İstanbul’daki Amerikan futbolu takipçileri sezonun ilk haftasında Türkiye’nin en köklü iki takımın derbisine konuk oldular. TAFL 2014 – 2015 Kulüpler 1. Ligi’nin ilk haftasında geçen yılın Kulüpler 1. Ligi şampiyonu Boğaziçi Sultans ile geçen yılın Ünilig şampiyonu İTÜ Hornets, İTÜ Maslak Stadında karşı karşıya geldiler.

Soğuk ve hafif yağmurlu bir havada başlayan karşılaşmaya Boğaziçi Sultans daha ilk anlardan itibaren ağırlığını koymaya başladı. Boğaziçi Sultans dengeli bir hücum kurgusu ile İTÜ Hornets savunmasını sahanın her alanını savunmaya zorladı. Bu anlarda O-Linr farkı ile maçın ivmesini kendi lehine çevirmeyi bildi. Maçın kırılma anları Boğaziçi Sultans’ın etkili koşu hücumuna karşı çözüm üretmekte zorlanan İTÜ Hornets’ın blitz package’larla LOS üzerinde baskı kurmak adına boşalttığı alanları Sultans QB’si Gani’nin attığı isabetli paslarla oluştu. Boğaziçi Sultans ilk TD sonrası PAT’den sonuç alamayınca, ilk çeyrek 6-0 Sultans önderliğinde kapandı. İTÜ Hornets hücumu ise savunmada 3-3 oynayan Boğaziçi Sultans karşısında etkili bir koşu tehdidi oluşturamayınca, pas oyunlarında arka alanda açık alan bulmakta zorlandı. Ev sahibi İTÜ Hornets O-Line’ı LOS üzerindeki mücadelede Boğaziçi Sultans D-Line’ı üzerinde hakimiyet kurmayı başaramadı. Option ya da triple option karşısında çözüm bulmakta zorlanan bu defansif kurguya rağmen İTÜ Hornets O-Line’ı ile RB’leri etkili bloklar sergileyemeyince QB Ateş’e de fazla vakit ve alan yaratamadılar.

Bu noktadan itibaren Boğaziçi Sultans gerek fiziksel üstünlüğü, gerekse tecrübesi ile oyundaki hakimiyetini daha da hissettirerek hem skoru arttırdı, hem de süreyi lehine kullanmayı bildi. İlk yarı Sultans’ın üç touchdown’ı ve üç başarısız extra sayı denemesi ile 18-0 misafir ekip lehine sonlandı. İlk yarıda Boğaziçi Sultans takımı dengeli bir hücumla hem koşu, hem de pas oyunlarında iyi bir istatistik yakaladı. Buna karşılık ev sahibi İTÜ Hornets hemen her hücum denemesinde üç-ve-dışarı yapmak zorunda kaldı. LOS üzerinde üstünlük kuran Boğaziçi Sultans DL’ı karşısında taktik üretmekte zorlanan İTÜ Hornets, screen pass ve QB option denemelerinden de sonuç alamayınca, ilk yarı neredeyse hiç varlığını hissettiremedi. Özellikle derin paslarda İTÜ Hornets WR’ları kalabalık Boğaziçi Sultans secondary’si arasında kayboldu ve çoğu oyunda İTÜ Hornets QB’i Ateş double coverage’a pas atmak zorunda kaldı. Bu pasların bir kısmı kesilirken, iki tanesi de Boğaziçi tarafından intercept edildi.

İkinci yarı ise ev sahibi takım çok daha çekişmeli ve heyecanlı bir oyun ortaya koymayı başardı. Pas oyunlarında açık alanlar bulmayı başaran İTÜ Hornets ilk Touchdown’u kaydettiğnde maçın dengeleri değişmeye başladı. Boğaziçi Sultans hücumu etkisini devam ettirerek süreyi eritmeyi başarsa da, skoru arttırmayı başaramayınca İTÜ Hornets’ın direncini kırmayı başaramadı. Nihayetinde de, İTÜ Hornets tam üç kez üst üste denediği ve ilk iki denemesinde başarılı olamadığı pas oyunu ile ikinci touchdown’u bularak maça heyecan getirdi ve skoru 18-12’ye taşıdı.

Bu noktada İTÜ kenar yönetimi ne düşünerek two point conversion denedi bilmiyorum. Ancak PAT ile 1 sayı bulmaları durumunda, olası bir Touchdown ile maçı kazanabilecekken, two point conversion’da QB koşusu ile başarısız olarak maçı kazanma şansını teptiler.

Akabinde gelen onside kick denemesi de başarısız olunca, Boğaziçi Sultans hücumu koşu oyunları ile süreyi eritti ve sayı bulmayı başaramasa da, maçın bitmesine çok kısa bir süre kala topu İTÜ red zone’unda İTÜ Hornets hücumuna teslim etti. Bu noktada İTÜ Hornets diklemesine uzun oyunlar yerine lateral ve kısa paslar ile sonuca fitmeyi düşününce maçta başka sayı olmadı ve maç misafir ekip Boğaziçi Sultans’ın 18-12 galibiyeti ile sonuçlandı.

Maçla ilgili güzel anektodlar:

– Boğaziçi Sultans’ın ikinci touchdown’ı sonrası İTÜ Hornets kick return ünitesini gafil avlayarak onside kick denemesi ve topu geri kazanması.

– Her iki takımın special team ünitelerinin güzel kick ve punt return’ler sergilemesi.

– İTÜ Hornets’ın touchdown’u sonrası two point conversion’da intercept ettiği topu 80 yard taşıyarak, neredeyse pick two yapacak olan Boğaziçi Sultans savunma oyunu.

– Boğaziçi RB’i Sertan’ın, özellikle ilk yarıda uzun koşularla takımına kazandırdığı first down’lar.

– Hakemlerin maçı iyi yönetmeleri

Maçla ilgili düşündürücü noktalar:

– Türkiye’nin en köklü iki takımının, field goal’u geçtim, hala PAT’larda bile başarı sağlayamaması.

– Genel olarak paslardaki isabet oranının düşüklüğü (hava şartları da olumsuz bir etkendi tabi).

– Hala Head Coach’larda “PAT or two point conversion” çizelgelerinin olmayışı.

– Türkiye’nin en güzel Amerikan Futbolu stadında, Türkiye’nin en köklü iki takımının karşılaşmasında bile maçı seyirciler ve olası sponsorlar için daha cazip hale getirecek organizasyonlara imza atılmamış olması.

İlerleyen haftalarda daha da heyecan kazanacak olan Amerikan futbolu liglerini takip etmenizi önerir, football dolu günler dilerim.