Sevgili NFLTR.com takipçileri, playoff döneminde Bears analizlerinden mahrum kalacaksınız. Neden mi? Çünkü, playoff’a kalan takımın belirleneceği karşılaşmada Chicago Bears, kendi evinde ezeli rakibi Green Bay Packers’a 33-28 kaybetti ve postseason’da yer alma şansını da yitirdi.

Biraz goygoy yaparak takımı ateşleme yönündeki çalışmalarımın pek de fayda etmediğini belirtmek lazım. Sezona genel bir bakışı, daha sonraki yazılarımda yapacağım, biraz sular durulsun, sezon özümsensin önce.

Maçtan birkaç önemli noktayı konuşmak gerek zannımca. Hafta içinde Aaron Rodgers’ın resmi olarak döneceği açıklanmıştı. Rodgers maça tutuk başlamasına rağmen son Green Bay hücumunda TD pası atmayı başararak “kritik an-kritik oyuncu” klişesine uygun hareket etti. Karşısında Jay Cutler, kötü bir maç çıkarmamış olmasına rağmen, 2010 playoff maçında kaybedilen Packers karşılaşmasını getirdi akıllara. Jay Cutler’ın “clutch” oyuncudan ne kadar uzak olduğu, rakibi Aaron Rodgers’ın da “kazanan oyuncu” damgasını ne kadar hak ettiği bir maç özelinde ancak bu kadar görülebilirdi.

Sezonun son karşılaşması olan Packers maçı, Bears adına da sezonun özeti oldu diyebiliriz. Baş koçluğun bir önceki sahibi Lovie Smith takımları, savunmayı dibine kadar yapıp, hücumda sıkıntı çekerken,  2013 model Chicago Bears’da, işler tam tersi yönde hareket etti. Koç Marc Trestman’ın hücum varyasyonları çok işe yaradı, Bears neredeyse defansı sayesinde bir maç kazanmadı, kazandığı maçlar hep hücumu sayesinde oldu. Karşılaşmadan önce düşündüğüm de Bears’ın 30-35 sayı civarında skor yapabildiği müddetçe maça ortak olabileceğiydi, nitekim bu barajın altında kalındı ve Bears da maçı kaybetti.

O değil de bilhassa ilk yarının sonundaki Packers TD’ı, belki de NFL tarihinin ilgili Top 10 listesine girebilecek biçimdeydi. Aaron Rodgers’ın pasına, Julius Peppers müdahale etti, fumble oldu. Herkes, oyunun duraksadığını zannederken Aargon Rodgers ve Jarrett Boykin sallana sallana yerde duran duran topun yanına gittiler, Aaron Rodgers’ın bir sözüyle hareketlenen Boylin, yerde duran topu aldı, herkes bakarken gitti, TD’ı yaptı. Bu esnada aklıma hep şu soru takıldı, Lovie Smith döneminde, yerde duran her topu (tamamlanmamış pas olsa bile) alan Bears savunması, bu topu bıraktı. Bir yandan twitter üzerinden timeline’ı kontrol ederken, sakatlığı nedeniyle sezonu erken kapatan Bears DT’ı Henry Melton’ın yazdığı tweet gözüme çarptı. Türkçe meali ile, TV önünde ben fumble topu diye bağırıyorum be hödükler!minvalinde bir şeyler yazıyordu. Tabii ki Bears’ın maçı kaybetmesine sadece bu hücum yol açmadı, maç içinde çok fazla değişken var ancak Bears defansının vahim durumu açısından sezonun özeti gibiydi.

Diğer yandan Packers’ın bir başka sakatlıktan dönen oyuncusu Randall Cobb, maçı bitiren drive’larında çok önemli bir top yakalayarak, TD yaptı ve Packers’ın wildcard’a ulaşmasını sağladı.

Matt Forte adına iyi geçen maç WR’lar Alshon Jeffrey ve Brandon Marshall açısından olumsuz seyretti. Diğer yandan, Bears’ın koşu defansı açısından da bu sezonki standartların üzerinde geçti aslında. Burada LB Lence Briggs’in dönüşünün takım üzerinde olumlu etki yarattığını söylemek yanlış olmaz. Ancak bu sefer. Charles Tillman gibi bir CB’e ihtiyaç duyuldu, Bears pas oyunlarını engellemede eksik kaldı.

İyisiyle kötüsüyle 8-8 dereceyle biten bir sezon oldu. Sezon öncesi, Bears’ın her maçıyla ilgili iki üç cümlelik bir tahmin yazısı yazmış, sezon sonunda durum ne olur diye bakmış ancak yayınlamamıştım. Sezon içinde inanılmaz değişimler olsa da, sakatlıklar takımları etkilese de, o yazıda öngördüğüm şey, playoff’a çıkacak takımın Chicago’daki son maçta belirleneceği, rakip Packers olunca da playoff biletinin kaçırılabileceğiydi, nitekim “ben dedim oldu” demesem de tahminimin ötesinde de gelişmedi olaylar diyebilirim.

Artık haftaya görüşürüz diyemiyorum yazının sonunda. Ara ara görüşelim, Bears’ın hamlelerini değerlendirelim, mümkünse Jay Cutler’ın kontratı da hazır sonlanıyorken (kendisine franchise tag önerilip bir sene takımda tutulanacağını sanmıyorum) seneye başka bir QB üzerinden konuşalım derim. Çok detaya girmeyeceğim yaz hamleleri konusunda ancak kısaca şunu söylemek gerek, Phil Emery takımın GM’liğine getirildiğinden beri, kadro çok değişti,koç kadrosu tamamen yenilendi. Emery’nin Cutler’a güvenmediği aşikar. Draft dahil olmak üzere Bears’dan ilginç hamleler bekleyeceğimiz bir yaz olacaktır.Draft’da da üst sıralara çıkma, genç bir QB bulma açısından Emery’nin aktif olacağını düşünüyorum. Bakalım, göreceğiz.

Her ne kadar son yedi sezonda altıncı kez playoff’a kalamamış olsa da, yenilenen Bears, ışık vermedi değil.

Hoşçakalın.