Kasım methiyelerimle Washington halkını biraz da olsa neşelendirmeyi amaçlamış, yiğidi öldürmüş ama hakkını yememiş, Bashaud Breeland haklında tatlı hülyalara dalmak istemiştim…

Maalesef bizim topraklarda bu işler hiç bir zaman böyle işlemiyor. Vikings karşısında ilk yarıda harika işler yapıp ikinci yarıda kolej havası veren bir takım seyretmek, hele öylesine dolu bir pazar gününde gidip de Redskins – Vikings maçına katlanmak yetmezmiş gibi ortaya fırlayıverdi.

Bu yüzden ben de Görkem Şahinoğlu’nun ithafının ardından, Kaan Özaydın ve diğer meraklı insanların sorularına cevap olabilmek, dermansız dertlere derman aramak gibi bir amaçla cesaret pelerinimi giyerek kalembaşı yaptım.

Soru 1: Redskins hücum hattı Trent Williams dönmesine rağmen neden abuk subuk hatalar yapmaya devam ediyor? (10 puan)

Soruyu tersinden tutup okuyalım, bakalım ne elde edeceğiz; Redskins hücum hattı toparlanmasına rağmen Trent Williams neden abuk subuk hatalar yapmaya devam ediyor? Williams’ın beş senelik performansını değerlendirdiğimizde ligin en iyi LT blinde side coverage adamı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz, peki bu koca adam içgüveysinden hallice Redskins hücum hattı toparlanmaya başlamışken nasıl böyle abuk subuk hatalar içinde bir sezon geçiriyor?

İlk hafta Texans karşısında zorlanması üzerinden hiçbir değerlendirme yapılamazdı, çünkü karşısında her maçı mahşer günü gibi oynayan bir JJ Watt vardı. Fakat bizim koca oğlan Williams, her maç Watt’a karşı oynar gibi zorlandı, abuk subuk hatalar yaptı, rakip DE’lerin işini kolaylaştırdı ve Vikings maçında da saçma sapan hatalar serisine yenilerini ekledi.

Şöyle bir çıkarım yapmaya girişenler var; “abi RGIII oynadığı her maçta ortalama 2.5 sack yemiş, Cousins için bu rakam bir, Colt McCoy’a sack’i hak getire.” Bakınız elimizdeki rakamlar bu noktada dile geliyor, diyorlar ki Trent Williams ve RGIII’nin kaçırdığı maç sayıları aynı, yani aynı dönemi kaçırdılar, aynı maçta da geri geldiler. Bu periyotta sol tackleda yer alan Morgan Moses’ın ne kadar parlak işler yapmış olduğunu da böylece görmüş oluyoruz.

Redskins hücum hattı tackle pozisyonlarında oldukça averaj görüntüler çizerken beklenmedik biçimde guardlardan da averaj verim almaya başladı. Fakat Williams’ın gelişiyle tackle performans çizgisi aşağı iniyor ve guardların üzerine binen yük taşınamaza yakın oluyor, Redskins hücum hattının tökezlemesinin en önemli sebebi bu.

Soru 2: Colt McCoy iki maç üst üste kazandırmışken neden yola McCoy ile devam edilmedi de birden bire Robert Griffin starter koltuğuna kuruldu? (25 puan)

Kasım methiyelerinde McCoy’dan ve “kapabilitesinden” bahsetmiştim (kapasite değil!) Bu yüzden Redskins’in starter işine oturması sürpriz değildi, ve oldukça da iyi işler çıkarttı. Peki Gruden neden Griffin döner dönmez McCoy’u kulübeye geri gönderdi?

Redskins iki sene önce Bear Of Baylor’ı kazanmak için çok fazla şey feda etti, ve bu adamın üzerinde hala franchise QB etiketi mevcut, ve bir süre daha üzerinde kalacağa benziyor. Bu yüzden Robert Griffin ha bir maç daha kulübede oturmuş, ha iki maç daha oturmuş bunun pek de önemi yok. Eninde sonunda o koltuk bu adamın olacaktı. şu an 3-6 dengesinde bulunan Redskins için önemli bir ivme yakalamadıkları sürece ortada bulunan bir playoff umudu yok, Gruden dahi sistemini yerleşikleştirme ve draft ile yapılanma çabasında. Bu yüzden artık anlık değil orta ve uzun vadeli bir düşünüm var ve neresinden tutarsanız tutun bu düşünüm RGIII’yi içeriyor. Griffin’in bu sisteme kendini entegre etmesi şu an Washington için birincil öncelik, dengenin sol yanını arttırmak değil.

Soru 3: Pierre Garçon en son Çin liginde kontrat arıyormuş, doğru mu? (15 puan)

Geçen sene istatistikleri salladıktan sonra biraz da D-Jax’in gelişinin etkisiyle Washington’daki birincil işlevi takıma kaburga dolması servisi yapmak olan Garçon halinden pek de memnun olmasa gerek. Her ne kadar ikincil receiver potasına düşmüş olsa da bu ona pas gelmeyeceği anlamına gelmiyor, fakat Garçon tam da böyle oynuyor. Jordan Reed bile canını dişine takım Jimmy Graham gibi route making işine dalmışken Garçon’un bu isteksizliği ve opsiyonlu oyunlarda fake koşmayı seçmesi hayra alamet değil elbette. Hele senede sekiz milyon kazanırken hiç değil.

Soru 4: Norv Turner son periyotta Jim Haslett’i nasıl acem oyununa getirdi? (20 puan)

Bu haftanın en incelik gerektiren sorusu Görkem Şahinoğlu’ndan geliyor. İlk yarıda çok doğru bir savunma yönergesi çizdi Haslett, bunun da çok temel birkaç dayanağı vardı; Patterson koşarsa Breeland ve Clark cover’dan zone’a döner, Asiata’yı sadece 5 yardın altında kullanacaklar, Ford genelde 10 yardda sabit kalıyor, koşmadığı sürece cover yok.

Norv Turner’ın özellikle son çeyrek yaptıkları çok daha zekiceydi. Breeland’in iki receiverın aynı lane’i kullandığı pozisyonlarda coverage’da kararsız hareketlerini gördü bu yüzden Patterson ve ekürileri sürekli wideout ve slot olarak aynı lane’i kullandılar. Chase Ford shotgun oyunlarında sabit kalmadı, Bridgewater’ın kör noktasından çıkıp koşular yaptı ve böylece Asiata’nın Outside Handoff tehlikesine karşı sağa kayan LB’ları ters köşeye yatırdı.

Son darbeyi ise Haslett kendine vurdu desek yalan olmaz. Kerrigan ve Hatcher üzerinden oynanan blitzlerde ısrar eden Haslett, Trent Murphy’nin tecrübesizliğini hesaba katamadı bu yüzden önemli ölçüde linebacker-defensive end koordinasyonsuzluğu oluştu. Norv amcanın buradan ellerinden öpüyorum, iyi ders oldu bizimkilere.

Soru 5: Ne olacak bu RGIII’nin hali? (30 Puan)

Sakatlıktan henüz döndü, tüm beklentileri ve hayal kırıklıklarını üzerine yüklenerek geldi ve daha ilk haftadan Colt McCoy’un yerine oynatılması yüzünden çoğu takım arkadaşı tarafından “yabancılaştırıldı.” Olabilecek en kötü senaryolardan biri ile başlıyoruz betimlemeye.

Buna rağmen Vikings karşısında kötü bir performans gösterdiğini düşünmüyorum. Özellikle bir kaç oyunda artık aklıyla da oyunun içinde olduğunu çok iyi bir şekilde gösterdi. “14 yard koştu, ki doğru seçimlerdi, son hücumda da koşabilirdi ancak koşmadı” gibi şeylerdense tekrar koşu oyununa güvenmesi zaman alacak demeyi tercih ediyorum. Ondan beklenen çok şey var ve şu an öncelikle bu beklentilerin bir kısmını koşmadan karşılaması gerekiyor. Hücum hattının da bu konuda pek bir çaba sarfettiği söylenemez, felaket işler çıkartıyorlar.

Polyannacılık olarak kesinlikle algılamamalısınız, fakat bu çocuk dönecek. İki çapraz bağını da yırtıp 40-yard dash’te lig RB ortalamasının üstüne çıkan sadece 2 oyuncu gördük son 10 yılda; Adrian Peterson ve Robert Griffin III. Eskiden yapamadığı kafasını read option ve deep wideout dışındaki opsiyonlara da mükemmel şekilde yöneltmek için çaba harcıyor ve elinde çok önemli silahlar var.

Başaracak, başarmak istiyor, başarmak için doğdu. Sadece koca adamların biraz yardım etmesi gerekiyor, hem sahada, hem soyunma odasında.