Merhabalar sevgili NFLTR.com okurları, Chicago Bears, geçtiğimiz hafta alınan ağır Green Bay Packers yenilgisinden sonra, bu hafta Soldier Field’da Vikings karşısına çıktı. Maça iyi başlayamayan Bears, her ne kadar ilk çeyrekte 10-0 geriye düşmüş, taraftarlardan yuhalama sesleri işitilmiş olsa da, karşılaşmayı 21-13 kazanmayı, NFC North’da Vikings ile 4-6 derecesinde sonunculuğu paylaşmayı başardı.

Karşılaşmayı aslında Bears kazanmadı, Vikings hücum edemeye edemeye Bears’a armağan etti. Durum basit aslında, Chicago defansında bir iki sakat oyuncu geri dönmüşü, defans takımı daha sağlam bastı çimlere ancak yeterli olmadığını herkes görüyor. Hücum takımı da aynı zamanda potansiyeline göre sınırlı kalmakta. Takımda en az bir kere Pro Bowl seçilmiş bir QB, bir RB, iki WR var (Cutler, Forte, Marshall ve Jeffrey). Bu takım, geçen sezon aynı hücum mantalitesi ve aynı oyuncular ile kendi tarihinin en çok skor bulduğu sezonunu da geçirdi ancak geçtiğimiz sezon dahi “yad” edilen zamanlar listesinde yerini aldı.

Geçen hafta da belirtmiştim, elbette her sezon playoff’a girecek bir takım aramıyorum ancak arada kalmış Bears’dan da sıkılmaya başladım. Son iki sezonda son maçta playoff treni kaçmıştı, bu sezon sezon ortasında daha resim belli olmuş durumda, buna rağmen Bears ne çok kötü bir takım, ne iyi bir takım, sanırım beni kaşındıran da bu (yoksa sezonun ilk yarısı Bears’ın yediği hurmalar kaşındırmıyor, orası ayrı).

Hafta içinde, Jay Cutler’ın sezon sonu takas edilmesinin ciddi bir ihtimal olduğuna dair haberler çıktı. Şimdi şöyle bakmak lazım şu olaya, Cutler, Bears’da göründüğü kadar kötü bir oyuncu değil. Kesinlikle yetenek bakımından ligde top-15’e girer, Broncos forması ile yaptıkları da çok uzak zamanlar değil (ki o zamanlarda daha toy bir oyuncuydu). Bu nedenle, Cutler’ın potansiyelinin de farkında NFL genel menejerleri ve olmaları da pek mümkün değil. Olur da bir takas ile gönderilebilirse Bears, önemli bir cap boşluğu da yaratacak, aynı zamanda Trestman belki de Jimmy Clausen gibi bir oyuncuyu tekrar piyasaya kazandırıp Cutler’ı unutturacak (herşey ihtimal dahilinde).

Yaratılacak cap boşluğu ile belki Suh gibi oyunculara sulanma ihtimali artacak (ki ilaç gelir), ister çaylak ister ismi unutulan bir QB ile olsun Trestman’ın sisteminde ve halihazırda takımda yer alan iki canavar top tutucu eşliğinde belki de playoff kovalanacak. Cutler’ı isteyen takım olur mu konusuna gelince, Texans’ın zaten onu beğendiğini biliyoruz, Titans olsun, Bills olsun, Tampa Bay olsun, Jets olsun acil QB desteğine ihtiyaç duyan takımlar da mevcut NFL’de. Opsiyonlar bol ancak Cutler’ı göndermek elbette kolay değil, hele ki kendisine çok taze bir yatırım yapılmışken.

Chicago Bears’ın şu durumdan sonra sezonu çevirmesi neredeyse imkansız. Şapkamızı alıp önümüze koyalım ve bunu kabul edelim öncelikle. Bu hafta sonu oynanacak Tampa Bay karşılaşmasında da ağır basan taraf Bears olsa bile, 5-6 derecesine kavuşulsa bile bunun fazla bir anlam taşıyacağını düşünmüyorum. NFC zaten cadı kazanı, NFC North için de Packers ve Lions arasında kıyasıya bir mücadele olacak lig sonuna kadar (ve gidişattan bu problemi çözecek olursak Packers muhtemelen grubu lider bitirecek).

Bir sonraki haftanın hikâyesi, neredeyse Bears’da on yıl koçluk koltuğunda oturan Lovie Smith’in Chicago’ya dönecek olması. Kendisiyle, iyi kötü yıllar yaşandı, bir Super Bowl maçı görüldü, defans takımları, return takımları NFL’de yer edindi. Onu ve Tampa Bay’i ağırlayacağımız maç sonrasında, tekrar görüşmek üzere…