12.Adamın başkentinden(?) tüm NFLTR.com camiasına merhaba. NFL yönetiminin dördüncü haftada bize maç vermemesi sebebiyle haftayı ense yaparak geçirdik. Maç sonu yazısı yazamayınca NFLTR.com’u Seattle dolu kelimelerden ve cümlede Seahawks anlamlı satırlardan ırak tutmamak için arda kalan haftada neler yaşandığına çeşitli pencerelerden Seattle odaklayımıyla bakacağız. Maç öncesi yazılarımda başlıkları temellendirmek adına ‘Seattle Odaklayım’ başlangıçlı bir yapı benimsedim. Neden odaklayım? Yazınsal okuma süreçlerinde karşımıza çıkan iç-dış-sıfır odaklayıma Seattle merkezli bir anlatıcı/yazar bakışı getirmek adına. Boş boş edebiyat yapmayı bırakayım yokluğunda çeşm-i giryana gark olunabilen Amerikan futbolunu mihman edeyim.

Make Some/Same Noise

Her yazıya “12.Adamın başkentinden” ibaresiyle başlarım. Bu yazıdaki ‘(?)’ noktalama işaretinin sebebi alt cümlelerde yatıyor. Yokluğumuz fırsat bilindi. Haftanın en son maçının oynandığı Missouri’de Kansas City Chiefs taraftarları ilk çeyreğin bitimine sekiz saniye kala 142.2 desibellik gürültü yaparak 137.6 desibel ile geçen sene ellerinden aldığımız rekoru geri aldılar. Emaneti geri almamız lazım, bunun için 12 Ekim’deki Dallas Cowboys maçını bekliyoruz. 16 Kasım’da Arrowhead’e misafir olarak gideceğimizi de belirtelim.

Zack Miller Out; Luke Willson In

Madem kötü haberle başladık yazıya, kötü haberle devam edip iyi haberleri sonlara saklayalım. Sayılarlardan uzak ve sessizce yaptıklarıyla takıma mütevazı katkılar sağlayan tight end’imiz Zach Miller bileğindeki sakatlık sebebiyle teknik kadroyla istişare ettikten sonra bay haftasını fırsat bilerek bıçak altına yattı. İlk üç maçta acı ile oynayan Zach Miller, fiziksel düşüşünün önüne geçmek ve sezonun ikinci yarısında etkili olmak adına önümüzdeki haftalarda Seattle formasından uzak kalacak. Koçumuzun dediğine göre dönüş tarihi belirsiz olmakla birlikte iki hafta sonra oynayacağımız Dallas Cowboys maçı civarında dönüşüyle ilgili net bir tarih söylenebilecek.

Altı kez topla buluşan Zach Miller’in esas işi offensive tackle ile playmaker’ımızı korumak ve kollamaktı. Bu alanda ligin en başarılı tight end’lerinden biri olarak kabul edilen Miller’ın yerine o pozisyonda Şahinlerin yeşilli mavili; beyazlı grili formasını (renk kartelâmız da ne kadar geniş, spor kulübü değil boya firması sanki) yedeği Luke Willson terletecek. Kendisi üç maç itibariyle bir kez topla buluştu. Luke Willson’a kulak verdiğimizde, “Snap performansım şu anda istenilen aşamada değil, ama yedek bir oyuncu olarak böyle günlerin geleceğini bilirsiniz ve buna hazırlanırsınız. Mental olarak kendimi göreve hazır hissediyorum, fiziksel olarak ise sahada kaldığım süre arttıkça gücüm de artacaktır. Zach Miller aramıza katılana kadar işleri ben yürütmeliyim ve sorumluluğumun bilincindeyim.” diye konuşuyor. Kendisinin de ifade ettiği gibi D-Line bloklamasında Zach Miller ile arasında 2.0 motor araba ile 1.2 fındık motor araba arasındaki çekiş farkı var. Günümüz NFL’inde tight end normalde pası düşünür, bloklama sonraki mevzudur. Söz konusu Seattle hücumu olunca ve atılan pasların sadece %19’unun iki tight end’e yollandığı düşünülürse konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır.

B planı Cooper Helfer, C planı Garry Gilliam… Garry Gilliam için (deyimsel olarak) bir parantez açmak istiyorum: Offensive tackle mevkisinde ligde kendine yer bulmaya çalışan oyuncu kolej kariyerinde Penn State’te tight end olarak mücadele vermişti. Pasın kendisi için mazide kaldığını, futbol kariyerini tackle üzerine kurduğunu söylemesine rağmen takımı için bu görevden kaçmadığını da sözlerine ekliyor. Koçumuzun kendi sistemimizden, içimizden oyuncularla devam etme zihniyetinde olduğunu önceki zamanlardan da biliyoruz. Kim bilir ilerleyen haftalarda blok merkezli tight end’imiz için offensive tackle Garry Gilliam bir adım öne çıkar?

Başarı Habbeleri

Geride bırakığımız hafta habbe boyutunda başarıları da beraberinde getirdi. Denver Broncos’a karşı dokuz tackle, iki pas kesme ve bir fumble’a sebebiyet verme başarısı gösteren cornerback Chancellor, NFC’de haftanın en iyi defans oyuncusu oldu. 1993’ten sonra ilk kez fumble ve interception return ile 50 yard üzerine çıkan bir Seattle oyuncusu oldu böylece. AFC’de ise bu ödülün adresi San Diego Chargers’tan Corey Liuget oldu. Bireysel performansla ilgili göz ardı edilemeyecek son notumuz ise Atlanta’dan Devin Hester’ın 20.kariyer return touchdown’ı ile NFL rekorunu güncellemesidir.

Savunmadaki başarının taçlandırılmasının yanında özel takımdaki ödüle de punter John Ryan layık görüldü. 48.3 yardlık ay averajı ile Ryan, NFC’de ayın special team oyuncusu seçildi. NFL’de bu pozisyonda oynamak küçüklükten beri tek hayaliymiş. Bizim ülkede çocuklar doktor, polis, öğretmen, itfaiyeci olmak ister. Hani sabittir, pek değişmez telaffuz edecekleri meslekler. Elin Amerika’sında adam çocukken NFL punter’ı olmak istiyor ve bunu gerçekleştiriyor. Yabancı ülkelerde millet hayalindeki işi yapıyor derdi, dershanelerdeki rehber hocalarımız yeme bizi derdik. Gerçekmiş! Benim de kamyon, tır ile uzun yol şoförü olma hayalim vardı…

Hunharca Beast Mode

Seattle hücumunun en önemli ismi Marshawn Lynch. Ligimiz quaterback ligi oldu, snap’ler pas merkezli oldu. Bu konuda hemen herkes hemfikir. Bir Barcelona, İspanya futbol takımları gibi pas, pas, pas yapan bir oyun kimliği beni çok mutlu etmez, fakat bu sporun güzelliği, oyunun heyecanının kaybolup rutine, monotona bağlamasına engel olmasından gelmektedir. Böylesi bir ahvalde Marshawn Lynch’in galibiyet uğruna takıma kattıklarını, sayılarla her ne kadar anlatmaya çalışsak da yetersiz kalacaktır. Marshawn Lynch’i koşturduğunuz, üstüne play fake’lerde pas almasına izin verdiğiniz günlerde kazanmanız çok zor. Bu sözlerim rakipler için geçerli.

2011 ve sonrası göz önüne alındığında altısı pas touchdown’ı olmak üzere kırk dört touchdown’a ulaşan 24 numara otuz dokuz touchdown ile Lynch, New Orleans’tan Jimmy Graham’in önünde ligde en fazla touchdown yapan oyuncu konumunda. Geride bıraktığımız üç sezonda en az 1000 yard koşuya on ve üzeri touchdown koşusu ekleyen tek isim ligde. Yine yirmi kez 100+ yard koşarak bu alanda Jamaal Charles, Mccoy, Paterson gibi isimleri geride bırakarak yine zirvede.

Seattle efsanelerinden Shaun Alexander’ın Şahinler formasıyla yaptığı 100 koşu touchdown’una yetişebilir mi bilinmez ama her maça bir endzone serisini devam ettirdiği takdirde Pazartesi gecesi üçüncü sıraya yerleşecek. Redskins’e karşı iki yıl önce 20 top taşımada 132 yard koşup maçı bize getiren sayılardan birine imza atmıştı.

Buz Dağının Geçmişteki Korkunçluğu

Ben duyunca açıkçası şok oldum. Russell Wilson gibi şeker, sevimli bir tipten ve uyumlu bir NFL oyuncusundan beklemeyeceğim şeylerdi. Player’s Tribune adlı web sitesinde makale yazan ve editörlük yapan oyun kurucumuz bizi sarsacak açıklamalar yaptı. Aile içi şiddete dikkat çekme ve önlenmesinde farkındalık yaratma sosyal projesinin zirveye çıktığı Ekim ayında Russell Wilson’ın açıklamaları da çok konuşulacak. Sert bir çocukluktan geldiğini söyleyen Wilson özellikle mahalle mektebinde ve ortaokulda arkadaşlarını/akranlarını dövdüğünü, kafasını duvara sürttüğünü (bu suretle kıvılcım çıkardığı bile olmuştur), dişlerini ellerine verdiğini açıkladı. Şimdiki Russell ile o Russell arasında uçurum olduğunun altını çizerek Ray Rice ile başlayan ve Adrian Patterson ile körüklenen şiddet olaylarında NFL oyuncularının yeterli duyarlılıkta olmadığına dem vurdu.

Hastane ziyaretlerine önem veren üç numara; zarar görmüş ve acıklı ailelere/bireylere hitap ve yaklaşma şeklinin önemli olduğunu vurgularken NFL oyuncularının çoğunun gerekli hassasiyetten uzak olduğunu dile getirdi. Evet, tartışılacak ve gündemi meşgul edecek söylemler.

Back to Work

Gelelim bu haftaki maçımıza. 2012 wild card’ında yine bu arenada yendiğimiz rakibimizle iki yıl aradan sonra yine karşı karşıyayız. 24-14 ile Atlanta’ya rakip olduğumuz maçta RG3 ile kıyaslanan Russell Wilson’ın mücadelesi oldukça heyecanlıydı. Şimdi mücadele Kirk Cousins’e karşı olacak. Washington 20 ay önce oynadığımız Redskins değil. RG3’nin kronik sakatlığı onları çok yıprattı. Yedeği Kirk Cousins’in aklında sahadaki maçtan çok gelecekte ne olacağı gündemde. Yedek miyim, gelecek miyim sorusuna cevap bulmak istiyor. Oyununa bakarsak cevabımız ya A şıkkı olur ya da C şıkkı hiçbiri olur. Kirk Cousins 40 saniye zaman yönetiminde, pre-snap’lerde hataları olan bir oyun kurucu. Keza üçüncü haklarda oldukça zorlanıyor ve hatalı karar sayısını azaltmayı başaramıyor. Pas denemelerinde over/underthrowing’lerini Seattle savunması affetmez; interception’ı yazdırır adamın hanesine. Söylemedi demeyin. Kirk Cousins’in zaman ve oynamaya ihtiyacı var fakat rakip biz olunca onun için doğru zaman, yanlış rakip.

12 ciddi sakatlıkla mücadele eden rakibimiz DeAngelo Hall, RG3, Jordan Reed gibi etkili silahların yokluğunda yedekleri ve alternatiflerinin gecesi uzun olacak. Marshawn Lynch her zamanki gibi koşup play fake’lerle pas yardlarına da imza atarsa maçı erkenden koparabiliriz. Sakatlıklardan ötürü genç lineback ve cornerbackler ile sahaya çıkacak rakibimizin bu tecrübesizliğinden de yararlanmamız lazım. Savunma anlamında zaman zaman oyunda çökmeler yaşıyorlar. Bu anlarda rüzgârı arkamıza alabiliriz.

Bizim savunma tarafına baktığımızda onları oyun başına kendi istatistiğimiz 2.8 yard civarında tutabilirsek, takeaway’lere imza atıp sıkıntı yaşadıkları special team oyunlarında baskıyı bir kademe daha arttırıp vites yükseltebilirsek galibiyet rahat gelecektir.

Kağıt üstünde onları bir güzel yendim ama coast to coast maçımızda her şey böyle olacak mı, bilinmez. 1-3 derecesindeler ve onlar için şu noktada ölüm kalım maçı. Yenilirlerse 1-4 ile playoff umutlarını kaybetmeleri ve organizasyonun çıkmaz sokağa girmesi olası. New York Giants maçında yaşanan hezimeti de zihinlerinde tartıp ruhlarında daha bir istekle sahaya çıkacaklarını düşünüyorum.

Bu sezon Russell Wilson’un gelişmesine paralel üretici bir hücumumuz var. Koşucularımız koçumuzun istediği gibi atlet oyuncular. Rakibin dengesini bozacak koşulara sıkça başvuruyorlar. Üç numaramızın kendi pocket’ının dışına çıkması rakibin enerjisini dağıtan ve savunmada delikler açılmasına neden olan bir artımız. Saha pozisyonumuz (oyuna başlama yardı anlamında) bu sene Şahinlerin yüzünü güldüren noktalardan. İlk hücumlarda three and out’ları azaltmamız da şart. Percy Harvin’in varlığı savunmaların enerjisini dağıtan diğer bir nokta ki Marshawn Lynch’in play fake’ler ile pas almasına kapı aralıyor zaman zaman, savunmalara tuzak kuruyor hızlı adımları sonucu yanıltma koşularıyla… Geçen seneki savunma iklimini yaşayan Seattle bu sene sırasıyla Aaron Rodgers, Philip Rivers ve Peyton Manning’e karşı oynadı. Kirk Cousins’in duymak istemeyeceği bir istatistik! Linebaker Bruce Irwin’in de muhtemelen döneceği maçta gözler Sherman-Jackson ikilisinde olacak. Çocukluk arkadaşı olan ikili bu sefer rakip olacak. Sherman; hafta içinde Jackson’ın oyunculuğunu ve özel hayattaki sıcakkanlılığını övücü sözler söyledi ve ekledi, ”Çok hızlı olduğunu biliyorum, gözüm üzerinde olacak.”

Richard Sherman, Maxwell ve Chancellor ile bu sezon tüm savunma oyunlarında sahada olurken hücumda Russell Wilson, center Max Unger, o-line’dan Jr Sweezy, Britt ve Carpenter hiçbir hücum snap’inde oturmadı.

Hakem

Maçımızın hakemi Jeff Triplette ile Pete Carroll geldiğinden beri beş maça çıkmışız. Derecemiz 4-1. Geçen sene ilk haftada Carolina deplasman zaferi ve son haftada içeride Rams zaferimizi yöneten hakemdi. Ligin en çok bayrak attıran hakemlerinden biri.

Şehir Rehberi

Maç ülkemiz saatiyle Salı sabaha karşı 3.30’da oynanacak. Maç saatinde yer yer bulutlu Washington semalarında yağmur beklenmezken şiddetli rüzgar yok. Müzeler şehri Washington’da Smithsonian Enstitüsü’ne bağlı 10 müzede 137 milyon müzelik değeri olan nesne sizlerin ziyaretini bekliyor. Müzelere giriş ücretsiz, müze kartınızı almanıza gerek yok. Anlayacağınız gidin kardeşim, müzeyi gezin, maç zaten akşam. Ankara ile 2011’de kardeş şehir protokolünü imzalayan Washington’da Ankara ile ilgili sokak, park vs. görürseniz bir foto çektirin tabelanın dibinde. İspanyolcası Casablanca olan Beyaz Saray’ı görmeden dönmeyin ve Fas Casablanca’ya gidip aradaki yedi benzerliği/farkı ve hangisi daha beyaz ötesiymiş onu tespit edin. Yeşil alanlarıyla meşhur Washington mesire alanlarında mangal keyfi de izin veriliyorsa yapılabilir belki de. Ama çizgili pjama ve plastik voleybol-futbol-yakantop topundan uzak durun… Son olarak biri yanınıza gelip, “Kardaş burası hangi eyaletin şehri?” diye sorarsa bu yanıltıcı soruya kanmayın…

Millet strateji oyunlarında yemek barını doldurmak adına geyik vursun; biz geyiği burada bırakıp yazıyı mutlu sona bağlayalım. 12.Adamın başkentinden; uzun yazımı okuyan herkese, tüm NFLTR.com cemiyetine hayırlı bayramlar diliyorum.