Sanıyorum tüm spor dalları içinde Chicago Bears kadar defans ile özdeşleşmiş takım zor bulunur. Demin Google’da “Chicago Bears defense” diye arama yaptığımda tam 182 milyon sonuç çıktı. Green Bay Packers içinse 36 milyon. İlk çıkan sonuçlardan biri Bears’ın 80’lerde ortalığı domine ettiği 46 defansı. Tabii 46 defansı, zaman içinde rakip hücumlar tarafından hızlı ve kısa paslarla çözüldü, o ayrı. Ama günümüzde de Bears demek defans demek.

Bu defansın görünen yüzü Brian Urlacher ise, mimarı da -Tampa Bay’de linebacker koçu iken gördüğü- Tampa 2 savunmasını Bears’a uygulatan başkoç Lovie Smith.

Geçen yazımda hücum gücü yüksek(!) yeni Bears’dan bahsetmiştim. Gelgelelim Salı günü yayınlanan o yazıdan 2 gün sonraki “Perşembe Günü Futbolu” maçında GB Packers beni aynen tekzip etti. Bears maçı 23-10 kaybederken (tek TD maçın sonlarında geldi), QB Cutler 4 INT attı, WR Marshal ise sadece 2 kere top yakalayabildi. Cutler’ın boyuna posuna bakmadan LT Webb’e gider yapması da dibe vurulan noktaydı. Maçtan sonra Chicago Tribune yazarı Steve Rosenbloom “What was exactly new here?” (burada tam olarak yeni olan ne?)’lerle dolu yazısıyla adeta beni tanımadan, bilmeden ve okumadan selamlamış oldu.

Not: Clay Matthews tam 3.5 sack yaptı (Geçen sene Detroit’den Suh’un aynı pozunu koymuştum, bir daha iflah olmamıştı)

Packers maçını youtube’dan buldum ve tamamını seyrettim. Maçın ilk çeyreği 0-0, yani iki takımın da defansı çok iyi başlamış. Sonra Bears hücumda hatalara devam ederken Packers biraz işi çözüp maçı kazanmış. Yani o maç sonrasında en azından defans iyi diye teselli bulmak mümkündü.

Sonrasında St.Louis Rams maçında hücum yine durgundu. 23-6’lık farklı galibiyet aldatmasın, durum 13-6 iken, yani Rams sadece bir TD gerideyken, Şikago defansından Major Wright yaptığı 45 yardalık INT return TD ile maçı kopardı. Defans 6 sack, 2 INT ile üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Hücum ise yine anemikti. Ama önemli bir galibiyet elde edilmiş oldu. Maçın havasını en iyi özetleyen yazı “Dayanıklılık Bears’ı Bayağı Taşır” idi.

Bir sonraki maç “Pazartesi Gecesi Futbolu”ydu ve deplasmanda NFL’in en şöhretli takımı Dallas Cowboys rakipti. Dallas eski günlerinden uzak olsa da önemli bir takım. Maç öncesi skor tahmini esprili olarak 4-2 idi, çünkü iki takım da birbirine benziyordu: Kötü hücum hattı ve iyi defans hattı. Neyse, ben de Pazartesi gecesi 21 sularında saatimi (saat mi kalmış bu devirde, elbette cep telefonumu) 3:30’a ayarlarak yattım.

Maç Cowboys hücumuyla başladı. Dallas iyi koşularla ilerliyordu ki, ardarda 2 sack ile tüm momentumları gitti ve punt ile hücumları bitmek zorunda kaldı. Chicago ise ilk hücumuna kısa paslarla başladı. Bir süre başarılı gider gibi gözükse de Cowboys defansı hemen uyum sağladı. Ve ilk çeyrek 0-0 bitti.

Maçtan önce ünlü dönüşçümüz ama aslen emektar WR’miz Devin Hester (kimler geldi, kimler geçti) “topa daha fazla dokunmak istiyorum” diye bir çıkış yaptı. Haklıydı, zira Brandon Marshall falan derken Bears kendisini unutmuştu. WR’lar koçu hemen “ben receiver’ın top isteyenini severim” diye demeç vererek kendisini destekledi.

Nitekim ikinci çeyrekte tam iki kere deep rout, yani “snap’le beraber kafa yerde koşabildiğin kadar koş, sonra kaldırıp topa bak” oyununda Hester iki kere denendi ama başarılı olamadı.  Yine de Bears önce FG buldu. Ardından defanstan CB Charles Tillman’ın INT return TD’ı ile 10-0 öne geçti. Dallas hücumu devrenin sonlarında ritmini buldu ve onlar da bir TD bulunca ilk yarı 17-7 kapandı.

İkinci yarının hemen başında Cutler yine dip rotada Hester’ı buldu ve TD ile Bears 17-7 öne geçti. Sonra da LB Lance Briggs INT return TD ile durumu 24-7’ye getirdi. 4. çeyrekte etkili bir Cowboys hücumu yine CB Jennings’in INT’ı ile neticelendi. Cowboys’un kendine güveni kalmadığı sırada maçta o ana kadar adına yakışır şekilde çok etkili oynayan WR Brandon Marshall TD’ını yaptı ve maç 34-10 Bears’ın galibiyetiyle bitti.

Böylece 4. hafta sonunda Bears üç galibiyet bir mağlubiyet ile NFC North’da liderliği sürpriz Minnesota Vikings ile paylaşıyor. Defans zaten muhteşem, aşağıdaki rakamlar bunu açıkça gösteriyor (parantez içindekiler 32 takım arasındaki sırası)

Pts/G 17.0 (5)
3rd Down Pct %26.1 (2)
Sack 15 (3)
Interception 11 (1, ikinci 8)
Pass Avg 10.6 (6)
Int Ret TD 3 (1)
Takeaway 14 (1)

Hücum için böyle bir istatistik güzellemesini denemiyorum bile. Ama son maç iştah açıcıydı. Cutler maça kötü başlasa da ritmini buldukça güzel işler yaptı. Büyük umutlarla alınan yıldız WR Brandon Marshall 7 tutuş, 138 yarda ve 1 TD ile yıldızlaşırken, Hester ile çaylak Jeffrey de 3’er tutuş ile iyi iş çıkarttılar. Şu ana kadar TE’leri en az kulllanan takımlardan biri olan Bears bu maçta TE Kellen Davis’in 3 tutuş ve 62 yarda’lık performansı ile çok etkiliydi.

Koşu oyununda Matt Forte ile Michael Bush topları neredeyse eşit paylaştı ve yıpranmadan maçı tamamladılar. Hücum hattı ise Dallas’ın etkili defans hattına karşı sadece 2 sack’e izin vererek bence sınıfı geçti.

Sonuç olarak “Yeni Ayılar”‘ın hemen kolayca ligi domine etmeyeceği belli olsa da, en azından yavaş yavaş kendilerini bulduklarını söyleyip, kalan 12 maça playoff açısından umutla bakabiliriz.