Merhaba sevgili okurlar, Bu hafta ki konumuz tabi ki de Super Bowl. Biraz geç oldu ama güç olmasın. Malumunuz bu sezonun finali beklenen bir son olmadı. San Fracisco sezon başında Super Bowl sinyalleri verse de Baltimore için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Ancak sezon başında benim gibi oyunu ilginç kılacak hikayelere bayılanlar sezon sonunda kardeşin kardeşe karşı geleceği bir son hayal ediyordu. Nitekim Super Bowl’a sayılı günler kala bu hayal gerçekleşmiş durumda. Harbough, Harbough’ya kardeş, kardeşe karşı. Siz deyin Brothers Bowl, onlar desin Super Bowl, biz diyelim Harbowl.
Öncelikle tüm yorum ve analizlerimden önce şunu belirtmek istiyorum ki çok keyifli hatta son yılların en keyifli finalinin olmasını bekliyorum. Bunun içinse sağlam nedenlerim var. İlki iki takım arasında fazla bir güç farkı bulunmaması. İki ekipte güçlü koşu hücumlarına, kaliteli Ofans Line’larına, güçlü kollara ve big play yeteneklerine sahip oyun kuruculara ve güçlü savunmalara sahip. Son yıllarda ligi etkisi altına alan pocket passer ve 0 koşu hücumu hegomonyasına baş kaldıran bir final olacak ve bunu bir old scholl final olarak adlandırmak sakıncasız olur. Zevkli bir maç beklememin diğer bir nedeni de şu noktaya gelene dek oynanan kaliteli playoff futbolu. Özellikle Ravens ve 49ers heyecan kasırgası şeklinde geçen maçlar oynadılar ve bunlardan bir diğerini Pazar günü beklememek için bir nedenimiz yok.
Klasik olacak ama maçın skoruna direkt olarak etki edecek isimler iki ekibin QB’leri Kaepernick ve Flacco olacak. İki oyuncu da sezon sonuna büyük soru işaretleri ile girdiler. Kaepernick’in sezon içindeki çıkışı balon olarak görüldü ve sürekli bir hata yapması beklendi. Ancak genç oyuncu tüm bu olumsuz ortamda takımını sırtına aldı ve Super Bowl’a taşıdı. Hem de topu topu 10 maçlık tecrübeyle. Diğer tarafta ise lige girdiğinden beri bir türlü sempati kazanamayan bir Flacco. Yaptığı açıklamalarla şimşekleri üstüne çeken, sahada çoğu zaman icraat yapamayan, kritik anlarda hata yapıp bir türlü sonunu getiremeyen Flacco. Ancak o Flacco öyle bir kabuk değiştirdi ki tüm NFL çevresini şok etti desem yanılmış olmam herhalde. Bu sefer tüm önemli maçların tüm önemli kırılma anlarında büyüdü ve büyüttü. Neyse, şuana dek ikisi der çok değerli performanslar göstermiş olabilirler ancak bu demek değil ki soru işaretlerinin sonu geldi. Sonuçta ikisi de ilk defa böyle bir maç oynayacaklar. Hele ki Kaepernick daha tam bir sezon tecrübesine bile sahip değilken. Dürüst olmam gerekirse ben de her şeye rağmen bir nebze de olsa şüphe duyan grup içindeyim. Kaepernick buraya kadar baskıyla çok iyi mücadele etti ama bunun adı Super Bowl ve temkinli yaklaşmakta fayda var. Aynı şeyler Flacco için de geçerli. Her ne kadar Kaepernick daha komple bir QB olsa da Flacco’nun çok daha değerli silahlara sahip olduğunu göz önüne alırsak burada eşitlik bozulmuyor gibi.
Koşu oyunlarına geçecek olursak ilk RB’leri kıyaslamak gerekir. Ray Rice mı Frank Gore mu? Sorusuna cevabım Rice olur ancak bu sezon işler biraz farklı. Rice standartlarının altında bir sezon geçiriyor ve normalde ana gücü olması gereken hücumlarda yerini Flacco’ya bırakmış durumda. Özellikle bu sezon fumblelarla başının dertte olduğunu söyleyebiliriz. Frank Gore ise tam bir istikrar abidesi ve çizgisini hiç bozmuyor. Gore’un üstelik Kaepernick gibi büyük de bir artısı var. Kendi başına zaten çok iyi bir koşucu olan Gore, read option hücumuna da çok güzel uyum gösterdi ve değerini ikiye katladı. Ancak Rice’ın da Leach gibi bir FB ile oynadığını unutmamak gerek. Fakat ben Kaepernick’in de katkılarıyla bu alanda 49ers’ı önde görüyorum.
Üçüncü kıyas başlığımız recieverlar. Randy Moss’un hafta içinde yaptığı açıklamaları hayretle izledik, evet. Kendisini gelmiş geçmiş en iyi WR ilan etti. Bana kalırsa Jerry Rice’a büyük bir saygısızlık yaptığını söylemeden edemeyeceğim. Randy Moss bu oyunu oynayan en büyük WR’lerden biri ancak en iyisi mi? Bence değil. Bunu tartışmak için Rice’ın da dediği gibi önce bir yüzük kazanması gerekiyor. Madem Moss dedik onunla devam edelim. Kesinlikle eski Moss değil ancak hala cephanesinde birkaç mermi bulunduruyor ve hala tahlike arz ediyor. Yani adı bile yeter. Geçen Super Bowl’un yıldızı Mario Manningham’in sakatlığı bu kategoride Niners’a büyük darbe vurdu. Ancak Michael Crabtree bu sezon inanılmaz bir evrim geçirdi ve yavaş yavaş no.1 reciever rolüne oturuyor.
Tabi bir de büyük maçların adamı, ultra atletik TE Vernon Davis var. İşler sıkışınca devreye giren ve her zaman güvenebileceğiniz bir karakter. Bu kategoride geçen yıla oranla büyük bir gelişimden bahsetmek mümkün ancak yine de bir kalite ve rotasyon eksikliğinden bahsetmek mümkün. Ravens tarafında ise bütün yükü Boldin-Smith-Pitta üçlüsü çekiyor. Bunlara ek olarak hız uzmanı Jacoby Jones gizli silah. Boldin isim, kalite ve form olarak sahadaki en iyi reciever olacak bence. Torrey Smith’in Flacco ile çok uyumlu o big play yeteneği ve üstün fiziği onu özel kılıyor. Dennis Pitta büyük bedeni ile momentumu değiştirmek adına orta alanda büyük bir silah ve Flacco bu silahı ateşlemekten büyük haz duyuyor. Bu alanda önde gördüğüm taraf kalite bakımından Ravens.
Gelelim en kritik noktalarından birine, savunmalara. İki takımında savunmasında efsane ve gelecekte efsaneliğe aday isimler mevcut. Ravens cephesinde Ray Lewis ve Ed Reed bu mertebeye şimdiden erişmişken, Niners’ta Patrick Wilis, Justin Smith, NaVorro Bowman hatta Aldon Smith gibi buna aday isimler mevcut. İki tarafta özellikle Ravens uzun yıllar savunma kimliğiyle öne çıkan ekipler. Maçın QB’lerden sonra en kritik noktası savunma olacak. Çünkü her iki savunma da top kaybı yaratmak konusunda oldukça yetenekliler. Özellikle Ravens savunması playoff’lar boyuncu yedikleri TD’den fazla top kaybı yarattılar. Bu istatistik belki de onları bu noktaya taşıyan etkendi. İki takımın normal sezon ve playoff savunmalarını karşılaştıracak olursak Niners’ta bir düşüş, Ravens’ta ise bir yükselişten bahsetmek mümkün. Sezonu sakatlıklarla boğuşarak geçiren Ravens savunması sonunda sağlıklı ve yavaş yavaş daha iyiye gidiyor. Ancak Niners savunması özellikle pas rush konusunda büyük bir düşüş yaşadı ve bu düşüş Aldon Smith ve Justin Smith’in performanslarıyla paralel oldu. Fakat yine de kritik anlarda öenmli işler yapmayı başarıyorlar. Koşu savunması olarak 49ers’ı daha önde görsem de son iki maçta Ravens hiç de fena sayılmayacak bir iş çıkardı yer savunmasında. Niners son Falcons maçında secondary’de ciddi alarmlar verdi ve bu sorunları finale taşımaları kırmızı sıcak Flacco’nun ekmeğine yağ sürecektir. Aynı şekilde Ravens’ın da aynı konsantrasyonla yeri savunması gerekiyor çünkü Kaepernick bu açıkları değerlendirmekte bir an bile tereddüte düşmeyecektir. İşin en karşık olduğu bölümün savunma olduğunu düşünüyorum. İki tarafta da oyuna doğrudan etki edebilecek isimlerin bulunması bunda etken. Net bir sonuç çıkaramıyorum maalesef.
Açıkçası kimin kazanacağı hakkında kesin bir tahmin yapmak çok zor. Yine de ben 49ers’ı çok küçük bir adım hatta yarım adım ile önde görüyorum. Bu yorumu da kesinlikle duygusallıkla yapmadım. İki ekibe de aynı sempatiyle yaklaşıyorum ve her şeyden önce zevk dolu bir karşılaşma olmasını diliyorum. Super Bowl buluşmasında görüşmek üzere, hoşça kalın…