Uzun bir bekleyişin ardından, draft, off-season, kamplar, hazırlık maçları derken geçtiğimiz hafta bugün 2014 NFL sezonu açıldı. Yine son yılların en hareketli off-season’larından birini geride bıraktı. Özellikle bu off-season sadece transferle hareketli geçmedi. Cleveland Browns’ın 22.sıradan Johnny Manziel’in attığı her adım NFL basının gündemine otururken, eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra draft’ın son turundan St. Louis Rams tarafından seçilen ancak sezon başlamısına kısa bir süre kala takımdan kesilen Michael Sam de uzun süre manşetlerden inmedi. Ardına bir de geçtiğimiz sezon receiving yards’ta lig lideri olan Josh Gordon’ın marihuana kullandığı gerekçesi tam bir sezon men cezası alması, Ray Rice’ın nişanlısını asansörde nakavt etmesi falan derken çarşı karıştı. Hele Ray Rice’ın videosunun ortaya çıkması sonrasında takımdan kesilmesi ve süresiz men cezası alması NFL’de ilk hafta maçlarının önüne geçti. Buradan sizlere Oakland Raiders’ın çaylağı Derek Carr’ı ya da J.J. Watt’ın Washington Redskins maçında adeta RGIII, Alfred Morris ve hatta special team’lere sahayı dar etmesi yazmak isterdim ama eğri oturup doğru konuşalım, NFL’de bu aralar gündem Ray Rice.

Ray Rice’ın bu vukuatı ülkemiz basınına bile yansımış durumda. Ben Rice’a verilen cezayı ağır bulsam da –hukukun önünde suçlu bulunmuş birinin geri dönülmez biçimde mesleğini yapmasının engellenmesine ve NFL Başkanı Roger Goodell’in saha dışındaki her olaya karışan oyuncuya ceza yağdırmasına karşıyım– yazarlarımız bu konuda NFL yönetimine destek çıktılar. Ancak olay öyle bir boyuta vardı ki şimdi, Roger Goodell’in aslında bu videoyu çok önceden gördüğü ve olayı ört bas etmeye çalıştığı konuşuluyor. İş Goodell’in istifaya davet edilmesine kadar gelmiş durumda, bekleyip göreceğiz. İlk haftanın bir diğer olayı da Pittsburgh Steelers wide receiver’ı Antonio Brown’ın Cleveland Browns punter’ının suratına attığı tekme oldu. Tabii bu da bizim spor basınında haber oldu. Türk spor sitelerde Amerikan futbolu haberlerine bakarsanız, sadece Michael Sam’in eşcinselliği, Ray Rice’ın nişanlısına attığı yumruğu ve Antonio Brown’ın tekmesini göreceksiniz. Tabii “seksi pon pon kız fotoğrafları için tıklayınız.” bölümlerini de kaçırmayın. Ancak bizim gündemimiz de bu hafta Seattle Seahawks, Green Bay Packers, Houston Texans, Sam Bradford ve St. Louis Rams, Jerry Jones ve Dallas Cowboys da var. Bir sonraki haftanın gündeminde görüşmek üzere, söz yazarlarımızda…

Sezon son şampiyon Seattle Seahawks’ın Green Bay Packers karşısında aldığı farklı galibiyet ile başladı. Sizce Seahawks’ın Packers’ı bu kadar rahat geçmesi tekrardan şampiyonluğun en iddialı takımı olduklarını mı gösteriyor yoksa Green Bay Packers onlara birkaç gömlek küçük müydü?

Hilmi Çeltikçioğlu: İkisi de demektir aslında. Sehawks, Green Bay’den bir kaç gömlek iyi bir takım değil, ama Perşembe gecesi bir kaç gömlek üstün oynadı. “On ikinci adam etkisini gösterdi” diye yazacaklar olacak aşağıda, ama boş sahada da bu maçı alırlardı. Hemen hemen bütün oyuncuları fundamental’larda sorunsuz oynuyor. Takım olarak da belli bir ruh yakalamışlar. Russell Wilson’ın çaylak sözleşmesi bitince bu takımı koruyamazlar ama bu Eylül aynın sorunu değil. Green Bay ise aslında üç mevkide yedek sıkıntısı çeken bir takım. OT, NT, LB. Barclay, Tretter ve Bulaga üçü birden gidince Rodgers’ı koruyamaz hale geldiler. Raji gidince ise yedeği Guion’ın ortayı korumadaki beceriksizliği ortaya çıktı, Marshawn Lynch yürüyerek oynadı neredeyse. Green Bay 2011’deki gibi sakatlık dolu bir seneye gidiyor ama o zamanki gibi şampiyon olmaları zora düştü. Gömlek giysisinin takımlar arasındaki üstünlüğü ortaya çıkarmasın konusuna gelince; burada bu işi bir standarda oturtalım. Bir gömlek on sayı dersek, Seahawks Packers’dan iki gömlek üstün oynadı.

Berkan Uzun: Boş verelim hangisi daha iyi tartışmasını, sezon açıldı evler şenlendi neşeyle dolduk dolu dolu bir beş ay var önümüzde. Seahawks bir adım önde oynadı diyelim, diyeceğim de. Daha birinci hafta Green Bay’de çok eksik var. Bu sezon için Rodgers’ı hayatta tutabilirlerse bir şansları olur diyeceğim ama bu pass protection ile biraz zor gibi gibi. Sevenlerinin dualarına ihtiyacı var. Yoksa işi zor, sezon sonunu görmez diyorum ben. Seatle tarafında ise koştular, pas attılar, force fumble’lar derken keyifleri yerinde, iyi bir sezon Seahawks taraftarlarını bekliyor diyebiliriz.

Çağatay Akkaya: Geçtiğimiz sezonun Bowl şampiyonu sezona kendi “deli” seyirci kitlesi önünde, sezon açılışı karşılaşmasıyla giriyor, çok da farklı bir performans göstereceklerini beklemek yanlış olurdu. Packers için ahlar vahlara başvurmak için çok erken, takımın potansiyelini de, dümeninde kimin olduğunu da biliyoruz. Ayrıca NFC North çok karışık, bu günden kimin grubu ilk sırada kimin son sırada tamamlayacağı dahi kestirilemez, Packers elbette ritim bulacak, grubun da en büyük favorisi. Playoff’lar da “yiğidin harman olduğu yerler” bir nevi, Aaron Rodgers da her ne kadar benim takımımın en büyük rakibi olsa da “yiğidi öldür hakkını yeme” felsefesi ile yaklaştığım biri. Ne Packers ile alakalı karalar bağlamaya ne de Seahawks için olayı abartmaya şimdilik gerek yok.

Görkem Şahinoğlu: İki soruya da cevabım evet. Şimdi baktığımız zaman Seattle Seahawks dediğiniz takım salary cap avantajları sayesinde (ki bu takdir edilesi bir iştir, siz de adam akıllı draft yapın siz de avantaj sağlayın kardeşim) bu ligin en komple takımı. Lige göz gezdirdiğimiz zaman onlarla baş edebilecek takım oldukça az ve birçok defosu bulunan Packers kesinlikle bunlardan birisi değil. Öyle ki Rodgers’ı bu maçta derine top atarken göremedik, Sherman’ın tarafını hiç denemedi bile. Artık her takım Seahawks’ın savunma gücüne saygı ve korku duyuyor bunu da kabul edelim. Gerçek şu ki Patriots’ tan sonra back to back yapmaya en çok yakın ekip Seahawks.

Sezon öncesi Sam Bradford’ın sakatlığına kadar oldukça komple bir takım görüntüsü çizen St. Louis Rams, Bradford’ın sakatlığı sonrası sezonun ilk maçında Minnesota Vikings karşısında 34 – 6’lık skorla duman oldu, üstüne iki quarterback’leri de vasatı aşamadı. Rams, için kayıp bir sezon olur mu yoksa Jeff Fisher şapkadan tavşan çıkarır mı?

Hilmi Çeltikçioğlu: Oyun kurucunun önemi gittikçe daha da artıyor. O Trent Dilfer’larla, Brad Johnson’larla Super Bowl kazanma yılları geride kaldı. Rams’ın savunması aslında gayet iyi ama oyun kurucusuz olmaz. Bradford sakatlanmasa da ne yaparlardı, o ayrı bir soru. Franchise’ı götürecek bir oyun kurucu bulana kadar Rams ortalıkta gezinmeye devam eder. Yedekler Case Keenum falan olunca insanın aklına iki soru geliyor; ya Fisher bunlardan birini adam edip gelecekte kullanmayı düşünüyor, ya da ikinci bir “Suck for Luck” davası ile karşı karşıyayız. Yoksa ortalıkta veteran QB var yani, yok değil. <Öhö! Orton!> Sayın okuyucular, oradan biri Orton dedi; haklısınız. Ancak maalesef Orton’ı Buffalo kaptı.

Berkan Uzun: Sürpriz beklemeyelim. Buradan bir şey çıkmaz. Üçüncü hafta Cowboys ile 14. hafta Redskins’le 16. haftada Giants’la ligin dibinde kim olur maçlarını oynar kenara çekilirler. Bir şey beklemiyorum söyleyecek bir şeyde yok. 4 – 1 , 5 – 11 gibi sezon geçirmelerine sadece 15 maç kaldı.

Çağatay Akkaya: Sam Bradford, “artık bu sene olacak bu adam” dediğimiz biriydi, sakatlıktır şanssızlıktır vs. ancak diğer arkadaşların da belirttiği üzere ligin pas üzerine yoğunlaşması, sistemlerin artık böyle kurgulanması QB’nin değerini bir kat daha artırıyor. Vikings çok iyiydi de kaybetti Rams diyemeyeceğimize göre, şapkadan tavşan çıkma olaylarının da ancak göz aldanmacası olduğunu bildiğimize göre gerçeklerle yüz yüzeyiz. Bu gerçekler, Rams’in ancak savunmanın üstün performans gösterdiği karşılaşmalarda mücadeleci olabileceği, hücumlarının fazlasıyla kısıtlı olduğu ve motivasyonlarının da yerlerde olduğu üzere. Yani un biraz var, şeker yok, yağ yok, ne yiyecek bu millet?

Görkem Şahinoğlu: Bradford’a ne zaman artık aldığı paranın hakkını verecek desek o sezonu kapatıyor. Valla adam büyük şanssız ama bu sakatlık artık bardağı taşıran son damla oldu bence. Rams’in artık Bradford’ı beklemeye ne vakti ne de sabrı kaldı. Artık Jeff Fisher şapkadan ne çıkarır bilmem ama hamle yapmayıp mevcut quarterback’lerle devam ederlerse hoş geldin Mariota diyebiliriz.

Geçtiğimiz sezonun en büyük hayal kırıklıklarından olan Houston Texans, Washington Redskins karşısında savunmasının muhteşem oyunuyla galibiyete uzandı. Watt’lı, Cushing’li, Clowney’li, Foster’lı, Hopkins’li, Andre Johnson’lı Texans’tan bu sezon ne bekliyorsunuz? Her şey yerli yerinde tek sıkıntı quarterback mi? Geçen sezonu iki galibiyey ile bitiren takım tekrardan AFC’nin en korkutucu takımlarından biri haline gelir mi?

Hilmi Çeltikçioğlu: Ligin devamlı değiştirdiği kurallarla, sporumuz pas oyunu haline geldi; daha da gelecek. En önemli mevkiler QB, LT, CB, DE oldu (passer, pas protection, pass cover, pass rush) Houston Clowney ve Watt ile pass rush’ı halletti ama ya diğerleri? 3-5 sürpriz maç alıp playoff’a çıksalar bile AFC bu haldeyken nereye kadar gidecekler? Bu arada Clowney’i almalarını müthiş bir başarı olarak görmemek lazım. O adamın Houston’a gelmesi bir scouting mucizesi, oyuncu idaresi efsanesi falan edğil. Sonuncu oldun kardeşim, Clowney taraftarın gözyaşlarıyla alınmıştı. Neredeyse her maçı kaybet, seyirciler başı önde eve gitsin; sonra “Vaayy, Jadaveon Clowney.” Kim kime Clowney kardeşim? Detroit, sana da bakıyorum!

Berkan Uzun: Clowney sakatlandı 4-6 hafta yok gibi duruyor. JJ Watt parasını hak ediyor. Andre Johnson her zamanki gibi iyi. Foster koşuyor, Cushing’de ortada. Yani iyi her şey var puzzle tam. Bana soracak olursan Fitzpatrick geçtiğimiz sezonlarda iyi iş çıkarmasına rağmen hep kapı dışında bırakıldı. Burada tutunur diye temenni ediyorum. 22-14 200+ yard 1 TD. Bence takımı playoff’a kadar taşır. Sonrası için bir şey diyemem ama bu sezon Texans’ı ilk 12’de görürüz.

Çağatay Akkaya: Texans iyi bir başlangıç yaptı da kime karşı yaptığı da sorgulanmalı. Hücum edemeyen, savunması da tatmin etmeyen Redskins’e karşı. Bir kere, elbette Texans, geçtiğimiz seneki kadar dipte olamaz, olmamalı da eğer olursa takımı Houston’dan taşısınlar, umut bağlayana da yazık. Neyse, bu kadar mübalağadan sonra Arian Foster’dan da beklenen performansı tekrar alamayacaklarını düşünerek sezonu 7-9 gibi bir derecede bitireceklerini düşünüyorum. Bir aşağı bir yukarı olur ama şaşmaz.

Görkem Şahinoğlu: Açıkçası Texans’ ın bu galibiyetine fazla dilenilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Her kesimin kabul ettiği üzere bu artık quarterback ligi. Savunmanız istediği kadar iyi olsun ki Texans’ın burda da sorunları olduğunu düşünüyorum playoff’tan söz edebilmek için kalbur üstü bir quarterback lazım. Fitzpatrick’e bakınca benim gördüğüm şey ise iyi bir backup. Ayrıca bir önceki cümlede de bahsettiğim üzere takımdaki tek sıkıntı quarterback değil. Peyton, Brady, Luck, Rivers gibi AFC quarterback’leriyle baş edebilecek secondary savunmaları yok.

Hazırlık maçlarında kimseye umut vermeyen Dallas Cowboys, sezona kendi sahasında San Francisco 49ers karşısında aldığı yenilgi ile başladı. Yenilgiden ziyade adeta savunmaları sahada yoktu ve Tony Romo da oldukça kötüydü. Çoğu yorumcu bu sezon Dallas’tan çokca böyle performanslar söylüyor. Sizce bu sene Dallas için yolun sonu mu olur yoksa head koç Jason Garrett ile Tony Romo güçlerini birleştirip Dallas’ı 8-8’lik bir sezona daha taşır mı?

Hilmi Çeltikçioğlu: Romo zaten 8-8’lik bir oyun kurucu. Bu yetenekle bu başarı gerçekten çok yazık.Takımın defansı da bu sene yalan olacak gibi görünüyor. Zamanında iki Super Bowl kazandılar diye Eli Manning’i elit oyun kurucu sayanlar utansın. O takımları Romo da şampiyon yapardı. Dallas’ın yapması gereken, önümüzdeki üç beş sene draft zamanı yaklaştıkça Jerry Jones’u bir sandalyeye bağlayıp container’a gömdükten sonra bu container’ı bir haftalığına aya göndermeleri. Komşularına telefon açıp “Houston, we have a problem and his name is Jerry” derlerse uzay mekiğini de bulurlar. Galiba son draft günü böyle yaptılar. Ah Jerry ah… Nur içinde yatsın da, Al Davis de böyledi. 80, 90’ların adamları ile olmuyor.

Berkan Uzun: Sevgili Cowboys taraftarları, Bu sezon maçı açıyoruz sessize alıyoruz, rakı soframızı kurup arka plana çile bülbülüm çile vb. şarkıları açıp ufak ufak yudumlarken Jerry Jones’a nolursun artık bir GM al diye ağlanıyoruz. Tamam para senin, takım senin ama zamanında yapmış olduğu gereksiz harcamalar maalesef bu sezon iyice belimizi bükmüş durumda. Tamam güzel gelişmeler var. O Line olarak ve hücum olarak iyi yerdeyiz de. Bu defansla şurdan şuraya gidemeyiz… (Söyleyeceklerim çok ama dilim varmıyor.)

Çağatay Akkaya: Mazi olarak, bir nevi “Amerika’nın Takımı” yaftası ile Cowboys elbette göz önünde olan bir takım. 49ers karşılaşmasında, savunmanın ne kadar zayıfladığı, Romo’nun dengesizlikleri bir kez daha karşımıza çıktı. Yine de bu takım ne yapar ne eder, “istikrarsızlığın istikrarını” bozmaz, sezonu 8-8 ile kapatır, seneye bu zamanlarda yine Cowboys konuşuyor oluruz. Esas sorun ne koçta, ne oyuncularda, esas sorun yönetim anlayışında.

Görkem Şahinoğlu: Nereden başlasam bilemedim. Romo’nun bu performansı hayra alamet değil. Tamam bu tarz oyunlarına alışkınız ama sezonun bu bölümünde değil. Romo’ya baktığınız zaman bazı şeylerin yolunda olmadığı belli. Eldeki savunma ligin en kötüsü olmak için yarışır kabul ama Niners mağlubiyeti iyi olması beklenen hücumdan kaynaklı. Dallas savunması bu sezon bol bol sayı yiyecek ancak hücum böyle top kaybetmeye devam ederse grubun dibine demir atarlar. Son olarak birileri artık 80’lerde yaşamadığımızı Jerry Jones’a söylemeli. Takımın başına bir GM gelmezse gelecek oldukça puslu. Ayrıca Jason Garrett’tan da çok rahatsızım.

İlk haftanın en çok konuşulan biri de Baltimore Ravens’ın karısına yumruk attığı videosu ortaya çıkan yıldız running back Ray Rice’ı takımdan kesmesi oldu. Ardından Rice’a NFL’den de süresiz “ban” geldi. Rice’ın üstüne fazla mı gidiliyor yoksa takımdan kesilmesi ve ceza yemesi isabet mi oldu? Ravens, Rice’sız eski Ravens olur mu?

Hilmi Çeltikçioğlu: “Domestic Violence” adlı şiddet, temelde kocaların karılarını dövmesine verilen isimdir. Bunun ortadan kalkması için bu tip davranışların memleketin kültüründen kalkması gerekiyor. Rice’ın tek şanssızlığı bunun videoya yakalanması oldu. Yoksa NFL’de karısını döven başka adam mı yok? Takımdan kesilmesi ve ligden uzaklaştırılması iyi olmuş. Bu şekilde, Alabama’nın ufak bir köyünde aynı davranışlarda bulunan bir adam televizyonda Ray Rice’ın durumunu görünce belki biraz kendini sorgular. Tek yapılması gereken, soruşturmanın düzgün yürütülmesi Kadıncağız paranın gideceğini görünce “karışmayın” demeye başladı ama geçmiş olsun. Burayı okuyan genç arkadaşlar. Kadına vurulur mu? Başka insana vurulur mu? Çok vurmak istiyorsan giy kaskı, en yakın takıma yazıl, gönlünce vur sağa sola. Biz seni adam ederiz.

Berkan Uzun: Bu konu Amerika’da kanayan bir yara adeta. NFL’dir NBA’dir bu tarz organizasyonların, bu konuda kesinlikle ve kesinlikle örnek olması gerekiyor. Bu konular durmadan gündeme gelince cezalar giderek sertleşti (Ray Rice olayındada release öncesi ortaya çıkan bir video var) bundan sonrası içinde daha sert cezalar bekliyorum ben açıkcası. Eskisi gibi 4-6 maç ile kalacağını hiç düşünmüyorum. Ray Rice gibi süresiz cezaların önü açık gibi. Ravens’a gelince Ray Rice kuşkusuz büyük bir silah ama Lewis sonrası Ravens çok afalladı halen daha onun yerini dolduracak bir lider bulabilmiş değiller. Çok iyi bir sezon beklememek gerekir tek avantajları divisionları çok kuvvetli değil belki oradan ekmek yerler ama gene de zor.

Çağatay Akkaya: Açıkçası Hilmi, olayın sosyolojik boyutu ile ilgili gayet detaylı, sindirilebilir açıklamalarda bulunmuş o nedenle tamamen ona katılıp Ravens kısmına bakacağım. Ray Rice’ın önemli bir RB olduğu yadsınamaz ancak NFL’de bilhassa RB pozisyonunda oyuncuların günlük dahi değişebileceği, ne kadar yıldız olursan ol yerine birinin gelebileceği ve daha da iyi performans sergileyebileceği varsayımına dayanarak, Ray Rice’ın “olmazsa olmaz” oyuncu olduğunu düşünmüyorum. Önemli nokta, Ravens için aşil tendonu Joe Flacco’nun performansı. RB için öyle ya da böyle, belki Ray Rice kadar tatminkar olmasa da performans alacaklar. Ayrıca, Rice’ın takımda kalmaması PR açısından, takımın kimliği ve NFL’in imajı açısından da doğru olan hamleydi. Ha şu da var, yapmaz ama diyelim ki takımda Peyton Manning var, böyle bir videosu çıktı, o zaman vazgeçilebilecek miydi? Sorulacak sorulardan biri de bu sanki.

Görkem Şahinoğlu: Futbol dışı konulara girmek istemiyorum. Ray Rice bu olayla hem temsil ettiği hem de içinde bulunduğu organizasyonların imajına zarar vermiştir. Bu kurumlar da pozisyonları gereği örnek olmak zorundadır ve bu nedenle verilen cezalar gayet doğrudur. Ben Rice’ın NFL kariyerinin bittiğini düşünüyorum. Takım açısından bakarsak bir Adrian Peterson olmadığınız sürece yeriniz her türlü dolar.

Son olarak ilk haftadan sezon için birer bold prediction’ınızı alalım.. Mantıklı olursa seviniriz..

Hilmi Çeltikçioğlu: Hem bold prediction, hem mantıklı istiyorsun. Bold prediction kolay, “Manziel LB’a geçip sack rekoru kıracak” yazarsın ama mantıklı olmaz. Yapalım bir tane: Super Bowl’u Packers-Patriots oynayacak. İki takım da ilk hafta maçlarını kaybettiği için bundan daha bold prediction olmaz sanırım.

Berkan Uzun: Jacksonville bu sezon dört maç kazanır. Redskins RG3 ‘yi yedeğe çeker.

Çağatay Akkaya: Super Bowl için kadrosundan güç kaybetmiş olsa da 49ers’ın Broncos ile karşılaşacağını düşünüyorum. 49ers, son üç sezonun görece en istikrarlı takımı, diğer yandan Broncos, defansa yaptığı katkılar ile geçen sezonun yine “görece” hayal kırıklığını aşmaya büyük aday.

Görkem Şahinoğlu: Benim bol kesemden çıkan tahminler iki adet. San Francisco 49ers bu hafta rahat galip gelmiş olsa bile playoff yapamayacak ve AFC’de sezonun sürprizi Tennessee Titans play off yapacak. In Wisenhunt we trust!