Tarih 17 Kasım 2013. Oakland Raiders, Houston Texans’ı 28-23 yeniyor… Tarih 16 Kasım 2014. Oakland Raiders, tam 364 gündür maç kazanamıyor. Eğer Chargers’a da kaybederlerse tam bir yıl boyunca maç kazanamamış olacaklar.

Tarih 12 Ekim 2014. San Diego Chargers, Oakland Raiders’ı deplasmanda rookie’lerinin arka arkaya yaptığı büyük oyunlarla 31-28 yeniyor ve ilk haftaki Arizona Cardinals mağlubiyetinden sonra yakaladığı galibiyet serisini beş maça çıkarıyor. Chargers, bundan sonra oynadığı üç maçı Chiefs, Broncos ve Dolphins’e kötü oynayarak kaybediyor ve arka arkaya üçüncü sezonda da üç maçlık mağlubiyet serisi yakalıyor, playoff şansını iyice zora sokuyor. Tarih 16 Kasım 2014. Chargers, evinde Raiders’a kaybederse bir nevi playoff’lara havlu atacak.

Anlayacağınız üzere iki takım içinde çok farklı nedenlerden büyük önem taşıyan bir maçtı Pazar günü oynanan. Broncos, süpriz bir şekilde Rams’e kaybedince, Chargers bir anda kendini division liderliğinden bir maç geride buldu. Herkesin aklında “Biz o kadar wildcard şansımızı hesaplıyorduk falan ama ya tutarsa?” sorusu vardı. Akşehir Chargers takımı Dave Dameshek’in sezon öncesi bütün istatistiklere ve akıllara ters düşecek şekilde yaptığı “Chargers AFC West’i kazanır” tahminini haklı çıkartacak mıydı? Tabii bu sorunun cevabını vermek için henüz çok erken fakat Patriots ve Seahawks gibi ligin zirve takımlarına 1-2 skorluk maçlarda kaybeden, Üçüncü çeyreğin sonlarına kadar Broncos’a kök söktüren ve 0-10 rekorunun çok daha üstünde oynayan Raiders’ı yenerek kötü gidişe son vermesi takım için çok önemliydi.

Belki o herkesin beklediği Sinan Engin yorumu vari “Onların şeylerine bile çıkacaz falan!” tarzı bir maç olmadı ve oldukça yakın geçti ama ortada defansif anlamda muazzam bir mücadele vardı. Herkes ilk maçta olduğu gibi yüksek skorlu, shootout tarzı bir maç olmasını diliyordu çünkü Chargers defansı sezon başındaki dinamikliğinden son haftalarda yoksundu ve boş geçen haftalarında sezon başındaki fazla sayı bulan, zaman yiyen o ofans kaybolduğundan ağırlığın o noktaya verilmiş olacağı düşüncesi vardı, ki doğruydu ama bu gene de sakatlıktan defansının çok önemli parçaları dönmüş bir takımın fundamental ilkelerinden birisi değildi. Chargers, rakibini çizgede yenmek ve egzotik blitz packagelarıyla rakibin çaylak quarterbackini dışarıda hızlı olan (aynı zamanda takıma bu hafta dönen) iki OLB’ı Jerry Attouchou ve Melvin Ingram ile baskı altına almayı, pocket içinde rahatsız etmeyi planlıyordu ki bunu başardı da. Maç bir noktadan sonra sonsuz bir paradoksa dönmek üzereydi ki neyse ki maç bitti.

İlk snap’te fumble yapan Raiders’a hemen arkasından 22 yardlık TD ile cevap verip neredeyse daha maç başlamadan öne geçen Chargers, bundan sonra topu iyi saha pozisyonunda alıyor, kaburga sakatlığı olduğu sonradan ortaya çıkan Rivers’ın pocket’ı iki saniyede çöp oluyor ve o da route’lar gelişemeden premature paslar atmak zorunda kalıyordu. O-Line koşu oyunlarında rakibi hiç itemiyor, koşu oyunları koşucular Ryan Mathews (hoşgeldi) ve Branden Oliver’ın ekstra çabalarıyla bir-iki yard alıyordu. Durum böyle olunca iş, Mike Scifres’a düştü. Chargers punterı kariyer maçlarından birisini oynadı ve 9 puntta 5 kez topu rakibin 10 yard çizgisinin içine düşürdü (2,4,6,8,10 yard çizgileri) sonuç olarak da AFC’de haftanın özel takımlar oyuncusu seçildi. Özel takımlar demişken, kicker Nick Novak’in franchise rekoru olan arka arkaya başarılı 32 FG denemesi serisi de son buldu. Devreye girerken Mike McCoy’un alışık olduğumuz rezalet zaman kullanımı bunda en büyük etkendi. 28 saniye kala rakibin 30 yard civarında first down yakalayan Chargers, topu spike edip zamanı durdurmak yerine 25 saniye bekleyip üç saniye kala son timeoutunu kullandı ve arkasından gelen vuruş kaçtı. O boşa geçen zamanda alınacak beş-altı yard bile vuruşun başarılı olmasında büyük bir etken olabilirdi.

Perşembe gecesi oynanan maçta alınan sonuca bakacak olursak aslında Chargers’ın fark atmaması dönüp dolaşıp gene bize yaradı. Playoff yolunda en büyük rakibimiz Chiefs’i yenen Raiders, Titans’dan sonra kazanmaları gereken bir maçı daha onlara kaybettirdi. Bu mağlubiyetler her ne kadar önceki yılın Chargers’ını hatırlatsa da, bu sene AFC playoff yarışı çok daha kızışmış halde. Browns’un hala yarışın önemli takımlarından olması bile bunun göstergesi. Chiefs’in gelecek hafta Broncos, sonra dışarıda Cardinals ile oynayacağını düşünürsek, o iki maçı kaybetmeleri de oldukça muhtemel. Kanımca gelecek iki hafta sonrası playoff resmi ve son haftaya kimlerin iddialı gireceği özellikle AFC North’un içinde ve dışında oynadığı zor maçlarla kesinleşecek.

Sonuç olarak, gidin Buffalo’nun karlı resimlerine bakın, son 10 yılın en güzel bilim kurgu filmlerinden Interstellar’ı izleyin ve sezonun en zevkli zamanı olan Aralık’a yaklaşırken karlı NFL maçlarının olabildiğince zevkini çıkarmaya başlayın, Godfather filmini bir daha izleyin, Vito Corleone’nin nasihatını dinleyip ailenizle zaman geçirin. Dilim de gitmiyor ama teşekkürler Raiders ve her ne kadar seriyi bozsanız da, mutlu yıllar.