Herkese merhaba, Boğaziçi Sultans ve Koç Rams takımları arasında oynanan 2014 yılı TAFL Kulüpler 1.Ligi final maçı seyircileri arasında Uluslararası Amerikan Futbolu Federasyonu (IFAF) Başkanı Tommy Wiking’de bulunmaktaydı. IFAF Başkanın final maçında olduğundan çoğu kişinin haberi yoktu. IFAF Başkanının Türkiye’ye geldiği bir durumda insanlar ile iletişim kurmasının ve karşılıklı fikir alışverişinin Türk Amerikan futbolu açısından yararlı olacağını düşündüğümüzden NFLTR olarak IFAF Başkanı Tommy Wiking ile final maçı ve Türk Amerikan futbolu hakkında bir röportaj yaptık.

Oluşturulan iletişim yolunun önümüzde ki dönemde çoğalarak artacağını ve tüm tabana yayılacağını umarak IFAF Başkanı Tommy Wiking ile Kaan Özaydın’la birlikte mail yoluyla yaptığımız röportajı aşağıda bulabilirsiniz.

NFLTR: Koç Rams ile Boğaziçi Sultans arasında oynanan final maçına ilişkin izlenimleriniz nelerdir?
Tommy Wiking: Kalpleriyle savaş iki takım arasındaki çok heyecanlı bir maçtı. Rams açısından en yüksek lige yeni olması dolayısıyla etkileyiciydi ve Sultans açısında muhteşem bir geri dönüştü.
NFLTR: İki yıl önce Ankara’da TAFL Finali’ni izlemiştiniz. Bu süreç boyunca Türkiye’deki Amerikan futbolunun gelişimi açısından neler söylemek istersiniz? Türk Amerikan futboluna ilişkin gözlemleriniz nelerdir?
Tommy Wiking: Öncelikle şunu söylemek zorundayım ki üç yılda bir maç izleyerek tüm Türkiye’nin gelişimi hakkında bir kanıya varmak zor. Ancak şunu söyleyebilirim ki takımların geliştiği çok açık. Maç daha yoğundu ve oyuncular daha iyiydi. Takımlarda daha çok atlet vardı.
NFLTR: Türk Amerikan futbolunu geliştirmek için neler yapmalıyız? Türk Amerikan futbolunun beş yıl içerisinde Almanya ve Avusturya gibi ülkelerin seviyesine ulaşması mümkün mü?
Tommy Wiking: Şuanda yaptığınız yapmaya devam etmelisiniz. Gelişmekte kestirme yollar yoktur. İşe yarayacak tek şey sıkı çalışmaktır. Daha fazla koçunuz, daha fazla oyuncunu ve daha fazla koçunuz olmalı. Bunu nasıl başaracağınızı siz Türkiye’dekiler benden daha iyi biliyorsunuz. Almanya ve Avusturya çok uzun süredir Amerikan futbolu oynuyor ve o seviyeye beş yıl içinde ulaşmak oldukça zor olacaktır. Tabii hiçbir şey imkansız değildir ama bence başka ülkelere odaklanmak yerin nerede olduğunuza ve beş yıl içinde nerede olmak istediğinize odaklanmalısınız.
NFLTR: Avrupa ile kıyaslama yaptığınız zaman Türk Amerikan futbolunun seviyesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Tommy Wiking: Seviyeniz oldukça büyük bir potansiyel ile beraber oldukça iyi. Türkiye’de sporlar için güçlü bir kaynağınız var ve genç bir nüfusa sahipsiniz. Bunu geliştirin ve oldukça iyi bir Amerikan futbolu ülkesi olacaksınız.
NFLTR: IFAF açısından Avrupa’da ve dünyadaki Amerikan futboluna ilişkin güncel gelişmelere dair bize birkaç temel bilgi verebilir misiniz?
Tommy Wiking: Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından tanındığımızdan beri, 2016 yılındaki son onayı almak için çalışıyoruz. Temmuz ayındaki IFAF kongresinde bunu derinlemesine tartışacağız. Avrupa için, birkaç yıldır, şuanda çözülmüş olan iç sorunlar yaşıyorduk ve şimdi IFAF Kongresi’nde IFAF Avrupa’nın yeni yönetim kurulu için seçimleri gerçekleştireceğiz.
NFLTR: Türk takımları dünya standartlarına ulaşmak için neler yapması gerekiyor?
Tommy Wiking: Kaliteli koçlar alıp, kendi koçlarını eğitmek, çok fazla idman yapmak. Kulüplere daha çok kişiyi dahil edin ki böylece oyuncular ve koçlar Amerikan futboluna odaklansın. Bu zaman alacaktır. Çok çalışın ve odaklanın, böylece sonuç gelecektir.
NFLTR: Türkiye’deki federasyonun faaliyetleriyle ilgili neler düşünüyorsunuz? Türkiye Ragbi Federasyonu’nun bir branşı olmak Türk Amerikan futbolu için bir dezavantaj mı? Türkiye’nin bağımsız bir Amerikan futbolu federasyonu kurması gerekiyor mu ve bunu yapmanın avantajları olacak mıdır?
Tommy Wiking: Bildiğim kadarıyla Başkan Kömürcü iyi işler yapıyor. Eğer bağımsız bir federasyon kurarsanız yeni bir yapılandırma kurmanız gerek ki bu da her zaman, vakit ve enerji gerektirir. Ancak böyle bir konuda Türkiye’ye tavsiye vermek benim görevim değil. Bununla birlikte Başkan Kömürcü’nün size olabilecek en iyi şekilde önderlik edeceğine ikna olmuş durumdayım. Onun federasyon yönetmek konusundaki tecrübelerinin size katacağı avantajları hafife almayın.
NFLTR: Son olarak final organizasyonu hakkında neler söylemek istersiniz. Maç sonunda hakemlerin birkaç tartışmalı kararına ve başta kısa endzone’lar olmak üzere sahanın boyutuna ilişkin bazı şikayetler vardı. Gördüğünüzü beğendiniz mi veya Ankara’daki final maçı ile kıyasladığınızda ortada gelişmeler var mıydı?
Tommy Wiking: Saha iki takım içinde aynıydı yani bu adaletsiz bir durum değil. Bazıları katılır, bazıları katılmaz ama hakemler maçı ellerinden geldiği en iyi şekilde yönetti. Bu sadece oyunun bir parçası. Oyuncular ve koç geliştikçe hakemlerde de gelişme göreceksiniz. Ankara’ya göre gelişmeler vardı ancak asla hakemlere odaklanmam. Onlar her zaman ellerinden gelenin en iyisini denerler.
NFLTR: Sorularımıza vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.