8 Haziran 2014 Boğaziçi Üniversitesi için Homecoming, yani Mezunlar Günü’ydü. Ancak Sultans veteranları ve oyuncuları Güney Kampüs’te değil, Maltepe Hasan Polat Stadı’nda buluştular. Şampiyonluk kupası da Boğaziçi’ne geri döndü, bir nevi homecoming yaşandı diyebiliriz.

Maç için çok güzel bir atmosfer oluşturulmuştu. Her ne kadar end zone’lar kısa tutulmuş olsa da, saha zemini, çizgileri, goal post’lar, yardline indicator’ler, pylon’lar, elektronik scoreboard ve tribünlerdeki yaklaşık 400 kişilik taraftar grubu güzel bir ambians oluşturuyordu.

Maç öncesi favorim Boğaziçi Sultans’tı. Koç Rams tartışmasız ligi domine eden, namağlup sezonu, yabancı Head Coach’u, import oyuncuları, flaş yerli transferleri ile adından en çok söz ettiren takım oldu. Bu rağmen Sultans dememin sebebini sanırım maçı seyreden herkes gördü. Bu maç sozonda oynansa, favorim Koç Rams olurdu. Profesyonele en yakın yönetim, rakiplerinden çok daha iyi maddi imkanlar, zengin ve derinliği olan bir kadro, veteran oyuncuların kalitesi ve tecrübesi ile ligin be seneki en renkli takımı olmayı başaran Koç Rams oldu. Ancak, benim gönlüm her zaman için istikrardan yana olduğu için, football programı köklü ve kendini ıspatlamış, tercihen yerli ve oyuna girme motivasyonu olmayan koçlarla oynayan takımlara karşı biraz daha fazla sempatim var. Bu yüzden Boğaziçi Sultans, İTÜ Hornets, Hacettepe Red Deers ve ODTÜ Falcons’un her daim Pro Lig’de kalmaları gerektiğini savunurum.

Gelelim maçın kısa bir özetine. Rams’ın üç ve dışarı drive’ı sonrası Sultans ilk drive’ında, özellikle delay ve off-tackle koşularla rakibini silkeleyerek kolay bir sayı buldu ve PAT ile skoru 7 – 0’a taşıdı. Return specialist Kerim Uzun’a rağmen, maç boyunca, iyi field posession’larla drive’larına başlayamayan Rams, Sultans’a cevap vermekte gecikmedi. Boğaziçi #31’in üst üste yaptığı pass interference ve missed tackle ile RB Saygun ve QB Burak’ın koşuları neticesinde güzel bir pas oyunu ve TPC ile Rams skoru lehine çevirdi: 7 – 8.

İkinci çeyreğe Boğaziçi Sultans’ın hücumundaki teklemeler damga vurdu. QB Gani’nin baskı altında atılan kötü pası interception ile sonuçlandı. İyi bir field posession ile drive’a başlayan Rams bir TD daha buldu ve yine TPC’de QB option oyununda Burak’ın pitch’i ile skoru 16 – 7 yaptı. Sultans’ın sonraki drive’ında, bu kez reverse denemesi fumble ile sonuçlanınca Rams yine çok iyi bir saha konumu ile skoru bulmakta gecikmedi. Her seferinde başarılı olan TPC denemelerinde üst üste atılan bayraklar vardı. Nihayetinde Rams PAT ile maçtaki son skorunu elde etti ve 23 – 7 öne geçti.

İlk yarının son drive’ında, yorgunluğun da gelmesiyle, her iki tarafa da üst üste çalınan cezalar tempoyu yavaşlatsa da, Sultans rakibin goal line’ına dört yard mesafeden 1st and goal hakkı kazandı. İki koşu, bir de FG fake left screen pas denemelerinden sonuç alamayan Sultans hücumu son hakkında FG denemesinde başarılı olarak ilk yarının skorunu belirledi; Koç Rams: 23 – Boğaziçi Sultans: 10

İkinci yarıya hızlı başlayan Sultans hücumu güzel bir pas oyunu ile TD elde etse de TPC denemesi başarısız olunca skoru 23-16′ya getirdi. İkinci yarı bir türlü ritim yakalayamayan Rams hücumu üst üste alınan cezalar ve sack’ler ile dört ve çok uzun oynadığı bir anda çok kötü bir punt vuruşu ile topu Bpğaziçi’ne teslim etti. İyi bir field posession ile maça başlayan Sultans dört ve inches denemesinde başarısız olunca top tekrar Rams hücumuna geçti. Cezalar ve başarısız hücum denemeleri ile Rams hücumu yine punt yapmak zorunda kaldı. Bu noktadan sonra, özellikle Sultans RB’i Sertan Kutval takımını ateşleyerek çok güzel koşu oyunlarına imza attı. Sultans hücumu QB Gani’nin koşusu ile gelen TD sonrasında beraberlik şansı yakalasa da, başarılı bir sezon ve maç geçiren special team’i bu kez tökezledi ve PAT denemesi soldan dışarı gidince skorda denge oluşamadı; Koç Rams: 23 – Boğaziçi Sultans: 22.

Buradan sonra yaşananlar için ise maçın dönüm noktası diyebiliriz. Bitmeyen bayraklar kick-off sırasında da devam etti ve Sultans 40 yarddan onside kick denedi. Topu Rams recover etmesine rağmen yerdeki bayrakla oyun tekrarlandı ve Sultans bu kez 45 yarddan aynı scramble kick ile onside kick denedi ve bu kez başarılı oldu. Rams oyuncusunun ellerinden seken topu Sultans recover etti ve maçın bitimine iki dakika kala, Rams’in 36 yardından son drive’ına başladı. Üst üste gelen başarılı oyunlar ve sayılarla moral kazanan Sultans hücumu beş oyunda sayıyı bularak skoru maçın ilk drive’ından sonra ilk kez lehine çevirdi: 28 – 23. Güzel bir coaching örneği sergileyen Sultans teknik ekibi TPC ile QB Gani’yi koşturdu ve iki sayı daha alarak maçın sonucunu defans ünitesinin ellerine bıraktı; Koç Rams: 23 – Boğaziçi Sultans: 30.

Bu noktada oyundan atılan oyuncular ve verilen cezalar açısından biraz kantarın topuzu kaçtı diyebiliriz. Yine de maçın ikinci yarısında Rams hücumuna geçit vermeyen Sultans savunması rakibine dört ve dışarı yaptırarak topu tekrar Sultans hücumuna getirdi. Knee down’larin ardından Boğaziçi Sultans Pro Lig’deki dördüncü şampiyonluğunu ilan etti.

Gelelim maçın artı ve eksilerine. Stad, hava, zemin, müzik sistemi çok başarılıydı. Sahada çok güzel mücadele eden iki takım vardı. Gerçekten finale yakışır bir oyun sergilendi. IFAF Başkanı Tommy Wiking, TRF Başkanı Şahin Kömürcü, GSGM İl Bşk. Taner Bey ile Asbaşkan Taner Hacıbekiroğlu, Cem Arslan başta olmak üzere kalabalık bir protokol maçı izlemeye gelmişti. Her iki takım da sportmence mücadele etti. Maçın kupalarını ve madalyalarını yapan Yurda Hınçalan gerçekten çok başarılı bir işe imza atmış, kendisini en içten dileklerimle kutluyorum.

Maç ile ilgili en büyük eksi hakemlerin uygulamalarının paylaşılmamasıydı. Yani yine çok fazla bayrak atıldı, çok fazla oyuncu oyundan atıldı ve yine tribündekiler hiçbir cezanın neden verildiğini öğrenemedi. Maçın belli bölümlerinde hakemlik, oyunculuğun ve koçluğun önüne geçti diyebiliriz.

Maçın soru işaretleri ise oldukça fazla. Koç Rams yönetimi büyük fedakarlıklar yaparak, profesyonel ve kariyerli bir head koç getirtiyor, ancak kadro derinliğine ve zenginliğine rağmen, yaşını oldukça almış olan ve form durumu da çok iyi gözükmeyen bu koç sahaya kanvas pantolon ve polo yaka t-shirt yerine krampon ve shoulder-pad ile çıkıyor? Tribündeki seyirciler için ne bir PA sistemi, ne gösteriler, ne sponsor ikramları ne de yarışmalar, aktiviteler vardı? Çay ve simit dışında bir şey bulamayan seyirciler, sahada ne olup bittiğini tahmin etmek zorunda kaldılar. Oyundan atılan oyuncuların Protokol Tribünü’ne yönlendirilmesi hataydı. Zira protokolün hemen yanında, bazen küfürlü bir dille, gaza gelmiş oyuncular olması şık olmadı? Üç meşale ile şampiyonluk kutlaması olmaz, ancak etraftaki insanlar rahatsız olur. Daha güzel bir kutlama tertip edilebilirdi.

Yine de son zamanların en güzel TAFL Finali oldu ve maçı hem oynayan, hem de izleyenler çok keyifli bir gün geçirdiler. Her iki takım da ülkedeki football kalitesini yükselterek çıtayı daha da yukarı taşıdılar. Her iki takımın da ellerine, emeklerine sağlık.