son iki haftada rakip takımlardan çok hakemlerle mücadele etmek durumuda kaldı. İki hafta önce Seahawks karşısında alınan yenilginin ardından geçen haftada nerdeyse kendi evlerinde maçı veriyorlardı. İlk dört hafta ligin en iyi savunmalarına karşı oynamak durumunda kalan Packers’ın üç maçlık deplasman turunun ilk maçı Colts olacak. Haftaya da Texans deplasmanına gidecek Packers’ın bu hafta oynayacağı Colts maçı bu sezon oynayacağı en rahat maç gibi gözüküyor. Bu aslında riskli bir durum olsa da, son maçlarda yaşanan hakem hataları sebebiyle Packers işi şansa bırakmayacaktır.

Packers zayıf Colts koşu savunmasına karşı C. Benson’ı utilize edip Rodgers’a rahat pas imkanı sağlayacaktır. Koç Mike McCarthy özellikle Seahawks maçının ikinci yarısından itibaren QB koruma konusunda ciddi düzenlemeler yaptı ve Rodgers geçen hafta tek sack bile vermedi. Bu hafta da Freeney ve Mathis’in mevcut koşu savunması ile işi çok zor olacak. NFC North’ta Vikings ve Bears’ı kovalayan Packers’dan farklı bir galibiyet bekliorum.

GB Packers -7

ATL Falcons @ WAS Redskins

Açıkçası bu maça çok bulaşmak istemiyordum. Fakat maçın ESPN Amerika ekranlarında yayınlanacak  olması sebebiyle kendimi tutamadım. Falcons bu eşleşmede oldukça ağır basan kısım. 3. haftada A. Dalton ve A.J. Green karşısında kötü konumlara düşen Redskins savunmasının J. Jones, R. White ve T. Gonzales’ten oluşan hava hücumunu nasıl duruduracağını merak ediyorum.

İlk bakışta Falcons bu maçta rahat bir galibiyet alacakmış gibi gözüküyor. Fakat nasıl olduysa geçen hafta rahat gözken maçta Panthers’a karşı zorlandılar. Maç analizinde de belirttiğim gibi koşu savunmasında ligin en kötü takımlarından biri Falcons. Bu maçı erken koparamamaları durumunda, geçen hafta olduğu gibi, işler sıkıntıya girebilir.

Redskins şu ana kadar tahminde bulunmakta en zorlandığım takım. İlk hafta fark yiyeceğini düşündüğüm maçta Saints karşısında deplasmanda galip gelmeyi başardılar. Sonrasında zayıf Rams deplasmanından yenilgi ile ayrıldılar. Bu sezon evlerinde oynadıkları ilk maçta Bengals karşısında adeta komik duruma düştüler. Geçen haftada özellikle ikinci yarıda J. Freeman’ın Pro-Bowl performansı sergilemesini sağladılar.

Maç gitti derken maç içerisinde 3 FG kaçıran B. Cundiff’in skoru ile kazandılar. Bu hafta da ağır favori Falcons karşısında ne yapacaklarını tahmin etmekte zorlanıyorum. Bu maçta Redskins skoru yakın tutmayı başarırsa maçı kazanabilir. Özellikle bu sezon takıma katılan R. Griffin ve A. Morris yerden Falcons hücumuna sıkıntılı anlar yaşatabilir. Zaten ancak bu şekilde Redskins, Falcons’a kafa tutabilir. Her koşulda yüksek skorlu zevkli bir maç izleyeceğimizi tahmin ediyorum. Biraz da duygusal bir şekilde Redskins tercihinde bulunuyorum.

WAS Redskins +3
OVER 50,5

MIA Dolphins @ CIN Bengals

Bengals geçen hafta zayıf Jaguars karşısında rahat bir galibiyet aldı. Bengals maçı kazanırken tüm savunma planını M. Jones-Drew’ı durdurma yönüne kurdu ve bunda da başarılı oldu. MJD sadece 38 yarda, Jaguars’da toplamda sadece 69 yarda koşunca ligin en kötü QB’sine karşı maç kazanmak kolay oldu.

Hücumda yine A. Green’in yıldızlaştığı maçta B. Green-Ellis’de alışılmadık şekilde “fumble” yapmasına karşın etkili bir görüntü sergiledi ve topun Bengals’da kalmasını sağladı. Bu hafta ligin en iyi koşu savunması Dolphins karşısında B. Green-Ellis fazla katkı sağlayamayacaktır. Dolayısıyla yük A. Dalton ve A.J. Green üzerinde olacak.

Dolphins ise “underdog” çıktığı maçta, Cardinals’ı ciddi anlamda zorlasa da sahadan yenilgi ile ayrıldı. Dophins’in özellikle ilk yarıda sergilediği oyun ve savunmada Cardinals hücumunu sahadan silmeleri altı çizilmesi gereken kısımdı. Ligin en iyi savunmalarından birine karşı R.Bush’tan fazla yararlanamayan R. Tannehill’in gösterdiği performansta kayd değerdi.

Dolphins’i uzatmaya taşıyan Tannehill’in maalesef kritik zamanda yaptığı top kaybı ile maçın da kaderini belirlemiş oldu. Bu hafta ligin en kötü koşu savunmasına karşı R. Bush daha etkin bir oyun çıkaracak, dolayısıyla Tanehill biraz daha rahat bir maç sergileyecektir.

Her ne kadar kağıt üstünde daha iyi bir takım gibi gözüksede koşu hücumu/savunması anlamında üstün olan taraf Dolphins gibi gözüküyor. Bengals son haftalarda özel takımlarda yaptığı alengirli oyunlarla farkı açmayı başaramazsa (ki Dolphins savunmasına karşı biraz zor) Dolphins skoru yakın tutmayı başaracaktır. Bu maçtan da açıkçası bir sürpriz bekliyor ve bir FG farkı cebime koyuyorum.

MIA Dolphins +3,5

BAL Ravens @ KC Chiefs

Ravens geçen hafta Perşembe günü sürpriz şekilde kendi evinde zayıf Browns’a karşı oldukça zorlanarak kazandı. Tek hücum silahı T. Richardson olan Browns, güçlü Ravens savunmasına karşı, bir şekilde topu ilerletmeyi ve skoru yakın tutmayı başardı. Tabi Browns’un güçlü savunmasının da maçın yakın geçmesinde etkisi yüksekti. Browns tam 4 kez J. Flacco’yu çizgi arkasında yakalamayı başardı.

Bu hafta karşılaşacakları Chiefs dört hafta sonunda sadece 8 sack yapabildiği için bu konuda çok endişelenmeye gerek olmayacak. Savunma için ise hala “güçlü” sıfatını kullansakta Ravens eski görüntüsünden oldukça uzak. Takımda T. Suggs’ın yokluğu ciddi anlamda hissediliyor. Ravens’da QB baskısı ve pas savunması konularında alıştığımız Ravens değil. Yine de R. Lewis ve E. Reed gibi “playmaker”lar sayesinde ilk 10 içerisinde yer almayı başarıyorlar. Bu hafta onları ligin en iyi koşu hücumu bekliyor olacak. Eğer J. Charles’ı durdurmayı başarabilirler ise maçı kontrol altına alabilirler.

Chiefs’in geçen haftaki performansını yukarıda özetledim. Daha önce belirttiğim gibi, bana göre şu anda Jaguars ile ligin en zayıf takımı görüntüsünde Chiefs. Hem savunmada hem hücumda beklenenden çok uzak bir görüntü sergiliyorlar. Titans’dan sonra ligin en çok sayı yiyen takımı olan Chiefs, ligin en skorer ve tehlikeli hücumuna karşı nasıl bir önlem alacak merak ediyorum. Hücumda da geçen haftaki gibi bir performans sergilemeye kalkarlarsa Arrowhead satdyumunda tarihi bir fark izleyebiliriz. İkinci hafta üst üste kendi sahasında oynayacak Chiefs’in bu sefer de karşısında olacağım. Belki de bu maçtaki en büyük riskte bu…

BAL Ravens -6

CHI Bears @ JAC Jaguars

Geçtiğimiz Pazartesi gecesi Bears o kadarda kötü bir takım olmadığını hepimize gösterdi. Takımının 5 top kaybına da imzasını atan T. Romo hayatının en zor maçlarından birini geçirdi. J. Cutler ise cepte korunabildiği zaman ne kadar etkili bir silah olduğunu gösterdi. Özellikle B. Marshall ile Broncos zamanından kalma uyum, bu maçın da hikayesi oldu. Dallas karşısında, koşu savunmasında D. Murray’i sahadan silerek bu haftaki rakipleri MJD’ye gözdağı vermiş oldu. Bu hafta da pas savunması konusunda çok endişelenmeleri gerekmeyecek, zira ligin en zayıf pas hücumuna karşı MJD için göbeğe fazladan 1-2 adam koymaları yetecek. Tıpkı geçen hafta Bengals’ın yaptığı gibi.

Jaguars’da Chiefs gibi bu sezon sık sık karşıma alacağım takımlar arasında. Jaguars kötü hücumunun yanı sıra ligin en kötü savunmalarından birine de sahip. Özellikel koşu savunması konusunda dipte yer alıyorlar. Bu hafta M. Forte bir hafta daha iyileşmiş hali ile Jaguars’a kabus yaratabilir. Forte %100 performans sergilemese bile M. Bush yeterli zararı verebilir. Zayıf Jaguars karşısında Bears bu haftaki son tercihim olacak.

CHI Bears -6