Chargers üç haftadır arka arkaya kaybediyor ve yılın başında altıncı playoff biletinin boşluğuyla, aynı zamanda sergilenen iyi performansla yeşeren playoff umutları artık iyice yok oluyor. Fakat ben Chargers’a güveniyorum ve bu hafta Chiefs karşısında gelecek sürpriz bir galibiyetin, hele bu yolda en büyük rakiplerimiz Jets ve Ravens karşılaşırken, bizi tekrar yarışın içine iddialı bir şekilde döndüreceğine inanıyorum.

Playoff Resmi

Sezonun bu dönemlerinde artık ligdeki takımlar; umutsuzlar, gidecekler ve yarıştakiler olarak üçe ayrılmış durumda. Umutsuzlar Jags, Texans, Vikings, Falcons ve her ne kadar performansları her geçen hafta yükselse de Bucs gibi takımlar. Gidecekler ise playoff’a gitmeyi henüz matematiksel olarak garantilemeseler de gitmelerine kesin gözüyle bakılan Broncos, Chiefs, (“kolay” denilen AFC West’ten iki iddialı takım, Amerikan futbolunu bu yüzden seviyoruz) Seahawks, Patriots, Bengals, Colts ve Saints. Yarıştakiler ise artık geriye kalan AFC’de bir, NFC’de ise komplike bir hal almış iki divison lideri ve iki playoff takımı (ki birisi gideceklerin altına yazılabilecek olan Panthers) olarak dört spot için kıyasıya mücadele eden takımlar.

AFC’ye yani Chargers’ın da içinde bulunduğu ve üzerinde fazla duracağım son spota odaklanacak olursak, bunun için mücadele eden birçok takım var. Avantajlı konumda olan 5-5’lik Dolphins ve Jets. Ancak Dolphins içinde yaşanan Incognito vakası ve diğer sıkıntılar nedeniyle bence buraya fazla tutunamayacak. İşin kızıştığı nokta ise bunların sadece bir maç gerisinde olan takımların fazlalığı; Steelers, Chargers, Raiders, Ravens, Browns ve Titans. Bu durumda bana göre en avantajlı takım Jets olarak dururken, arkasından sürpriz olarak onu takip edip orayı kovalayacak takımlar “önceki yılın Super Bowl şampiyonu” sıfatı nedeniyle Ravens, Steelers ve Chargers. Bunlar içinden fikstürü en zor olan ekip Chargers olduğundan, performansınızın acilen yükselmesi gerektiği de bir gerçek. Zira Chargers birisi bu hafta olmak üzere iki kez Chiefs’le, bir kez Bengals’la, bir kez de Broncos’la karşılaşacak. Sonuç olarak AFC’de ve NFC’nin bahsettiğim yerlerinde playoff durumu böyle.

Maça geçecek olursak, Chargers henüz ilk drive’da Dolphins’e üç ve uzunda geçiş izni verdi, bu alışılmadık bir şey değil, bu drive’da Ryan Tannehill’i red zone’da durdurup field goal ile kesmek ise pozitif bir noktaydı. Tabii daha sonra Ryan Mathews’un maça etkili başlayışı Vincent Brown’un route koşamayıp drive’ı interception ile sonuçlandırmasıyla kesildi. Devamında Chargers secondary’si ise yılın ender görülen hareketlerinden birisini yaparak kendi interception’larıyla oku tekrar Miami end zone’una çevirdi. Beni en çok etkileyen olay ise Antonio Gates’in arkasından yetişen Ladarius Green’in şans verildiğinde neler yapabildiğini göstermesiydi. 32 yardlık mükemmel reception’ı bunu kanıtlar nitelikteydi. Maça King Dunlap’in sakatlığı nedeniyle left tackle olarak başlayan D.J. Fluker’dan fazla faydalanamamamız ise ofansı çok etkiledi. Yılın flaş ismi Keenan Allen ise tam kendini göstermeye başlamışken drive’ı bitiren taunting penaltısı onun da hızını kesti.

İstihbarat Ajanlığından Güvenlik Görevliliğine?

Antonio Gates’in bir TD reception’ı ise çok ilginç bir şekilde iptal edildi. Rivers pası attığında line of scrimmage’ın ilerisinde olduğundan Chargers 6+1 yerine üç puana razı oldu. Bu pozisyonda hakemler tekrarları izlemek için saha kenarına gittiğinde orda görevli olan güvenlik taraftarlara hakemin kararını açıklanmadan iletmesi ise yüzleri güldüren bir enstantane oldu.

Bu maçta Ryan Mathews 51 yardlık koşusuyla kariyer rekorunu kırdı. Maçın en önemli istatistiği ise penaltılar konusundaydı. Chargers, 76 yardlık 10 penaltı yaparken, Dolphins sadece 3 penaltı ve 15 yardda kaldı, bu da onlara maçı getirdi. Green 81 yard ile takımı reception yardlarında sırtladı ve TE pozisyonunda gelecek adına güven verdi.

Rivers, yılın başından beri uzun paslarda yarattığı etkiyi bu maçta yaratamayınca ofans güven vermedi. Bu son iki bilgi Chargers’ın sezonunun dengesizliğini de destekler nitelikte.

Takımın Sultan Süleyman’ı, James Harden’ı, Eric Weddle ise maçın sonunda verdiği röportajla takımın liderliğini niçin üstlenmesi gerektiğini bir kez daha göstermiş oldu. “Kazanmalıyız. Gelecek hafta kazanmalıyız. Başka seçeneğimiz yok. Herkes hala inanıyor. Fikstürümüzde çıkıp, doğru oynayıp sonuçlandırabilirsek yenemeyeceğimiz hiç kimse yok.”

Son olarak bu hafta Chargers’ın kaybetmesi benim için tek bir şeye faydalı oldu, Chargers resmi Twitter hesabı yaptığı anket sırasında benim attığım Tweet’i favorilerine ekledi. Tabii kazansak da bu olmasaydı daha iyi olurdu fakat kötünün iyisi diyelim, iyi haftalar efendim. Aman gelecek hafta kimselere randevu vermeyin, gene birlikte olalım…