Super Bowl’a uzun bir süreden sonra tekrar NFC’nin ve AFC’nin highest seed takımları çıkıyor: Seattle Seahawks ve New England Patriots Her iki takım da sezona pek iyi başlamamalarına rağmen, sezonu çok iyi bitirdiler. Konferans Finallerinde New England Patriots Indianapolis Colts’u adeta ezerken, geçen yılın Super Bowl Şampiyonu Seattle Seahawks adeta Hollywood senaryolarına konu olacak bir geri dönüşle Packers’ı yenmeyi başardı.

Üst süte gelen hatalar zinciri Packers’ın erken gelen zafer çığlıklarını susturmaya yetti. Maçın son beş dakikasına gelene kadar, Russell Wilson’un dört interception ve QB keep TD koşusu dışında, Seahawks hücumu konuşulacak bir şey yapamadı diyebiliriz. Bu noktada gelen FG fakeTD pası bile maçın kaderini değiştirecek gibi durmuyordu. Ancak sonrasında gelen QB keep TD koşusu ile Seahawks hücumu az da olsa yaşam belirtisi göstermeye başladı. Hemen üzerine gelen onside kick recovery ile de Green Bay TE’di Bostick Special Teams ve Hands Team literatüründe ders niteliği taşıyacak bir başarısızlık örneği sergileyince, Marshawn Lynch ve NFL’in en traji-komik two point conversion’ının gördük. Rodgers hızlı bir hücumla topu FG alanına taşıdı ve maç uzatmaya gitti. Uzatma dakikalarında Wilson’un post route koşan Baldwin’e attığı pas tamamlanınca, peri masalı gerçek oldu.

Hepimiz Green Bay’in defansif eksikliklerinin ve coahing’de vasatın üzerine çıkamadığının farkındayız. Pete Carroll da, her ne kadar overrated olsa da, bu hataları cezalandırmayacak kadar kötü bir koç değil. Packers’ın kendisine üst üste yaptığı ikramları değerlendirerek takımın Super Bowl’a taşımayı başardı. Ancak, bu kez karşısında NFL’in en iyi head koç ve quarterback duo’su olacak. Zira diğer tüm elit QB’leri ve head koçları Bill Belichick’in eline su dökebilecek kapasitede değiller.

Gelelim iki takımın analizine. Patriots skoru erken bulduğu ve 20 sayının üzerine çıktığı tüm maçları kazanıyor. Her maça farklı kurgu ve oyun planı ile çıktığı için Belichick NFL’in en “Unpredictable” Head koçu. Brady, Gronkowski, Grey, Edelman ve Vereen bu sene çok fazla big play ve çok az turnover ile oynadılar. Defansta klasik “bend-but-don’t-break” anlayışı ile oynuyorlar. Rakiplerine çok fazla sayı fırsatı vermemek için third down ve red zone odaklı bir savunma kurguları var. Belichick rakip takım oyuncularının her adımını, bazen illegal yollara başvurarak izleyen ve lehine çevirebileceği her konuda aksiyon alan, bununla ilgili olarak da defalarca eleştirilmiş, araştırılmış bir kurt. Patriots’un Indianapolis Colts karşısında kazandığı galibiyet bir hezimete dönüşmeseydi, topların havasını indirttiği yönündeki spekülasyonlar çok daha sansasyonel bir hal alabilirdi. Ancak, şuan için sadece “Belichick’tir, ne yapsa yeridir” tezini güçlendirme tezinin artılar hanesindeki ufak bir şaibe olarak kalacaktır.

Buraya kadar sadece Green Bay Packers ve New England Patriots hakkında yazmış olmamın tek sebebi, Seattle Seahawks halkında yazacak bir şey bulamamış olmamdır. Yani Konferans Finali’nde Seahawks son beş dakikaya kadar ne hücum, ne savunma, ne de special teams olarak hiçbir varlık gösteremedi. Belki de ilk kez Konferans Finali’ni, bir maçta dört interception pası atmış bir QB’in takımı kazandı. Uzatma bölümüne kadar, Seahawks savunması, Packers hücumunu durdurmayı başaramadı. Tüm maç Green Bay’in hücum başarısı, son beş dakika da savunma ve special teams’deki başarısızlıkları maça damga vurdu.

Her ne kadar Seahawks’ın kadrosu Patriots’un kadrosundan fazla yetenek barındırsa da, bu maç çok daha ortada geçecektir. Maçta daha çok Patriots hücumuna karşı Seahawks savunması üzerinde duracağımızı düşünüyorum. Bu eşleşmede kilit isimler Patriots hücumunda LT Solder, TE Gronk, WR Edelman, WR Amendola, QB Brady ve karşılarında da Seahawks defansından DT McDaniel, LB Wright, CB Maxwell, S Chancellor olacaklardır. Seahawks ise Lynch ve Wilson ile topu yerden ilerletmeye çalışacak, arada uzun paslar ve fake oyunlarla Patriots savunmasını gafil avlamaya çalışacaktır. Bu eşleşmede NFL’in en iyi iki secondary ünitesi sahada olacak. Genel inanışın aksine bence Arrington, Browner ve Revis’li Patriots secondary ünitesi Sherman ve Chancellor’lu Seahawks ünitesinden daha etkili bir sezon geçirdiler.

Super Bowl’daki bu seneki favorim 20’li skorlara karşı 30’lu skorlar ile ve en az bir TD fark ile New England Patriots takımı olacaktır. Ancak Seahawks’ın başarısını da göz ardı etmemek gerekiyor. Kim kazanırsa kazansın, geçen yılın SB’undan çok daha keyifli bir maç izleyeceğimiz garanti. NFL’den doğacak boşlukta tüm football severleri TAFL maçlarını izlemeye davet ediyor, football dolu günler diliyorum…