Sezon öncesi kampları tüm hızıyla devam ediyor. Spekülasyonlar, dedikodular, atışmalar, hayal kırıklıkları devam ederken kendimizi tüm bu soyutluktan sıyırmak ve gelecek sezona daha reel bir bakış atmak için hayli zorlanıyoruz. Sakatlık tartışmaları, draft’ın etkileri, Seattle kampındaki tatsızlıklar, Broncos kampındaki panayır havası elbette bu sezonun gidişatını etkileyecek faktörler, ancak biliyoruz ki ne kadar dramatik faktör ortada olursa olsun, ana kahramanlar her zamankinden farksız biçimde QB’ler olacak. Ortalık bu kadar karışmışken, NFL.com’da henüz en iyi 20 oyuncuyu açıklanmışken, sezon öncesi görünüm itibariyle ligin güzide önderlerini sıraya koyarak işleri biraz daha kızıştırayım istedim.

32 – Chad Henne, Jacksonville JaguarsGeçen Sezon: 3,241 yards pass, 77 yards rush, %60 pass completionEvlere şenlik bir offensive line’a sahip olan biri için bazen çok yüklendiğimi düşünüyorum kendisine. Pas tamamlama yüzdeleri pek de fena gözükmese de, uzun pas oyunlarında oldukça ama oldukça kısıtlı bir oyun görüşüne sahip olmaya devam ediyor. Çifte tehlike gibi bir özelliğe zaten sahip olmadığından çoğu zaman kalburüstü savunma takımlarınca kolaylıkla devre dışı bırakılabiliyor. Zaten elinde oldukça kısıtlı yetenekler olan bir takım Jaguars, dinamik bir receiver ikilisinden bahsetmek mümkün değil, Henne’in elini daraltan bir başka unsur da bu. Empati safhasını geçersek, oyunu yönlendirecek yeteneklere veya baskı yönetimine sahip değil Henne, bu bakımdan hâlihazırda yakında koltuğu Blake Bortles’a devredecek gibi duruyor.31 – Brian Hoyer, Cleveland BrownsGeçen Sezon: 615 yards pass, 16 yards rush, %59.4 pass completion

Hoyer geçen sezon Browns formasıyla yalnızca üç maça çıktı, bu çerçevede aslında istatistikler pek de bir şey ifade etmiyor. Kamp ortasında sezon için ilk 11 QB’si ilan edildiğinden beri ancak hakkında yazılıp çizilmeye başlanan bir isim kendisi, kariyerinde toplamda 18 maça çıktığından bütün bir sezonda nasıl bir çizgi ortaya koyacağı merak konusu. Kariyerine Patriots ile başlamak onun için büyük şanstı, aslında onun hakkında en net resmi ortaya koyan şey de bu. Belichick her ne kadar zaman zaman tahammülsüz olsa da, eğer kumaşı kaliteli bir QB iseniz Patriots’tan gönderilmek için ya Manziel ya da Tebow olmanız gerekiyor. Cardinals’ın bile kendisinden oldukça çabuk vazgeçtiğini de hesaba katarsak, Hoyer için ilk defa 11 başlayacağı bir sezon pek de parlak gözükmüyor.30 – Ryan Fitzpatrick, Houston Texans

Geçen Sezon: 2,454 yards pass, 225 yards rush, %62 pass completio

Kamp döneminde as QB koltuğu emanet edilen bir başka oyuncu da Ryan Fitzpatrick. Aslında onun için sezonu şekillendiren hamle Texans’ın Clowney’i seçmesi oldu. Houston draft’ta quarterback almak için oldukça beklerken dördücü turda gelen Savage tercihinin ardından kamp ortasında koltuğu devralan Fitzpatrick, tüm kamp boyunca hiç de fena bir performans ortaya koymadı. Diğer yandan kendini geliştirmek adına da çaba sarf ettiğini söyleyemeyiz. Fitzpatrick mevcut yaşından daha yaşlı bir QB gibi davranıyor ve bu uzun vadede bence hoş karşılanabilir bir durum değil. Yıllar ilerledikçe vücudu yavaşlayabilir, bu durumda atacağı adımlarla istasyon yeteneklerini geliştirmeli. Oyunun teknik kısmı bir yana, Fitzpatrick genç bir QB için iyi bir mental örnek olabilir, ancak bir takımın -ileriyi hedefleyen bir takımın, yani Bills veya Titans bu kavramın dışında kalıyor…- mental yükünü kaldırabileceği hakkında kafamda soru işaretleri var.

29 – Matt Schaub, Oakland RaidersGeçen Sezon: 2,310 yards pass, 14 yards rush, %61.2 pass completionGeçirdiği bir vasat sezonun daha ardından Houston Texans ile yolları ayrılan Schaub, off-season’ın başında Raiders’ın yolunu tutmuştu. Ardından yeniden ve yeniden yapılanmaya giden Raiders, draft’tan da önemli addedilebilecek bir yetenek olan QB Derek Carr’ı seçti. Burada en önemli nokta, eğer Schaub’un içinde hala biraz rekabet kırıntısı kaldıysa vasatın dışında bir sezon parolasıyla koltuğunu sağlama almaya çalışacağıdır. Fakat kendisi de biliyor ki, eninde sonunda Carr o koltuğu kendisinden alacak, bu sezon olmasa bile belki de gelecek sezon. Gördüğünüz üzere, Sezon onun için başladı bile.

28 – EJ Manuel, Buffalo Bills

Geçen Sezon: 1,972 yards pass, 186 yards rush, %58.8 pass completion

Sancılı Bills stratejisinin doğurduğu sonuçlardan sadece bir tanesi Manuel. Gelecek sezonunun QB sınıfını göz ardı ederek draft hakları karşılığında Sammy Watkins’i almaları konusuna yeniden girmeyeceğim. Organizasyonsuzluktan kıvranan bir hücum, geçen hafta önce Kiko Alonso’yu da kaybeden kırık dökük bir offensive line, üzerine bir de henüz oyunu okuma becerilerini tam olarak oturtamamış bir EJ Manuel. Pek de umut verici durmuyor, değil mi?

27 – Michael Vick, New York Jets

Geçen Sezon: 1,215 yards pass, 306 yards rush, %54.6 pass completion

Jets’in gündem yaratan hamlelerinden biri ve aynı zamanda takım için en büyük soru işaretini oluşturacak olan isim. Önce Geno Smith’in yedeği olmanın kendisi için sorun olmayacağını açıkladı, ertesi hafta kariyerinin bu safhasında yedek kalmanın olgun olmayan bir durum olduğunu belirtti ve bu tür açıklamaların takım içi bütünlüğe zarar verdiğini hala anlayabilmiş değil. Takımın gerçek liderini oturtmasına fırsat vermeyi kesinlikle reddediyor, üstüne üstlük sahada da iki sezondur geriye giden çizgisini toparlayabilmiş değil. Vick kesinlikle buralarda olmayı hak ediyor.

26 – Jake Locker, Tennesse Titans

Geçen Sezon: 1,256 yards pass, 56 yards rush, %51.5 pass completion

Pas tamamlamakta oldukça sıkıntı yaşadığı iki sezonu üst üste yaşadı ve artık taraftarların kafasında soru işaretleri var. Fitzpatrick artık yok, tüm ipler Locker’ın elinde ve bu kulağa o kadar da güven verici gelmiyor. Bu sezon üstüne koyabilir ve etkili bir sezon geçirirse ikinci bir şansı hakkedebilir, bunun dışındaki opsiyonlar dahilinde 1-2 sezon içerisinde koltuğunu kaybedecek isimler arasında üst sıralarda.

25 – Geno Smith, New York JetsGeçen Sezon: 3,046 yards pass, 366 yards rush, %55.8 pass completionYüksek beklentilerin arasında boğulmadan sezonu tamamlamayı başardı Smith. Hala ona güvenen bir ekip var -her ne kadar Vick fitne fesat çıkarsa da- ve hala hiç de fena sayılmayan bir potansiyel yansıtıyor. Jets her zaman çalkantılı bir ekip olmuştur ve bir çaylak için kolay bir atmosfer değil bu. Smith eğer istikrarlı bir çizgide pas oyununu tüm klasmanlarda istikrarlı bir seviyeye çıkartırsa bu çok daha üstlere tırmanabilir.

24 – Sam Bradford, St. Louis Rams

Geçen Sezon: 1,627 yards pass, 31 yards rush, %60.7 pass completion

Rams taraftarları hala 2012 NFL Draftı’nın etkisindeler ve muhtemelen Bradford kariyerinin her noktasında taraftarlar tarafından RGIII ile karşılaştırılacak. Karşılığında bir servet almaları onlar için pek de bir şey ifade etmiyor keza. Locker’da olduğu gibi Sam Bradford için de ortada oldukça fazla soru işareti var ve bunları silmesi kolay gözükmüyor.

23 – Josh McCown, Tampa Bay Buccaneers

Geçen Sezon: 1,829 yards pass, 69 yards rush, %66.5 pass completion

Yeni sezon için fazla güvenemediğim bir isim, Bucs’ın da fazla güvenmemesi gereken bir isim. As QB olarak dinamik bir Tampa Bay ile neler başarabilir gerçekten merak konusu. Bildiğim tek şey varsa, o da bir an önce running back Doug Martin ile can ciğer olması gerektiğidir.

22 – Ryan Tannehill, Miami Dolphins

Geçen Sezon: 3,913 yards pass, 238 yards rush, %60.4 pass completion

Her sezon belli etmeden azar azar oyununun üstüne koyan bir isim. Takım her ne kadar draft’ta ve markette iyi işler yapamasa da Tannehill pas ve koşu oyunlarında bu sezon ciddi yol kat etti diye düşünüyorum. Bir sezon önceki 12 TD pasına karşılık geçen sezon tam 24 TD pası verdi, bir de koşu ile TD ekledi. Onun için bir sonraki adımı takım hazırlamalı, bir yandan da Tannehill kendi gelişimine vites attırmalı. İstikrarı severiz, ancak impact season’ları daha fazla.

21 – Carson Palmer, Arizona Cardinals

Geçen Sezon: 4,274 yards pass, 3 yards rush, %63.3 pass completion

Doğru eklemeler yapan ve sürekli ileri giden bir Cardinals izliyoruz ve tabii ki elinde Larry Fitzgerald olan bir Carson Palmer izliyoruz. Her ne kadar yaşı 35’e dayansa da Palmer takımına gayet iyi ayak uydurdu ve Cardinals’ın playoff mücadelesine bu sezon da en ön safta liderlik edecek. Bu evrede ondan daha fazlasını beklemek biraz hayalcilik olur.

20 – Alex Smith, Kansas City ChiefsGeçen Sezon: 3,313 yards pass, 431 yards rush, %60.6 pass completion49ers’tan geldiğinden beri gerçekten iyi bir entegrasyon süreci geçirdi. Hiç de fena olmayan istatistiklerle sezonu bitirdi ve gelecek sezon daha fazlası için geri dönecektir diye düşünüyorum. 4,000 yardın üzerinde bir sezon kısa vadede onun için tamamlanabilir bir hedef. Receiving ekibi de fena işler çıkarmıyor. Gelecek sezon bunun da üzerine koyan bir Alex Smith izleyebiliriz.19 – Andy Dalton, Cincinnati Bengals

Geçen Sezon:  4,293 yards pass, 183 yards rush, %61.9 pass completion

AJ McCarron seçiminin ardından her ne kadar takımın onun önderliğinde nasıl duracağını merak etsek de ipler bu sezon da Dalton’un elinde olacak. Geçen sezon gerçekten iyi bir grafik yakaladı, takımını yukarı çekti, geçen sezonki 20 TD pası rakamını bu sezon 33’e çıkardı, kısacası atlamasını gerçekleştirdi. Yapması gereken çizgisini koruyarak istikrarlı sezonlar çıkartmaya devam etmek ve biraz da opsiyon okuma yetkinliğini geliştirmek.

18 – Nick Foles, Philadelphia Eagles

Geçen Sezon: 2,891 yards pass, 221 yards rush, %64 pass completion

Vick’in gemiden ayrılmasıyla artık dümenin tek hakimi Foles, ve ilk sezonunda hiç de fena bir iş çıkarmadı. 27 TD pası ve pas tamamlama yüzdesi göz kamaştırıcı olsa da, Eagles iki sezon önce olduğundan farklı bir takım ve daha yukarıları hedefliyorlar. LeSean McCoy ligin en iyi üç RB’inden biri konumuna erişmiş durumda ve Eagles hücumu gerçekten iyi işliyor. DeSean Jackson’u kaybetmiş olsalar da bu işleyen düzenin çok büyük ölçüde sekteye uğramadan devam edeceğini düşünüyorum. Asıl soru; Nick Foles bu düzene tüm hatlarıyla hakim olmayı başarabilecek mi?

17 – Jay Cutler, Chicago Bears

Geçen Sezon: 2,621 yards pass, 118 yards rush, %63.1 pass completion

Ligin en fazla kazanan iki QB’sinden biri, ve yıllardır o “beklenen” sezonu için etrafında astronomik kontratlarla tutulan bir hücum takımı. Chicago Bears’ın dört sezonunun özetini dinlediniz. Cutler gerçekten kampa iyi girdi ve zaten fırsat kollayan “acaba?” sesleri hafiften yükselmeye başladı. Yine de duruma fazla umutlu yaklaşamıyorum. Bears gözünü en tepeye dikse de Cutler bunun için hazır mı değil mi, bunu sezon başlamadan söylemek çok zor.

16 – Matthew Stafford, Detroit LionsGeçen Sezon: 4,651 yards pass, 69 yards rush, %58.5 pass completionLigin belki de vurucu hücum takımının kumandanı durumundaki adamda sıra. Gerçekten çok iyi sezonlar çıkartıyor, mükemmel bir receiver ekibine sahip ama baskı altında gerçekten kötü kararlar veriyor. Büyük maçlar için fazla hazır değil ve bu bakımdan mental eksikliği dikkat çekiyor. Lions playoff hedefliyorsa Stafford mental olarak kesinlikle ileri gitmek zorunda.

15 – Tony Romo, Dallas Cowboys

Geçen Sezon: 3,828 yards pass, 38 yards rush, %63.9 pass completion

Önemli bir sakatlıktan çıkış sezonu olacak Romo için. Ancak Cowboys gerçekten iyi durumda değil ve Romo’nun etkili bir sezon geçirmesi onlar için elzem. Dez Bryant ile olan senkronizasyonları daha da ileriye giderse Romo için işler çok daha kolay hale gelecek.

14 – Joe Flacco, Baltimore Ravens

Geçen Sezon: 3,912 yards pass, 121 yards rush, %59 pass completion

Bu sezon Flacco ve Ravens için işler hiç de yolunda gitmedi ve gitmemeye de devam ediyor. Teknik ekip önemli bir skandal dedikodusuyla karşı karşıya ve ister istemez takım bütünlüğü bundan etkileniyor. En önemlisi artık onları her durumda birleştirebilecek bir Ray Lewis’e de sahip değiller. Takım bundan sıyrılmayı başarırsa Flacco hücumu tekrar düzene sokmayı deneyebilir, aksi takdirde işler çok farklı bir boyuta da varabilir. Kariyerinde en fazla yard boyunca sacklendiği yılı geride bıraktı ve kariyerine göre baskı altında çok daha başarısız bir sezonu geride bıraktı. Görünen o ki işleri ancak takım halinde tekrar yoluna koyabilirler.

13 – Eli Manning, New York Giants

Geçen Sezon: 3,818 yards pass, 36 yards rush, %57.5 pass completion

Gerçekten felaket bir sezonu geride bıraktı Manning. 27 Interception vererek kariyer ve Giants rekorunu kırdı, 281 yard boyunca sack’lendi ve kariyerinin en düşük ikinci pas tamamlama yüzdesiyle oynadı. Böylesine kötü bir sezonun ardından Giants şanlı bir geri dönüş yapmaya niyetli  ve bunu her şeyden fazla isteyen isim ise Eli Manning. Bakalım ilk haftalarda nasıl bir Giants izleyeceğiz.

12 – Russell Wilson, Seattle SeahawksGeçen Sezon: 3,357 yards pass, 539 yards rush, %63.1 pass completionŞampiyonluk sezonunun ardından kişisel problemlerle boğuşan ve kampa da geç katılan, kamp boyu vasat bir performans çizen Wilson, yeni sezon için bilinen hırsını yansıtamıyor. Pas oyunu hala fazlasıyla tartışmalı ve başı sıkıştığında eğer orada bir Marshawn Lynch olmazsa oyunun nasıl yönleneceği çok büyük bir soru işareti. Playoff’ların başından itibaren çoğunlukla koşu ve sneak oyunları kullanması hala pas oyununa güvenmediğinin göstergesi. Uzun ve orta mesafeli pas oyunlarını ender kullanıyor ve bu kesinlikle geliştirmesi gereken bir nokta. Çok iki bir karar mekanizmasına sahip ve baskıyla başa çıkabiliyor olsa da, pas oyununa seviye atlatmadığı ve güven oluşturmadığı sürece daha yukarılara tırmanması çok güç.

11 – Philip Rivers, San Diego Chargers

Geçen Sezon: 4,478 yards pass, 72 yards rush, %69.5 pass completion

Rivers gerçekten inanılmaz bir sezon geçirdi. Pas tamamlama yüzdesi bakımından ve TD pası bakımından ligin en üst sıralarına yerleşen Chargers QB’si, takımın da iyi yapılanmasıyla beraber bu sezonun da üstüne rahatlıkla çıkabileceğini sezdiriyor. Ligin istasyon pasör yetenekleri bakımından ilk 7-8 QB’si arasına giren Rivers, gelecek sezon takımının da atlama yapması halinde çok daha keyifli maçlar izletecek gibi.

10 – Colin Kaepernick, San Francisco 49ers

Geçen Sezon: 3,197 yards pass, 524 yards rush, %58.4 pass completion

Kaep bu sezon hem pas oyununda hem de koşu oyununda çok önemli gelişmeler gösterdi. Rakip savunmayı çok iyi okuyor, opsiyonlarını iyi tartıyor, dengeyi nereden bozacağını yavaş yavaş sezmeye başlıyor. Ancak baskı altında adeta eziliyor, rezalet kararlar verdiğine şahit olduk. Mental açıdan kat etmesi gereken çok şey var, o yüzden tekrardan kendisine kişisel zen üstadı tutmasını tavsiye ediyorum. İşin sahadaki kısmına dönersek, bu sezon sağlıklı bir Crabtree’ye sahip olması, onun için çok daha ferahlatıcı bir opsiyon olacak ve işini daha kolay hale getirecektir. Yeni nesil QB’ler arasında Kaep mental atlamayı gerçekleştirirse, bu sıranın da üstüne çıkabilir.

9 – Robert Griffin III, Washington Redskins

Geçen Sezon: 3,203 yards pass, 428 yards rush, %60.1 pass completion

Çok ağır bir ameliyatın ardından hızla dönen RGIII, bilinen RGIII’den çok daha farklı bir çizgideydi bu sezon. Kendisini daha fazla sakınan, pas oyununa daha fazla odaklanmaya çalışan bir grafik çizdi. Her ne kadar uzun pas oyununda oldukça başarılı olsa da kalan klasmanlarda yeterince yetkin olmadığını ve opsiyonları iyi okuyamadığını gördük. Bunun en önemli sebebi RGIII’nin savunmanın dengesini genellikle koşu oyunlarıyla kopartıyor olmasıydı. Şimdi kopma noktasını pas oyunlarıyla belirlemek istiyor ve kamp dönemini de DeSean Jackson ve Pierre Garçon ikilisiyle bu doğrultuda geçiriyor. Geçen sezon iyileşme sürecindeki RGIII için Kaan Özaydın’ın “onu oturtur, Cousins’ı oynatırdım” yorumunu sezon sonunda hatırlayınca daha mantıklı buluyorum sanırım, çok daha oturaklı bir dönüş olurdu kesinlikle. Toparlayacak olursak, RGIII gerçekten yılın geri dönüşü ödülünün şimdiden en büyük adayı ve yeniden büyük gürültü çıkaracağa benziyor.

8 – Cam Newton, Carolina PanthersGeçen Sezon: 3,379 yards pass, 585 yards rush, %61.7 pass completionGerçekten kötü receiver’larla bu kadar iyi bir grafik çıkartan Newton, Kelvin Benjamin eklemesiyle bu sezon derin bir nefes alacak gibi. Önceki sezona göre daha düşük tempolu bir koşu oyunu sergilese de pas tamamlama yüzdesini azımsanmayacak ölçüde arttırdı. Bu sezon koşu oyununu eski temposuna döndürür ve özellikle receiver-slant oyunlarını biraz daha iyi okumayı öğrenirse takımını yeniden Kaep’in 49ers’ının karşısına dikebilir.

7 – Matt Ryan, Atlanta Falcons

Geçen Sezon: 4,515 yards pass, 55 yards rush, %67.4 pass completion

Geride bıraktığımız sezonun görünmeyen kahramanlarındandı Ryan. Sezonun çok büyük kısmını Roddy White ve Julio Jones’tan yoksun geçirse de gerçekten iyi bir tamamlama yüzdesi ve 4,500+ yard üzeri bir performansla sezonu bitirdi. Baskı altında topu gerçekten çok iyi kullanıyor, oyunu gerçekten çok iyi okuyor ve istasyon yetenekleri hala ileri gidiyor. Falcons panayıra dönen savunma takımını biraz ayağa kaldırmayı başarabilir ve White-Jones ikilisi sağlıklı kalırsa Ryan bu listede, Falcons’da playoff ağacında yükselmeyi başarabilir.

6 – Ben Roethlisberger, Pittsburgh Steelers

Geçen Sezon: 4,261 yards pass, 99 yards rush, %64 pass completion

Steelers her ne kadar son birkaç sezondur taraftarlarının tanıdık olduğu Super Bowl dinamizminden uzak olsa da, Big Ben son sezonu pek de fena geçirmedi. Offensive line ile zaman zaman yaşadığı kopukluklar normalde fazla sack’lenmesine yol açsa da Roethlisberger hala Roethlisberger ve grafiğini korumaya her zamankinden fazla çabalıyor. Kariyerinin en yüksek ikinci pas tamamlama yüzdesini yakaladı ve toparlanmakta olan Steelers ile beraber gelecek sezon yeniden bundan fazlasını göstermeye çabalayacağını açıkladı. Big Ben’in tekrar bir numaralı halk düşmanı olarak Rodgers’ın karşısına dikildiğini görmek hiç de fena olmaz.

5 – Andrew Luck, Indianapolis Colts

Geçen Sezon: 3,822 yards pass, 377 yards rush, %60.2 pass completion

Sıra “bay dördüncü çeyrek”te. İzge Can Günal’ın oldukça hoş olan yazısından da hatırlayacağınız gibi, Luck dördüncü çeyrek geri dönüşlerine yeni bir boyut kazandırmaya devam ediyor. Manning’in Colts’taki sophomore istatistiklerini egale etmeyi başardı ve takımına bu sezon çok daha hakim bir görüntü çizdi. İstasyon yetenekleri sadece Rodgers ile karşılaştırılabilir noktaya gelmiş durumda ve mental olarak da sürekli ileriye gidiyor. Birkaç sezon içinde en tepede onu görmemiz sürpriz olmaz.

4 – Drew Brees, New Orleans SaintsGeçen Sezon: 5,162 yards pass, 56 yards rush, %68.6 pass completionBrees’den şairane bir sezon daha. İnanılmaz estetik fırlatma mekaniğinden bahsetmemeye çalışacağım. Jimmy Graham ile bu sezon gerçekten çok iyi bir grafik yakaladılar ve bu ekibe Brandin Crooks eklemesi de hayli yerinde oldu. Daha dinamik bir hücum hattı ile Brees takımını yeniden Super Bowl’un güçlü adayları arasına sokma peşinde olacak, yerinde durmaya pek niyeti yok çünkü yaş 35, daha yolun yarısı…

3 – Tom Brady, New England Patriots

Geçen Sezon: 4,343 yards pass, 18 yards rush, %60.5 pass completion

Brady en fazla yard boyunca sack’lendiği sezonu geride bıraktı, kariyerinin en kötü pas tamamlama yüzdelerinden birini yakaladı ve bu sezon unutturmak istiyor. Gronk dönüyor, onun için daha iyi bir haber olamaz elbette ancak hala bir an önce yatak odasından çok soyunma odasını düşünmeye başlaması gerekiyor. Sezona sakatlıkla girmesi temposunu düşürmüş olabilir, ama en başta belirttiğim gibi; bu sezonu unutturmak istiyor. Fakat unutturmak için önce kendisinin unutması gerektiğini biliyor mu?

2 – Peyton Manning, Denver Broncos

Geçen Sezon: 5,477 yards, 31 yards rush, %68.3 pass completion

The Sheriff rekorlarla dolu bir normal sezonun ardından Super Bowl’da hezimeti tatsa da yılmaya niyetli değil. Broncos geçen sezondan çok daha iyi bir çizgide ve Sheriff bu sefer Lombardi kupasını kaldırmaya niyetli. Pas tamamlama yüzdesi bakımından Brees ile beraber ligi domine etmeye devam ediyor ve yine Brees’e ait olan bir sezonda en fazla yard pas rekorunu da kırmış durumda. Manning, bu sezon “onun mirası ne olacak?” sorularına yanıt vermek için sahada olacak, tabii ki inanılmaz bir sisteme sahip olan hücum hattı ile beraber.

1 – Aaron Rodgers, Green Bay Packers

Geçen Sezon: 2,536 yards pass, 120 yards rush, %66.6 pass completion

Listenin tepesini tartışmasız bir şekilde elinde bulunduran isim ise Aaron Rodgers. Ciddi bir sakatlığın ardından tekrar mekaniğini sorunsuz bir şekilde kullanabildiğini kampta gösterdi. Fiziksel yapısını koruyor, hala ligin tartışmasız en iyi okuma kabiliyetine ve istasyon yeteneklerine sahip ve mental açıdan durmadan ileriye gidiyor. İstatistiklerin de gösterdiği üzere, inanılmaz bir karar verme mekanizmasına sahip ve baskı altında kusursuza yakın performans sergiliyor. Ligde şu an onun çizgisine yakın bir çizgi yok, Manning ve Brees’den dahi bir gömlek üstün durumda. Gelecek sezonlarda Luck aynı ivmeyle gelişimini sürdürürse taht için iddiada bulunabilir, ancak o gün gelene kadar “sağlıklı” bir Rodgers tahtın tek sahibi.

Sınıfta Kalanlar: Brandon Weeden, Matt Cassel, Christian Ponder, Mike Glennon, Josh Freeman ve çaylak sınıfı.

Çaylak sınıfından kimsenin bu listeye girememesinin sebebi, kolej oyun senkronizasyonu ve performansının NFL ile uyumlu olmayışı ve değişkenlik gösterebilmesidir. Fakat Ponder, Freeman, Weeden, Glennın, Cassel gibi isimlerin böyle bir bahaneleri yok. Özellikle Vikings taraftarları bu listeye bir QB sokamadıkları için rahatsız olacaklardır, hali hazırda Cassel ile sözleşme yenilenmişken böyle bir tepkinin hoş görülebilir yanları var. Ancak Vikings QB’leri gerçekten istikrardan ve net katkıdan uzak sezonlar geçiriyorlar. Umarız ki Teddy Bridgewater gelecek sezon takımını bu listeye sokmayı başarır.