Merhaba NFLTR okurları, sezonun son yazısıyla karşınızdayım. Sezonun son yazısı derken NFL sezonunun son yazısıyla. Bundan sonra draft üzerine ve çok farklı takım dosyalarına odaklanacağız, kaçırmayın. Şahsi reklamımı da yaptıktan sonra yazıya geçebilirim sanırım. Son yıllardaki gibi yine sürpriz bir şampiyonumuz var. Ravens playoff’ta tüm maçlara underdog olarak çıktı ve hepsini de kazanarak haklı şampiyonluğuna ulaştı. Finale Beyonce’den tutun elektriklerin kesilmesine kadar bir çok olay damga vurdu. Sonuç olarak Ray Lewis 12 yıl aradan sonra ikinci yüzüğünü kazandı ve artık huzur içinde devler sahnesinden çekilebilir.

Maça çok hızlı giren bir Baltimore Ravens izledik. Gerek savunmada gerekse hücumda ilk drive’da skor üreterek maça nasıl konsantre bir şekilde geldiklerini göstermiş oldular. Karşı taraftaki 49ers ise hem savunma hem de hücum takımlarında aynı konsantrasyonu gösteremeyip basit hatalar sonucunda erkenden geriye düştü ve bunun sıkıntısını elektrikler gidene kadar yaşadılar. Aslında 49ers’ın bir önceki turdaki Falcons maçına da aynı şekilde başladığını görmüştük. Yine o maçtaki gibi bu maça da dönmeyi başardılar ancak bu kez son topta kaybeden tarafta yer aldılar. Eğer o dönüşü tam manasıyla yapabilseler efsaneler arasına girecek bir final izlemiş olacaktık. Aslında böylesi de iyi oldu, Ravens’ın ve özellikle Flacco’nun tüm post seasonda ortaya koyduğu mükemmel oyun kesinlikle şampiyonluğu hak ediyordu.

Önce kaybedenin neyi yapıp neyi yapamadığından bahsedecek olursak en çok dikkati çeken kaçan tackle sayısı oluyor. Maç öncesi istatistiklere bakacak olursak 49ers’ın ligin en iyi tackle yapan, en az tackle kaçıran ve darbeden sonra en az yarda izin veren ekip olduğunu görüyoruz. Fakat sahadaki takım ile bu bahsedilen takımın aynı ekip olduğundan bahsetmek güç. Tamam savunmanızın önemli oyuncuları sakat sakat oynuyor olabilirler ancak ortada bir handikaptan bahsetmek zor. Çünkü Ravens’ın bütün sezon sakatlıklarla boğuştuğunu biliyoruz.

Normal sezonun sonlarına doğru Niners savunmasının zaten bir düşüş yaşadığından bahsetmek mümkündü. Bu düşüş playoff’ta tavan yaptı adeta. Maç öncesi yazımda Niners secondary’sinin Falcons karşısında yaşadığı sıkıntıları Super Bowl’a taşıdığı takdirde büyük sıkıntı çekeceğini söylemiştim. Maalesef ki taşıdılar ve tüm maç boyunca Ravens recieverlarını savunmak adına hiçbir hamle bile yapamadıklarını gördük. 49ers’ın en iyi olup bunu bu kez sahaya yansıtamadığı bir diğer noktada özel takımlardı. 49ers ligin en iyi özel takım performanslarından birini gösteriyordu. Tam sırasını hatırlamıyorum ama ligin en az return yardına izin veren takımların başında geliyorlardı. Saha da ise ne vardı? Ravens’ın hız uzmanı Jacoby Jones’tan 109 yardlık Super Bowl rekroru olan kick off return touchdown. Bu iki aksaklık 49ers’a maçı kaybettiren etkenler oldu.

Şu noktaya da değinmeden geçmeyeceğim. Kaepernick sonunda kaybedince “hater” lar bir bir meydana çıkmaya başladı ve bu çocuğun zaten iyi olmadığını, NFL kariyerinin bu maçla bitebileceğini, pistol offense’in ve zone read hücumlarının NFL’de hiçbir zaman asıl başarıyı getirmeyeceğini ve daha bunun gibi bir çok şeyi savunur oldular. İlk olarak unutulmamalı ki bu adam henüz 25 yaşında ve sezonun ortasında takıma monte edildi. Doğru düzgün bir tecrübeyi bırakın henüz full bir sezonu yok. Bu maçı Kaepernick yüzünden kaybetti Niners diyenler çok büyük bir yanılgının içerisindeler. Yukarıdaki paragraftaki saydıklarım özellikle de Niners savunması yenilginin baş mimarı. Ondan sonra da en kritik anlardaki yanlış play call’ları ile hücum koordinatörü Greg Roman geliyor.

Herkes Kaepernick’in o bahsettiğim kritik anlar olan başarısızlıkla sonuçlanan 2 point conversion ve son drive’daki red zone hücumunda tabir yerindeyse nasıl sıvadığından bahsediyor. Ben de onlara soruyorum, Greg Roman’ın hiç mi suçu yok? Ravens o pozisyonların hepsinde göstere göstere blitz yapıyor ancak Roman maç boyunca tıkır tıkır işleyen koşu hücumu yerine fade route tercih ediyor ve Kaepernick blitz altında dar alanda atması zaten zor olan o pası başarılı bir şekilde atamıyor. Pozisyonları tekrar izleyecek olursanız neden bahsettiğimi anlayacaksınız. Kaepernick’in özellikle Super Bowl buluşmasına bizleri kırmayıp gelen Kaan Kural abimiz tarafından çokça eleştirildiği bir başka pozisyon olan, Crabtree’nin topu yakalayamayıp takımı TD’den ettiği pozisyonda suçunun olmadığını düşünüyorum. O pozisyonuda sakin kafayla izlediğiniz zaman pasın Crabtree değil de Randy Moss’a atıldığını görürsünüz. Top tam Moss’un kucağına giderken Crabtree bir CB gibi topu deflect ediyor. Bana kalırsa Kapernick’in maçtaki en büyük hatası çok amatörce attığı INT oldu. Onun dışında sonuca büyük etki eden hatasının olduğunu düşünmüyorum.

Ravens cephesine geçecek olursak konuşalacak fazla bir şey olduğunu sanmıyorum. En az hatayı yapıp en iyi savunmayı yaparak haklı bir şekilde maçı ve şampiyonluğu kazandılar. En önemli cover adamları Lardarius Webb’in yokluğuna rağmen başarılı bir arka alan savunması yaptılar. Onlar adına tek sıkıntı Ray Rice’ın playoff’ta yakaladığı fumble hastalığına bu maçtada devam etmesiydi. Şanslılardı ki Niners o fumble’ın akabinde TD bulamadı kendilerinin aksine. En dikkat çeken oyuncuları Super Bowl’da bir maçta hem return hem de recieving TD yapan oyuncu olarak tarihe geçen Jacoby Jones, canavar gibi bir maç oynayan Anquan Boldin ve tabi ki MVP Joe Flacco’ydu. Jones’un maç öncesinde gizli silah olarak devreye gireceğinden bahsetmiştik nitekim öyle de oldu. Hatta bu performansı adının MVP tartışmasında geçmesine bile neden oldu. Anquan Boldin’in veya Torrey Smith’in böyle bir performans göstereceği zaten belliydi. Öne çıkan isim Boldin oldu ve Julio Jones’un Chris Culliver’a yaptıklarını bu kez o yaptı. Joe Flacco’ya gelecek olursak Joe Montana’nın playoff’lardaki 11-0’lık TD-INT oranını egale etmesi zaten ne kadar büyük bir oyuncuya dönüştüğünün kanıtı. Flacco artık elit bir oyun kurucu ancak Peyton, Brees, Brady gibilerin seviyesine çıkabilmesi için daha yolu var. Ancak bu ışığı şahsi olarak onda gördüğümü söylemeliyim.

Maçta elektirklerin kesilmesi ve yaşanan hakem tartışmaları sanki maçın bizim ülkemizde oynandığını düşündürdü bir an bizlere. Ancak ben bu iki konuya da fazla girmeyeceğim. Elektrik kesintisi büyük bir skandal olabilir ama benim açımdan fazla büyütülecek bir şey değil, hatta şükredilmesi gereken bir şey. O kesinti yaşanmasa maç çok daha farklı ve çekişmeden, heyecandan yoksun geçebilirdi. Hakemler içinse söyleyecek fazla şeyim yok. Keza tartışılan pozisyon için NFL’in kurallarını anlamak zor. Jimmy Smith’in yaptığı kimine göre press coverage, kimine göre pass interferrence, kimine göre holding. Kural kitabıyla fazla haşır neşir olmadığımdan buna bir yorum getiremeyeceğim. Son olarak Jon Harbough’un son pozisyonda punt yapmayıp endzone’da süreyi öldürmesi ve safety’ye izin vererek no pressure kick ile sonuçlandırdığı olay gerçekten takdir edilesi bir hareketti. Maç sonunda mütevazı olup kardeşi için ligin en iyi koçu demiş olsa da ben gerek son 5 yılda yaptıkları ve bu sezon yaptıkları ile Jon Harbough’yu çok ayrı bir noktada görüyorum.

Son söz olarak NFLTR ailesi olarak düzenlediğimiz gecemize katılan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Şimdiden draft’a girecek oyuncuları araştırmaya başlayın, sezon başlayınca cahil kalmayın, esen kalın.