Yeni sezona sayılı günler kalmamışken, geleneksel draft sonrası güç dengelerini masaya yatırma sezonunu açmış bulunmaktayız. Draft tahminlerinin riskli yanındansa bir power rankings yazısı yazmak oldukça keyifli, daha az potansiyel gülünç materyal içeren bir yazıdır, her zaman sempati duyduğunuz takımları hak etmeseler de bir, iki sıra yukarı atıp, sonra onları o sıraya getiren faktörleri yazmaya gelince bocalayıp, bu sefer acımasızca 3-4 sıra aşağı itekleyerek kendinizi akrabanız olan bir öğrencinin kağıdını okuyan bir öğretmen gibi de hissedebilirsiniz. Evet, sezonun ilk power rankings yazısının yeri gerçekten çok ayrıdır.  Daha ne denir ki, vira bismillah!

32 – Oakland Raiders

Neden buradalar?

Bu draftta Derek Carr’ı çalmış olabilirler, ancak hala belini doğrultmaları gereken bir sistem var. Aslına bakarsak en baştan inşa etmeleri gereken bir sistem var. Yeni QB demek onlar için bile yeni bir sayfa demek, impact season geçirme şansları olmasa da. Önlerinde hala çok uzun bir yol var ve yaptıkları iyi eklemeler olsa da bu sezon geçen sezondan çok da ileri gidebileceklerini söylemek çok zor.

Ne gerekiyor?

Bolca sabır.

31 – Houston Texans

Neden buradalar?

Son yıllarda gördüğümüz en iyi defansif yeteneği kadrolarına kattılar, elbette Clowney kimsenin hayır diyemeyeceği bir seçimdi. Ancak onların bu draft’tan üst seviyede potansiyele sahip bir QB ile çıkmadıkları takdirde pişman olacaklarını da yazmıştım. Tom Savage pek de o tanıma uyan bir adam değil. Matt Schaub’un gönderilmesi kesinlikle isabetliydi, ancak Texans’ın da Savage ile çizgisini mevcut durumun daha da üstüne taşıyabileceğini söylemek çok da doğru olmaz. Clowney ile savunma takımının inanılmaz bir dinamizm kazanacağı aşikâr, ancak aynı şeyi hücum sistemi ve düzenleri için söyleyemiyoruz. Fitzpatrick ile kenara gayet iyi bir takviye yaptılar, bu kesinlikle Savage’ın gelişimine ve oyununa da yansıyacaktır. Muhtemelen bu sezon çaylak QB’lerinin peşine takılıp onları nereye götürebileceğine bir bakacaklar. Kimse onları bu seçimlerinden dolayı suçlayamaz, şu an ellerindeki tek opsiyon bu.

Ne gerekiyor?

Texans hücumunu ayağa kaldıracak bir QB, eklenecek silahlar da buna göre şekillenecektir zaten. Savage gereken isim olabilir mi? Bu sorunun yanıtı olumsuz gibi gözüküyor.

30 – Cleveland Browns

Neden buradalar?

Johnny Football’a da turuncu formayı giydirmeyi başardılar. Bu isim de Ohio izleyicisinin sevdiği türden flaşları üzerine çekebilecek türden bir isim, Lebron James vakasını atlatmış bir şehirden bahsederken temkinli olmam gerektiğinin de farkındayım. Ancak Browns’ın mevcut durumu oldukça belirsiz. Eğer Manziel dinamik ikiliyi -Gordon çetesi- efektif kullanıp hücum takımını ateşleyebilirse Browns bu sıranın çok daha üzerinde bulabilir kendini, gerçekten çok yetenekli bir kadroya sahipler ve kendilerini eski çizgilerinin üstüne çıkarmak konusunda inanılmaz istekliler. Onların sezonunu etkileyen en önemli nokta Manziel’in performansı olacak, eğer o hücum düzenlerini iyi elektrize edebilirse Browns’un diplerden kurtulmak için bir şansı olacak.

Ne gerekiyor?

Manziel çok iyi yönetilmesi gereken bir proje. İlk sezondan büyük etki yaratması uğruna net sonuç alınacağı garanti değilken acele yönlendirme franchise için doğru tercih olmaz.

29 – Buffalo Bills

Neden Buradalar?

Neden burada olmasınlar ki? EJ Manuel ve Sammy Watkins ile mükemmel bir hücum gücü oluşturmuş olabilirler, ama hücumu kim organize edecek? Ortada yemek yoksa, altın çatal bıçak takımınızın olması pek de bir işe yaramaz. Üstüne üstlük Watkins’i alabilmek için 2015 ilk tur haklarını heba ederek çok büyük bir hataya da imza atmayı başardılar, Marcus Mariota gibi iyi bir QB prospect’i için iddialı bir konuma sokacak bir hakkı da uzaklara gönderdiler. Kat etmeleri gereken o kadar yol varken üstüne üstlük geriye gittikleri bir off-season geçirdiler. Buralara mahkûm olmak onlara müstahak.

Ne gerekiyor?

Yönetime, GM’e, teknik ekibe akıl fikir.

28 – Minnesota Vikings

Neden Buradalar?

Beraber göz atalım. Açıkça kendi QB’sinden memnun olmadığını belirten, ligin en iyi running back’ine sahipsiniz. Bu adamın etrafında doğru kadroyu kurmak için elinizden geleni yapıyorsunuz, ama her sezon bir faktör çıkıp ucundan kıyısından girmeyi hedeflediğiniz playoff’u sizin elinizden alıyor. Tüm bunlara rağmen Vikings bu sezon da hedefini playoff olarak belirledi. Peterson hala yemeden içmeden tüm off-season’u çalışarak geçiriyor, tüm ekip kendini bir sonraki seviyeye atma peşinde. Ancak aşikar ki, bu iş mevcut QB Ponder ile olmuyor. Bu yüzden Vikings bu draft sınıfının tartışılan çocuklarından Teddy Bridgewater’u takıma getirdi. Bu ekleme yapılmış olsa da, Ponder hala takımı istediği seviyeye getirmekten aciz olsa da Bridgewater’ın ilk 11’deki yeri garanti değil. Onun nerede devreye gireceği onlar için belirleyici olacak. Bridgewater onlara bir impact season yaşatabilir, ancak yine oldukları seviyede kalmalarına da sebep olabilir. Her halükarda biraz heyecanın kimseye zararı olmayacaktır.

Ne gerekiyor?

Teddy Bridgewater’ın elinde takımın nasıl duracağını test etmek.

27 – Jacksonville Jaguars

Neden Buradalar?

“Clowney, Jaguars’ın sırası geldiğinde hala tahtada olsaydı, Jaguars yine de Bortles’ı seçerdi.”

Bu cümle aslında her şeyi anlatıyor. Jaguars umutsuzca bir QB bekliyordu ve Bortles sınıfının en iyisi olarak onlar için en doğru seçimdi. Takıma ve hücum düzenlerine ivme kazandıracaktır, ancak bu sezon onlar için öğrenme senesi. Hala yeni savunma ve hücum koordinasyonlarını oturtmaya çalışıyorlar ve bu konuda da oldukça sabırlılar. Bu bakımdan çok takdir edilesi bir iş yapıyorlar. Ancak onlar için belirleyici sezon gelecek sezon olacak, bu sezonki kadrolarıyla lig içerisinde orta düzeyde dahi rekabet edebileceğe benzemiyorlar.

Ne gerekiyor?

Deneyerek öğrenecekleri bir sezon gerekli, olgunlaşmalarına daha vakit var.

26 – Tampa Bay Buccaneers

Neden buradalar?

Off-season başında Darrelle Revis’i serbest bırakarak radikal kararlar almaya başladıklarını sezdirdi, ardından as QB olarak da takımı Josh McCown’a emanet eden Bucs, Mike Evans ile yeni hücum sistemine bir de iyi fake koşu oyunları repertuarına sahip bir receiver ekledi. McCown konusunda çok fazla heyecanlanamıyorum, çünkü bildiğimiz adamın çok da fazla ilerisine geçebilecek bir kadro da yok elinde, kendini daha ileri atabileceği yılları da. Göz ardı edemeyeceğimiz çok nokta var, Bucs inanılmaz yetenekleri kadrosuna kattı ve bu oyuncuların çok uyduğu, çoğu takıma negatif etki yapabilecek birkaç sağlam oyuna sahipler. Seferian-Jenkins de potansiyeli yadsınamaz bir ekleme oldu. Kısacası Bucs bu sezonun sleeper ekiplerinden olmaya aday, çok daha farklı yerlerde görebiliriz onları.

Ne gerekiyor?

Josh McCown’a fazla güvenmemek.

25 – Tennesee Titans

Neden buradalar?

Chris Johnson’u Jets’e kaptırarak en büyük yaralarını aldılar ve hala onun taşıyıcılığı haricinde kullanabilecekleri çok iyi bir hücum dizgeleri yok. Draft sınıfının cevval çocuklarından Taylor Lewan ile offensive line’ı daha da dinamikleştirdikleri bir gerçek, ancak Titans ilk 16’dan sadece bir Taylor Lewan uzaklığında değil. Onların en önemli problemi de QB noktasında şekilleniyor, Jake Locker ile devam edip etmeyeceklerini belirlemeleri ve yeniden yapılanmalarını buna göre şekillendirmeleri gerekiyor. Yeni dizgeler denedikleri savunma hattında preseason itibariyle iyi görünüyorlar, ancak bu da oldukça zaman alacak ki hala işleri çirkinleştirebilecek bir defensive end’e sahip olmadıklarını düşünüyorum.

Ne gerekiyor?

Sağlam irade. Jake Locker konusunda yapılması gerekeni yapmak konusunda tereddüt etmemeliler. Locker gönderilirse de Mariota için hortlayan “tanking” akımına kapılmamaları için sebep yok.

24 – New York Jets

Neden buradalar?

Off-season’da tam da NY ruhuna yakışır ışıltıda isimlerle imzaladılar. Chris Johnson, Michael Vick, Eric Decker gibi isimler hızlandırılmış ve silkinmiş bir Jets hücumu gösteriyor gibi olabilir, ancak ortadaki en büyük sorun sezona Geno Smith ve Michael Vick ikilisinden hangisi ile başlanması gerektiği. Şahsi görüşüm Vick ile başlamaları gerektiği, en temel yorumla çok daha tecrübeli bir QB ve LeSean McCoy ile geçirdiği seneler itibariyle Johnson’u nasıl kullanacağını da çok iyi biliyor. Decker da onun için oldukça iyi bir ikinci opsiyon olacak. İşin savunma kısmında pişmeye başlayan oldukça fazla yetenekleri var. Cromartie’yi kaybetmiş olabilirler, ancak Dexter McDougle’da fena gözükmüyor. Justin Gilbert kadar büyük bir potansiyel teşkil etmese de ilk tahlilde o açığı averaj CB tadında doldurabilir. Sonuç olarak, taraftarla oynayan imzalarla ne kadar forma satarlarsa satsınlar, bu sene de playoff çizgisinden uzakta kalacaklar gibi.

Ne gerekiyor?

QB pozisyonunda istikrar. İki maç arayla QB değiştirmek onlar için her şeyi sadece ve sadece daha zor kılacak.

23 – Miami Dolphins

Neden buradalar?

Kendilerine pozitif hiçbir katkı yapamadılar. Jawuan James gibi çok başarısız bir seçimle 19. sırayı adeta heba ettiler. Üstüne üstlük Bucs’taki başarısız yönetimiyle bilinen Dennis Hickey’i GM pozisyonuna getirerek tepki çeken bir iş yaptılar. Skandal bir sezonu da geride bıraktılar. Onları 23. sıraya yükselten faktör ise Ryan Tannehill’in gelişimi ve offensive line’ın her sene biraz daha üzerine koyması. Ancak bu tür draft skandallarına imza atmaya devam ederlerse bu adımlar bile onları ligin dibini görmekten alıkoyamayacak.

Ne gerekiyor?

War Room’da tebdil-i zat. Sezon içinde umutsuzluğa kapılan takımların ellerinden çıkarmak isteyecekleri parçalardan da gözlerini ayırmamalılar.

22 – Kansas City Chiefs

Neden buradalar?

Vance Walker dışındaki en önemli dört serbest oyuncularını kaybettiler. Draft’ta onlardan bir receiver seçimi beklerken Dee Ford seçimiyle herkesi şaşırttılar. Ford her ne kadar elit bir defansif potansiyel olsa da Chiefs’in hücum alanında kaybettikleri çok daha önemliydi. Bu kadar zor bir fikstürde böylesine eksilmiş bir hücum gücüyle direnmeleri çok güç olacak.

Ne gerekiyor?

Pre-season boyunca ekstrem dayanıklılık antremanları. Bu afetvari fikstürde onları ayakta tutabilecek en önemli faktör rakiplerine karşı dinamik bir çizgide durmaları.

21 – Dallas Cowboys

Neden buradalar?

Tony Romo sağlıklı bir biçimde kampa katılmayı başardı, bu onlar için çok büyük artı demek. Ancak performansını hep beraber göreceğiz. Yeni çocuk Demarcus Lawrance ve Zack Martin bir an önce işe koyulup kendilerini lig seviyesine çekmeliler. Martin’in offensive line’da olması Romo’nun biraz olsun rahatlaması demek elbette, ancak hala hücum organizasyonlarında kendilerini çok kısıtladıkları ve tekrarladıkları bir gerçek. Jerry Jones’un başarısız yönetimi hakkında konuşmak dahi istemiyorum. Manziel olmasa bile bu takımı olduğundan daha iyi bir kadro yapısına getirebilecek çoğu oyuncuyu seçme şansını tepti, Brandin Crooks veya C.J Mosley dahi bu takım için daha iyi eklemeler olurdu. Zack Martin elbette gayet iyi bir potansiyel, ancak onların ihtiyacı olan adam değil. Cowboys gerçekten ligin en kötü hücum kadrolarından birine sahip, işin savunma takımı kısmında Demarcus Ware’i kaybetmelerini hiç söylemiyorum. Gerçekten bir an önce köklü değişiklikler yapmalılar.

Ne gerekiyor?

Yeni bir GM, yeniden kurulumu yapılması gereken bir kadro.

 

20 – Carolina Panthers

Neden buradalar?

Cam Newton komutasında Panthers gayet iyi bir yönde yol alıyor. Çok etkili pass rusher’lara sahip bir savunma ekipleri var, rakiplerin hücum düzenlerini çözmeyi çok iyi biliyorlar. Onların önündeki bir sonraki adın Newton’a gereken silahları vermek. Receiver’ların performansları gerçekten felaket durumda ve bu işin artık Tavares-Webb-Bersin-Pilares gibi isimlerle olmadığını anladılar. Bu yüzden draft haklarını bu doğrultuda sınıfın en iyi beş receiver’ından biri olan Kelvin Benjamin’den yana kullandılar. Boşlukları doldurma işlemi tek receiver ile bitecek olmasa da bu onlar için hiç de fena bir başlangıç değil. Savunma oyunlarında boşluklarını doldurmayı öğrenirlerse ligin en iyi savunma yapan beş takımı arasına girebilirler, fakat bu konuda oldukça emek harcamaları gerekiyor. Neyse ki hazırlık sezonu daha yeni başladı.

Ne gerekiyor?

Hücum takımına yeni silahlar, iyi çalışılmış bir savunma playbook’u.

19 – St. Louis Rams

Neden buradalar?

Draft’tan gerçekten inanılmaz değerli parçalar kazandılar. Greg Robinson, Sam Bradford için adeta hiç bulamadığı güvence demek -Seahawks gibi savunmalar hariç- savunma takımında ise Aaron Donald ve Lamarcus Joyner gibi ışıltılı iki isim ile elektrize olmuş bir ekip var. Zor bir division’da olsalar da takımca hazırlar, bu sezon gerçekten kendilerini tam gaz deneyebilecekleri bir sezon olacak. Artık herşey Bradford’un rakamlarına bakıyor diyebiliriz.

Ne gerekiyor?

Sam Bradford’un iyi bir sezon çıkarması en önemli konu. Donald, Joyner, Robinson’a gereken mental desteğin sonuna kadar verilmesi de çok önemli, sezon boyu oyunun içinde kalmayı öğrenmeleri gerek, artık kolejde değiller.

18 – Washington Redskins

Neden buradalar?

RGIII çaylak sezonundan sonra ilk defa tam olarak sağlıklı bir biçimde sezona başlayacak. Redskins için daha iyi bir haber olamaz. Pierre Garçon’un epik sezonunun üstüne partneri olarak DeSean Jackson’ın getirilmesi de RGIII için iyi haber, artık eli eskisinden daha güçlü. Morris-Jackson-Griffin-Garçon isimlerinden oluşan bir hücum dinamiği hiç de fena gözükmüyor. Ancak her şekilde ilk cümlemize geri dönüyoruz; RGIII sağlıklı kalmalı. Redskins’in bütün sezonu, tüm düzenleri buna bağlı. Sağlıklı kalmasının ötesinde, Redskins’in düzenli playoff yapabilen bir ekip olması için aynı zamanda RGIII’nin kendisini bir sonraki vitese de atması gerekiyor, artık tüm takımlar onun inanılmaz atletik yeteneklerinin farkında ve uzun mesafe pas oyununu da çok iyi tanıyorlar. Bu ligde efsaneler arasında kalmak istiyorsa “istasyon QB” özelliklerini geliştirmesi elzem. Diğer yandan, Hatcher eklemesi de Orakpo önderliğindeki savunma takımındaki yırtıcılığı arttıracaktır.

Ne gerekiyor?

Sağlıklı ve sürekli bir sonraki adımı isteyen bir Robert Griffin. Daha az “silah” kullanan bir DeSean Jackson.

17 – New York Giants

Neden buradalar?

Eli Manning’in felaket sezonunun ardından Giants, hiçbir şeyi eğrisiyle doğrusuyla masaya yatırmaktan çekinmedi. Gayet sabırlı bir biçimde eksiklerini kapatma yoluna gittiler. Bu noktada aslan payı koç Tom Coughlin’e gidiyor. Draft’tan da Manning’e saf atletizm bahşeden Giants teknik ekibi, wide receiver Odell Beckham ile çok doğru bir seçime imza attı, hazırlık kampından da hiç de fena haberler gelmiyor. Ancak en önemli sorular hala masada; Manning geçen sezonu geride bırakabilecek mi? Takım olarak yeniden ayağa kalkabilecekler mi? Hep beraber göreceğiz.

Ne gerekiyor?

Geçen sezonu unutup, mümkün olduğunca verimli bir pre-season geçirmek.

16 – Detroit Lions

Ne gerekiyor?

Ligin en iyi receiverı’nın yanına bir yıldız receiver daha ekleyerek Megatron-Tate ikilisini kuran Lions, sezona inanılmaz vurucu bir hücum takımı ile girecek. Eric Ebron gibi bir potansiyelle de bu unvanı pekiştirdiler, ancak hala CB pozisyonunda çok büyük sıkıntıları var. Pas engellemede çok başarısızlar, eğer bu konuda olur da bir ekleme yapabilirlerse veya gelişme kaydedebilirlerse playoff onlar için sürpriz olmaz. QB Matthew Stafford ve ekibi doğru yoldan ayrılmayan sayılı ekiplerden.

Ne gerekiyor?

Savunma takımının dinamizmine uyum sağlayabilecek bir CB.