Mutlu yıllar NFLTR.com okuyucuları. San Diego, Pazar günü gerçekten sezonun en güzel maçlarından birisine sahne oldu. Ve en önemlilerinden birisine… Chargers uzatma devresi sonucunda Chiefs’in yedek takımını 27-24 yendi ve playoff’larda AFC’nin son yerine ismini yazdırdı. Bu maç hakkında konuşacak çok şey var ama ben öncelikle iki tane play’den bahsetmek istiyorum ki bütün sezonun ve playoff’ların kaderini değiştirdi.

İlki normal sürenin bitimine dört saniye kala kaçan Chiefs field goal’ü. Kicker Ryan Succop kick için sahaya çıktığında kafamı ellerimin arasına almış, bütün sezon gitti diyerek üzülüyordum. Sonra kulağıma spikerin “No good!” diye bağırışı geldi ve bütün sezon bize karşı yer alan “futbol tanrıları” sonunda yüzünü bize döndü diye sevindim. Bu arada çok değişik bir olay da bu field goal sırasında sahadaki Chargers oyuncuları için yaşandı. Bu yıl kural kitabına eklenen “bir kick sırasında defans takımının altıdan fazla oyuncusu topun bir tarafında olamaz” kuralı bozulmuş ve Chargers topun sol tarafında yedi kişi ile durmuştu. NFL, maçtan sonra bu kural hatasını kabul etti. Bu normalde beş yardlık bir penaltı ve dördüncü down’ın tekrarı anlamına gelir ve Chiefs’e bir şans daha verirdi. Futbolun adaleti konusunda ise yılın ilk Chargers maçına dönmek istiyorum. Texans field goal kullanıp üç puan alacakken Chargers’a olmaması gereken bir penaltı çalınmış bu da Houston takımına bir first down vermiş ve touchdown ile sonuçlanmıştı. Burada alınan ekstra dört puan ise Texans’ın üç puanlık galibiyetine etki etmişti. Yani, futbol adaleti bu maçta yüzünü gösterdi ve çalınması gereken bir penaltı çalınmadı. Tabii bu ne kadar mantıklı bir kıyaslamadır orası size kalmış…
İkinci olarak ise overtime’da kendi 28 yard çizgimizde “4th and 2” pozisyonuna düşmüş ve punt için sahaya çıkmıştık. Herkes snapin punter Scifres’a gitmesini beklerken Pro Bowl’a seçilen ama gitmemek için dua eden (Super Bowl’da olmak) safety Eric Weddle snap’i aldı ve trick playde iki yard için kendini pile’ın içine attı. Top tekrar gözüktüğünde ise Chiefs’li oyuncuların elinde ve TD için endzone’daydı. Fakat hakemler düdüklerini daha önce çalmış ve Weddle’ın gereken mesafeyi kat ettiğini belirtmişlerdi. First down! Maçtan sonra Eric Weddle play call’u kendisinin yaptığını şaka yaparak söyledi. “Sakalım snap sırasında kulağıma ‘Yapabilirsin’ dedi” diyen Weddle sonrasında maç içinde puntlarda pile’a giren kenar oyuncularının bu sefer girmediğini fark ettiğini ve play’i orada kendisinin seçtiğini söyledi. HC Mike McCoy ise maç öncesinde bunu konuştuklarını ve şansını bulurlarsa uygulayacaklarına karar verdiklerini söyledi.
Bu maçın sonrasında üç oyuncu ise farklı kategorilerde haftanın oyuncusu olmaya aday gösterildi. Keenan Allen üçüncü kez Pepsi haftanın çaylak oyuncusu ödülüne aday oldu (Önceki iki sefer kazanmıştı). Yılın çaylağı ödülü içinse iki RB Le’veon Bell ve Eddie Lacy ile yarışan Allen’ın bunu kazanması ise sürpriz olmaz.
Önceki hafta 99 yard ile beşinci 100+ yard maçını kaçıran formlu RB Ryan Mathews bu maçta kariyerinde ilk kez 144 yard koştu ve normal sezonu toplamda 1,225 yard ile bitirdi. Böylece bu sezon sayısı çok düşen “100+ yard maç” istatistiklerinde beş ile bütün RB’ler arasında ilk sıralarda yer aldı. Bu maç Chargers geçen 4-5 haftaki kadar koşmasa da Ryan Mathews’un ilk çeyrekteki 44 yardlık koşusu ona bu istatistiği getirdi.
Bu yıl herkesi susturan bir başka oyuncu QB Philip Rivers ise haftanın “Asla hayır deme” ödülüne aday gösterildi. Bu sezon toplamda 32 TD pası atan Rivers, completion yüzdesinde de 69.5% ile ligde birinci, kariyer ve franchise rekoru kırdı. Yıldız oyuncu sezon boyunca toplamda sadece 11 interception attı ve 4,478 yard pas oyunu yaptı. Bu sayılar, müthiş bir sezonu bitirdiğinin göstergesi… Hele ki yılın başında takımın en önemli iki WR’ı Malcom Floyd ve Danario Alexander’ı kaybetmişken bu müthiş bir performans. Ayrıca Rivers’ın TE Gates’e attığı TD pası da lig tarihinin en iyi QB-TE ilişkisini onlara getirdi. Tony Gonzalez bu hafta emekli olunca da Gates ligin en iyi üçüncü TE’i oldu.

Chargers 2009’dan sonra ilk kez playoff’larda. Artık doya doya bunu söyleyebiliriz. Her ne kadar sevinsek de Pazar günü Cincinnati’de evinde kaybetmemiş bir Bengals’a karşı oynuyoruz ve bu Bengals sezon içinde bizi San Diego’da yenmişti. Bu Bengals ligde playoff’a kalan takımlara karşı 4-0 ile galibiyet yüzdesinde birinci. Ama Chargers ise 5-2 ile ikinci ve buraya gelene kadar sezon içinde takımın performansı özellikle defansif olarak çok gelişti. Ravens’a karşı bu hafta dört tane interception atan Dalton’ı Chargers karşısında kolay bir maç beklemeyecek.
Chargers her ne kadar yıllardır playoff yüzü görmemiş olsa da takımda Rivers, Gates, Weddle, Hardwick vb. playoff tecrübesi bulunan birçok oyuncu var. Şevkle oynayan rookieler Addae, Fluker ve Allen gibiler ise oyunun hızına ayak uydurabileceklerine tamamen güveniyorlar. Mathews ve Woodhead performanslarını devam ettirirse iki yıldır playoff’lara kalan ama hiç maç kazanamayan Bengals üçüncü yılda da aynı hezimete uğrayabilir. Playoff’lara wildcard’tan katılan takımların ise sürprizlerini az görmüş değiliz. Geçen yıl Ravens, 2010’da Packers ve 2005’de Steelers wildcard’tan playoff’lara girip Lombardi Kupası ile beraber ayrılmıştı.
Eagles maçından sonra bahsettiğim “lanet”i hatırlayalım. Son dört yılda ilk ev maçlarında Eagles’la oynayan takım Super Bowl’u kazandı. Bu yıl da Chargers bu takım. Her ne kadar sezonun başında ben de bununla goygoy yapsam da artık pek uzak değil. Sadece dört maç uzakta.
Sonuç olarak Chargers artık playoff’larda. Maçı izlemeyenlere ise hiç değilse maçın özetini izlemelerini tavsiye ederim benim izlediğim en güzel ve en heyecanlı maçlardan birisiydi. Pazar günü saat 8’de evinde maç kaybetmemiş ve playoff tecrübesi olan Bengals ile oynuyoruz. A.J Green ve Bernard’ın büyük playlerini engelleyebilir ve turnover ibresini lehimizde tutabilirsek divisonal round’da Denver Broncos deplasmanı bizi bekler. Dalton son haftalarda turnover konusunda pek başarılı değil. Son olarak bu hafta dört interception attı fakat defansın üstün performansı sayesinde (neyse ki) Chargers’a yardımcı olup galip gelmeyi başardılar.
Ben Chargers’a ve lanet denemeyen lanete güveniyorum ve Chargers’ın maçı kazanacağını düşünüyorum. Bengals’ın son dört ev maçında (Ravens dışında: 35 sayı) hep 40’ın üstünde sayı atması gözü korkutabilir fakat bu defans Peyton ve NFL tarihinin en iyi ofansını bile durdurmuş bir defans… Rivers’ın da maç sonrasında söylediği gibi: “Chargers are alive!”