Sezonun en sevdiğim noktasındayız. Kafayı playoff ihtimallerine yorma vakti! AFC’de kim ne olursa playoff’a kalır, hangi takımlar kaç numaralı seri başı olur, kimler ilk haftayı bay geçer?

Öncelikle, sistemi hatırlayalım:
Dört grup birincisi ilk dört sıranın sahibi oluyor division’da, ardından gelen ve grup lideri olamayan iki takım ise beş ve altıncı sıranın, yani wild card’ların sahibi oluyor. İlk iki seribaşı ilk haftayı bay geçiyor, 3 ile 6, 4 ile 5 ise ilk turda mücadele ediyor.
Beraberlikler bozulurken şu sistem uygulanıyor: İlk olarak division içinde kimin üstte olduğu hesaplanıyor, ardından –varsa- diğer gruplardaki takımlar işin içine giriyor. Sisteme hâkim olmak kafaların karışmaması açısından önemli.
İki takım sezon içinde karşılaştıysa, o maçın galibi otomatik olarak üst sırada yer alıyor. İki maç yapan takımların 1-1 olması halinde ise ikili averajdır, deplasman golüdür bunlar geçerli değil. Kendi aralarındaki maçın ardından ilk olarak grup içi maçlara, ardından aradaki ortak maçlara, ardından konferans içi maçlara bakılıyor division’daki eşitliklerin bozulması için. Konferans eşitliklerinde ise önce konferans içine, ardından ortak rakiplere bakılıyor(en az dört ortak rakip şart). Bunların ardından eşitlik hala sürüyorsa işin içine “strength of victory” ve “strength of schedule” giriyor.
Takımlara bakarsak:
Denver Broncos
Denver Broncos (11-3), AFC’nin bir numaralı seri başı olmak için ipleri hala elinde tutuyor, Chargers yenilgisine rağmen. Sezonu 13-3 ile #1 seed olarak tamamlayamamaları büyük sürpriz olur, son iki haftadaki rakipleri Texans (2-12) ve Raiders (4-10) çünkü.
Kansas City Chiefs
Kansas City Chiefs (11-3), Broncos’la aynı grupta bulunmak gibi ufak bir talihsizlik sonrası playoff’ların ilk haftasında sahaya çıkmak, hem de bunu deplasmanda yapmak zorunda kalacak gibi gözüküyor. Broncos kaybetmezse AFC West’i kazanamıyorlar, #6’ya düşmeleri de mümkün değil. Yine de, bu takımın geçen yılı 2-14 bitirdiğini hatırlamak lazım, öpüp de başlarına koysunlar 5 numarayı. Son iki maçları Colts (9-5) ve Chargers’la (7-7), normal şartlarda 13-3 bitirmelere lazım ligi ama son haftaya yedek takımla çıkma ihtimalleri yüksek. Chiefs gibi bir ekibin rakibi olmak kimse istemeyecektir, bu da #4 seed’den kaçmak için tüm takımların elinden geleni yapacağını gösteriyor.

Miami Dolphins & Baltimore Ravens

8-6’lık Dolphins şu anda Broncos’dan sonra fikstürü en rahat olan ekip konumunda. Ryan Tannehill ve ekibi önce Buffalo Bills’le (5-9), ardından da playoff iddiası kalmayan Jets’le karşılaşacak, sezonu 10-6’yla bitireceklerini düşünmek yanlış olmaz. Bu da bize, Dolphins bir sürpriz yenilgi tatmazsa onların altıncı sıradan playoff’ta olacağını gösteriyor.
Miami’yi tehdit edebilecek tek takım Ravens, çünkü onların da 10-6’lık bir sezon çıkarma ihtimali var. Ancak, Ravens’ın son maçı Cincinnati Bengals’la (9-5), bu da bize iş son maça kalırsa Baltimore’un Cincy’yi yenmesi halinde AFC North’u kazanacağını gösteriyor(iki takım da eşit ve Ravens Bengals’la yaptığı iki maçı da kazanmış oluyor). Bengals, sezon içinde Dolphins’e de kaybettiği için wild card yarışına tutunamıyor.
Anlayacağınız Dolphins önündeki iki kolay maçı kazandığı takdirde altıncı sıradan playoff’ta. Yine de, bu sezon kendi evlerinde yenildikleri Bills’e karşı deplasmana gittiklerini hatırlatmakta fayda var.
Hem Dolphins’in hem de Ravens’ın 9-7’de wild card pozisyonunda kalması durumunda ise aralarındaki maçtan dolayı altıncı sıranın sahibi Baltimore oluyor. Tabii ki öyle olursa işin içine Chargers’ın da girme ihtimali var, ama konferanstaki maçlar sayesinde üstünlük yine Ravens’ta kalacak.
New England Patriots

Dolphins’in AFC North’u kazanma ihtimali de var tabii, ama bunun için New England Patriots’ın (10-4) kalan iki maçını da kaybetmesi gerekiyor (İkisi de 10-6 olursa, Pats grupta 3-3 oluyor, Dolphins ise 4-2, aralarındaki maçlar 1-1 olduğundan division’a bakılıyor). Bu hafta Ravens’la karşılaşacak olan Pats, yenilse dahi son hafta Bills’e kaybetmeyecektir, yani AFC North Patriots’ın diyebiliriz.

İki numaranın sahibi olup ilk playoff haftasını bay geçmek de yine Pats’in elinde. Kalan iki maçı da kazanırlarsa bunu garantiliyorlar. Bills’i yenip Ravens’a yenilerek sezonu 11-5 bitirdikleri takdirde ise, Colts ve Bengals’ın yenilmelerini bekleyecekler, ki Colts’un Chiefs’le, Bengals’ın da Ravens’la zorlu birer maçları var. Olası senaryolar şu şekilde:
– Patriots da Bengals da ligi 11-5 bitirse, aralarındaki maçı kazanmış olan Cincy iki numaranın sahibi.
– Aynı durum Colts’la gerçekleşirse işler karışıyor. Aralarında maç yok ve bu senaryoda iki takımını da konferans rekoru 9-3. Ortak rakip sayıları sadece üç olduğu için de işin içine “strength of victory” giriyor, yani yendikleri takımların toplam-galibiyet-mağlubiyet sayıları. Patriots’ın Bills’i yenip Ravens’a yenildiğini varsaydığımızı hatırlatalım. Son iki haftadaki maçlara tahmin yürütürsek durum şu şekilde gibi: Colts 79-97, Patriots ise 63-116. Bunun tahmini olduğunun altını bir kez daha çizmeliyim, ancak Colts, 49ers ve Seahawks’ı yenmenin verdiği avantajla üstün çıkıyor gibi.
– Üç takımın da eşit olması durumunda ise rakiplerini yenmeyi başaran Bengals 2 numarayı kapıyor.
Patriots, AFC North’u kaybettiği takdirde ise altıncı sıradaki wild card’ın sahibi olacak (Bengals’a karşı da avantaj Patriots’ta, Ravens zaten son iki maçını kazanırsa grup lideri).
Cincinnati Bengals
Bengals’ın durumu oldukça ilginç. Patriots ve Colts’u yenmiş olmaları onlar için büyük avantaj ama AFC North’u Ravens’a kaptırdıkları takdirde playoff dışı kalıyorlar, wild card’da sezon içinde yenildikleri Dolphins’in gerisindeler. Yukarıda yazdık ama özetlemek gerekirse, AFC North’u kazanamazlarsa muhtemelen playoff dışındalar, Dolphins’in Jets’e veya Bills’e kaybetmesini bekleyecekler. Gruplarını kazanamamaları için tek yol Ravens’ın son iki maçı da kazanması. AFC North’u şampiyon kapattıkları halde ise çok büyük bir ihtimalle üç numaralı seri başı olacaklar. Patriots’la eşitlendikleri takdirde ise iki numarayı kapıyorlar.

Indianapolis Colts
Colts, AFC’de #4 seed’e demir atmış gibi. Gruplarını çoktan kazandılar, playoff’u kaçırma ihtimalleri yok. Son maçları Jaguars’la, hemen hemen garanti bir galibiyet. Eğer Chiefs’i de yenerlerse 2 numarayı alıp ilk haftayı bay geçme şansları hala var, Bengals ve Patriots’ın en az birer maç kaybetmesi halinde.
– Cincinnati’den daha fazla maç kazanmaları gerekiyor. Eşitlik halinde üstünlük Bengals’ta.
– Bengals’ı geçip Patriots’la berabere kalmaları halinde ise işin içine yukarıdaki strength of victory hesabı giriyor, üstünlük Indy’de gibi görüldüğü üzere.
Bu noktada Colts taraftarının gönlü Ravens’la olacak diyebiliriz, çünkü Ravens’ın iki maçını da kazanması demek Patriots ve Bengals’ın birer maç kaybetmesi demek. Bu durum gerçekleştiği takdirde ise Colts iki maçını da kazanıp ilk haftayı bay geçebiliyor.
Üçüncü sıra içinse Cincinnati’den daha fazla maç kazanacak veya yine Ravens’ın AFC North’u kazanmasını bekleyecekler, bu durumda Chiefs’e yenilseler bile üçüncü sıranın sahibi Colts olacak.
Diğerleri
Steelers’ın hala playoff yapma ihtimali var. Nasıl mı? Önce iki maçlarını da kazancaklar, Packers ve Browns’a karşı. Ravens iki maçını da kaybedecek, gruptaki maçlardan üstünlük Pittsburgh’ta. Chargers en az bir maç kaybedecek, konferanstaki maç avantajı Steelers’ta. Dolphins iki maçını da kaybedecek, ama bu da yetmiyor, Jets de son iki haftada iki galibiyetle kapatacak. İlk olarak division’a bakıldığı için bu durumda Jets, Dolphins’i geçecek, konferanstaki maçlardan Steelers playoff’a kalacak. Jets’in ikide iki yapamaması halinde aralarındaki maçlar sayesinde Dolphins altıncı sırayı alıyor.
Jets’in playoff şansı, Baltimore’a karşı aldıkları yenilgi yüzünden, yok.
Chargers ise yedi galibiyetinin üçünü konferans dışından aldığı için hiçbir beraberliği bozamıyor. Son haftalarda ikide iki yapmaları ve Dolphins ve Ravens’ın kalan maçlarını kaybetmesi gerekiyor San Diego’nun playoff görmesi için.

Sonuç
Senaryoların büyük çoğunluğu “ölme eşeğim ölme” şeklinde görebileceğiniz gibi. Bills, Jets veya Jaguars’tan gelecek sürpriz galibiyetleri denklemin dışına çıkardığımızda şu maçlar AFC’nin kaderini belirleyecek:
Baltimore Ravens – New England Patriots
Baltimore Ravens – Cincinnati Bengals
Indianapolis Colts – Kansas City Chiefs
Broncos, Chiefs, Patriots ve Dolphins’in yerleri kesin gibi, AFC North’un galibi ise diğer seri başlarını belirleyecek. Bengals kazanırsa Bengals, Ravens kazanırsa ise Colts #3 olacaktır.
Tahmin:

#1 Denver Broncos (iç saha avantajı) , #2 New England Patriots (ilk hafta bay)
#3 Cincinati Bengals vs. #6 Miami Dolphins , #4 Indianapolis Colts vs. #5 Kansas City Chiefs
Olası beraberliklerde kim önde?
Bengals >  Colts
Colts > Patriots
Dolphins > Patriots
Ravens > Dolphins
Broncos > Chiefs
Colts > Ravens
Ravens > Bengals
Dolphins > Colts
Ravens > Patriots
Bengals > Patriots
Steelers > Ravens
Steelers >  Chargers
Steelers >  Jets
Dolphins > Chargers
Ravens > Chargers
Dolphins > Steelers
Jets > Dolphins