Sezonun en sevdiğim noktasındayız. Kafayı playoff ihtimallerine yorma vakti! AFC’de kim ne olursa playoff’a kalır, hangi takımlar kaç numaralı seri başı olur, kimler ilk haftayı bay geçer?

Öncelikle sistemi hatırlayalım: Her konferansta altı takım playoff’a kalıyor. Grup liderleri, seribaşı olma yolunda önceliğe sahip. Sezonu en çok galibiyetle kapatan iki grup lideri, bir ve iki numaralı seribaşları oluyor ve playoff’ların ilk haftasını bay geçme fırsatını yakalıyor. Diğer iki grup lideri ise yine galibiyet sayısına göre üç ve dört numaradalar. Her konferansta grup liderleri dışında kalan en iyi iki takım da beşinci ve altıncı sıradan playoff’a kalıyorlar. İlk turda üç ile altı, dört ile beş numaralar eşleşiyor. Playoff’un bir sonraki turunda bir numaralı seribaşı geri kalan takımların en kötüsüyle eşleşiyor. Tek maç üzerinden yapılan playoff mücadeleleri yüksek numaralı seribaşının sahasında oynanıyor.

Beraberlik bozma sistemi biraz karışık, ancak kafaların karışmaması adına sistemi anlamak önemli. Her şeyden önce gruplardaki beraberlikler bozuluyor ve grup liderleri belirleniyor. Wild card takımları için de öncelikle gruplardaki beraberlikler bozuluyor. İki takım sezon içinde karşılaştıysa, o maçın galibi otomatik olarak üst sırada yer alıyor. Aynı grupta olan ve birbiriyle iki maç yapan takımların 1-1 olması halinde ise ikili averajdır, deplasman golüdür bunlar geçerli değil. Kendi aralarındaki maçın ardından ilk olarak grup içindeki takımlara karşı galibiyet miktarına, ardından bütün ortak rakiplere, ardından konferans içi maçlara bakılıyor division’daki eşitliklerin bozulması için. Gruplararası eşitliklerde ise önce konferans içindeki maçlara, ardından ortak rakiplere bakılıyor (en az dört ortak rakip şart). Bunların ardından eşitlik hala sürüyorsa işin içine “strength of victory” ve “strength of schedule” kavramları giriyor, yendiğiniz bütün takımların toplam galibiyet sayıları, ve galibiyete bakılmaksızın bütün rakiplerinizin toplam galibiyet sayıları. Üçlü beraberliklerde ise öncelik önce konferansta, sonra ortak rakiplerde.

AFC’de hesap işleri bir noktaya kadar oldukça rahat. AFC North’a gelince işler değişiyor tabii.

İlk haftayı bay geçenler: New England Patriots (11-3) ve Denver Broncos (11-3)

New England Patriots, son maçında Miami Dolphins’i 41-13, Denver Broncos ise San Diego Chargers’ı 22-10 mağlup etti ve iki takım da kendi gruplarını ilk sırada bitirmeyi garantiledi.

Patriots ve Broncos, sezon içinde Colts’u mağlup ettikleri için, sadece ve sadece son iki maçlarını da kaybetmeleri ve Colts’un son iki maçını da kazanması halinde ilk haftayı bay geçemeyecek. Denver’ın rakipleri Cincinnati ve Oakland, Patriots ise Jets ve Bills’le karşılaşacak. En az birer galibiyet alıp ilk haftayı bay geçmeleri, hatta iki takımın da sezonu 13-3 bitirmesi en olası senaryo.

Bir numaralı seri başı konusunda ise Patriots, sezon içinde Broncos’u 43-21 mağlup ettiği için avantaja sahip. Patriots’ın son iki maçını kazanması halinde New England ekibi Super Bowl yolunda tüm maçlarını Foxborough’da oynama şansını yakalayacak. Broncos ise Patriots’un yenilmesini beklemek zorunda.

Üç numaranın en büyük adayı: Indianapolis Colts (10-4)

Bu hafta Houston Texans’ı 17-10 mağlup eden Indinapolis Colts, AFC South’u kazanmayı ve wildcard haftasındaki maçını Lucas Oil Stadium’da oynamayı garantiledi.

Bir üst bölümde aktardığım gibi, Colts’un ilk haftayı bay geçmek için ufak da olsa bir şansı bulunuyor. Ancak gerçekçi tahmin, Colts’un #3’ü korumaya çalışmak için oynaması. Indianapolis bu noktada kaderini elinde tutuyor, son iki haftada Dallas Cowboys ve Tennessee Titans’ı mağlup etmeleri halinde üç numarayı garantileyecekler.

Indianapolis’in dört numaraya düşmesi içinse AFC North galibinin durumu önemli. Colts’un Bengals ve Steelers’a karşı yarım, Ravens’a karşı bir buçuk maçlık bir avantajı var. Bu şu anlama geliyor: Ravens, sezon içindeki maçı kaybettiği için Colts’un son iki maçını da kaybetmesini beklemek zorunda. Steelers, sezon içindeki maçı kazandığı için beraberlik durumunda Colts’a karşı üstün, Bengals ise son iki haftada berabere biten bir maç olmayacağı için bu hesaplara girmeyecek bile. Yani, Colts 11-5, Bengals ise 11-4-1 bitirirse üstünlük daha az maç kaybettiği için Cincinnati’de. Olmaz ama, NFL’de beraberliklerin yarım galibiyet sayıldığını hatırlatalım, Bengals’ın sezon 10-4-2 bitirmesiyle 11-5 bitirmesi aynı şey, bu durumun oluşması ise halinde avantaj Colts’ta olacak, sezon içindeki maçtan dolayı.

Özetlersek, Colts son iki maçını kazandığı takdirde üç numaranın sahibi, birini kaybederse AFC North’u kimin kazandığı önemli. Ravens kazanırsa Colts üç numarada, Bengals veya Steelers kazanırsa Colts’un dörde düşme ihtimali yüksek. Colts iki maçını birden kaybetmesi halinde ise kesin olarak #4, son hafta Steelers ve Bengals birbirleriyle oynuyor çünkü.

AFC North’u kim kazanacak?

Evet, zurnanın zırt dediği yere geldik: AFC North karmaşası. Cleveland Browns (7-7)’un grup liderliği şansı kalmadı. Cincinnati Bengals (9-4-1), Pittsburgh Steelers (9-5) ve Baltimore Ravens (9-5) ise dokuzar galibiyetle playoff kovalıyorlar. Bengals, Carolina’ya karşı aldığı beraberlikten dolayı şu anda diğer takımlara karşı yarım maç üstün.

AFC North’ta Cincinnati’nin kaderi kendi ellerinde: Bengals, Broncos ve Steelers’a karşı çıkacağı iki zorlu maçtan galibiyetle ayrılırsa, sezonu 11-4-1 bitirecek ve AFC North’u kazanacak.

Durum biraz garip demiştim, Steelers da son hafta Bengals’la oynadığı için kaderini kendi elinde tutuyor. Pittsburgh ekibi, Kansas City ve Cincinnati’ye karşı son iki haftada galip
gelirse onlar da grubu kazanacaklar.

Ravens ise görece en kolay fikstüre sahip olmasına rağmen iki maçını da kazanıp rakiplerinin ikisinin de yenilmesini beklemek zorunda. Bengals’ın beraberliğinden dolayı aynı galibiyet oranıyla bitiremeyeceklerini varsayıyorum, Steelers’a karşı ise kendi aralarındaki maçlar 1-1, ama grup içi galibiyet sayısında Pittsburgh avantajlı. Division içi maçlar beraberliğe gelse bile konferans içi maçlarda Pittsburgh her türlü önde. Baltimore’un son iki maçı Houston ve Cleveland’a karşı.

Bu hafta Steelers Chiefs’i, Bengals da Broncos’u yenerse son haftaki Cincy @ Pitt maçı grup liderini belirleyecek. Bengals’ın Broncos’u yenmesi biraz zor evet, yenildiklerini varsayarsak, yine son maçı kazanmaları ve Ravens’ın kaybetmesini beklemeleri gerekecek.

Yani, Ravens ikide iki yapamazsa son haftaki Steelers – Bengals maçı erken playoff gibi olacak. Ravens ikide iki yaparsa Bengals veya Steelers’ın da grup liderliği için ikide iki yapması gerekiyor. Grup liderliği için tabii bu, Cincinnati veya Pittsburgh bu hafta kazandığı anda kesin olarak playoff’ta.

O kadar da karışık değilmiş di mi aslında?

AFC North galibinin kaç numaralı seribaşı olacağı ise Colts bölümünde anlattığım gibi.

Peki ya wildcard’lar?

Öncelikle şunu söyleyelim: 7-7 durumunda olan üç takım, Houston Texans, Miami Dolphins ve Cleveland Browns, son iki maçlarını da kazanmak zorundalar. Ancak bu sadece ilk koşul. Bengals, Ravens ve Steelers birer maç kazandığı anca bu üçlünün playoff şansı kalmıyor ki Bengals ve Steelers’ın son hafta birbirleriyle oynadığını hatırlatalım. AFC North takımları dışında, Chiefs, Chargers veya Bills ikide iki yaptığı halde bu üç takım yine playoff dışı kalacak. Fikstürleri verip bu üç takımı kalan hesapların dışında bırakacağım izninizle.

Houston Texans: vs. Baltimore, vs. Jacksonville.
Cleveland Browns: @Carolina, @Baltimore.
Miami Dolphins: vs. Minnesota, vs. Jets.

Üç takımın da ikide iki yapma ihtimali oldukça yüksek aslında, ama değim gibi, bütün rakiplerinin yenilmesini beklemeleri gerekiyor. Bu takımlar için beraberlik hesapları çok karıştığı için önümüzdeki haftaya bırakıyorum, üçünün de bu hafta kazanması halinde bakarız.

8-6’lık takımlardan Buffalo Bills’in şansı minimal: Olası beraberliklerde, sezon içinde yenildikleri iki takımın, Chiefs’in ve Chargers’ın gerisindeler. Konferans içi maçlarda 4-6’lık oranla yine en büyük dezavantaja sahip olan takım Bills, yani son iki maçlarını kesin olarak kazanmaları gerekiyor onların da. Son maçları Patriots’a karşı ve Patriots #1’i kovaladığı için muhtemelen son maça yedeklerle çıkmayacaktır. Bills de aslında playoff şansı olarak 7-7’lik takımlardan farklı durumda olmadığı için onları da haftaya bırakıyorum.

AFC West’in playoff kovalayan 8-6’lık iki takımı, Kansas City Chiefs ve San Diego Chargers, son hafta birbirleriyle karşı karşıya geliyorlar. Bu da, iki takımın birden playoff’a kalma ihtimalinin pek fazla olmadığını gösteriyor bize. İki takımın normal sezonu aynı sayıda galibiyetle bitirmesi halinde son hafta maçını kazanan takım üste çıkacak, grup içi maçlar dolayısıyla. Beraberliklerin ilk olarak grup içinde bozulduğunu hatırlatalım. Kansas, bu hafta Pittsburgh’ta oynayacak, San Diego ise San Francisco deplasmanına gidecek. Chiefs ile Steelers arasındaki bu haftaki mücadele bu açıdan çok büyük önem arz ediyor, Chiefs, Steelers’ı yenmesi halinde Pittsburgh ekibinin önüne geçecek. Chargers ise, yine olası beraberlik durumunda sezon içindeki maçı kazandığı için Ravens’ın önünde.

Cincinnati bu hafta kazandığı anda en azından wild card’ı garantileyecek, keza Pittsburgh da aynı şekilde. Konferans içinde 5-5’lik durumda olan dezavantajlı Ravens ise bir galibiyet fazlaya sahip ve ikide iki, onları playoff’a taşıyacak.

TL;DR veya özet geçme bölümü

Çok yüksek ihtimalle #1 Patriots, #2 Broncos ve #3 Colts olacak, kalan üç playoff takımının ise üçü birden AFC North’tan çıkacak gibi. Playoff durumunu direkt olarak etkileyecek olan maçlar ise şu şekilde:

16.Hafta

Pittsburgh Steelers – Kansas City Chiefs
Cincinnati Bengals – Denver Broncos
Bu iki maç sonrası resim zaten çok daha net belli olacak. Son haftaki division içi maçlar ise hala çok çok kritik:

17.Hafta

New England Patriots – Buffalo Bills
Pittsburgh Steelers – Cincinnati Bengals
Baltimore Ravens – Cleveland Browns
Kansas City Chiefs – San Diego Chargers

Bu Haftanın Senaryoları

New England Patriots (at New York Jets): Bu hafta kazandığı anda ilk tur bay. Bu hafta Denver da kaybettiği takdirde #1 garanti.

Denver Broncos (at Cincinnati): Bu hafta kazandığı anda ilk tur bay. #1 için Pats’in yenilmesini bekleyecekler.

Indianapolis Colts (at Dallas): #3’ü bu hafta garantilemesi için kazanmaları ve Ravens, Steelers, Bengals üçlüsünün hepsinin birden yenilmesi gerekecek.

Cincinnati Bengals(vs Denver): Bu hafta kazandığı anda playoff’ta. Steelers ve Ravens da kaybederse bu haftadan AFC North’u kazanacaklar. Bengals’ın yenilmesi halinde bile Chargers, Chiefs ve Bills yenilirse playoff’talar.

Pittsburgh Steelers (vs Kansas City): Kazandıkları anda playoff kesin. Bu hafta başka bir şeyi garantileyemiyorlar.

Baltimore Ravens (at Houston): Kazanmaları playoff’u garantilemeye yetmiyor, ya AFC North’un geri kalanı kaybedecek, ya da AFC West’in wild card iddialıları Chiefs ve Chargers kaybedecek.

Kansas City Chiefs (at Pittsburgh) & San Diego Chargers (at San Francisco): Şanslarını son haftaya taşımaları için bu hafta kazanmaları gerekiyor.

Buffalo Bills (at Oakland), Houston Texans (vs Baltimore), Miami Dolphins (vs Vikings), Cleveland Browns (at Carolina): Bu hafta kazanmak zorundalar, ancak bu bile iddialarını sürdürmelerine yetmeyebilir.

Bir hata varsa veya aklınıza takılan bir şey olursa yorum bırakın lütfen, düzelteyim/cevaplayayım.