Uzun bir aradan sonra herkese merhaba. Federasyonumuzda gelişen çok yoğun gündem olduğu halde, geçtiğimiz dönemde işlerimin yoğunluğu, ailemize katılan yeni üyemiz, başka görevlerim ve diğer sosyal aktivitelerim sebebi ile Amerikan futbolu ve federasyon için yazmaya vakit bulamadım. Federasyonda dönen pis işlerin tek bilgi kaynağı olduğum halde konuları bu kadar biriktirdiğim için herkesten özür diliyorum. Yazacak çok konu var. Türkiye Flag Futbolu Milli Takım koçu Erkin Palaz ile yapacağımız röportajı da yapamadık. Özellikle Erkin’den özür diliyorum. En kısa zamanda yapıp yayınlayacağız.

Yazmadığım dönemde federasyonumuzda ve IFAF Yönetiminde çok ciddi gelişmeler oldu. Federasyonumuz kıran kırana geçen bir mali genel kurul yaşayarak, yönetim kurulu sadece dört oy fark ile ibra edildi. Şahin Kömürcü dönemini başlatan Amerikan futbolu delegeleri çok şikayet ettikleri ve delege gücünü kaybettikleri bir dönemi kendileri kapatabilecekken bu fırsatı teptiler.

Federasyon Mali Genel Kurulu

Türkiye Rugby Federasyonu Mali Genel Kurulu 16.12.2014 Salı günü Ankara’da yapıldı kayıtlı 166 delegenin 112 sinin ve Şahin Kömürcü’nün “misafir” kisvesi altında kongreye soktuğu, bu spor ile ne alakası olduğu belli olmayan her yere ağzından salyalar akıtarak saldıran 10 kişinin katıldığı genel kurulun ana gündem konusu yönetim kurulunun 2013 – 2014 yıllarında yaptıkları finansal işlemlerin delegeler tarafından ibrasıydı. Yönetim kurulunun ibra edilmesi demek  federasyonun 2013 – 2014 yıllarında yaptığı tüm harcamaların usulüne uygun olduğunun onaylanmasıdır. Yönetim kurulu ibra olmayan federasyonun iki ay içinde yeni yönetim kurulu seçmesi için seçimli genel kurul yapması gerekir.

Kısaca Türkiye Rugby Federasyonu Mali Genel Kuruluna katılan iki üye ibra etmiyorum demiş olsaydı, federayonumuz şuan yeni bir seçim sürecine girmiş ve Amerikan futbolu olarak camiamız yeni bir seçim yapma imkanı kazanmış olacaktı. Bunun Amerikan futbolu açısından kaçırılmış bir şans olduğunu düşünüyorum. Zira seçim süreçleri, yönetim devam etse veya etmese de her zaman branşların daha iyi yönetilebilmeleri için imkan sağlar. Hatta belki federasyonun Amerikan futbolundan asbaşkanımızın 1.Ligde ve 2.Ligde mücadele eden iki takımı lig maçlarına çıkmaya karar verirlerdi.

Sonuç olarak Türkiye Rugby Federasyonu Yönetim Kurulu 2013 ve 2014 yıllarında yaptıkları mali işlemler açısından ibra edildiler ve iki yıl daha tüm sporları yönetmek için yetki aldılar. Ancak yetki aldıkları halde, hiç kimse kendilerine “hırsız” denildiği kürsüye çıkıp, hırsız diyenlerin ağzının payını verip, biz hırsız değiliz diyemedi.

Mali Genel Kurul Öncesi Yaşananlar

Federasyonun mali genel kurulu toplantısı öncesinde gelen bilgilere göre çok ciddi usulsüzlükler yaşandı. Öncelikle federasyon başkanı birçok takımı arayarak faal sporcuların delege olamayacağı yalanını söyleyerek birçok takıma istedikleri takdirde delege verebileceğini belirtti. Hatta bu iddiaların belgelendirildiği ve bu konu ile alakalı olarak yasal yollara gidileceği bilgileri gelmektedir.

Aslında benimde kulağıma gelen bu iddialar ile alakalı olarak benim bir yazı yazmam ve siz değerli Amerikan futbolu severleri sizin istediğiniz kişiyi delege yapabileceğiniz konusunda uyarmam gerekirdi ama yoğunluk ve yıllardan beri yaptığımız uyarıların boşa gitmesi sebebi ile yapamadım.

Açıkça söylemek gerekir ise, her genel kurul öncesi yaptığımız birçok uyarı olduğu halde bunlar görmezden gelindi ve sporumuz şuan bulunduğumuz tekrar çıkmaz haline geri döndü.

Daha vahim iddia ise bir önceki genel kurulda mevcut delegelerin %30’una sahip ve Şahin Kömürcü’nün tekrar seçilmesini sağlayan Kırıkkale bölgesinin delegelerinin bildirimin yapılamaması için federasyonun faksının kapatılarak, ofisin kilitlendiği iddiası ki, bu da çok ciddi bir iddiadır. Bu yapılan usulsüz uygulama ile en az 100 delegenin Genel Kurulda yetki alamadığı ve bu sayede Şahin Kömürcü’nün ibra edildiği gelen bilgiler arasındadır.

Kısaca önceki kongrede verdiği delegeler ile Şahin Kömürcünün seçilmesini sağlayan Kırıkkale bölgesi, bu kongrede veremediği delegeler Şahin Kömürcü’nün ibra edilmesini sağlamıştır. Komik bir ironi…

Mali Genel Kurul Sonrası Yaşananlar

Bu Mali Genel Kurul tüm branşlarda federasyon yönetim kuruluna muhalif olanların birbirlerinden haberdar olmasını ve birleşmesini sağlamış bir genel kuruldur. Yönetimin dört oy gibi az bir oy farkı ile ibra olması artık federasyon yönetiminin tükendiğinin, yaptıkları tüm usulsüzlük ve tehditlere rağmen artık o koltuklara oturup bu sporların önünde engel olamayacaklarının göstergesidir. Ok yaydan çıkmış ve bir hareket başlamıştır, bu hareketin artık önünde kimsenin durma şansı yoktur.

Şuan muhalefet kanadının seçimli bir genel kurula gitmek için çalışmalar yaptığı yönünde bilgiler gelmektedir. Şahsen başarılı olacağını düşündüğüm bu girişimin sonuçlarını zaman içerisinde göreceğiz.

Bu genel kurul Amerikan futbolunda yaşanan sıkıntıların yalnız bize özel değil, Rugby ve Beyzbol branşlarında da ciddi sıkıntıların yaşandığını, bu branşlarda spor yapanların da federasyon ile alakalı sıkıntılarının olduğunu bize göstermiştir. Gelinen noktada federasyon bu sporları yönetmeyi becerememektedir. Gelinen noktadan sonra da bu sporları artık yönetemeyeceği aşikardır.

Peki Bozacının Şahidi Şıracı Ne Yapıyor?

Geçen aylarda Boğaziçi ve Koç takımları arasında oynana final maçını izlemek için Türkiye’ye gelen IFAF Başkanı Tommy Wiking ile bir röportaj yapmıştık. Röportajı aynen yayınladık. Röportaj sonrası Tommy Wiking’in Şahin Kömürcü hakkında söylediği övgü dolu sözler sebebi ile bayağı tepki almıştık.

Burada doğru olan işimize gelip gelmediğini bakmadan ve manipüle yapmadan gerçekleri çıplaklığı ile göstermektir. IFAF ve EFAF arasında uzun zamandan beri süregelen bir savaş bulunmaktadır. 2010 yılında yaptığım asbaşkanlığın döneminde Türkiye’ye çok destek olan, Avrupa kupalarına katılmamıza ön ayak olan, hiç bekleme yapmadan bizi asil üye yapan, Türkiye’de iki hakem semineri veren, Türkiye’de bir antrenör semineri veren ve Türk hakemlerine yurt dışında görev veren EFAF karşısında Şahin Kömürcü, IFAF’ın sonradan ortaya çıkardığı İFAF Avrupa Yönetim kurulu üyesi olmak için, yani bir tarafta spora destek veren bir kurum varken, diğer tarafta kişisel çıkarlar veren IFAF tercih edilmişti. Hatta EFAF’ın fesih olması için evrakta sahtecilik yapılarak daha önce haber yaptığımız dilekçe bile verilmişti.

Bu şahsi çıkarlar karşısında Şahin Kömürcü hakkında övgüler düzen Tommy Wiking 2015 yılında İsveç’te yapılacak Dünya Şampiyonası organizasyonda usulsüzlükler yaptığı iddiası ile iki haftadır soruşturma altındaydı. Şuan itibari ile Tommy Wiking’in 2015 Ocak sonuna kadar sağlık sorunları ile toplantılara katılmayacağı söyleniyor. 2015 yılında yapılacak Dünya Şampiyonasının tüm otel ve stadyum rezervasyonları iptal edildi ve hikayenin sonu belli, Tommy Wiking IFAF Başkanlığından yaptığı yolsuzluklar sebebi ile ayrılıyor.

Kısaca bakma gerekir ise, iyi ki o röportajı hiçbir art niyet düşünmeden aynen yayınlamışız, Türk Amerikan futbolu camiasına bozacının şahidinin şıracı olduğunu gösterme imkanımız olmuş. Yurt dışında ki şıracılar gittiğine göre, darısı içimizde ki İrlandalı şıracılara…

2010 yılında Şahin Kömürcü yönetim kurulundan asbaşkanlık görevini yürütürken istifa ettim. Bir yıl görev yaptığım federasyonda yanlış gördüğüm her konuyu o günden beri Amerikan futbolu camiasına aktarmaktayım. Aktardığım için evime tehdit telefonları aldım ama yılmadım. Yanlışların hiçbir zaman yanında olmadı. Yazdığım her yazıdan sonra da tehditler aldım. Yoksa asbaşkanlık ve uluslararası ilişkiler sorumluluğu görevlerini yürüttüğüm federasyonda kalmak en kolayıydı. Ben rantın ve yanlışın yanında olmayı değil, doğrunun yanında olmayı seçtim. Hep söylerim, doğru yolunu bulur. Sen doğrudan ayrılma. Dün doğrudan yılmadım, yarında yılmayacağım.

Dört yıllık süreçte tek başıma yanlışları konuşurken, şuan bunları söyleyen birçok insan olduk.

Kalın sağlıcakla…

Not 1: Genel Kurul delege sayı ve oranları bir-iki aşağı yukarı oynama olabilir. Genel kurul tutanağını görme imkanım olmadığı için topladığım bilgilerden derledim.

Not 2: Sayın Amerikan futbolundan sorumlu asbaşkanımızın organik bağının bulunduğu 1.Lig takımı Bostanlı SK ve 2.Lig takımı Gut Güvenlik SK takımının çıkmadıkları ve her ne hikmetse federasyon tarafından sürekli ertelenen maçları hakkında açıklama yayınlamak istiyorlar ise zevkle yayınlarım.

Not 3: 2012 yılında yapılan seçimli genel kurul öncesi propaganda amaçlı yazılarak, tüm camiayı göz göre göre kandıran sayın Amerikan futbolundan sorumlu asbaşkanımızın federasyonun 2012 yılında 1.200.000.- TL olduğunu iddia ettiği Spor Genel Müdürlüğü’nden verilen bütçe sonrasında 2014 yılında 23.11.2014 itibari ile Spor Genel müdürlüğünün tahsis ettiği 590.000.- TL bütçe konusunu unutmadım. O ayrı bir yazı konusu…