Merhaba sevgili NFLTR okuyucuları bir başka Amerikan futbolu sezonunu daha geride bıraktık. Şampiyonumuzu belirledik bize verdikleri zevkli futbol için Seattle’a teşekkür etmek lazım. Gerçekten müthiş bir takım, genç bir takım ve bize şampiyonlukların defans tarafından kazanıldığını tekrar gösteren bir takım. Gelelim bu sene bizlere saç baş yolduran, kalanlarını ise ağartan takıma, Atlanta Falcons’a…

Az önce de dediğim gibi defanslar şampiyonluk kazandırırken defansı olmayan bir takım. Bütün sene, neredeyse her hafta bundan söz ettik. Sene başında ilk haftalarda kaybedilen defansın bel kemikleri olan oyunculardı belki de sezonu yakan. LB Sean Weatherspoon, DE Kroy Biermann, DT Chris Peter genç ve büyük yeteneklere sahip oyuncular. Onlar olmadan defansın halini gördük. Tabii bu bir bahane olmamalı takımlar için çünkü her takımda sakatlık riski var. Gönülden sevdiğimiz bu sporun zorluklarının hepimiz farkındayız.

Sakatlıklardan kurtulamayan Falcons’ta rotasyona giren oyuncuların neredeyse hepsi çaylaktı. CB mevkiinde draft edilen Desmond Trufant ve Robert Alford çok güzel işler çıkardılar fakat diğer mevkiiler adına bir şey söyleyemeyeceğim. Falcons bu sezon koşuyu durdurma lig genelinde 29.sırada yer adı çünkü. Paul Worillow ön plana çıkan bir oyuncuydu LB olarak fakat tek başına olduğu için çabaları boşa çıktı. Ancak Worillow gelecek sezon için formayı kaptı diyebiliriz.

Alınan 4-12’lik rekor Falcons’a iyi bir yerden, 6.sıradan draft hakkı kazandırdı. Defansı göz önünde bulundurduğumuzda ilk pick ile defansa yönelik bir oyuncu alınması muhtemel. Tabii bazı özel oyuncular kesinlikle ön plandalar. Mesela kimsenin ağzından düşmeyen Jadeveon Clowney. South Carolina’dan draft edilecek olan defensive end mevkiinde oynayan oyuncu koşuları durdurmak adına yapılabilecek en iyi istatistiklere sahip neredeyse ve kesinlikle oyunun yönünü değiştirebilecek bir oyuncu. Pas savunmasında da oyun kurucuları rahat bırakmayacağı aşikar. Bir diğer oyuncu ise Anthony Barr. UCLA’dan draft edilecek oyuncu yorulmayan bir tackle canavarı adeta. Koşucuların yard almasını önlemek için yüreğini ortaya koyan cinsten bir oyuncu. Kesinlikle oyun yönünü değiştirebilen ve liderlik özelliğine sahip bir oyuncu. Bu iki oyuncuda Atlanta Falcons’a çok büyük katkı sağlayacaktır. Fakat Atlanta Falcons’ın bir diğer eksiği olan offensive line, ilk turdan seçilecek olan oyuncuyu tahmin etmeyi zorlaştırıyor.

Falcons, bütün sezon oyunkurucu Matt Ryan’ı koruyamadı ve sonucunu da gördük. Matt Ryan ard arda iki yıldır kendisinin sack yeme rekorunu kırdı. Bir pocket oyun kurucusunun böyle bir O-Line ile en çok pas tamamlayan beşinci oyuncu olması ise Matt Ryan’ın korunabildiği takdirde neler yapabileceğinin kanıtı adeta.

O-Line’nın böyle kötü olması Falcons’ın koşu hücumunda inanılmaz etkiliyor. Takıma bu sene katılan veteran koşucu Steven Jackson bundan önceki sekiz sezonda 1,000 yardı geçerken bu sezon 500 küsür yardda takılı kaldı tabii buna kendisinin sakatlanması da eklenince Atlanta bütün sezon koşamadı. Fakat draft’ta öyle O-Line oyuncuları var ki gerek Jake Matthews gibi müthiş bir pas blocker gerekse Greg Robinson gibi run blocker oyuncular Falcons’ı O-Line ile D-Line arasında büyük bir seçim yapmaya itiyor.

Öte yandan yaklaşan Free Agency dönemi de bu kararı almamıza yardımcı olacaktır. Geçtiğimiz günlerde cap space’te yer açmak için iki vetaran isim takımdan kesildi. CB Asante Samuel ve LB Stephan Nicholas. Draft edilen genç CB’ler yaşı otuzu geçmiş olan ve sakatlıklarla uğraşan Asante’nin kesilmesinin sebebi olarak gösterilebilir. Nicholas ise formayı Worillow’a kaptırdı. Yedek olan LB’ye bu kadar para vermek akıl karı değildi.

FA döneminde alınacak bir oyuncu draft için ilk tur seçim hakkını belirleyebilir. Belki veteran bir O-Line ya da D-Line oyuncusu ile imzalanırsa eksik kalan tarafı draft’tan kapatabiliriz. Tabii emekliye ayrılan efsaneyi de unutmamak gerekir TE Tony Gonzalez. Kim alınırsa alınsın yeri doldurulamayacak olan oyuncu. Falcons belki bu açığı ezeli rakipleri olan Saints’in serbest kalacak oyuncusu Jimmy Graham ile doldurmayı deneyebilir.

Diğer yandan takımın baş koçu olan  Mike Smith ile yeni bir anlaşma imzalandı. Geldiği 2008 yılından bu yana geçtiğimiz sezon hariç her sene takımı playoff’a taşıyan bu koç ile yeniden anlaşılması beni mutlu etti açıkçası.

Gelelim gelecek sezona. Sezondaki en zor 11.fistüre sahibiz. Fakat iyi bir O-Line, canlı bir D-Line ile Falcons bunun üstesinden gelebilir. Şöyle bir baktığımızda sakatlıktan kurtulmuş Julio Jones, formda bir Roddy White, Matt Ryan ve genç canlı bir defansımız olacak gibi görünüyor. Playoff yolu bizlere açık…